Huoltaminen on helpompaa, jos vaate on valmistettu kokonaan yhdestä luonnonkuidusta.
Huoltaminen on helpompaa, jos vaate on valmistettu kokonaan yhdestä luonnonkuidusta.

Vuodenaikojen vaihteessa on aika huoltaa syysvaatteet priimakuntoon.

Vaatteiden ja asusteiden huolto on noussut kasvavaksi trendiksi ja hyvä niin. Vaateharjat ja nahanhoitoaineet ovat pikkuhiljaa alkaneet löytää tietään takaisin suomalaisten vaatekaappiin.

– 90-luvulla lisääntynyt pikamuoti totutti ihmiset huonoon laatuun. Nyt kuluttajat ovat jälleen heränneet vastuullisuuteen ja kestävyyteen, pohtii Arela-merkin Jenni Rosenström. Arela on tarjonnut neuleilleen jo kymmenen vuotta huoltopalveluita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Arelan myynti- ja markkinointipäällikkö Jenni Rosenström on huomannut työssään, että asiakkaiden kiinnostus vaatteiden huoltoa kohtaan on kasvussa

Samaa mieltä ovat vaatteiden, kenkien ja asusteiden huoltopalveluita ja tietoa jakavan Arkivé Atelierin Jenna Kiuru ja Maria Manninen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Nykyään puhutaan enemmän laadusta ja siitä, mitä vaatteen tulisi maksaa. Kun maksamme enemmän vaatteesta, usein herää kysymys, kestääkö se ja miten sitä pitää huoltaa. Huoltaminen kulkee siis käsi kädessä tämän positiivisen kehityksen kanssa, Maria sanoo.

Kolmikko kertoi vaatehuoltovinkkinsä, jotka kannattaa toteuttaa vuodenaikojen vaihteessa.

Tuuleta, harjaa, höyrytä

Tuulettamalla ja vaateharjan avulla vaatteen pesuväliä pystyy pidentämään ja vaate pysyy siistin näköisenä. Vaatetta ei välttämättä tarvitse pestä kokonaan, vaan yksittäisiä tahroja kannattaa yrittää pestä käsin.

Viimeisen ryhtiliikkeen vaatteelle antaa höyryttäminen, joka tekee esimerkiksi neuleiden pinnasta kauniin kiiltävän ja häivyttää housuista polvipusseja.

Huolla neuleet kerran vuodessa

Perusteellisessa vuosihuollossa neuleesta kammataan nukka pois, se pestään, harjataan vaateharjalla ja lopuksi höyrytetään. Neule pestään joko käsin tai koneessa pesupussissa nurinpäin käännettynä hellävaraisella villanpesuohjelmalla. Konepesussa ei käytetä linkousta, sillä se voi venyttää vaatetta.

Pesun jälkeen neule kääritään puhtaaseen pyyhkeeseen ja ylimääräinen vesi puristellaan pois. Neule kuivataan tasolla niin, ettei suora auringonvalo pääse haalistamaan värejä. Lopuksi vaate höyrytetään ja säilötään vaakatasossa viikattuna vaatekaapissa.

Säilö oikein

Säilöön laitetut vaatteet on tärkeää suojata kosteudelta, lämpötilojen vaihtelulta ja tuholaisilta, kuten turkiskuoriaisilta, jotka viihtyvät kellareissa ja ullakoilla.

– Vaatteet kannattaa säilöä esimerkiksi sängynaluslaatikoissa tai yläkaapeissa. Kausivaatteet voi jättää pukupussissa vaatekaappiin, Maria vinkkaa.

– Pidemmän ajan säilytykseen suosittelen ilmatiivistä säilytyspussia. Se pitää tuholaiset loitolla, Jenni sanoo.

Hoida nahkaa kuin ihoa

Ennen säilytystä nahkaiset tuotteet puhdistetaan ja niiden pintaan laitetaan vain hoitoaine, jotta materiaali pysyy kosteutettuna, mutta saa hengittää ilman suoja-aineita.

– Nahkatuotteiden huoltoa kannattaa ajatella kuin ihonhoitoa. Nukkumaan mennessä kasvot puhdistetaan ja laitetaan kosteusvoide. Värillisen kenkävoiteen voi ajatella meikkivoiteena ja vahat sekä suojasuihkeen viimeistelytuotteina, Jenna kuvailee.

Nahkakenkiä hoidetaan kuin ihoa: ensin puhdistus, sitten hoitovoide.

Ole kaukaa viisas

Kun vaatteiden huoltoon ja säilytykseen on nähnyt hieman vaivaa, on ne helppo ottaa taas käyttöön. Raikastava tuuletus tai vaateharjalla harjaaminen riittää. Nahkakenkien pintaan sipaistaan hieman hoitoainetta, jos pinta tuntuu kuivalta, sekä suojaavaa tuotetta, kuten kenkävahaa. Mokkanahkaiset kengät käsitellään suojasuihkeella.

Nahkalaukkujen kanssa pätee sama ohje, mutta tummasävyiset laukut eivät kaipaa suojasuihketta. Sen sijaan vaaleasta nahasta ja mokkanahasta tehdyt laukut kannattaa suojata suojasuihkeella.

Valitse elämäntyyliisi sopiva vaate

Jenna ja Maria kehottavat ostoksilla ensin pohtimaan vaatteen käyttötarkoitusta ja sen vaatimaa huoltoa sekä sopivuutta omaan elämään. Monet laadukkaina pidetyt materiaalit saattavat vaatia enemmän huoltamista tai pesetystä pesulassa, joten ostohetkellä kannattaa miettiä myös, onko itsellä aikaa tai viitseliäisyyttä siihen.

Esimerkiksi kiireiseen arkeen voivat sopia vähemmän huoltoa vaativat materiaalit kuten denim, pellava, puuvilla ja merinovilla.

Sataprosenttisesti yhdestä luonnonkuidusta valmistetut vaatteet ovat usein myös yksinkertaisempia huoltaa, kun materiaalissa ei ole eri sekoitteita ja sen käyttäytyminen on helpommin ennakoitavissa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla