
Yhä useampi meistä haluaa hymyillä kuin Hollywood-tähti. Laminaatit, huomaamattomat oikomishoidot ja valkaisut kasvattavat suosiotaan Suomessa.
How are you ja päälle leveä 12 hampaan hymy. New Yorkin Madison Avenuella kävellessä vastaan tulee toinen toistaan kirkkaampia helmihampaita. Helppohan sellaisilla hampailla on hymyillä, tuhisee Suomi-turisti ja ohittaa kysymyksen huulet yhteen puristettuina.
Ei, yhdysvaltalaisilla ei ole geneettisesti sen parempi hammaskalusto kuin suomalaisillakaan, vakuuttaa Jaana Gold, suomalaistaustainen hammaslääketieteen tohtori ja apulaisprofessori Floridan yliopistosta.
”Leveät hymyt ja hymyileminen ylipäätään ovat hyvin tärkeitä amerikkalaisessa kulttuurissa. Valkoisia ja suoria hampaita pidetään kauneuden esikuvana, ja ne edustavat ylellisyyttä ja terveyttä”, Gold kertoo.
Hyvät hampaat, hyvä itsetunto?
Se näkyy myös loputtomina valkaisutuotteiden mainoksina ja ostareilla tehtävinä oikomishoitoina. Samanlaista kehitystä alkaa näkyä myös Suomessa. Etenkin oikomishoitoja mainostetaan netissä suorastaan aggressiivisesti.
”Leveät hymyt ja hymyileminen ylipäätään ovat hyvin tärkeitä amerikkalaisessa kulttuurissa. Valkoisia ja suoria hampaita pidetään kauneuden esikuvana, ja ne edustavat ylellisyyttä ja terveyttä”
Mitä voisimme ottaa opiksi jenkkihymyn kotimaasta?
Ainakin sen, että hampaiden ulkonäöllä on merkitystä ihmisen minäkuvalle, toteaa Reetta Suokas, hammaslääkäri Kaivopuiston hammaslääkäriasemalta. Suokas on arvostetun European Academy of Esthetic Dentistry -akatemian ainoa suomalaisjäsen.
”Esteettinen hammashoito lähtee aina ihmisestä itsestään. Toista ruskeat hampaat eivät haittaa, eikä niille silloin kannata tehdä mitään. Toinen lopettaa niiden takia kokonaan hymyilemisen”, Suokas sanoo.
Valkaisu saattaa kuluttaa
Suomalaisten yleisin hammassävy on luokkaa A3 – kuvittele pieni purkillinen luonnonvalkoista maalia, johon on sekoitettu mukillinen espressoa ja toinen mansikkamehutiivistettä. Valkaisun tavoitteena on usein kaksikymppisen kaluston luonnollinen sävy A1, joka muistuttaa enemmän maalaiskermaa kuin kopiopaperia. Yhdysvalloissakin nousevana trendinä ovat vitivalkoista luonnollisemmat sävyt.
Hammasvalkaisuja on tehty vetyperoksidin avulla 1800-luvun lopulta saakka. Nykyään tehosteena voidaan käyttää myös esimerkiksi laseria tai UV-valoa.
Kotikäyttöön Suomessa myytävät aineet sisältävät yleensä miedompaa vetyperoksidin ja urean yhdistelmää, karbamidiperoksidia. Moni onkin kuskannut vetyperoksidiliuskoja Yhdysvalloista.
Yhdysvalloissakin nousevana trendinä ovat vitivalkoista luonnollisemmat sävyt.
Jos kotivalkaisutuote epäilyttää, Suokas suosittelee testaamaan apteekeissa myytävällä testipaperilla, että sen pH on neutraali. Muuten eroosiovaurioiden riski kasvaa.
”Esimerkiksi valkaisukiskoja ei voi myöskään käyttää jatkuvasti, sillä yli kolmen viikon käytön jälkeen paikka-aineet voivat kulua.”
Vielä ei tiedetä, millaista vihlontaa, kulumaa ja kiillevauriota on edessä niillä, jotka ovat ottaneet kaksikymppisenä valkaisuaineet jatkuvaan käyttöön.
Tähtien hampaat meikataan rumemmiksi
Julianne Moorella on ne. Demi Moorella on ne. Victoria Beckhamilla on ne. Laminaatit. Joissain tapauksissa muutos on ilmeinen; kaikki muistavat Nicholas Cagen kahdeksankymmentäluvun hampaat. Mutta eikö olisi kiva ajatella, että edes George Clooneyn hymy olisi aito?
Laminaatit eli posliinit ovat hampaiden oma julkisivuremontti. Ne tarkoittavat hampaan ulkopinnalle kiinnitettäviä keraamisia hammaspaikkoja.
”Jos joku kommentoi, että sinulla on uudet hampaat, on laminaattien kanssa menty pahasti metsään.”
”Ennen jenkkihymy tarkoitti sitä, että tehdään täydelliset hampaat viivoittimen ja harpin kanssa. Nykyään halutaan ottaa persoonallisuus huomioon, eikä kaikille tehdä samanlaisia kaakeleita”, Reetta Suokas kertoo.
”Jos joku kommentoi, että sinulla on uudet hampaat, on laminaattien kanssa menty pahasti metsään.”
Yhdysvalloissa hymy saattaa tosiaan välillä olla liian täydellinen. Esimerkiksi molemmat vuoden 2016 pääosa-Oscarin voittajat, Brie Larson ja Leonardo DiCaprio, joutuivat maskeeraamaan hampaansa voittoroolejaan varten.
Brien hampaat värjättiin keltaisiksi, ja Leonardolle valmistettiin vinksin vonksin harottavat maskihampaat. Molemmilla on klassiset Hollywood-hymyt: Brien leveä hymy paljastaa kymmenen valkeaa yläetuhammasta, Leonardon legot ovat miehekkäinä pidetyn laatikkomaiset.
Haussa keskivertohymy
Posliinien hinnaksi voi Suomessa tulla kalleimmillaan jopa 1 000–1 200 euroa per hammas. Nyt vaihtoehdoksi tarjotaan kerrostusmuovitekniikkaa, jonka kappalehinta jää 200–400 euroon.
Muovia kerrostamalla luodaan optisesti luonnonhammasta muistuttava rakenne. Valkaisu ei nimittäin auta silloin, kun hampaat ovat moniväriset – ne ovat valkaisun jäljiltä yhtä kirjavat mutta vaaleammat.
Posliinit ovat pitkäaikaisratkaisu, muovilla voi ostaa arviolta viisi vuotta miettimisaikaa, jos kaikkea ei ole mahdollista laittaa kerralla kuntoon.
Esimerkiksi Tom Cruisen vino hymy on tavaramerkki ja Kirsten Dunstin ienhymy on suorastaan suloinen.
Miellyttävin hymy tarkoittaa useimmille meistä edelleen keskivertohymyä: se on symmetrinen, ja ylähampaiden alakaari noudattelee alahuulen linjaa hymyillessä – hampaat eivät siis ole kuin viivoittimella vedetyt. Lisäksi ikenet tai alahampaat eivät näy hymyillessä. Listauksesta ei kannata masentua; esimerkiksi Tom Cruisen vino hymy on tavaramerkki ja Kirsten Dunstin ienhymy on suorastaan suloinen.
”Gummy smilen” eli ienhymyn peittämiseen käytetään esimerkiksi botoxia, muihin isompiin muutoksiin rautaa. Oikomishoidon nimi on sanaleikki, sillä siinä jos missä oikaiseminen ei ole hyväksi. Gaselli Hammaslääkäreissä työskentelevä oikomishoidon erikoishammaslääkäri Virpi Myller painii asian kanssa päivittäin.
Järeitä hoitoja
”Hoidon laajuus voi joskus olla asiakkaille järkytys”, Myller myöntää.
Otetaan esimerkki. Asiakkaan etuhammas on jonkin verran toisen päällä, ja hän haluaa hoitaa ainoastaan kyseisen ongelmayksilön. Suoristamisen jälkeen hampaat vievätkin aiempaa enemmän tilaa. Mahtuakseen kaarelle hampaat alkavat kallistua eteenpäin, ja lopputulos on törröttävät hönöhampaat, jos mukana on myös purentavirhe.
Joskus esteettisistä syistä tehtävä hammashoito vaatii jopa kirurgiaa. Näin esimerkiksi silloin, jos asiakkaan alaleuka on liian takana ja leuka näyttää sen takia suhteettoman pieneltä.
Lähtötilanne on kuin talvimyrskyn runtelema metsä, mutta oikomishoidon avulla rivistö suoristuu nätisti ilman tarvetta poistaa tai kaventaa yhtään hammasta.
Leukakirurgiaa on tehty jo pitkään julkisella puolella silloin, kun purentavirhe täyttää vaaditut kriteerit. Nykyään toimenpide onnistuu Helsingissä myös omakustanteisesti yksityisellä puolella, vaikka kyse olisi puhtaasti esteettisestä haitasta.
Mutta liika pelottelu sikseen. Välillä oikojan ja asiakkaan iloksi käy toisinkin päin: lähtötilanne on kuin talvimyrskyn runtelema metsä, mutta oikomishoidon avulla rivistö suoristuu nätisti ilman tarvetta poistaa tai kaventaa yhtään hammasta.
Raudoista tuli coolit (ja kalliit)
Hammasraudat ovat jenkkileffoissa synonyymi nörtille, luuserille tai molemmille, ja oikomiskojeiden käyttäminen aikuisiällä on monen näkökulmasta yhtä hyvä idea kuin prätkäjengiläisen potkaiseminen.
Siksi liki huomaamattomat oikomismenetelmät, kuten Invisalign, ovat Yhdysvalloissa valtavan suosittuja. Niissä hampaat oiotaan lähes näkymättömillä, irrotettavilla kiskoilla.
Suomessa kiskoihin suhtaudutaan ristiriitaisesti. Ne ovat usein muita oikomishoitoja edullisempia, mutta ne eivät toimi kaikissa tapauksissa.
”Kiskot korjaavat pieniä kiertymiä ja sulkevat pieniä rakoja, mutta lopputulos ei välttämättä ole yhtä viimeistelty eikä purentavirheiden korjautuminen yhtä varmaa kuin kiinteiden oiontakojeiden tapauksessa”, Virpi Myller muotoilee.
Myös perinteisempiä, kiinteitä oikomisrautoja – siis niitä nörttirautoja – on nykyään tarjolla esimerkiksi valkoisina ja kirkkaina. Aiempaa huomaamattomampia tulee markkinoille koko ajan lisää.
Jos oikomiskojeiden ei halua näkyvän ollenkaan, vaihtoehtona on linguaali-tekniikka eli raudat, joiden kiinnikkeet ovat huomaamattomasti hampaiden sisäpuolella. Suomessa käytetty kiinnikemalli on nimeltään Incognito, ja niiden osat valmistetaan yksilöllisesti laboratoriossa.
”Kannattaa aina myös kysyä, millaisia pitkän tähtäimen riskejä tekniikkaan liittyy ja miten se vaikuttaa purentaan – ja pyytää sama myös kirjallisena.”
Suurin miinus on hinta; siinä missä molempien leukojen perinteiset hammaskojeet saa arviolta kuudella–seitsemällä tuhannella eurolla, näkymättömät linguaali-kojeet voivat maksaa kymppitonnin. Kiskojen tyypillisen hinnan kerrotaan olevan kolmen ja kuuden tuhannen välillä.
Myller antaa vinkin mitä tahansa oikomismenetelmää harkitsevalle. ”On hyvä merkki, jos hammaslääkäri osaa antaa useita vaihtoehtoja ja kertoa eri menetelmien hyvät ja huonot puolet. Kannattaa aina myös kysyä, millaisia pitkän tähtäimen riskejä tekniikkaan liittyy ja miten se vaikuttaa purentaan – ja pyytää sama myös kirjallisena.”
Köyhyys näkyy hampaista
Hymyjen kotimaassa Yhdysvalloissa hampaat ovat itse asiassa todellinen eriarvoisuuden kiteytymä. Jaana Goldin mukaan lasten hampaista huolehtiminen on liian kallista jopa monille keskivertoperheille, sillä kaikki hoito tapahtuu yksityisellä sektorilla. Terveysasemilla on tarjolla hammashoitoa, mutta yleensa köyhemälle väestölle.Todellinen köyhyys on luettavissa puuttuvista ja reikiintyneistä hampaista ja vinoista rivistöistä.
”Olen vuosia puhunut täällä suomalaisen, ennaltaehkäisevän hammashoidon puolesta. Amerikkalaisessa hammashoidon koulutuksessa ja tutkimuksessa pidetään suomalaista mallia edistyksellisenä”, Gold kuittaa.
Siinäpä meille aihetta hymyyn.
Juttua muokattu 31.5. klo 10.25: täydennetty Jaana Goldin sitaattia tiedolla, että hammashoitoa on tarjolla myös terveysasemilla.
Suurimalla osalla Amerikkalaisia on todella kehnot hampaat ja jopa kolmikymppisillä saattaa olla enää vain muutaman oma hammas. Hammashoito on jenkeissä kallista eikä useimmilla köyhillä ja pienituloisilla ole sellaiseen varaa.
Asuin kolme vuotta Yhdysvalloissa, ja vasta sieltä tulleena, en todellakaan nähnyt paljon huonoja hampaita. Ihmiset hymyilivät vapautuneesti vaaleilla hampaillaan. Tietty ne vastaantuleet kadulla asujat eivät hymyilleet, joten hammaskalusto jäi siltä osin näkemättä. Sensijaan lapsilla näkee erittäin paljon hammasrautoja.