Unisex-vaatebrändi Nomen Nescion perustajakaksikko Niina ja Timo Leskelä ovat valmiita luopumaan mistä tahansa, jos se kuormittaa elämää liikaa.

Ensin oli sadan metrin pakka kangasta. Siitä valmistui ensimmäinen erä Niina ja Timo Leskelän vuonna 2012 perustaman vaatebrändin Nomen Nescion takkeja.

Kun takit oli myyty, voitoilla ostettiin kaksi pakkaa kangasta. Sitten kolme.

Kun ensimmäinen heidän suunnittelemansa takki tuli kadulla vastaan, pariskunta iloitsi. Hiljalleen Nomen Nesciosta kasvoi sukupuolineutraali vaatebrändi, joka tunnetaan täysin mustista mallistoistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Musta väri edustaa pariskunnalle minimalismin ydintä. Se antaa tilaa muulle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Nomen Nescion liike Helsingin Fredrikinkadulla.

Kevyellä kuormalla

– Moni ajattelee, että minimalismi on tylsää ja tarkoittaa pelkkää luopumista. Me ajattelemme, että karsimalla voi nauttia täysillä siitä, mitä jää jäljelle. Se saa silloin suuremman arvon, Niina Leskelä selvittää.

Pari uskoo, että mitä tahansa voi karsia, jos se kuormittaa elämää liikaa: harrastuksia, sosiaalisia tilanteita, ruokavaliota.

Vaatteissa se tarkoittaa heille esimerkiksi helppoa pyykkipäivää. Kun koko kaappia hallitsee vain yksi väri, voi aina pestä samanlaisia koneellisia. Asut on myös nopea valita aamuisin, kun kaikki vaatekappaleet sointuvat varmasti toisiinsa.

He ovat karsineet turhat tavarat niin kodistaan kuin muustakin arjestaan.

– Autoton elämä esimerkiksi monipuolistaa arkeamme. Kun kävelee ja pyöräilee, näkee samalla kaupunkia ja saa liikuntaa, Niina perustelee.

Risto-kissa on osa Leskelän perhettä.

Tilaa omalle itselle

Nomen Nescio on saanut tunnustusta kansainvälisestikin muun muassa Voguessa, jossa brändi nostettiin yhdeksi esimerkiksi unisex-muodin noususta.

Sukupuolineutraali suunnittelu sai alkunsa alun perin siitä, että Niina ja Timo halusivat tehdä vaatteita omiin tarpeisiinsa. He pyrkivät luomaan itselleen ja asiakkailleen luotettavan ja ajattoman vaatekaapin.

Timolle ja Niinalle Nomen Nescio edustaa tasa-arvoa. Aivan kuin minimalismi, sukupuolineutraaliuskaan ei pyri sulkemaan mitään pois.

– Vaatteidemme ei ole tarkoitus poistaa tai peittää feminiinisyyttä tai maskuliinisuutta tai muokata ihmistä. Uskomme, että ihminen sen sijaan muokkaa vaatteen näköisekseen, Timo ja Niina kertovat.

Miten Leskelät rentoutuvat työpaineistaan? Miten he lomailevat kotikaupungissaan, entä ulkomailla? Mitkä ovat heidän arjessa hyviksi havaitut suosikkinsa? Koko jutun löydät maaliskuun 2020 Gloriasta.

 

Ketkä?

Niina Leskelä, 36, on Nomen Nescion perustaja, toimitusjohtaja ja pääsuunnittelija. Timo Leskelä, 41, on brändin toinen perustaja ja vastaa Nomen Nescion graafisesta ilmeestä, brändistä sekä myymälöiden tilasuunnittelusta.

Pariskunta asuu Helsingin Punavuoressa Risto-kissansa kanssa.

Parasta yhdessä työskentelyssä: ”Olemme riittävän erilaisia täydentääksemme toisiamme. Meillä on sama ajatusmaailma, mutta eri työkalut sen käsittelyyn.”

Vierailija

Musta väri kuormittaa ympäristöä kaikista eniten muihin väriaineisiin verrattuna.

  • ylös 20
  • alas 10
mertti

Missä menee raja mikä kuormittaa elämää liikaa ?

Aika paljon  vaihto ehtoja heidän mallistossa on. Niitäkin voisi karsia helposti. 

Onhan yrityksen pyörittäminen aika vaikeaa tänä aikana. Helpompaa olisi olla kortistossa.

ja jne jne... 

  • ylös 1
  • alas 36
Sisältö jatkuu mainoksen alla