Asu on löytynyt Nooran omasta kaupasta. Leopardipaidan tuotemerkit oli leikattu irti, housut ovat Lindexin ja mokkanilkkurit Vagabondin. Kaikki jutun vaatteet on hankittu käytettyinä, useimmat Relovesta, ellei toisin mainita.
Asu on löytynyt Nooran omasta kaupasta. Leopardipaidan tuotemerkit oli leikattu irti, housut ovat Lindexin ja mokkanilkkurit Vagabondin. Kaikki jutun vaatteet on hankittu käytettyinä, useimmat Relovesta, ellei toisin mainita.

Second hand -yrittäjä

Noora Hautakangas uskoo käytettyjen vaatteiden karismaan ja shoppailee omissa liikkeissään sulkemisajan jälkeen.

Noora Hautakangas ei muista, milloin hän olisi viimeksi ostanut vaatteita uutukaisina, suoraan ketjuliikkeen hyllystä.

”Vaatekaupoissa kiertely ei enää kutsu samalla tavalla kuin nuorempana. Minulla ei yksinkertaisesti ole tarvetta ostaa vaatteita uusina. Eikä minulla oikeastaan ole aikaakaan. Kun lähden kaupungille, energiani menee yleensä yritykseni asioiden hoitamiseen.”

Nooran Relove-kirpputori-kahvilat ovat parin vuoden kovan työn ja kymmenen vuoden unelmoinnin tulos. Yrityksellä on tällä hetkellä 18 työntekijää, mutta suurin osa Nooran ajasta kuluu edelleen yrityksen kahdessa liikkeessä. Hän tekee ihanimmat löytönsä omista liikkeistään sulkemisajan jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Olen saanut asiakkaita, jotka ovat  ajatelleet, etteivät he voisi pukea päälleen toisten käyttämiä vaatteita.”

”Se on taianomainen hetki. Panen hyvää musiikkia soimaan ja nautin smoothien tai herkkuleivän. Sitten kiertelen rekkien välissä ja sovittelen eri juttuja. Fiilistelen löytöjäni Reloven ihanien myyjien kanssa. Lähettelemme toisillemme valokuvia myyntiin tulleista vaatteista, josta tiedämme toisen pitävän.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nooralle on tärkeää, että Relove-liikkeissä on juuri oikeanlainen tunnelma.

”Olen suunnitellut kaiken tarkasti soittolistoja myöten: yleensä meillä soi letkeää bossa novaa, jazzia ja soulia. Kohtelemme myynnissä olevia käytettyjä vaatteita hyvin. Siistimme rekkejä joka päivä, ja pyrimme siihen, ettei missään näy vaatekekoja.”

Meikerin nahkahame on Nooran luottoveto illallisilla ja edustustilaisuuksissa. Paita Coliseum, hapsukorkkarit Zara.

Ostokokemukseen panostaminen on kannattanut.

”Olen saanut asiakkaiksemme daameja ja herroja, jotka ovat ennen ajatelleet, etteivät he voisi milloinkaan pukea päälleen toisten käyttämiä vaatteita.”

Käytetyt vaatteet herättävät monien Nooran asiakkaiden mielikuvituksen. Ostajat utelevat usein, millainen tyyppi on asetellut vaatteet myytäviksi Reloven rekeille. Asiakkaat ovat Nooralle rakkaita.

”Ihmisillä on aito tunneyhteys käyttämiinsä vaatteisiin, ja he kertovat mielettömiä tarinoita niiden takana. Kerran meille toi vaatteitaan nainen, jolla oli takanaan raju ero. Hän päätti käsitellä eroaan myymällä aivan koko omaisuutensa. Osa asiakkaistamme taas myy poisnukkuneiden omaistensa vaatteita. Se on koskettavaa, pysäyttävääkin.”

”Tulen surulliseksi, kun kuulen, miten suuri osa käytetyistä vaatteista poltetaan."

Noora miettii työnsäkin puolesta paljon ostamisen ekologisuutta.

”Tulen surulliseksi, kun kuulen, miten suuri osa käytetyistä vaatteista poltetaan tai kuinka myymättä jääneitä uustuotannon vaatteita silputaan tai poltetaan."

Hän ei silti tuomitse uusien vaatteiden ostajia.

”En ole ääripäiden tyyppi. Olen itse siirtynyt käyttämään second hand -vaatteita asteittain, vuosien kuluessa.”

”Pitkä liivi asettuu nätisti niin mekkojen kuin leveälahkeisten farkkujenkin päälle.” Poolo H&M, liivi Bershka. Vicolon housut ovat löytö Italian-matkalta. Korvakorut Glitter.

Kuvaile tyyliäsi.

Työasuni ovat käytännönläheisiä: väljiä mekkoja ja tennareita. Vaatteissa on pystyttävä kyykkimään, kantamaan ja juoksemaan. Jos minulla on meneillään minimalistinen kausi, käytän mustaa mekkoa ja meikkinä pelkkää huulipunaa. Kun fiilistelen maksimalismia, vedän reilusti överiksi: käytän kuoseja ja runsaita kerroksia. Vaihdan aina vaatteet, kun tulen töistä kotiin. Se on vähän kuin riitti, jonka avulla siirryn vapaalle.

Miten kiinnostuit kirpputoreista?

Olen Soinista Pohjanmaalta. Kiersin siellä jo pikku tyttönä kirppiksiä ja huutokauppoja. Muutin Tampereelle, kun aloitin ilmaisutaidon lukion. Siellä pukeuduin kokeellisesti, eikä kukaan katsonut kieroon.

”Marimekon takki on yksi ensimmäisistä löydöistäni omasta liikkeestäni. Meillä myydään paljon Marimekon aarteita, myös niitä legendaariseksi muodostuneita Marimekon logokangaskasseja.”

Kuka on vaikuttanut tyyliisi?

Uskon, että tyyliimme vaikuttaa paljon se, millaisia ihmisiä on ympärillämme. Ystäväni pukeutuvat itsevarmasti, he ovat löytäneet oman tyylinsä. Monet heistä ovat joko päättävissä, julkisissa asemissa tai esiintyvät paljon. He suosivat vaatteita, joissa on itsevarma olo. Olemme myös humoristista sakkia: asuistamme näkyy se, ettemme ota itseämme liian vakavasti.

Tärkein tyylioivalluksesi?

Älä käytä liian pieniä vaatteita. Vaikka kroppa olisi upea, liian pieni vaate ei näytä hyvältä. Oikea koko löytyy sovittamalla. Missiaikana käytin aivan liian pieniä kokoja ja tyylini oli muutenkin vähän hukassa. Minulle tuputettiin koko ajan lämpimän ruskean sävyisiä vaatteita, koska tukkani on ruskea. Se sävy ei sopinut minulle ollenkaan.

Mikä on rakkain vaatteesi?

Värikäs, käsin tehty mohairneule, jonka löysin vuosia sitten joltain kirppikseltä. Se toimii täydellisesti mekkojen, farkkujen ja nahkahousujen kanssa.

Kuka on lempisuunnittelijasi?

Olen alkanut seurata Victoria Beckhamia. Hän suunnittelee aivan mielettömän hienoja juttuja: skarppeja kauluspaitoja ja hienoja housuja. Hänen toimistotyylissään on jopa jotain futuristista. Victoria pukeutuu dramaattisiin vaatteisiin mutta niin, että kokonaisuus on minimalistinen.

Mistä asusteesta et luovu?

Louis Vuittonin käsilaukusta ja repusta. Käsilaukun olen ostanut Reloven vakioasiakkaalta. Hän on upea daami, taiteilija, joka rakastaa merkkilaukkuja. Aina kun hän ostaa uuden laukun, hän tuo yhden vanhan myyntiin. Louis Vuittonin repun olen saanut lahjaksi mieheltäni. Hän totesi, että tarvitsen kunnollisen työlaukun, kun näki minun roudaavan ympäriinsä kamaa kasseissa ja pussukoissa.

”Sain Dori Csengerin korvakorut missivuoden jälkeisenä keikkailukautenani, kun tein paljon juontotöitä. Olen tykästynyt niihin uudelleen.” Sininen paita vintagea.

Mitkä ovat rakkaimmat muistosi matkoiltasi?

Kierrän aina ulkomailla kirpparit, torit ja markkinat. Ostan erityisesti koruja ja sisustustavaroita. Olen roudannut reissuilta muun muassa mattoja, astioita ja Buddhan päitä. Olen erityisen hulluna ranskalaisten pikku kylien sisustuskauppoihin, joista löytää mielettöntä keramiikkaa.

Mistä design-klassikosta haaveilet?

Yrjö Kukkapuron mustavalkoisesta Karuselli-tuolista. Se on käytännöllinen ja upea taideteos. Haluaisimme muuttaa asumaan metsän keskelle: silloin olisi helpompaa erottaa työ- ja kotielämä. Siellä neliöitä olisi myös enemmän – ja Karusellille oma, arvoisensa paikka.

Mitä sisustaminen merkitsee sinulle?

Epäjärjestys vaikuttaa mielentilaani. Siksi on tärkeää pitää koti järjestyksessä varsinkin silloin, kun on kiireistä. Tykkään siivoilla kotia iltaisin: vaihtelen tavaroiden paikkoja, asettelen kukkia ja sytyttelen kynttilöitä. Sisustustyylini on aika boheemi ja runsas. Muutama vuosi sitten uskaltauduin käyttämään värejä myös kotona.

 

 

Kuka?

 

Noora Hautakangas, 34, kahden Relove-second hand -kauppojen omistaja. Ensimmäinen liike avattiin Töölöön huhtikuussa 2016, toinen Punavuoreen tämän vuoden keväällä.

▶ Voitti vuonna 2007 Miss Suomi -kilpailun ja työskenteli sen jälkeen televisio- ja radiojuontajana.

▶ Asuu Töölössä avopuolisonsa Eero Ukkosen ja yorkshirenterrierinsä Wallun kanssa. ▶ Lempikirja: ”Olen ehtinyt lukea viime aikoina valitettavan vähän. Tommy Tabermannin Runot 1970–2010 on koskettava kokoelma, joka jäi mieleen.”

Vierailija

Niin kaunis olet Noora ja ihana tyyli ❤️ Olen itse samanikäinen, itselläni kolme lasta ja pukeudun nyt etenkin äitiyslomalla lähinnä tuulipukuun... Täytyisi varmaan piipahtaa liikkeeseesi ostoksille!

  • ylös 17
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla