Jouten-merkin vaatteet sopivat rentoon oleiluun.
Jouten-merkin vaatteet sopivat rentoon oleiluun.

Vaateteollisuus kuormittaa luontoa raskaasti. Suomalaiset muotimerkit etsivät ratkaisuja ongelmaan esimerkiksi kierrätysmateriaaleista.

Nahkalaukuistaan tunnettu Lumi lanseeraa syksyllä uuden New Normals -malliston, joka on 99-prosenttisesti tehty kierrätysmateriaaleista.

Kaksi funktionaalista reppua ja neljä laukkua sisältävä mallisto syntyi etenkin Aasian markkinoiden tarpeesta kevyille laukuille.

– Uuden nylonin tai uusien synteettisten materiaalien käyttö ei ollut missään nimessä meille mahdollista, Lumin toinen perustaja Sanna Kantola kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Laukkujen ulkomateriaali ja vuoriosa ovat kierrätettyä polyetyleeniä, olkahihnat ja vetoketjut kierrätettyä polyesteria ja nahkaosat teollisuuden ylijäämänahkaa. Kaikki materiaalit ovat EU-sertifioituja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka materiaalit ovat uusia, Lumi ei ole luopunut tulevassa mallistossaan sille ominaisesta suomensinisestä vuoriosasta.

Pyyhkeet paidoiksi

Pääkaupunkiseudulla toimiva Jouten on rakentanut brändinsä palvelemaan kiertotalouden periaatteita.

Joutenin uusimman “Peach Please” -nimisen malliston pehmeät vaatteet kuten t-paidat, hupparit ja sortsit valmistetaan täysin hotellien poistotekstiileistä pääkaupunkiseudulla. Kesän mallistossaan merkin perustajat ja suunnittelijat Emmi Lonka ja Eljas Pajamies antavat hotelleista poistetuille pyyhkeille uuden elämän pastellinsävyissä hehkuvina vaatekappaleina.

Kaksikko uskoo kierrätysmateriaalien käytön olevan kasvava ilmiö muotiteollisuudessa ja luottaa suomalaisten brändien kykyyn toimia tämän trendin suunnannäyttäjinä.

Uudet innovaatiot muotiteollisuudessa inspiroivat Ville Leinoa.

Metsää ylle?

Samoin ajattelee vaatebrändi Billebeinon perustaja Ville Leino. Billebeino hyödyntää Pure Waste -yrityksen kanssa mahdollisuuksien mukaan kierrätysmateriaaleja tuotannossaan.

Tulevaisuudessa yritys on kiinnostunut hyödyntämään suomalaisesta metsästä valmistettavaa selluloosapohjaista kuitua vaatteissaan.

– Se tulee sieltä väistämättä. Kehitykseen hyppää mukaan paljon brändejä ja valmistajia – ja hyvä niin, Leino kommentoi kierrätysmateriaalien kasvua muotiteollisuudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla