Markulle kodissa tärkeintä on se, että koko perhe viihtyy kotona ja myös ystävät ovat sinne tervetulleita. Markun muotokuvan on maalannut Viggo Wallensköld, Minnan taas Jukka Rosti.
Markulle kodissa tärkeintä on se, että koko perhe viihtyy kotona ja myös ystävät ovat sinne tervetulleita. Markun muotokuvan on maalannut Viggo Wallensköld, Minnan taas Jukka Rosti.

Kirjailija Markku Rönkön kodin sisustus on kehittynyt vuosien varrella monimuotoisempaan suuntaan. Yksi asia ei kuitenkaan ole muuttunut: koti on turvapaikka, jossa kaikki viihtyvät.

1/ Visuaalinen rikkaus

Alusta alkaen on ollut selvää, ettemme Minnan kanssa ole valkoisen kodin ihmisiä. Olemme aina tykänneet väreistä, mutta kodin tyylillinen kerroksellisuus ja monimuotoinen visuaalisuus on muotoutunut vasta ajan saatossa, vähitellen.

Kun muutimme tänne 20 vuotta sitten, sisustimme kodin rakennuksen aikakauteen tyylipuhtaasti sopivalla funkiksella. Koska viehätymme niin monenlaisista jutuista, ei puhdasoppisuus kuitenkaan sopinut meille. Sittemmin kotimme kehittyi iloisempaan ja suorastaan karnevalistiseen suuntaan. Nyt meillä on rinnakkain funkista, italialaista nykymuotoilua, art decoa, värikästä taidetta ja neuvostoaikaisia esineitä. Teemme hankintoja usein hetken mielijohteesta, kun jotain kiinnostavaa tulee vastaan. Tärkeintä on, että jokainen esine puhuttelee meitä jollakin tavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Taidehankinnoissaan Markulla ja Minnalla on yksi sääntö: teoksen on kolahdettava heti ensinäkemältä. Mika Nuutisen maalaus vetoaa molempiin humoristisuudellaan.

2/ Kodikkaasti kaikkien

Tärkeintä kodissa on se, että me kaikki viihdymme täällä. Tämä ei missään nimessä ole edustuskoti, vaan perheemme yhteinen paikka, jossa jokainen meistä saa olla oma itsensä ja tehdä mitä haluaa. Lapsille on tärkeää antaa tilaa löytää omat juttunsa. Siksi meille ei tullut mieleenkään kieltää Lauria ja hänen kavereitaan pienenä pomppimasta sohvilla, koska se oli heidän mielestään kivaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perheeseemme kuuluu myös Miiru-kissa, joka on toteuttanut itseään kynsimällä sohvan verhoilun repaleiseksi. Suhtaudumme siihenkin aika rennosti, onhan tämä myös Miirun koti. Olen nuorempana asunut pienissä asunnoissa. Vaikka se ei koskaan haitannut sen enempää arkea kuin juhlien järjestämistäkään , nautin nyt siitä, että meillä on paljon tilaa. Meillä on suuri ruokapöytä, joka ympärille suku voi kerääntyä jouluisin ja valtava sohva, jossa isokin ystäväjoukko voi istua yhdessä mukavasti.

Kirjailija Markku Rönkön työhuone hänen elämänsä pienoismuseo: "Kirjoittaessani minulla on tarve pitää kaikki nämä muistot ovat ympärilläni", Markku sanoo.

3/ Tärkeä humoristisuus

Ilo, leikki ja huumori ovat meille tärkeitä kaikilla elämän osa-alueilla. Viihdymme yhdessä perheenä ja pidämme samantapaisia asioita hauskoina. Se välittyy luonnollisesti ja luontevasti myös siihen, miltä meillä näyttää. Emme ole ryppyotsaisia sisustajia. Tykkäämme kauniista esineistä ja myös laadukkaasta designista, mutta usein ne vähän oudot ja lapsellisetkin jutut kiinnostavat kaikkein eniten. Asioilla leikitteleminen on tärkeää, ja kotona on hauskaa rinnastaa esineitä toisiinsa yllättävillä tavoilla. Huumorintajuamme kuvaa hyvin vaikkapa Lenin-patsaan juurelle asetettu Ronald Reagan -ruusuke ja Kekkonen-kolikko tai kirjahyllyn Hymypoika- ja Hymytyttö-patsaiden vieressä patsasteleva, Minnan veistämä Hymytäti.

Rönköt nimittivät olohuoneen ja ruokasaliin muodostamaa tilaa tenniskentäksi, koska se on tilana niin avara, että siinä mahtuisi pelaamaan nelinpelin. Poikataulu on Jukka Suhosen.

4/ Henkilökohtaiset stoorit

Lähes jokaiseen huushollimme esineeseen liittyy tarina, joka tekee siitä meille merkityksellisen. Tällaisista esineistä ei voi luopua, vaan niitä haluaa kantaa mukanaan läpi elämän. Meidän silmissämme esimerkiksi Andy Warholin serigrafiatyön kehysten sisäpuolelle tiensä löytäneet ja sinne henkensä heittäneet sokerimuurahaiset vain nostivat teoksen arvoa. Muurahaiset luonnollisesti poistettiin, mutta jäljelle jäi hauska muisto, joka liittää teoksen entistä enemmän juuri meidän elämäämme. Esineiden kertomat stoorit ovat minulle tärkeitä myös siksi, että ne ruokkivat työtäni romaanikirjailijana.

Raskaat, tumman violetit villaverhot ja kultaisena säihkyvät seinät luovat eteishalliin dramaattisen tunnelman. Luottopuuseppä Jouni Repolla teetetty, suuri ruokapöytä toimii loistavasti eteisenpöytänä, johon jokainen voi tyhjentää taskunsa ja laukkunsa kotiin tullessaan.

5/ Turvallinen nostalgia

Ernest Hemingway sanoin, koti on turvapaikka pedoilta. On tärkeää, että kotiin on kiva tulla myös niinä kaikkein huonoimpina päivinä ja että siellä tuntee olonsa aina turvalliseksi. Fiktion kirjoittaminen vaatii luovaa rohkeutta ja heittäytymistä. Jotta uskallan tehdä sen, minun on tunnettava oloni turvalliseksi. Se onnistuu parhaiten silloin, kun voin kantaa elettyä elämää mukanani ja elää esineiden keskellä, jotka palauttavat mieleeni rakkaita muistoja. Siksi työhuoneeni on kuin henkilökohtainen pienoismuseo, täynnä muistoja lapsuudesta tähän päivään saakka.

Juttu on ilmestynyt ensimmäisen kerran Glorian Kodin numerossa 9/2019. 

Fakta

Asukkaat: Kirjailija Markku Rönkkö yhdessä suntiona työskentelevän vaimonsa Minna Rönkön ja 16-vuotiaan poikansa, Laurin, kanssa.

Koti: 183-neliöinen huoneisto Helsingin Kaivopuiston kupeessa, 1930-luvulla rakennetussa kerrostalossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla