Juuso ja hänen puolisonsa halusivat lapsiperheen kotiin väriä. Vaaleanpunaisen ja vihreän eri sävyt toistuvat kodin yksityiskohdissa. Olohuoneen sohva Kuusilinna, matto Anno Collection.
Juuso ja hänen puolisonsa halusivat lapsiperheen kotiin väriä. Vaaleanpunaisen ja vihreän eri sävyt toistuvat kodin yksityiskohdissa. Olohuoneen sohva Kuusilinna, matto Anno Collection.

Juontaja Juuso Mäkilähde perheineen muutti Helsingistä rauhallisempiin maisemiin itse rakennuttamaansa omakotitaloon. Hektistä lapsiperhe-elämää helpottavat erilaiset älyratkaisut ja arjen pienet nautinnot.

1/ Hirsi-hurahdus

Mielikuvani hirsitaloista oli pitkään vähän vanhanaikainen. Ajattelin lähinnä kelohonkamökkejä ja perinteisiä pyöröhirsiä, jotka sopivat esimerkiksi Lappiin, mutta omaan kotiini en osannut niitä kuvitella. Kun näin Honkarakenteen Instagramissa kuvia moderneista hirsitaloista, ne aiheuttivat todellisen wow-efektin. Painumaton hirsi mahdollistaa nykyään esimerkiksi koko seinän kokoiset lasielementit. Kun sain tietää lisää hirren hyvistä puolista, kuten hengittävyydestä ja ekologisuudesta, päätös oli selvä. Aloimme rakennuttaa omaa taloa vuonna 2020, ja rakennusprojekti valmistui kesällä 2021.

Puustellin keittiö valittiin pehmeässä sävyssä cashmere. Ruokailuryhmä on Muuton, samoin saarekkeen päällä roikkuvat valaisimet. Sisalmatto on Koolmatin.
 
Ovien taakse piiloutuva aamiaiskaappi kätkee sisäänsä mikron ja pienet kodinkoneet.

2/ Ammattilaiset apuna 

Halusimme ammattilaiset mukaan heti rakennusprojektin alkuvaiheessa. Koska talo on elämämme isoin satsaus, meille oli selvää, että haluamme avuksi myös sisustussuunnittelijan. Ihastuimme suunnittelija Maru Hautalan tyyliin hänen Instagraminsa perusteella, ja koska hänellä oli kokemusta myös hirsitalojen sisustamisesta, uskalsimme antaa hänelle hyvin vapaat kädet. Minulla ja puolisollani on sisustusasioissa melko samanlainen maku: tykkäämme, että kalusteissa on väriä ja lapsiperheen elämä saa näkyä. Emme kuitenkaan itse olisi välttämättä uskaltaneet valita kotiin esimerkiksi vaaleanpunaista tai vihreää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seinään upotettu Linnakiven takka on kuin taulu eikä vie tilaa avoimesta olohuoneesta.
 

Keittiön välitilan Terratintan Hexa Cotton Candy -laatta löytyi Laatta Leevistä. Messinkinen hana on Lapetekin.

3/ Astetta älykkäämpi koti

Taloautomaatio ohjaa kodissamme kaikkea valaistuksesta lämmitykseen ja äänentoistoon. Myös uunissamme on kamera, josta voimme katsoa, kun ranskalaiset palavat karrelle. Uskon, että taloautomaatioon panostaminen on investointi tulevaisuuteen, koska erilaiset älyratkaisut tulevat varmasti lisääntymään entisestään. Ideana on helpottaa elämää ja varmistaa, että lämpö on oikeassa paikassa ja valot eivät jää turhaan palamaan. Samalla säästetään rahaa ja luontoa. Olen myös tosi tyytyväinen kotimme valosuunnitteluun. Värilämpötilat vaihtelevat niin, että aamulla saamme energisoivaa ja herättävää valoa, illalla tunnelmallisempaa ja pehmeämpää valoa.

Koolmatin kokolattiamatto luo makuuhuoneeseen ylellisen tunnelman. Sängystä avautuu suurien ikkunoiden kautta näkymä pihalle. 

4/ Lapsiperheen menoa 

Asuimme aiemmin Helsingin kantakaupungissa, mutta lapsiperhearki alkoi käydä siellä vähän ahtaaksi. Olen itse kasvanut lapsena omakotitalossa, ja halusin saman kokemuksen myös omille lapsilleni. Kirkkonummella on rauhallinen, vähän kylämäinen tunnelma, mutta töihin ja lasten harrastuksiin pääsee silti nopeasti. Elleivät työni olisi pääkaupunkiseudulla, olisin ollut valmis lähtemään kauemmaskin. Valitsimme arkkitehdiksemme Tuuli Petäjä-Sirénin, koska pidimme hänen Hongalle suunnittelemastaan vapaa-ajanmallistosta, mutta myös siksi, että hän elää itsekin uransa ohella lapsiperhe-elämää. Pystyimme luottamaan siihen, että hän tietää, mikä toimii hektisessä arjessa.

7-vuotiaan Seelan huonetta koristaa Rebelwallsin kukkatapetti. Matto on Finarten.

5/ Arjen luksusta

Olemme koti-ihmisiä, ja halusimme tänne esimerkiksi kuntoiluhuoneen, ettei tarvitse erikseen lähteä salille. Myös sauna kylpyammeineen sekä olohuoneen takka luovat tunnelmaa. Arkemme on yhä täynnä menoa, mutta kuitenkin nautinnollisempaa ja seesteisempää kuin ennen. Takkaa pohdimme pitkään, koska emme halunneet, että se olisi tiellä tai peittäisi näkymää isoista ikkunoista. Lopulta arkkitehti Tuuli Petäjä-Sirén ehdotti, että takka olisikin seinän sisällä. Nyt se on keskeisellä paikalla olohuoneessa, kuin tauluna, muttei vie tilaa. Seuraavana urakkana on vielä pihan viimeistely. Sinne on tarkoitus saada ainakin Drop-allas, jossa pääsee viilentymään kesähelteillä.

Kärävän saunan lauteet ovat lämpöhaapaa. Kompaktiin kylpyhuoneeseen mahtuu myös amme.
 

 

Fakta

Asukkaat: Juontaja Juuso Mäkilähde puolisonsa sekä 4- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa.

Koti: Viime kesänä valmistunut, 160-neliöinen hirsitalo Kirkkonummella. 5 huonetta, 2 wc:tä, vaatehuone ja kuntohuone.

Vierailija

Nätti bungalow. Mutta hirren hengittäminen on mahtava väärinkäsitys. Se  kekkasi mainosmies, kun asiakas moitti, että täällä vetää, että sukat pyörii jaloissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla