Asunnon lähes kaikissa huoneissa on pariovet, joiden kautta tilat liittyvät kauniisti toisiinsa. Olohuoneen sohvapöydän Johnny on suunnitellut ja valmistanut rosterista.
Asunnon lähes kaikissa huoneissa on pariovet, joiden kautta tilat liittyvät kauniisti toisiinsa. Olohuoneen sohvapöydän Johnny on suunnitellut ja valmistanut rosterista.

Taiteilija Johnny Ramstedtin ja Malin Bengtsin kotona Kruununhaassa nekin seinät, joilla ei ole tauluja, on somistettu maalaamalla suoraan seinään.

Mihin ihastuitte kodissanne?

Malin: Etsimme yhteistä kotia keskustan alueelta ja löysimme onneksemme tämän asunnon Kruununhaasta. Kodissa on satakunta neliötä ja juuri sopivasti huoneita meidän tarpeisiimme. Kruununhaka on alueena ihastuttava, ja kävelymatkaa keskustaan on vain viiden minuutin verran.

Johnny: Asunto on valoisa ja avara, pidämme siitä, miten valo kulkee tässä kodissa. Asunnossa on myös poikkeuksellisen paljon pariovia, niitä on melkein jokaisessa huoneessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Johnnyn kolme työtä kuuluvat sarjaan Visual Poems vuodelta 2016. Knollin Tulppaani-tuolit on hankittu Artekista, pöytä on peritty. Maton pariskunta osti Istanbul Herekestä.

Jouduitteko tekemään remonttia?

Malin: Asunto oli hyvässä kunnossa, ja kannoimme vain tavarat sisään. Keittiössä maalasimme myöhemmin yhden seinän ja kuvioimme sen enemmän omaan tyyliimme sopivalla rouhealla maalauksella. Kodin lattia on erikoisen hieno, sen koristeelliseen ilmeeseen ihastuimme. Myös eteisen kultamaalilla maalatut seinät saivat jäädä, mutta kaipasivat kontrastiksi rajumman peilin. Tyylimme on aika boheemi, hieman rock ja vähän huoleton.

 

Suuri peili sai uuden ilmeen Johnnyn käsittelyssä. Graffitimainen lopputulos antaa särmää kullanvärisille seinille.

Tämä on ensimmäinen yhteinen kotinne. Oliko kahden kodin tavarat helppo yhdistää?

Johnny: Muutimme tähän asuntoon kaksi vuotta sitten, ja tavaroidemme yhdistäminen sujui vaivattomasti, sillä tyylimme ovat samanhenkiset. Malinin hieno Tulppaani-pöytä sai koko ruokasalin tilakseen. Ostimme yhdessä sen ylle kattokruunun, joka olisi oikeastaan saanut olla suurempi, mutta olemme tykästyneet tähän. Suuren sängyn hankimme yhdessä.

Malin: Johnnylla ei ollut aiemman kotinsa seinillä juurikaan omaa taidettaan, mutta tänne halusin paljon maalauksia. Kodistamme on tullut oikeastaan vaihtuva taidenäyttely, jonka töitä Johnny saattaa siirrellä viikoittain. Kun tulen lennolta kotiin, voi seinillä olla aivan uutta taidetta.

 

Ruokasalin seinillä Johnnyn teokset No one will ever know I was here ja Le Jardin d'Attraction.

Mitkä tavaroistanne ovat teille erityisen tärkeitä?

Malin: Eero Saarisen Knollille suunnittelema vanha Tulppaani-pöytä on minulle tärkeä, sen olen saanut isoäitini kodista Tukholmasta. Hauskana detaljina pöytätason alapuolella lukee nimeni muistutuksena siitä, että isoäitini oli luvannut sen minulle jo silloin, kun olin vielä nuori tyttö. En luopuisi myöskään olohuoneen kankaisesta rahista, joka on tuotu yhteiseltä lomamatkaltamme Teheranista.

Olohuoneen kanelinruskealla sametilla verhoiltu sohva on Ikean. Seinällä on Johnnyn kierrätysaiheisia, pahville maalattuja teoksia.

Oletteko tehneet muita löytöjä matkoiltanne?

Malin: Olohuoneen mattoon liittyy hauska tarina. Näin maton muutama vuosi sitten työmatkallani Delhissä ja ihastuin siihen, mutta kotonani ei silloin ollut matolle paikkaa. Kun löysimme tämän kodin, palasi matto mieleeni. Seuraavalla Delhin lennolla menin mattokauppaan, jossa olin maton nähnyt, ja kuulin liikkeen muuttaneen toiselle puolelle Delhiä. Hyppäsin riksan kyytiin ja lähdin etsimään paikkaa. Lopulta kauppa löytyi, ja selitin omistajalle, millaista mattoa etsin. Hän palasi varastoon, ja haaveilemani matto oli heti toinen hänen näytille tuomistaan. Tein kaupat ja toin painavan maton Suomeen lentorahtina.

Keittiön pitkä seinä sai uuden ilmeen graffitin tapaan maalatusta teoksesta, jonka Malin ja Johnny taiteilivat yhdessä ystäviensä kanssa.

Johnny, kerro maalauksistasi.

Johnny: Teokseni ovat suuria ja värikkäitä akryylimaalauksia. Kotimme kalusteet ovat sen verran ajattomia, että ne sopivat hyvin maalausten pariksi. Joskus maalaus vaihtuu, kun se menee kaupaksi uuteen kotiin, ja joskus taas tuon uusia teoksia työhuoneelta kotiin testiin. Värikkäät maalaukset muuttavat koko kodin ilmeen.

Mikä on keittiönne seinämaalauksen tarina?

Malin: Edelliset asukkaat olivat tapetoineet keittiön pitkän seinän mustavalkoisin keittokirjan sivuin, mikä oli hauska idea, mutta meille hieman kesy. Maalasimme yhdessä seinään graffitimaisen teoksen, joka elää ja muuttuu vieläkin, kun inspiraatio iskee. Annoimme maalipullon käteen myös kylässä olleille ystävillemme. Viimeisin osa teosta on Endless summer -teksti, jonka lisäsin toissakesänä ikkunan ylle muistoksi kuumasta, loputtomasta kesästä.

Juttu on julkaistu Glorian Kodin numerossa 1/2020.

Fakta

Koti: 99,5-neliöinen kerrostaloasunto 1928 rakennetussa talossa Kruununhaassa Helsingissä. Neljä huonetta, keittiö ja halli.

Asukkaat: Lentoemäntä Malin Bengts ja taiteilija Johnny Ramstedt. Myös Johnnyn tyttärellä on huone isänsä luona. Johnnyn instagram: @johnnyramstedt

Sisältö jatkuu mainoksen alla