Trendikkäät uutuusvoiteet lupaavat suojella ihoa ilmansaasteilta. Miten tuotteet toimivat ja kuinka tarpeellisia ne ovat puhtaasta ilmasta tunnetussa Pohjolassa?

Vaalea, neonkeltaiseen taittava voide tuntuu iholla mukavan runsaalta, kosteuttavalta. Sen supervoimat ovat kuitenkin näkymättömät. Voide ei lupaa ainoastaan kosteuttaa käsien ihoa ja suojata sitä auringonsäteilyltä. Sen ylivoimaisesti kiinnostavin ja trendikkäin myyntivaltti tulee tässä: tuote lupaa suojella kätösiä ilmansaasteilta.

Käsivoide sisältää moringa-siemenuutetta, jonka kerrotaan muodostavan ihon pintaan suojakalvon. Se neutralisoi ilman epäpuhtauksia ja estää saasteita imeytymästä. Se on myös sopiva seuralainen tupakkatauolle, sillä sen kerrotaan suojaavan käsien ihoa tupakansavulta, hiilimonoksilta ja rikkioksidilta. Lupausrimpsu kuulostaa vakuuttavalta.

Muutaman viime vuoden aikana yhä useampaan purkkiin ovat hiipineet sanat anti-pollution, saasteilta suojaava.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Englantilainen Medik8-merkki ei ole ainoa eikä edes ensimmäinen sarja, joka lupaa käydä ihomme puolesta ilmansaasteiden kimppuun. Muutaman viime vuoden aikana yhä useampaan purkkiin ovat hiipineet sanat anti-pollution, saasteilta suojaava.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Suurin osa kuluttajista ei vielä mieti linkkiä ilmansaasteiden ja ihonhoidon välillä. Monissa tuotteissa saattaa olla saasteilta suojaavia ainesosia, kuten antioksidantteja, mutta tuotteita ei myydä sillä kärjellä. Kiinnostuneimpia saasteiden vaikutuksista ovat todennäköisesti milleniaalit, jotka ovat muutenkin parhaiten perillä maailman tilasta ja terveydestään”, summaa viestintäasiantuntija Anne Sario Berner-yrityksestä, joka valmistaa kosmetiikkaa ja tuo maahan muun muassa Clarins- ja Sensai-merkkejä.

Hän tietää, että maailmalla ilmansaasteiden vaikutus ihoon ei ole mikään uusi juttu. Sario itse kuuli asiasta ensimmäisen kerran vuonna 1991, kun ranskalainen Clarins toi markkinoille ihonhoitotuotteita ja meikkejä, joissa oli saastesuoja.

”Nyt jo edesmennyt sarjan perustaja Jacques Courtin-Clarins oli astunut ulos aurinkoisena päivänä ja jäänyt katselemaan oven eteen parkkeerattua mustaa autoa. Auton tummalla pinnalla oli näkynyt vaaleita hiukkasia. Jacques kiinnostui siitä, miten samaiset mikrohiukkaset vaikuttavat ihoon”, Sario kertoo.

Vanhenemista, rappeutumista, tulehduksia ja pigmenttiläiskiä. Haittakavalkadilla ei tunnu olevan loppua.

Miten ne sitten vaikuttavat? Sarion mukaan ilmansaasteiden mikrohiukkaset rikkovat ihon luonnollista suojamuuria, jolloin kosteus pääsee haihtumaan iholta ja iho kuivuu. Pikkuruiset hiukkaset tunkeutuvat ihon sisään ja aiheuttavat siellä vapaita radikaaleja. Ne taas aiheuttavat ihon rappeutumista ja ennenaikaista vanhenemista.

”Lisäksi ilmansaasteiden mikrohiukkaset rikkovat ihon kollageenisäikeitä ja vaurioittavat ihon tukirakennetta vahvistavien fibroblastisolujen toimintaa. Pakokaasussa oleva titaanidioksidi vaikuttaa melanosyyttisolun toimintaan. Tuloksena on pigmenttiläiskiä. Saasteet myös pahentavat ihon tulehdusreaktioita, joten niistä on erityisesti haittaa aknesta ja ruusufinneistä kärsiville”, Sario luettelee.

Vanhenemista, rappeutumista, tulehduksia ja pigmenttiläiskiä. Haittakavalkadilla ei tunnu olevan loppua. Saastesuojia on onneksi monenlaisia:

Antioksidantit, kuten C- ja E-vitamiini, auttavat suojaamaan ihoa vapailta happiradikaaleilta. Muita suojaavia aineita ovat muun muassa valkoinen tee, ubikinoni eli koentsyymi Q10, ja eri merkkien omat suojayhdistelmät. Lisäksi saasteilta suojaavissa tuotteissa käytetään erilaisia kasveja. Clarins luottaa uutteeseen, jota saadaan Suomessa moottoriteiden varsilla kasvavasta linnunkaalista.

Sario muistuttaa, että antioksidanttien lisäksi iho kaipaa myös aurinkosuojaa:

”Saasteet heikentävät otsonikerrosta, minkä vuoksi UV-säteiltä suojautumisesta tulee koko ajan tärkeämpää.”

 

”Suomessa kasvoille lisätään yleensä pesun jälkeen kasvovettä ja voidetta. Koreassa ihonhoidon ytimessä on useiden tuotteiden kerrostaminen.”

Clarinsin kaltaiset perinteikkäät merkit eivät ole ainoita, jotka ovat perehtyneet saasteiden vaikutukseen iholla. Asiaan suhtaudutaan intohimoisesti myös luonnonkosmetiikassa. Kiinnostavin saasteilta suojaava tuotesarja tulee Etelä-Koreasta.

”Korealaisen Whamisa-merkin ihonhoitotuotteet on fermentoitu eli hapatettu. Tuotteet käyvät läpi hapatusprosessin, jossa mikrobit pilkkovat kasviuutteen, ja tuloksena on uusia peptidejä ja antioksidantteja. Ihon mikrobien on helpompaa hyötyä kasviuutteista, kun ne ovat valmiiksi pilkotussa muodossa”, kertoo Maria Nykänen, joka työskentelee kouluttajana luonnonkosmetiikkaa myyvässä Natural Goods Companyssa.

Koreassa ihoa suojataan myös kerrostamalla antioksidanttipitoisia tuotteita.

”Suomessa kasvoille lisätään yleensä pesun jälkeen kasvovettä ja voidetta. Koreassa ihonhoidon ytimessä on useiden tuotteiden kerrostaminen. Iholle taputellaan monia erilaisia kasvovesiä, seerumeja ja voiteita. Kun kaikki tuotteet ovat täynnä antioksidantteja, ihon pintaan syntyy tehokas suoja ulkoisilta haittatekijöiltä”, Nykänen sanoo.

 

Luonnonkosmetiikkamerkeistä saasteisiin on perehtynyt myös latvialainen Mádara.

”Mádaran Smart Antioxidants -tuotteissa on Pohjoisen karuissa olosuhteissa kasvavia saniaisia ja jäkäliä. Niiden kasvukausi on lyhyt, joten ne varastoivat itseensä runsaasti antioksidantteja”, Nykänen kertoo.

Myös Lumene toi loppuvuodesta 2016 markkinoille Sisu-sarjan, joka on suunniteltu suojaamaan ihoa saasteilta.

”Loimme Sisu-sarjan, koska yhä useammalla kuluttajalla on tarve suojata ihoaan ilman epäpuhtauksilta. Tuotesarja perustuu suomalaisista havupuista saataviin antioksidantteihin, jotka neutraloivat ihoa vanhentavia vapaita radikaaleja, ja biopolymeeriin, joka suojaa ihoa kiinteiltä kaupunki-ilmassa olevilta partikkeleilta. Lisäksi tuotteissa on raskasmetalleja neutraloiva yhdiste”, kertoo Lumenen tuotekehitysjohtaja Tiina Isohanni.

Tuotteet on suunnattu yli 30-vuotiaille kaupungissa asuville kuluttajille, myös Lumenen kansainvälisille markkinoille: Ruotsiin, Venäjälle, Yhdysvaltoihin ja Iso-Britanniaan.

Kosmetiikkamerkkien edustajien mukaan saasteilta suojautuminen on tärkeää paitsi maailman metropoleissa myös meillä Suomessa.

Kosmetiikkamerkkien edustajien mukaan saasteilta suojautuminen on tärkeää paitsi maailman metropoleissa myös meillä Suomessa. Luonnonkosmetiikan asiantuntija Maria Nykänen suosittelee, että saasteilta suojaavin tuotteisiin tartuttaisiin etenkin keväällä.

”Suomessa saasteet ovat vielä kohtuullisen pieni iho-ongelmien aiheuttaja esimerkiksi ruokaan verrattuna. Mutta keväällä, kun kadut täyttyvät hiekkapölystä, herkkä-ihoiset tarvitsevat apua ihon ärsytykseen. Silloin voi olla hyvä idea hankkia normaalia runsaampi, hyvin antioksidanttipitoinen voide ja savinaamio, joka imee syvältä ihosta hellävaraisesti erilaisia toksiineja eli myrkkyjä.”

Pitääkö Lapissa sijaitsevassa mummonmökissäkin käyttää saasteilta suojaavia voiteita?

Miten suuri ongelma saasteet ovat tutkimusten valossa? Pitääkö Lapissa sijaitsevassa mummonmökissäkin käyttää saasteilta suojaavia voiteita?

”Suurin osa ilmansaasteiden ihmiselimistölle aiheuttamista riskeistä johtuu siitä, että ne pääsevät melko vapaasti elimistöön keuhkojen kautta. Saasteet lisäävät muun muassa elimistön tulehdustilaa ja sydän- ja verisuonitautien sekä keuhkosyövän riskiä”, sanoo ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski lääkärikeskus Aavasta.

Hänen mukaansa terve iho pystyy suojautumaan hyvin ulkoilman kemiallisilta ärsykkeiltä:

”Tieteellinen näyttö ilmansaasteiden pitkäaikaisvaikutuksesta ihoon on hyvin vähäistä. Erittäin saastuneilla alueilla on todettu lievästi suurentunut riski lasten atooppiseen ihottumaan ja ihon pigmenttimuutoksiin, mutta nämäkin tutkimukset ovat alueilta, jossa ilmanlaatu on merkittävästi huonompaa kuin Suomen pääkaupunkiseudulla – Lapista puhumattakaan.”

Kiiski on skeptinen, muttei kuitenkaan tyrmää ilmansaasteilta suojaavia tuotteita täysin:

”On toki hienoa, että kosmetiikkateollisuus kiinnittää osaltaan huomiota ympäristöongelmiin ja tarjoaa kuluttajille vaihtoehtoja. Valistuneen kuluttajan kannattaa ensin tarkistaa tuotteen aurinkosuojakerroin. Sen on oltava vähintään kolmekymmentä, mutta mieluiten viisikymmentä, ja tuotteissa tulee olla sekä UVB- että UVA-suoja. Kun nämä asiat ovat kunnossa, voi alkaa miettiä, mitä on valmis maksamaan ominaisuuksista, joiden pitkäaikaistehoa ei ole osoitettu.”

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Rita Tarkka Tampereen Pohjolan Sairaalasta pitää saastesuojan antavia tuotteita hyödyllisinä muttei pakollisina.

”Saasteilta suojaavien tuotteiden hyödyt painottuvat ihon ikääntymiseen liittyvien ihovaurioiden estoon ja korjaamiseen. Antioksidanttiset tehoaineet hyödyttävät myös suomalaista ihoa korjaamalla ihossa syntyviä soluvaurioita ja vähentämällä vaurioita aiheuttavien aineiden määrää.”

Tärkeintä Pohjolassa on kuitenkin edelleen suojautua ihon kestoviholliselta: kuivuudelta.

Tarkka muistuttaa, että tärkeintä Pohjolassa on kuitenkin edelleen suojautua ihon kestoviholliselta: kuivuudelta. Kosteuttavien tuotteiden käytöstä on hyötyä myös ilmansaasteilta suojautumisessa.

”Kuiva iho läpäisee toksisia eli myrkyllisiä aineita ja ympäristön kemikaaleja enemmän kuin hyvin kosteutettu iho”, Tarkka sanoo.

Kosteuttavien ja antioksidantteja sisältävien tuotteiden lisäksi saasteilta suojautumisessa tärkeää on ihon tehokas puhdistaminen. Siinä säännöllinen kuorinta ja japanilaisten ja korealaisten suosima monivaiheinen ihonpuhdistus voivat auttaa.

Aseet saasteita vastaan ovat siis vanhoja tuttuja: kunnollinen kosteutus, puhdistus ja suojaus. Tämä kolmikko suojaa ihoa myös sisäilmalta, muistuttaa Anne Sario.

Aseet saasteita vastaan ovat siis vanhoja tuttuja: kunnollinen kosteutus, puhdistus ja suojaus.

”Myös sisäilmassa on epäpuhtauksia. Kun kotia tuuletetaan, ulkona olevat saasteet pääsevät sisälle. Lisäksi kotona käytettävät puhdistusaineet ovat iholle haitaksi. Niiden mikrohiukkaset ärsyttävät ihoa siinä missä pakokaasutkin. Onneksi samat tuotteet suojaavat ihoa niin ulko- kuin sisäilman saasteilta.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla