Metsä/Skogen -konseptiliikkeen tuotteet on tehty kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kutomo Holopaisen neuleessa on Minni Havaksen printti.
Metsä/Skogen -konseptiliikkeen tuotteet on tehty kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kutomo Holopaisen neuleessa on Minni Havaksen printti.

Kestävä kehitys on muotimaailman megatrendi, joka on tullut jäädäkseen.

Aloitetaan karuilla faktoilla: muotiteollisuus on yksi maailman suurimmista saastuttajista. Tekstiiliteollisuus tuottaa enemmän päästöjä kuin kaikki maailman lento- ja laivaliikenne yhteensä.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että yhä useampi muotibrändi on alkanut tehdä konkreettisia parannuksia hiilijalanjälkensä pienentämiseksi.

Ilmiön edelläkävijä oli Gucci, joka julistautui viime vuonna täysin hiilineutraaliksi ja kertoi aikovansa kompensoida päästönsä. Suomalaisista vaatebrändeistä saman lupauksen on tehnyt esimerkiksi Vestiarium.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös verkkokauppajätti Zalando ilmoitti siirtyvänsä toimituksissaan ja toiminnassaan hiilineutraaliuuteen lokakuun 2019 lopusta lähtien.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Zalando myös lanseerasi alkuvuodesta erillisen kestävän muodin naistenmalliston yhteistyössä yhdeksän pohjoismaisen brändin kanssa. Mallistoa on tosin arvosteltu siitä, että tuotteiden kerrotaan esimerkiksi sisältävän ”vähintään 20 prosenttia kierrätettyä polyesteriä”, mutta tarkat osuudet tai muiden materiaalien alkuperät jäävät kuluttajalle epäselviksi.

Myös päästöjen kompensointia on kritisoitu epäluotettavaksi, sillä erilaisten kompensointitapojen todentaminen on haastavaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Suomalainen vaatebrändi Vestiarium on julistautunut hiilineutraaliksi.

Vastuullisuutta voidaan kuitenkin edistää monilla muillakin keinoilla:

1. Osta vähemmän.

Erilaiset lainauspalvelut ovat viime aikoina yleistyneet Suomessa. Esimerkiksi Samuji lanseerasi vuoden alussa vaatteiden ja asusteiden vuokrauspalvelun Samuji Archiven. Valikoima on koottu Samujin arkistosta, jossa on tuotteita aina yrityksen alkuajoilta asti.

2. Suosi kierrätysmateriaaleja.

Muun muassa laukkubrändi Lovia ja vaatemerkki TAUKO tekevät tuotteensa kierrätysmateriaaleista. Lovia hyödyntää huonekaluteollisuuden ylijäämänahkaa ja TAUKO valmistaa vaatteensa esimerkiksi hotelli- ja ravintola-alalta kierrätetyistä tekstiileistä.

3. Muista huoltotoimenpiteet.

Vastuullisuusteko on sekin, että pitää jo olemassa olevista vaatteista mahdollisimman hyvää huolta. Esimerkiksi Arela on tarjonnut neuleilleen huoltopalvelua jo lähes 10 vuoden ajan. Vaatteiden ja jalkineiden huoltoon on erikoistunut myös Arkivé Atelier.

4. Vältä pikamuotia.

Lopulta suurin ympäristöteko on ostaa harkitummin. Kun malttaa panostaa yhteen täydelliseen vaatteeseen, jaksaa siitä suuremmalla todennäköisyydellä pitää huolta pitkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla