Regina Sippel, 36, saavutti kaikki uratavoitteensa etuajassa, kun häntä pyydettiin miljardiluokan liikevaihtoa tekevän konsernin talousjohtajaksi. Työssään hän haluaa kehittyä – ja nauraa joka päivä.

Kerro itsestäsi.

Olen uranainen, jonka mielestä päivä on huono, ellei sen aikana naura kunnolla ainakin kerran. Aloitin maaliskuussa Pohjoismaiden suurimman matkanjärjestäjäkonsernin Thomas Cookin talousjohtajana eli konsernin kakkosnaisena.

 

Miten päädyit nykyiseen työhösi?

Olin ollut puolitoista vuotta Tjäreborgin toimitusjohtajana, kun konsernijohtaja kysyi, miksen ole hakenut konsernimme talousjohtajan paikkaa. Tiesin pestin olevan auki, mutta en ollut ajatellut hakevani sitä, koska olin niin nuori. Yleensä näin isoissa taloissa talousjohtajan työ menee harmaatukkaisille miehille.

Mitkä ovat vahvuutesi?

Matkailualalla pitää pystyä reagoimaan nopeasti, jos vaikkapa tulivuori purkautuu tai maailmalla alkaa levitä jokin epidemia. Osaankin tarvittaessa vaihtaa suuntaa lennosta. Olen myös hyvä kantamaan vastuuta. Se on tärkeää varsinkin silloin, kun pitää tehdä ei-niin-kivoja päätöksiä ja kenties tuottaa työntekijöille pettymyksiä.

Yleensä näin isoissa taloissa talousjohtajan työ menee harmaatukkaisille miehille.

Entä heikkoutesi?

Vaadin itseltäni ja muilta liikaa. Olen työnarkomaani, ja oletan, että muilla on sama energiataso kuin itselläni. Jos mieheltäni kysyttäisiin, hän sanoisi varmasti, että olen kotonakin aikamoinen pomo!

Mitä teit ennen nykyistä työtäsi?

Aloitin urani tilintarkastajana Ernst&Youngilla. Siellä saamieni kokemusten takia olen päässyt nopeasti niin pitkälle. Palattuani vuonna 2010 äitiyslomalta halusin kokeilla jotain uutta. Hain Tjäreborgille pääkirjanpitäjäksi, vaikka se oli urallani askel alaspäin. Halusin ottaa hetken rauhallisesti, sillä poikani oli niin pieni. Tiesin Tjäreborgin silloisen talousjohtajan jäävän jossain vaiheessa eläkkeelle, ja ajattelin voivani hakea paikkaa myöhemmin. Kului puoli vuotta, ja minulle tarjottiin tuota työtä.

Kuka on esikuvasi?

Äitini. Hän menehtyi kolme vuotta sitten, taisteltuaan 25 vuotta syöpää vastaan. Hän rakasti elämää eikä ikinä valittanut pienestä. Sairastamisestaan huolimatta äiti eli vauhdikkaasti ja loi uran Pohjola Nordenin toiminnanjohtajana.

Vaikein paikka urallasi?

Syksy, jolloin äitini kuoli. Viikko hänen kuolemansa jälkeen minulle tarjottiin Tjäreborgin toimitusjohtajan paikkaa. Olin hirveän eksynyt ja väsynyt. Olisin halunnut vain nukkua. Samalla minun piti päättää, otanko paikan vastaan. Vastattuani kyllä rankka syksy jatkui: oli tilinpäätös, irtisanomisia, uusia rekrytointeja. Selvisin niin kuin aina, ryhtymällä vain tekemään. Kevään tullessa olo helpotti, ja viihdyin loistavasti työssäni.

Olen todella ylpeä itsestäni, vaikka sellaista ei Suomessa saisikaan sanoa ääneen.

Mitkä ovat tavoitteesi?

Äitini oppien mukaisesti ajattelen, että elämässä ykkössijalla ovat terveys ja perhe, sitten hyvät ystävät ja kolmantena haastava työ. Urallani olen jo saavuttanut kaiken sen, minkä kaksikymppisenä asetin tavoitteekseni. Nyt haluan kehittää itseäni tässä työssä ja saada uusia kokemuksia.

Mitä opettelet?

Olen hyvin nopealiikkeinen, ja olen opetellut miettimään asioita yön yli. Minulla on ollut myös naisille tyypillinen syndrooma, että kaikki pitäisi osata 150-prosenttisesti. Urahyppyjä tehdessäni olen miettinyt, että uskallanko, olenko tarpeeksi hyvä. Vieläkin se on takaraivossa. Yritän muistuttaa itseäni siitä, ettei kaikkea tarvitse osata itse. Tärkeintä on hankkia ympärilleen hyvä tiimi.

Mitkä asiat motivoivat sinua?

Sen ajatteleminen, mihin pystyn. Olen todella ylpeä itsestäni, vaikka sellaista ei Suomessa saisikaan sanoa ääneen. Olen saavuttanut asemani rankalla työllä, en vanhempieni meriiteillä tai rahalla.

Mitä neuvoa noudatat?

Nauru pidentää ikää. Olen ihminen, joka haluaa pitää hauskaa. Ja minulla on muuten äänekäs nauru! G

Kuka?

Regina Sippel, 36.

Pohjoismaiden suurimman matkanjärjestäjäkonserni Thomas Cook Northern Europen talousjohtaja. Konsernin liikevaihto on 1,43 miljardia euroa ja vuosittainen matkustajamäärä 1,5 miljoonaa ihmistä.

Työskennellyt aiemmin Tjäreborgin toimitusjohtajana ja talousjohtajana sekä tilintarkastajana konsulttiyritys Ernst&Youngissa.

Koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri.

Asuu Helsingissä miehensä ja kuusivuotiaan poikansa kanssa. Harrastaa joogaa.

Estelle&Thild -kosmetiikkabrändin perustaja Pernilla Rönnberg arvostaa luonnonmukaisuutta myös omissa elämäntavoissaan. Luksuskoti sijaitsee meren äärellä, ja metsässä liikkuminen antaa energiaa bisnesarkeen.

Luomun edelläkävijä

Pernilla Rönnberg istuu perustamansa Estelle & Thild -kosmetiikkamerkin toimiston aulassa Artillerigatanilla Tukholman Östermalmissa. Aula on sisustettu vaaleilla pastellisävyillä ja seinällä on suuria, hempeitä kukkia niin kuin luomumerkille sopii.

”Kun perustin Estelle & Thildin kymmenen vuotta sitten, luomuruuat olivat kaupoissa eri osastoilla ja luomukosmetiikan valikoima oli todella pieni”, Rönnberg sanoo.

Nyt tilanne on todellakin muuttunut. Luomu, ekologisuus ja vegaanisuus ovat megatrendejä, ja se näkyy Estelle & Thildin vakaana kasvuna. Yrityksen liikevaihto on 47 miljoonaa kruunua eli vajaa viisi miljoonaa euroa ja työntekijöitä on 15. Tänä vuonna Estelle & Thild lanseerasi ihonhoitotuotteiden rinnalle meikkisarjan.

Estelle & Thild on luomukosmetiikan markkinajohtaja kotimaassaan, ja Suomi on heidän suurin vientimarkkinansa.

”Tällä hetkellä on kaksi voimakasta meikkitrendiä, no make up -trendi ja näyttävät glittermeikit. Me teemme pohjoismaiseen tyyliin sopivia, luonnollisia arkimeikkejä.”

Estelle & Thild on luomukosmetiikan markkinajohtaja kotimaassaan, ja Suomi on heidän suurin vientimarkkinansa.

”Suomalaiset ja ruotsalaiset naiset ovat hyvin samanlaisia ja samantyylisiä ja kiinnostuneita luomusta. Tanska on luomun edelläkävijä, ja tuotteemme valmistetaan siellä. Pohjoismaista norjalaiset ovat vähiten kiinnostuneita luomusta.”

Rönnberg viettää viimeisiä päiviään toimistolla ennen kolmannen lapsensa syntymää. Kaksi vanhempaa lasta, Estelle ja Mathilde, joiden mukaan Rönnbergin yritys on nimetty, ovat 12- ja 14-vuotiaita.

Hevosjuttuja delissä

Östermalmilla kaikki hienostuneen kaupunkielämän palvelut ovat aivan nurkan takana. Pernillan suosikkilounaspaikka on Broms lähellä Karlaplania. Se on muutaman vuoden ikäinen huipputrendikäs deli, joka tarjoaa niin aamiaista, brunssia, lounasta, illallista kuin take awaytakin. Seinillä on tummanruskeaa kaakelia, ja lounasasiakkaina on bisnesväkeä ja paikallisia pikkuvauvojen äitejä rattaineen ja Louis Vuittonin ja Chanelin laukkuineen.

”En halua ostaa mitään teollisesti tuotettua ruokaa.”

”Suosikkejani ovat vihermehut ja chiavanukkaat tuoreilla marjoilla. Haen täältä usein myös ruokaa kotiin työpäivän jälkeen.”

Ruokavalinnoissaankin Pernilla suosii luomua.

”En halua ostaa mitään teollisesti tuotettua ruokaa.”

Lounaaksi Pernilla ottaa lohisashimin, jossa on raa'an lohen lisäksi mangoa, avokadoa, seesaminsiemeniä ja ponzu-kastiketta.

Paikalla on Pernillan tuttuja, ja poskisuudelmia vaihdellaan. Lounaspuhe kääntyy ratsastukseen, sillä Pernillalla on omia hevosia.

”Ratsastaminen on suorastaan meditatiivista. Rakastan myös laskettelua ja tennistä, mutta työn ja perheen lisäksi ihan kauheasti ei jää harrastuksille aikaa.”

Eläimet ovat olleet aina Pernillalle erittäin tärkeitä.

”Uskon, että eläimet voivat olla iloisia tai surullisia. Niillä on samanlaiset tunteet kuin meilläkin.”

Kuninkaallisia sisustusesineitä

Kivenheiton päässä lounaspaikasta on Pernillan suosikkikukkakauppa Bruun. Sieltä toimitetaan kukat Estelle & Thildin toimistoon kerran viikossa, ja sieltä Pernilla hakee kukkia myös kotiinsa Lidingöön vähintään yhtä usein.

Pernillan suosima sisustusliike hoitaa myös kuninkaallisten sisustusasioita.

”Suosikkikukkani vaihtelee kauden mukaan, tällä hetkellä se taitaa olla hortensia.”

Ovelle tulee tervehtimään kukkakauppiaan mopsi Macka, joka ei lähde ovesta omin luvin ulos vilkkaalle Karlavägenille.<EP,1>Pernillan maku tunnetaan täällä, ja hänelle rakennetaan muodikas kimppu, jossa on niin vaaleaa hortensiaa kuin vanhan roosan värisiä ruusujakin.

Kun kukat on hankittu, piipahdetaan nurkan takana hakemassa sisustusputiikista muutama tyyny ja sisustusesine. Pernillan kotona on remontti, ja olohuone kaipaa pientä päivitystä. Kaupasta juoksee perään Pierre & Peters -putiikin Pierre  kullanvärisen kynttilänjalan kanssa.

”Hän hoitaa myös kuninkaallisten sisustusasioita.”

Saariston lapset

Lidingö Tukholman kupeessa on juuri se paikka, jota ruotsinristeilyllä ihastellaan aamiaispöydän ikkunoista vähän ennen kuin laiva lipuu satamaan.

”Kaikki Tukholmaan menevä laivaliikenne menee tästä ohi”, Pernilla näyttää olohuoneen valtavista ikkunoista, jotka avautuvat Skurusundin salmeen. Rannassa uiskentelee kaksi joutsenta.

70-luvulla rakennetun talon merenpuoleinen piha on remontoitu muutama vuosi sitten. Tällä hetkellä remontissa on talon alaosa, ja siihen valmistuu yksi uusi kerros.Modernissa uima-altaassa kelluu kesän jäljiltä ylösalaisin vihreä uimalelu ja olohuoneen pitkän betonitason alla lojuu hover board.

Mathilde, 12, on tullut koulusta, tulee tervehtimään ja livahtaa omaan huoneeseensa.

”Luulen, että he ovat edelleen ylpeitä siitä, että yritys on heidän mukaansa nimetty. Muuten he ovat kuin ketkä tahansa teinit ja pitävät minua niin nolona, etten saa mennä autosta ulos, kun vien heidät kouluun.”

Pernilla on syntynyt Lidingössä ja paluumuutti sinne perheensä kanssa reilut kymmenen vuotta sitten.

"Yksinkertaisesti ihastuimme tähän rauhoittavaan näköalaan.”

Taidetta ja pehmolelukasoja

Suurta olohuonetta hallitsee valtavan, kodikkaan löhöilysohvan lisäksi kaksi ranskanbulldoggia, Ashton ja Tiger. Sohvan takana on pienen vuoren kokoinen läjä pehmoleluja, joista toinen bulldogeista valitsee yhden, minkä jälkeen toinen aloittaa nahistelun lelusta. Välillä Mathilde tulee huoneestaan hakemaan nuoremman ja eloisamman Tigerin rauhoittumaan.

”Tunnen rodun hyvin, niiden luonne on meille juuri sopiva. Ja ne olivat niin söpöjä!” Pernilla perustelee kaksi- ja neljävuotiaiden koirien hankintaa. ”Ne eivät tarvitse ihan kauheasti ulkoilua. Mieheni vie ne yleensä ulos iltaisin.”

”En ole niin kauhean kiinnostunut yksityiskohdista, mutta pidän kyllä designista.”

Perheessä pidetään eläinten lisäksi valokuvataiteesta. Seinällä on muun muassa ruotsalaisen muusikon ja valokuvataitelijan Jacob Felländerin teoksia. Marmorikuvioidulla sivupöydällä on iso pino Net-a-Porter-nettikaupan Porter-muotilehtiä. Maljakko on Svensk Tennistä, jota Ruotsin Marimekoksikin kutsutaan.

”En ole niin kauhean kiinnostunut yksityiskohdista, mutta pidän kyllä designista”, Pernilla sanoo ja nauraa, kun sivupöydällä olevan patsaan tekijä ei heti muistu mieleen.

Tyttöenergiaa bisneksessä

Lidingössä ehkä tärkeintä Pernillalle on kuitenkin lyhyt matka luontoon. Se tasapainottaa kaupunki- ja bisnesarkea. ”Rakastan työtäni ja olen aina tehnyt paljon töitä. Uskon, että olen siksi ollut parempi äitikin. Työn vastapainona haluan käydä luonnossa pitkillä kävelyillä ja niin teenkin joka viikonloppu.”

Hän odottaa, että pääsee pian taas juoksemaan, sillä raskauden loppuvaiheessa se ei enää onnistu.

”Kun isommat lapseni olivat pieniä, opiskelin kauppakorkeakoulussa ja perustin yritykseni. Olen silti aina ehtinyt viettää tosi paljon aikaa lasteni kanssa.”

Täyspitkää ruotsalaista äitiyslomaa yrittäjä ja toimitusjohtaja ei aio pitää, mutta ehtii hän silti rauhoittua nauttimaan perhe-elämästä.<EP,1>”Kun isommat lapseni olivat pieniä, opiskelin kauppakorkeakoulussa ja perustin yritykseni. Olen silti aina ehtinyt viettää tosi paljon aikaa lasteni kanssa.”

Bisnes on hyvällä kasvu-uralla, ja Pernilla on löytänyt yritykseensä hyvän tiimin, johon hän luottaa.

”Meillä on tosi energinen girl power -meininki. Aluksi jouduin tekemään ihan kaiken itse, joten nykyään on ihanaa, kun voin delegoida hommia luotettaville alaisille. Pomona pidän siitä, kun ihmiset kasvavat tehtävissään, ja voin antaa heille lisää vastuuta.”

Kuka?

Pernilla Rönnberg, 42, on ruotsalaisen luomukosmetiikkamerkin Estelle & Thildin perustaja ja toimitusjohtaja.

Asuu miehensä sekä vastasyntyneen vauvan ja 14- ja 12-vuotiaiden lastensa kanssa Lidingössä Tukholman kupeessa.

Parasta kodissa: merelle avautuvat suuret ikkunat, joista näkee vuodenaikojen vaihtelun.

Eurooppa yhtenee, mutta muoti pysyy eri maissa erilaisena, vakuutti muotijuttu 1990.

  Vaikka Eurooppa yhdistyy, eri maiden naiset säilyttävät erityispiirteensä, vakuutti humoristinen muotijuttu. Se ilmestyi 1990, viisi vuotta ennen kuin Suomesta tuli EU:n jäsenvaltio. Saksattaria kehuttiin Margaret Thatcherin lisäksi "tosimiehiksi" - eikä Angela Merkelistä edes tiedetty siihen aikaan. Jämäkkyyttä kuvassa olevan saksattaren tyyliin antoi myös Escadan bleiserin muodikas leveä hartialinja.