Muodin isoäiti Suzy Menkes on aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja kantaa huolta nuorten suunnittelijoiden jaksamisesta.

 

Brittiläissyntyinen Suzy Menkes, 72, tunnetaan parhaiten terävistä näytösarvioistaan. Erityisesti muotiviikkojen aikana kansainvälinen muotiväki seuraa kiinnostuneena Suzyn näytösten jälkeisiä näkemyksiä, ja niitä arvostavat niin suunnittelijat kuin lukijatkin.

Suzy on osallistunut joka ikisille Lontoon muotiviikoille niiden alusta, vuodesta 1984 saakka.

Suzyn kiinnostus muotiin ja pukeutumiseen näkyi jo viisivuotiaana, kun hän teki ensimmäisen oman lehtensä. Sen kannessa komeili muotipiirustus. Cambridgen yliopiston historian ja Englannin kirjallisuuden opintojen ohella hän työskenteli ensimmäisenä naispuolisena toimittajana yliopiston Varsity-lehdessä.

Opintojen jälkeen vuonna 1966 hän aloitti toimittajana The Times -lehdessä, jossa hän tapasi nyt jo edesmenneen miehensä David Spanierin.

Suzyn mukaan ”riikinkukkoja muistuttavat” bloggaajat ovat nyt suuremman huomion kohteena kuin näytöslavan luomukset.

Parhaiten Suzyn toimittajaurastaan tunnetaan vuonna 1988 alkanut ura The International Herald Tribune -sanomalehden eli nykyisen The International New York Timesin muotikommentaattorina.

Esimerkiksi vuonna 2013 paljon keskustelua herättäneessä jutussaan The Circus of Fashion Suzy pohtii, miten kaikki huomio keskittyy näytösten ulkopuolella tapahtuviin asioihin. Hänen mukaansa ”riikinkukkoja muistuttavat” bloggaajat ovat nyt suuremman huomion kohteena kuin näytöslavan luomukset.

Suzy työskenteli New York Timesin palveluksessa vuoteen 2014. Viime vuonna hänet pyydettiin Condé Nastin omistaman Vogue-lehden uuteen International Vogue editor -virkaan. Tehtävään kuuluu julkaista materiaalia 19:n eri maan Voguen nettisivuilla.

Sosiaalisessa mediassa aktiivisella Suzylla on noin 215 000 seuraajaa Instagramissa (@suzymenkesvogue) ja Twitterissä (@SuzyMenkesVogue) 45 000 seuraajaa. Kokemuksensa ansiosta Suzysta on tullut eräänlainen muotimaailman isoäiti.

Suzya huolestuttaa se, että ihmiset nostetaan liian nopeasti tähtisuunnittelijan asemaan.

Haastatteluissa Suzy antaa kuvan itsestään järjen äänenä, joka puhuu muodin nopeutuvasta temposta ja vastavalmistuneista suunnittelijoista. Häntä huolestuttaa muun muassa se, että ihmiset nostetaan liian nopeasti tähtisuunnittelijan asemaan Erityisesti hän on kritisoinut nykypäivän Englannin törkeän kallista yliopistokoulutusta.

Kun Suzylta kysyttiin, miksi Englannista ei tule enää Gallianon tai McQueenin kaltaisia nuoria superluovia suunnittelijoita, hän totesi: ”Jos Gallianolla tai McQueenillä olisi valmistuessaan ollut 30 000 puntaa velkaa, hekään eivät olisi sitä, mistä heidät nykyään tunnetaan.”

Suzy tunnetaan muuttumattomasta pompadour-hiustyylistään, jossa etuhiukset on nostettu kuohkeaksi kiehkuraksi otsalle. Trendivaatteiden sijaan hän suosii luottohankintojaan. Liilaa Pradan laukkuaan hän kertoo käyttäneensä jo seitsemän sesongin ajan.

Palkittu tanssitaiteilija Ima Iduozee yhdistää nykytanssiin elementtejä breakdancesta.

Tanssitaiteilija Ima Iduozee esittää Kaapelitehtaalla koreografian, jonka hän on suunnitellut Gloria Fashion Show’ta varten.

"Esitys on oodi nuorelle rakkaudelle ja tuntemattoman kaipuulle. Liikekieli yhdistelee voimakkaita kontrasteja”, hän kuvailee runollisesti.

Helsinkiläiskoreografi tanssi itsensä kertaheitolla kansainväliseen suosioon debyyttiteoksellaan This is the Title, jonka ensiesitys oli vuonna 2012. Sen jälkeen hän on kiertänyt esiintymässä ympäri maailmaa, saanut Suomen arvostelijain liiton Kritiikin kannukset –palkinnon ja esimerkiksi kutsun Linnan juhliin vuonna 2015.

Ima yhdistelee nykytanssiin elementtejä muun muassa breakdancesta, jonka kolminkertainen suomenmestari hän on. Ensimmäistä kertaa hän tuli tutuksi suurelle yleisölle Dance-ohjelmasta vuonna 2010.

Gloria Fashion Show’ssa Ima odottaa oman esityksensä lisäksi myös illan muotinäytöstä.

”Toivon näkeväni uutta luovaa ja omaperäistä muotisuunnittelua sekä uusien kiinnostavien tekijöiden töitä, joista inspiroitua."

Gloria Fashion Show 2.9. Helsingin Kaapelitehtaalla. Liput ticketmaster.fi

Anna Puu odottaa innolla esiintymistään Gloria Fashion Show'ssa. ”On kiinnostavaa nähdä tulevia trendejä ja uusia tekijöitä”, hän sanoo.

Gloria Fashion Show'ssa nähtävä laulaja Anna Puu lupaa, että hänen esityksestään tulee intohimoinen.

”On upeaa olla osana suomalaista muodin suurtapahtumaa. Olen erittäin visuaalinen ihminen, joten odotan tapahtuman olevan yhtä silmäkarkkia ja täynnä inspiraation lähteitä”, hän kertoo.

Anna Puu esittää Glorian muotinäytöksessä uuden singlensä, jonka nimi on vielä salaisuus. Laulajan edellinen single Tarviin vielä yhden yön aikaa julkaistiin viime keväänä. Hän oli myös yksi The Voice of Finland -ohjelman tähtivalmentajista.

Glorian muotinäytös on Annalle ensimmäinen, mutta laulaja seuraa muotia aktiivisesti.

”Saan omaan tekemiseeni ja keikkailuuni potkua pukeutumisesta. Nettikauppojen selailu on minulle jopa meditaatiokeino. On kiinnostavaa nähdä tulevia trendejä ja uusia tekijöitä”, hän sanoo.

Gloria Fashion Show 2.9. Helsingin Kaapelitehtaalla. Liput ticketmaster.fi

Saimi Hoyerin lisäksi Gloria Fashion Show'n catwalkilla nähdään myös muita kansainvälisiä huippumalleja.

Hotelli Punkaharjua johtava Saimi Hoyer palaa catwalkille Gloria Fashion Show’ssa.

”Ihanaa tehdä pitkästä aikaa iso muotinäytös! Gloria Fashion Show on yksi Suomen muotimaailman tärkeimmistä tapahtumista, ja siinä on kunnia olla mukana.”

Edellisinä vuosina Saimin on voinut bongata näytöksen yleisöstä.

”Siellä on aina tosi hyvä fiilis. Näytös on korkeatasoinen ja se tehdään ajatuksella.”

Saimi on loistanut myös Glorian mallina Punkaharjulla kuvatussa muotijutussa. Katso video kuvauksista tästä.

Tuttuja kasvoja ja mieskauneutta

Tänä vuonna Gloria Fashion Show’n catwalkilla nähdään myös viime vuodelta tuttuja malleja.

Esimerkiksi Nala, ranskalainen malli, joka hurmaa yleisön vuosi toisensa jälkeen ja Ada Schlizewski, jota viime vuonna yleisöstä kannusti hänen suloinen kuusivuotias Neeo-poikansa.

Lavalle palaa myös ruotsalainen Torun, iättömän kaunis nainen, jonka lavatyöskentelyä on ilo tarkkailla.

Mieskauneutta Gloria Fashion Show’n tuo kokenut ruotsalaismalli Anton Nilsson. Charmantti Anton on, uskomatonta kyllä, jo 54-vuotias. Välkommen!

 

Gloria Fashion Show 2.9. Helsingin Kaapelitehtaalla. Liput osoitteesta ticketmaster.fi

Glorian upea syysmuotijuttu kuvattiin Kööpenhaminan keskustassa. Syksyn ajankohtaisin tyyli koostuu liehulahkeista ja murretun ruskeista sävyistä.

Syksyn muoti lainaa ideoita ja värimaailmaa 1970-luvulta, mutta näyttää silti nykyaikaiselta. Katso video ja hyppää mukaan muotikuvausten tunnelmaan.

 

Lahkeet liehuen syksyyn -muotijutun löydät 3.8. ilmestyneestä elokuun Gloriasta.