Olohuoneen erkkeriin on rakennettu penkki, jolla istuessaan voi ihailla huikeita näkymiä yli Vanhan Kirkkopuiston. Brucen 13-vuotias puudeli Deckard viettää Helsingissä rauhaisia eläkepäiviään.
Olohuoneen erkkeriin on rakennettu penkki, jolla istuessaan voi ihailla huikeita näkymiä yli Vanhan Kirkkopuiston. Brucen 13-vuotias puudeli Deckard viettää Helsingissä rauhaisia eläkepäiviään.

Taide, historia ja suomalainen design ovat läsnä suurlähettiläs Bruce Oreckin tarinoissa sekä sisustuksessa.

1/ Loistokas loimukoivu

Kun tulin Suomeen USA:n lähettilääksi, löysin lähetystön arkistoista Helsingin Sanomien jutun vuodelta 1930. Siinä kerrottiin lähetystöön tehdyistä komeista koivupaneeleista, jotka oli tehty Karjalan loimukoivusta. Sittemmin paneelit oli maalattu umpeen moneen kertaan. Tein neljä vuotta töitä sen eteen, että harvinaiset paneelit saadaan entisöityä. Koska vastustus oli aluksi suurta, päätin pyytää käsityöläistä entisöimään osan omalla kustannuksellani, jotta rahasta päättävät näkisivät, kuinka hieno lopputulos olisi. Kun muutin asuntooni Helsingin keskustaan, halusin myös sinne loimukoivua. Sisustamisessa minua auttoi USA:ssa tapaamani suomalainen sisustaja Ulla Lange, joka löysi keittiön valmistaneen firman.

"En pidä kokkaamisesta, vaikka olen jopa osallistunut kokkikurssille. Tein sen vain liehitelläkseni ex-vaimoani, jonka kanssa olin alkanut deittailla", Bruce kertoo. Keittiössä on Eero Saarisen suunnittelema Tulppaani-pöytä ja -tuolit. Ruotsalainen kattovalaisin on vuodelta 1890.

2/ Suomalainen rauha

Nautin epäamerikkalaiseen tapaan rauhasta ja hiljaisuudesta. Pelkistetty ja lempein sävyin sisustettu olohuoneeni on suunniteltu pohjoismaisia vieraitani silmällä pitäen. Siellä pidän neuvottelut suomalaisten yhteistyökumppanieni kanssa, ja istumme sohvilla kuin nuotiotulen äärellä. Ulkomaiset neuvottelukumppanini vien puolestaan tummaan kirjastooni, he ovat siellä enemmän kotonaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rakensin parikymmentä vuotta sitten talon Meksikoon ja jo silloin sisustin sen suomalaisella designilla. Keskellä erämaata sijaitseva talo on hyvin minimalistinen. Jos joku olisi silloin sanonut minulle, että tulen jonain päivänä asumaan Suomessa, en olisi uskonut. Tuntuu kuin muuttoni olisi kirjoitettu tähtiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olohuoneen oviaukon molemmille puolille on sijoitettu apteekin kaapit ja niiden päälle optikkoliikkeen mainoskyltit.

3/ Optiikka osana sisustusta

Olen osittain sokea, ja minua viehättävät esineet, jotka liittyvät valoon ja sen mittaamiseen. Keräilen vanhoja lasipalloja ja mineraaleja, jotka heijastavat valoa jokainen omalla tavallaan. Myös näkemiseen liittyvä esineistö kiinnostaa minua. Kirjahyllyilläni on silmälääkärin työvälineitä ja optikoiden mainoskylttejä, joihin liittyvät tarinat ovat loputtoman kiinnostavia. Esimerkiksi siniset silmälasit hankin pariisilaisesta optikkoliikkeestä, ja tarina kertoo, että sinisten lasien ajateltiin parantavan syfiliksen.

Olohuoneen seinää peittää kollaasi 1800-luvun karttakirjan sivuista, jotka kuvaavat 1600-luvun Lontoota. Sohvat on hankittu Boknäsistä, sohvapöydät ovat Artekin.

4/ Vanhat aarteet

Kodissani täytyy aina olla jotain vanhaa. Kun elämä tuntuu kovin kaoottiselta, on hyvä katsoa vaikkapa hyllyssä olevia mineraaleja ja muistaa, kuinka maailmankaikkeudessa lopulta kuitenkin vallitsee järjestys. Vanhat esineet ja vanha taide puhuttelevat minua ja hankin niitä sekä internetistä että matkoiltani. Esimerkiksi ruokahuoneen pöytä on koottu vanhojen pöytien osista, joista vanhimmat ovat peräisin 1600-luvulta. Ruokapöydän tuolit taas ovat 1880-luvun Skotlannista. Pidän myös modernista taiteesta, mutta sen rinnalla kulkee suuri rakkaus suomalaiseen kultakauden taiteeseen.

Ruokapöydän päässä on Akseli Gallen-Kallelan työ, jonka kauniiseen pastoraalimaisemaan Bruce ihastui, koska se ei ole tunnelmaltaan niin painostava kuin monet taiteilijan Kalevala-aiheiset teokset.

5/ Kiehtovat salaisuudet

Elämä on todellisuudessa paljon enemmän sitä, mitä ei voi nähdä. Näemme kaikesta vain pienen osan, ja erilaiset salaisuudet muodostavat suurimman osan moniulotteisesta maailmastamme. Kun esimerkiksi katsoo merta, näkee vain pinnan, tai muutaman metrin pinnan alle, ja loppu on näkymättömissä. Salaisuuksien moniulotteisuus kiehtoo minua ja olen keräillyt esineitä, joissa on esimerkiksi salalokeroita. On hirveän mielenkiintoista miettiä, mistä jokin on tullut, kuka sen on omistanut ja millaisessa ympäristössä esine on ollut.

Eteisen istuinkaappi on nimeltään Bacon bench. Se on peräisin 1870-luvun Irlannista, ja istuimen toisella puolella olevassa kaapissa on säilytetty pekonia.

Juttu on julkaistu Glorian Kodin numerossa 2/2020. 

Fakta

Asukkaat: Bruce Oreck, USA:n entinen Suomen suurlähettiläs ja Aalto-yliopiston executive in residence sekä 13-vuotias puudeli Deckard.

Koti: 192-neliöinen kerrostaloasunto Helsingin ydinkeskustassa.

Vierailija

Tajuatko paljonko tuo kaveri tuo tänne rahaa? Ja kun hän jakaa osaamistaan ja ammattitaitoaan Aalto yliopistossa, niin sekin on tärkeätä pääomaa Suomelle ja suomalaisille. Suomesta on hävinnyt vanhat vientiteollisuuden muodot lähes totaalisesti, joten jos aiotaan pitää elintaso edes jotenkin siedettävällä tasolla, niin uusia vientiartikkeleita on saatava ja niiden menestyminen on taattava, joten suosittelisin ihan jokaista muuttamaan suhtautumistaan Oreckin kaltaisiin tyyppeihin, jotka jakavat osaamistaan ja tietoaan täällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla