Ripsiväri on luottoystävä — paitsi jos se kuivahtaa tai leviää poskille. Kun tunnet mustan massan salaisuudet, voit löytää täydellisen kumppanin.

Ripsiväri on kuin alusvaatteet: ilman sitä olo on alaston ja kasvoilta puuttuu ryhti. Ei ihme, että joka toinen suomalaisnainen käyttää sitä päivittäin. Mutta kuinka moni olisi valmis ostamaan rintaliivinsä sovittamatta? Siksi onkin absurdia, että juuri maskaraostokset tehdään sokkona tuotetta kokeilematta, usein pakkauksen tai mainoksen herättämien mielikuvien varassa. Ei ihme, jos kotona iskee pettymys.

On absurdia, että juuri maskaraostokset tehdään sokkona tuotetta kokeilematta.

”Aluksi kannattaa miettiä, minkälaista lopputulosta on hakemassa. Haluaako ripsiin lisää pituutta, tuuheutta, paksuutta vai kaarevuutta – ihan kaikkea ei voi saada yhdellä tuotteella. Kannattaa myös kysyä myyjältä apua valinnassa, ja joskus heiltä saattaa saada pieniä näytepakkauksia testiin”, vinkkaa meikkaaja Emma Jokelainen.

Näin se pitää valita

Sen oikean löytäminen helpottuu, kun ymmärtää, mitä mystinen tahna sisältää. Tyypillisesti massassa on vettä, emulgaattoreita, vahoja, pigmenttejä, polymeerejä, säilöntäaineita, pH:n säätöaineita ja joskus myös alkoholia kuivumisen nopeuttamiseksi.

Sen oikean löytäminen helpottuu, kun ymmärtää, mitä mystinen tahna sisältää.

Vahat voivat olla luonnonvahoja, kuten mehiläisvahaa, tai sitten synteettisesti valmistettuja, ja niiden tärkein tarkoitus on tehdä massasta toivotun paksuinen ja sopivan joustava. Pigmentteinä käytetään yleensä rautaoksideita tai supermustaa hiilimustaa.

Jos ongelmana ovat lyhyet töpöripset, valitse pidentävä ripsiväri, joka sisältää hiuksen pätkiä muistuttavia ohuita ja pitkiä nylonkuituja. Volyymiripsiväreissä on yleensä samoja kuituja, mutta muodoltaan pyöreähköjä. Valinnassa kannattaa luottaa siihen, mitä myyjä tai tuotekuvaus kertoo: volyymiripsivärejä on usein helppo kerrostaa, ja niillä luontuvat paksut Twiggy-ripset. Lenght-sana viittaa pitkiin ja aavistuksen luonnollisemman näköisiin ripsiin.

Taivuttavien ripsivärien teho taas perustuu polymeereihin ja vahoihin, jotka pitävät taivutuksen paikallaan. Myös vedenkestävät maskarat saavat taivutuksen kestämään, sillä ne eivät yleensä sisällä vettä ja kuivahtavat siksi nopeasti. Iso pitoisuus vettä nimittäin oikaisee taivutuksen ripsistä ihan yhtä lailla kuin sadekuuro suoristaa kesäjuhliin hartaudella askarrellut lainekiharat.

”Omat ripseni ovat vaaleat, ja ne menevät luonnostaan alaspäin. Käännän ripset joka päivä, vaikken laittaisikaan ripsiväriä, sillä se avaa katsetta ja saa näyttämään pirteämmältä,” Emma Jokelainen vinkkaa.

Ekoa vai ei?

Vedenkestävät ripsivärit ovat suoraripsisen pelastus, mutta myös kemikaalikriittisen ajan kuuma peruna. Yhdelläkään ekosarjalla ei ole valikoimassaan vedenkestävää ripsiväriä. Monien ammattimeikkaajien ja huippumallien fanittaman Rms-luonnonkosmetiikkasarjan kehittäjä Rose-Marie Swift pitää sellaisen tekemistä mahdottomana.

”Vedenkestävät maskarat ovat täynnä ikävimpiä kemikaaleja, jotka eivät pidemmällä käytöllä tee mitään hyvää haavoittuvaisille ripsille.”

Rms:n kotimaassa Yhdysvalloissa on sallittua käyttää monia sellaisia ainesosia, joiden käyttö kosmetiikassa on EU-alueella kiellettyä. Siksi voikin olla turvallisempaa ostaa vedenkestävä ripsiväri Suomesta.

Yhdelläkään ekosarjalla ei ole valikoimassaan vedenkestävää ripsiväriä.

Käytännössä niissä on muiden raaka-aineiden lisäksi muun muassa täyteaineita ja liuottimia, kuten esimerkiksi isododekaania tai alkoholia. Kaikkein herkimmille silmille vedenkestävää ripsiväriä ei suositella liuottimien takia ja siksi, että vedenkestävän ripsivärin poistoaineet voivat olla niille turhan voimakkaita. Tällä hetkellä ainoat Allergia- ja astmaliiton hyväksynnän saaneet ripsivärit ovat Lumenen Sensitive ja La-Roche Posayn Respectissime Extension.

Kaiken se kestää?

Yksi Suomen myydyimmistä säänkestävistä maskaroista on Sensain Mascara 38C, johon käyttäjät suhtautuvat usein melko fanaattisesti – vaihto toiseen olisi kuin syrjähyppy hopeahääpäivänä. Sensai tunnettiin aiemmin nimellä Kanebo, kunnes silkkikankaisiin keskittynyt Kanebo myi kosmetiikkapuolensa pois.

Kaikkein herkimmille silmille vedenkestävää ripsiväriä ei suositella liuottimien takia.

Siinä missä tavallinen ripsiväri laveeraa pesuvaiheessa silmänaluset harmaiksi, kolmekasin hartsimolekyylit kiinnittyvät ketjuiksi ripsien pintaan ja pysyvät tiiviisti paikoillaan, mikäli ripsille osuu alle 38-asteista vettä. Kun vesi on sitä lämpimämpää, hartsimolekyylien väliset ketjut rikkoutuvat, värimassa turpoaa veden vaikutuksesta ja valuu ripsien pinnasta liuskoina.

Sensai ei kuitenkaan enää ole ainoa laatuaan, vaan monet kilpailijat ovat valmistaneet oman versionsa. Pienehköä kulttimainetta nauttii ruotsalaisen IsaDoran All Day Long Lash -ripsiväri, joka tekee sirot ja pitkät ripset. Osa käyttäjistä raportoi sen kestävän Sensaita paremmin ja myös irtoavan sitä helpommin.

Harjassa sen salaisuus

Ja sitten ovat vielä harjat. Niillä on valtava merkitys siihen, tuleeko ripsistä tuuheat, pitkät vai hämähäkkimäiset. Isoimmat muhkut toimisivat vessaharjoina, pienimmillä saisi värjättyä päästäisen viiksikarvat.

Viime vuosien suurimmat innovaatiot liittyvätkin juuri harjojen muotoon, leikkaukseen ja uusiin kuitumateriaaleihin. Jonkinlaisen kauneus-Oscarin voisi myöntää esimerkiksi Lancômen Grandiôsesta tutulle joutsenkaulavarrelle, jonka avulla värin saa levitettyä aivan ripsien tyveen saakka. Lumenen tähteä muistuttavassa Mystic Wand -harjassa taas on hyvässä suhteessa erimittaisia harjaksia, joista lyhyemmät etsivät pikkuripset ja pidemmät levittävät värin tasaisesti.

Isoimmat muhkut toimisivat vessaharjoina, pienimmillä saisi värjättyä päästäisen viiksikarvat.

Ei ole ihme, että hifistelijät saattavat pestä suosikkiharjansa ja levittää sillä toisen merkin värimassaa. Toisaalta harja ei pääse oikeuksiinsa ilman sopivaa harjan pyyhkijää. Hylsyn suuaukossa olevan osan tiukkuudesta riippuu se, paljonko värimassaa jää harjaan.

Löydä se oikea

Miten hyvän harjan sitten löytää? Ensinnäkin pitää tarkastella silmien muotoa. Jos ne ovat syvällä päässä, iso harja saattaa olla kömpelö ja sotkea yläluomen. Kärjestä kapeampi ja loppua kohti suureneva harja voi silloin olla pelastus, meikkaaja Emma Jokelainen vinkkaa .

Isot pulloharjat sopivat parhaiten isoille ja avarille silmän muodoille, pienisilmäiset ihastuvat usein siroon puikkomaiseen harjaan.

”Itse suosin jämäköitä harjoja ja pidän siitä, että harja erottelee ripset kunnolla. Yleensä minulla on ainakin kaksi ripsiväriä käytössä. Toinen on harjaksiltaan pienempi ja tarkoitettu tarkkaan työskentelyyn”, Jokelainen kertoo.

Paakkuja alaluomilla?

Olivat massa ja harja kuinka huippuunsa hiottuja tahansa, voi silti käydä niin, että ripsiväri on lounastuntiin mennessä kokkareina silmänalusilla. Syy voi olla esimerkiksi ihotyyppi, silmän muoto tai ripsien pituus.

Paras keino välttää kokkareita on sulkea ripsiväri aina kunnolla ja vaihtaa uuteen heti, kun paakkuja alkaa näkyä.

”Jos ripset ovat oikein pitkät, saattavat kärjet osua ihoon, etenkin jos käyttää vielä pidentävää maskaraa. Silloin ripsiväri voi lähteä leviämään, varsinkin jos ihotyyppi on rasvainen. Suosittelen siinä tapauksessa valitsemaan vedenkestävän tai ainakin säänkestävän ripsivärin”, Emma Jokelainen sanoo.

Paras keino välttää kokkareita on sulkea ripsiväri aina kunnolla ja vaihtaa uuteen heti, kun paakkuja alkaa näkyä; ne kertovat massan kuivahtamisesta. Lisäksi kannattaa harjata ripset ripsikammalla ennen ripsivärin levitystä, jolloin haivenet osoittavat samaan suuntaan. Ripsiväriä kannattaa aina kerrostaa sen sijaan, että yrittäisi saada täydellisen tuloksen yhdellä vedolla.

Värikäs historia

Kulma- ja ripsivärejä on sekoiteltu jo muinaisessa Egyptissä, mutta ensimmäisen myyntiin tarkoitetun myrkyttömän maskaran kehitti Eugène Rimmel Isossa-Britanniassa 1880-luvulla. Vuonna 1915 Atlantin toisella puolella Thomas L. Williams sekoitti samantyylisen vaseliinia ja tuhkaa yhdistävän tahnan, jotta Mabel-sisko pystyi korostamaan vaaleita ripsiään. Chicagolaisesta Maybellinestä kasvoi sittemmin ripsivärien Volvo, jonka vihreä-pinkki Great Lash vuodelta 1971 lienee kaikkien aikojen tunnetuin ripsiväri.

”Ennen Suomessa myytiin paljon sinistä ja ruskeaa maskaraa, nykyään melkeinpä pelkkää mustaa.”

Ajan myötä on siirrytty kohti yksivärisyyttä.

”Ennen Suomessa myytiin paljon sinistä ja ruskeaa maskaraa, nykyään melkeinpä pelkkää mustaa”, kertoo Lumenen meikkitiimin projektipäällikkö Laura Pyykönen.

”Markkinoille on tullut viime aikoina paljon värikkäitä ripsivärejä, joita olisi ihana nähdä enemmän myös katukuvassa”, Emma Jokelainen jatkaa.

Pidennykset tulivat

Vuosikymmenen suurin muutos on silti ehdottomasti ripsipidennysten räjähtänyt suosio. Moni ottaa lisäripset apuun nopeuttaakseen kiireisten arkiaamujen rutiineita tai ihan vain kaivaakseen silmät esiin hailakoista piirteistä. Ja totta kai ripsillä haetaan myös seksikästä makuuhuonekatsetta.

Ripsiteknikko Ida Laitinen Blue Lagoon -kauneushoitolasta arvioi, että suomalaisnaisten kauneusihanne on muuttunut paljon entistä näyttävämmäksi.

Ja totta kai ripsillä haetaan myös seksikästä makuuhuonekatsetta.

”Naiset uskaltavat korostaa ulkonäköään aiempaa enemmän, ja kynnys käydä kauneushoitolassa on madaltunut kymmenen vuoden aikana roimasti.”

Mutta miksi se näkyy meillä juuri isoina ripsinä? Ehkä siksi, että muhkeiden kulmakarvojen trendi on vaikea ohuiden, nypittyjen kulmien maassa, eivätkä näyttävät Kardashian-varjostuksetkaan istu ongelmitta kalvakoille couperosaihoille. Monella on myös liian tuoreessa muistissa 90-luku, jolloin huulten kaaria laajennettiin ”huomaamattomasti” maksamakkaran sävyisellä rajauskynällä. Isot ripset ovat helppo tapa saada suuri muutos kasvojen ilmeeseen.

Sinun vuoksesi, tähtisilmä

”Tämän hetken ripsi-ihanne on tähtisilmä-look, jossa on sekaisin hyvinkin erimittaisia ripsiä. Uskon, että jatkossa tullaan leikittelemään enemmän eri kaarevuuksien kanssa ja käyttämään aiempaa ohuempia ja luonnollisempia kuituja”, Ida Laitinen summaa.

Ripsipidennysten suosio heijastuu myös maskaramarkkinoihin. False lash -efektillä tarkoitetaan ripsivärejä, jotka jäljittelevät näyttävyydellään irtoripsiä. Myös Emma Jokelainen on kiinnittänyt huomiota nukkeripsien trendiin.

”Ripsiväriä levitetään silloin sekä ylä- että alaripsiin, ja tavoitteena ovat tuuheat, pitkät ja mahdollisimman isot ripset. Moni käyttää apuna myös ripsitupsuja tai kasvatusseerumeita. Toisaalta täysin ripsivärittömät silmät näyttävät yleensä paljon kauniimmalta kuin esimerkiksi huoltamattomat ripsijatkeet”, Jokelainen sanoo.

Marnin näytöksessä mallien ripset kurkottivat kohti poskia kuin lukin koivet.

Jopa meikittömiä silmiä ihannoiva huippumuoti on lähtenyt mukaan ripsivillitykseen. Marnin näytöksessä mallien ripset kurkottivat kohti poskia kuin lukin koivet.

Ehkä tuoreimmasta taantumasta ja sen jälkimainingeista puhutaan tulevaisuudessa huulipunaindeksin sijaan ripsivärien kautta: vaikka ei ollut mahdollista lähteä kaukomatkalle, oli monella silti varaa ripsiteknikkoon, ripsien kasvatusseerumiin tai kympin tavallista kalliimpaan efektimaskaraan. Valvotut yötkään eivät paista niin helposti silmistä, joita varjostavat siipimäiset ripsirivistöt.

Miten raikkaalta ripsiväritön look tulevaisuudessa näyttääkään.

 

Juttua varten on haastateltu myös tuotekehitysjohtaja Tiina Isohannia Lumenelta.

 

Klara Kivilahti viihtyy villissä tukassa ja luonnollisessa meikissä, mutta edustustilaisuuksiin mennessään hän pyytää meikkaajan ja kampaajan apuun.

Klara Kivilahti saattaisi meikata enemmän, jos taidot vain antaisivat periksi. Toisaalta luonnollisuus on Klaran tyyli, jopa niin pitkälle, että ystävät välillä naureskellen ehdottavat hänelle hiusten harjaamista.

Klara sai meikata ensimmäisen kerran vasta 15-vuotiaana, jolloin äiti-Kaarina vei tyttärensä kestovärjäyttämään ripset ja kulmat. Nörttiä teiniä ei ehostaminen tuota ennen kiinnostanutkaan, eivät myöskään teinivuosien vaatekokeilut.

Huippusuunnittelijoiden luomukset vaativat rinnalleen ammattitaitoisen meikin ja kampauksen.

Edustustilaisuuksiin mennessään Klara kyllä satsaa täysillä ulkonäköönsä. Huippusuunnittelijoiden luomukset vaativat rinnalleen ammattitaitoisen meikin ja kampauksen.

”En välitä mistään keinotekoisista jutuista, kuten tekoripsistä tai -kynsistä. Uskon, että ihminen saa olla itsensä näköinen. Huoliteltu ulkonäkö on kuitenkin muiden kunnioittamista. Toisaalta arvostan ihmisiä, jotka eivät halua laittautua. Ulkonäkö peilaa arvoja, ja jokaisella on oikeus omaan arvomaailmaansa.”

”Täytin vastikään 40, ja välillä ikäkriisi yrittää puskea pintaan. Olen ajattelut vaihtaa Danné Montaque Kingin kosteusvoiteisiin, sillä äitini on käyttänyt niitä pitkään, ja hänen ihonsa näyttää upealta seitsemänkymppiseksi.”

”Täytin vastikään 40, ja välillä ikäkriisi yrittää puskea pintaan.”

Ruokailussa Klara uskoo vaihteluun. Joskus tekee mieli pitsaa ja joskus kalaa. Hän on kahden pojan äiti, ja näiden synnyttyä Klara opetteli ruuanlaittoa. Bravuuri on makaronilaatikko, jonka aineksilla ei voi epäonnistua: pekonia, hirvenlihaa sekä roquefort- ja mozzarellajuustoja.

Paras tapa rentoutua on saunominen tai kylpeminen omassa kodissa.

”En ole kovin sporttinen, mutta tykkään uimisesta, spinningistä ja pilateksesta. Joskus on kausia, että käyn pari-kolme kertaa viikossa urheilemassa, ja sitten kuluu kuukausia, etten käy laisinkaan.”

Kuka?

Klara Kivilahti, 40, sisäänostaja Kaarina K. -liikkeessä.

Lempituotteet: Dior Mousse Tendre -puhdistusvaahto: ”Mousse sopii hieman kuivalle iholleni, ja se puhdistaa kerralla kaiken meikin.”

Estée Lauder DayWear BB -voide: ”Käytän päivittäin ja pyydän voidetta aina tuliaisiksi lentokentältä.”

Maybelline Great Lash -ripsiväri: ”Tykkään, että ripset ovat pitkät ja näyttävät.”

Poskipuna on talvenkalpeiden kasvojen tärkein meikkituote.

 

1. Dr. Hauschka -poskipunaduo 30,24 e/5,7 g.

Poskipunapaletin idea on hyvä: tummemmalla sävyllä tehdään kasvoille muotoa, vaaleammalla korostetaan. Toteutus vaati turhankin paljon näpräämistä, sillä korostusosio oli melkoisen ahdas normikokoiselle poskipunasiveltimelle. Kun tekniikan viimein sai haltuun, lopputulos oli kaunis.

2. Zuii Flora Lip & Cheek Créme 34,90 e/3,5 g.

Vegaanista, voidemaista ekotuotetta voi käyttää poskien lisäksi myös huulille, joilla se toimi hyvin. Poskille se levittyi hieman nihkeämmin. Bonusta miellyttävästä, hennosta tuoksusta ja näppärästä pikkurasiasta.

3. Estée Lauder Pure Color Envy Sculpting Blush 34,90 e/7 g.

Laadukkaalla punalla saa hillityn, mutta tarpeeksi näyttävän lopputuloksen. Säilyy erittäin hyvin koko päivän. Näyttävä rasia on hieman kookas kaikkein pienimpään meikkilaukkuun, eli ei sovi matkatuotteeksi.

4. Lumene Nordic Chic 13,90 e/3 g.

Kätevän kokoisesta rasiasta annostelu on helppoa, ja punaa tarttuu siveltimeen juuri oikea määrä. Tuotteen sävyt ovat kauniita, mutta pigmenttiä voisi olla enemmänkin. Hyvä hinta-laatusuhde ansaitsee kunniamaininnan.

5. Shiseido Luminizing Satin Face Color, 42,90 e/6,5 g.

Laatuotteen tunnistaa jo tyylikkäästä rasiasta. Koostumusta mainostetaan silkkiseksi, eikä ollenkaan katteettomasti. Puna tuntuu hyvältä iholle levitettäessä ja näyttää kauniilta. Tämän hintaluokan tuotteessa olisin odottanut hieman parempaa pysyvyyttä, sillä iltaa kohti se hieman tuhraantui.

6. Elizabeth Arden Ceramide Cream Blush, 39 e/2,67 g. TESTIN VOITTAJA

Napakkaan ja kauniiseen rasiaan pakattu voidemainen poskipuna toimii kuin unelma: leviää helposti ja tasaisesti, antaa talvenkalpeille kasvoille kauniin hehkun ja pysyy hyvin koko päivän. Tämä menee vakikäyttöön.