Start up -yrittäjä Suvi Haimin kehittelemät uusiutuvat pakkausmateriaalit ovat nousemassa kansainväliseksi menestystarinaksi.

Bonjour, se on Suvi täältä Sulapacilta hei. Meillä olisi tällaisia ekologisia pakkauksia, mullistava uusi juttu, olisitteko kiinnostuneita? Oui! Ilman muuta! Pääsetkö käymään?

– Suurin piirtein noin se meni, Suvi Haimi kuvailee nauraen.

– Ihan itse soittelin Chanelille ja kerroin tuotteistamme, ja nyt Chanel on tärkeä rahoittajamme. Start up -yrityksessä täytyy johtajan panna itsensä likoon monessa tilanteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tampereen yliopistossa biokemian tutkijana työskennellyt Suvi perusti Sulapacin biokemistiystävänsä Laura Tirkkonen-Rajasalon kanssa vuonna 2016.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yritys aikoo korvata perinteiset muovipakkaukset puujätteestä ja biohajoavista sidosaineista tehdyillä pakkauksilla ja kannustaa kuluttajia ja tuottajia samalla muuttamaan maailmaa.

Metsiä ja eräilyä rakastavalle toimitusjohtajalle yrityksen tavoite on henkilökohtaisesti tärkeä. Suvi on kiitollinen opettajavanhemmilleen, jotka opettivat tyttärelleen jo varhain, että kunnioittamalla luontoa, hoitamalla sitä ja käyttämällä sitä oikein, luonto kyllä palkitsee.

– Yksin emme maailmaa pelasta, mutta teemme osamme. Parhaamme.

Kylpyhuoneesta palkintogaalaan

Sulapacin idea löytyi aikanaan Suvin omasta kylpyhuoneesta. Suvi oli jo ekologisen kosmetiikan kuluttaja, mutta vasta yrittäjyyttä miettiessään hän oivalsi, mitä markkinoilta puuttuu.

– Lähdin suoraan mahdollisten rahoittajien luo, soittelin ja kävin lukuisissa neuvotteluhuoneissa esittelemässä suoraan sanottuna hähmäisen keskeneräisiä purnukoita. Että tällainen, ostakaa, tämä on hei tärkeää!

Vaikuttavia hetkiä olivat nyökkäykset. Kyllä! Hieno idea! Miten voimme olla mukana?

– Suuret ideat ovat lopulta yksinkertaisia, Suvi sanoo.

Sulapac eli Suvin ja Lauran sulavat pakkaukset, on jo nyt menestynyt. Kaksi vuotta sitten yritys ylsi Monacossa alan merkittävässä Luxe Pack in Green Awards –gaalassa ykköseksi. Voittajan palkitsi ruhtinas Albert II.

Suvi luovutti ruhtinaalle vastalahjaksi voidepakkauksen – tosin tyhjän. Ruhtinas availi purnukkaa ja näytti pettyneeltä. Myös ranskalainen lehdistö kiinnitti asiaan huomiota.

– Ilmeisesti vain suomalainen nainen kehtaa luovuttaa lahjaksi pelkän tyhjän pakkauksen, Suvi nauraa nyt.

– Selitin kyllä hänelle, että hän voi laittaa rasiaan kalleimman aarteensa.

Mitkä ovat Suvin periaatteet yrittämisessä? Miten hän toteuttaa ekologista ajattelua omassa ja perheensä arjessa? Millaiset ovat tulevaisuudensuunnitelmat? Koko jutun voit lukea Glorian joulukuun 2019 numerosta.

 

Kuka?

Suvi Haimi, 37, mikromuovittoman materiaalin ja biohajoavia pakkauksia kehittäneen Sulapacin toinen perustaja ja lääketieteellisistä biomateriaaleista väitellyt tohtori.

Asuu Helsingissä miehensä ja päiväkoti-ikäisen lapsensa kanssa.

Tunnetaan kansainvälisesti palkitusta pakkausmateriaalista, jolla pyritään vähentämään muovijätettä. Sulapac valmistaa biomateriaalia muun muassa luksuskosmetiikan pakkauksiin.

Start upina käynnistynyt yritys työllistää nyt vakituisesti 28 henkilöä. Yksi yrityksen merkittävistä rahoittajista on Chanel. Muita rahoittajia ovat muun muassa Ardent Venture ja Ilkka Herlinin sijoitusrahastot sekä Lifeline Ventures ja Mika Ihamuotila.

Sisältö jatkuu mainoksen alla