Tiina Alahuhta-Kasko ihastui lapsena designyritys Marimekon vahvoihin naisiin. Nyt hän jatkaa Armi Ratian ja Kirsti Paakkasen työtä Marimekon toimitusjohtajana.

Jos Marimekon uutta toimitusjohtajaa Tiina Alahuhta-Kaskoa ei olisi olemassa, hänet pitäisi keksiä: nuori, energinen nainen, joka on imenyt Marimekko-ideologian itseensä jo lapsena. Hänen työparinaan CEO:na jatkaa Mika Ihamuotila, joka sanoi olevansa iloinen, että toimitusjohtajaksi valittiin oman talon kasvatti.

Alahuhta-Kasko on tehnyt koko työuransa Marimekolla. Hän ihastui merkin iloisiin kuvioihin ja elämänmyönteiseen ideologiaan isoäitinsä kautta. Monella tavalla hän on persoonaltaan hyvin samankaltainen kuin johtamansa yhtiö: täynnä konstailematonta energiaa ja hyväntuulisuutta.

Marimekko ei ole selvinnyt kolhuitta viime vuosien laskusuhdanteesta. On mielenkiintoista nähdä, toteutuvatko Armi Ratian visiot maailmanvalloituksesta uuden johtajan tartuttua ruoriin.

Armilla on paikkansa voimakkaiden naisjohtajien saagassa; hänestä on juuri julkaistu Jörn Donnerin ohjaama elokuva Armi elää! ja hänelle suunnitellaan nimikkopuistoa Helsinkiin. Tiina Alahuhta-Kaskon ura on vasta nousukiidossa, mutta hän on jo toinen niistä kahdesta naisesta, jotka toimivat Suomessa pörssiyhtiön toimitusjohtajana.

Ura

”Vanhempani kannustivat minua etsimään oman juttuni, johon suhtautua intohimoisesti. Mutta minulle ei ole koskaan annettu suuntaviivoja eikä minua ole luotsattu johtajuuteen tai yrityselämään. Olen aina ollut oman tieni kulkija.

Kiinnostuin lapsena muodista ja designista ja ahmin aikakauslehtiä, joita tilasin muun muassa Englannista.

Ehkä isoäitini ja tätini vaikutuksesta minua alkoi jo nuorena kiehtoa Marimekon tarina, sillä he pukeutuivat pelkästään Marimekon vaatteisiin. Muistan, kuinka sain lapsena Iloisen mekon isoäidiltäni. Hänellä oli itsellään samanlainen, ja lähdimme ne yllämme kesäpaikassa hakemaan munia viereiseltä tilalta.

Pikkuhiljaa ihastuin Marimekon muotokieleen, filosofiaan ja vahvoihin visionäärisiin naisiin.

Opiskelin kauppakorkeakoulussa kansainvälistä liiketoimintaa. Tein myös kansainvälisen johtamisen tutkinnon ja suoritin sen osittain Pariisissa. Niihin aikoihin pääsin kesätöihin Marimekolle ja oivalsin, että tämä on ala ja yritys, jota kohtaan tunnen intohimoa. Marimekon aitous ja rohkeus tuoda värien ja kuvioiden kautta iloa ihmisten arkeen sopi yhteen arvojeni ja ajatusteni kanssa. Tein gradunkin Marimekolle. Tutkin siinä yrityksen imagon ja identiteetin välistä eroa.

Kirsti Paakkanen palkkasi minut kymmenen vuotta sitten vastaamaan kansainvälisestä pr-toiminnasta. Pääsin hänen kauttaan mielettömään oppiin. Hän heitti minut suoraan kylmään veteen ja kutsui sitä kouluttamiseksi. Sitä kautta aloin kehittyä ja oppia pr-toimintaa ja brändin rakentamista. Kirsti oli vaativa ja inspiroiva pomo. Hän kannusti aina rohkeuteen ja antoi suoraa palautetta. Olemme edelleen hyviä ystäviä.

Sama koulutus on jatkunut Mika Ihamuotilan kanssa. Myös Mika on innostava esimies, joka on pannut uusiin tilanteisiin ja antanut tilaa kasvaa. Olen päässyt Marimekossa tekemään unelmaduuniani, joten en ole kokenut syytä lähteä muualle töihin.

Uteliaisuus

Olen aina ollut tosi utelias. Se on oppimisen edellytys. Inspiroidun erilaisista persoonista ja saan heistä valtavasti. Marimekossa erilaiset ihmiset ja heidän persoonansa ovat koko yrityskulttuurimme ydintä. Rakastan sitä!

Minulla on aina ollut erilaisia kaveripiirejä, ystäviä monilta aloilta taiteen parista filosofiaan ja liiketoiminnasta lääketieteeseen. Se on suuri rikkaus.

Arvot

Jos saisin pitää vain yhden arvon, valitsisin rehellisyyden. Muita tärkeitä arvoja ovat ihmisten kunnioittaminen, avoimuus, jatkuva kehittyminen ja aitous että on oma itsensä. Vain aitouden kautta voi rakentaa itsensä näköisen elämän. Myös huumori on todella tärkeää, ja erityisesti tilannehuumori naurattaa minua. Itseään ei saa ottaa liian vakavasti.

Luonne

Olen aina ollut energinen, jopa ylitsepursuavan energinen, paitsi ehkä pitkien mannertenvälisten lentomatkojen jälkeen. Käytän lentomatkat hyödykseni tekemällä töitä. Lentäessäni pystyn keskittymään syvempää ajattelua vaativiin asioihin. Olen onnekas enkä kärsi pahasta jet lagista. Käytännössä vain päätän, että elän siinä aikavyöhykkeessä, jossa olen.

Innostun todella helposti asioista ja toivon, että se tarttuu muihin. Pidän suurista, myös mahdottomalta tuntuvista haasteista ja olen periksiantamaton. Olen hyvin kiinnostunut ihmisistä ja tykkään tehdä töitä ja saavuttaa asioita yhdessä. Pahin työtilanne on sellainen, jossa minun pitää istua yksin huoneessani ja naputella jotain yksinäni.

Olen vaativa. Kaikkein vaativin olen itseäni kohtaan. Perfektionismi on suurin heikkouteni. Tämä ei tosin näy kotona: siellä työnnän kaiken vain kaappiin. Mieheni ei oikein arvosta tätä kodin ilmeen nopeasti ”siistivää” tapaani.

Perfektionismissa on hyvätkin puolensa, mutta olen yrittänyt kehittää tässä itseäni. Minun on valittava ne asiat, joihin uppoudun täysillä. Olen aika temperamenttinen, mikä näkyy tietyissä tilanteissa puhenopeuteni kiihtymisenä. Mutta haluan selvittää epäselvyydet heti enkä ole yhtään pitkävihainen.

Olen ollut mieheni Antin kanssa naimisissa seitsemän vuotta. Tapasimme yhteisten ystävien kautta melkein kymmenen vuotta sitten. Hän on meistä enemmän introvertti. Koen, että meillä on hyvä balanssi, täydennämme toisiamme.

Rehellisyys

Rehellisyys on meidän suomalaisten valttikortti maailmalla. Emme ehkä itse ymmärrä, kuinka rehellisyyttämme arvostetaan muissa kulttuureissa, että meidän sanamme on sopimuksen veroinen. Suorapuheisuudella ja rehellisyydellä saavuttaa paljon. En siedä epäaitoutta. Se on sama asia kuin epärehellisyys. Pinnallisuutta näkee jonkin verran muotimaailmassa.

Toissavuotinen plagiointitapaus oli meille marimekkolaisille niin kuin luonnollisesti asiakkaillemmekin suuri pettymys. Mutta nopeasti sisuunnuimme siitä yhdessä ja jatkoimme eteenpäin. Opimme, että vaikeudet voidaan kääntää jopa vahvistaviksi tekijöiksi. Vaikeuksien hetkellä johtajuus mitataan, ja tällaisissa tilanteissa korostuvat viestinnän, avoimuuden ja läpinäkyvyyden tärkeys. Koimme, että saimme myös suomalaisten tuen.

Täydellisyys

Täydelliseen vapaapäivään kuuluu ensin kunnon aamiainen kotona. Saatamme mennä kaupungille istuskelemaan kahviloihin. Tykkään katsella ihmisiä. Ihanaan vapaapäivään kuuluu myös ratsastusta Lohjalla ja illallinen, joka kokataan usein yhdessä ystävien kanssa. Lempiruokani on piemontelainen voi-salviapasta.

Vastuu

Ennen kuin ottaa vastuun vastaan, sitä pitää pohtia. Toimitusjohtajan pestin tuoma vastuu tuntui luontevalta, mutta tietysti mietin sitä pitkään. Tunnen suurta nöyryyttä tehtävän edessä. Onneksi en ole yksin, vaan tukenani on koko henkilökunta ja Mika, joka jatkaa CEO:n tehtävissä. Olemme tehneet pitkään töitä yhdessä ja olemme hyvä työpari.

Päivä, jolloin hallitus päätti nimittämisestäni, oli jännittävä. Sain tietää valinnastani Mikalta. Olin silloin vielä töissä ja aloin heti valmistautua seuraavaan päivään, sillä pörssitiedote oli lähdössä aamulla kello 8.30. Siinä piti pitää pää kylmänä.

Meillä oli Marimekon pääkonttorissa Herttoniemessä lämminhenkinen ja hauska tilaisuus, jossa Mika polvistui henkilökunnan edessä ja pyysi minua toimitusjohtajaksi. Se tuli aivan yllättäen, ja sain vielä sylillisen vaaleanpunaisia kukkia. Tilanne kuvaa hyvin Marimekkoa: teemme paljon töitä mutta huumoria unohtamatta.

 

Kilpailuvietti

Aloitin pari vuotta sitten ratsastuksen ihan nollasta. Se on nöyryyttävä laji, mutta hyvällä tavalla. Siinä näkyy, miten minulle koko elämä on itsensä kehittämistä ja oppimista. Häviössä on aina kehittymisen siemen. Se, miten suhtautuu häviöön, kertoo paljon ihmisen kypsyydestä.

Minulla on vahva kilpailuvietti, mitä tulee yritykseen ja yhdessä saavuttamiseen. Henkilökohtainen kilpailuviettini liittyy itseni voittamiseen ja kehittämiseen.

Luottamus

Ihmisten johtamisessa kaikki lähtee luottamuksesta. Tätä haluan vaalia Marimekossa, ja se on jo Armi Ratian aikojen perua. Jos ei ole luottamusta, ei ole rohkeutta eikä luovuutta, ja silloin alkaa pelätä virheitä. Jos pelkää tekevänsä virheitä, ei voi onnistua täydellisesti missään.

Olen ollut todella onnekas, kun minulla on ollut kaksi niin innostavaa esimiestä kuin Kirsti ja Mika. He ovat luottaneet minuun ja antaneet mahdollisuuden kehittyä. Haluan itse olla samanlainen esimies.

Työn vastapaino

Työ ei ole kaikki, vaikka pidänkin siitä paljon. Ratsastuksen lisäksi harrastan tennistä ja juoksen. Asumme Helsingin keskustassa, siellä on ihanaa juosta pitkin rantoja. Hyvä ruoka kuuluu arkeen, ja nautin siitä paljon. Mieheni on paljon parempi kokki kuin minä, mutta olen hyvä apulainen, sous-chef.

Rakastan elokuvien katsomista. Asuimme lapsuudessani Kauniaisissa elokuvateatterin vieressä, olin siellä aina. Viimeisen vuoden aikana näkemistäni suosikkini on The Grand Hotel Budapest.

Työasiat eivät valvota minua. Mieli on rauhallinen, jos elää omien arvojensa mukaan, toimii aina omana itsenään ja kohtelee toisia siten kuin toivoisi itseään kohdeltavan.

Arki on minulle tärkeintä. Se on totta, vaikka se ehkä kuulostaa kliseiseltä. Yritän tehdä jokaisesta päivästä niin hyvän kuin mahdollista.

Juttu on julkaistu alun perin toukokuun 2015 Gloriassa.

 

 

 

Kuka?

* Tiina Alahuhta-Kasko, 33, on kauppatieteiden maisteri ja Marimekon toimitusjohtaja.

* Työskennellyt koko työuransa ajan Marimekolla eri tehtävissä.

* Naimisissa Antti Kaskon kanssa. Kasko työskentelee talouspäällikkönä logistiikka-alalla.

* Vapaa-ajalla harrastaa juoksua, ruoanlaittoa, tennistä ja ratsastusta.

Jaarat pukeutuvat oman yrityksensä vaatteisiin myös vapaa-ajallaan.
Jaarat pukeutuvat oman yrityksensä vaatteisiin myös vapaa-ajallaan.
Heidi on oppinut, että suomalaisille kannattaa myydä värikkäitä tuotteita.
Heidi on oppinut, että suomalaisille kannattaa myydä värikkäitä tuotteita.
Heidi ja Juha hoitavat parisuhdettaan muun muassa yhteisillä pyörälenkeillä.
Heidi ja Juha hoitavat parisuhdettaan muun muassa yhteisillä pyörälenkeillä.
Heidi ja Juha käyvät usein ostoksilla Oulun kauppahallissa. Kala- liike Haanpäässä heitä palvelee Tero Kivimäki.
Heidi ja Juha käyvät usein ostoksilla Oulun kauppahallissa. Kala- liike Haanpäässä heitä palvelee Tero Kivimäki.

 Heidi ja Juha Jaara ovat kasvattaneet Balmuir-yrityksestään kansainvälisen menestystarinan. Kuninkaallisten ja maailmantähtien luottosisustajat rakastavat mökkeilyä ja pitävät yhtiökokouksensa usein saunan lauteilla.

”Balmuirista tulee yksi maailman tunnetuimmista lifestylebrändeistä”, julisti Juha Jaara illalliskutsuilla kerta toisensa jälkeen, kun yritys oli vasta alkutekijöissään.

Pöydän alla Balmuirin perustanut Heidi Jaara potki miehensä jalkoja

”Kotona aina vannotin, että et sitten sano niin seuraavalla kerralla. Ja aina Juha sanoi”, Heidi nauraa.

”Cheek kutsui meidät pari vuotta sitten kylään. Teimme hänelle muun muassa räätälintyönä nahkaesineitä ja kalusteita sekä lakanat nimikirjailuilla.”

Nyt, 10 vuotta myöhemmin, Balmuirin tuotteita käyttävät muun muassa George Clooney, Tina Turner, Paul Anka ja monet kotimaiset supertähdet, kuten Kimi  ja Minttu Räikkönen ja Cheek.

”Cheek eli Jare kutsui meidät pari vuotta sitten kylään. Teimme hänelle muun muassa räätälintyönä nahkaesineitä ja kalusteita sekä lakanat nimikirjailuilla. Sitten myös Elastinen halusi kotinsa sisustuksen meiltä. Pääsimme katsomaan Cheekin ja Elan keikkaa lavalta, se oli mahtavaa”, pariskunta kertoo.

Monet Balmuirin asiakassuhteista syntyvät samalla tavalla. Heidi ja Juha ystävystyvät asiakkaidensa kanssa ja järjestävät puolin ja toisin erilaisia elämyksiä

”Työn kautta olemme saaneet elämäämme valtavasti upeita ihmisiä. Uskomme, että valttikorttimme on aitous”, pariskunta pohtii.

Ensin maailmalle

Suomalaisyritykset lähtevät yleensä liikkeelle kotimaan markkinoilta ja laajentavat hiljalleen ulkomaille, mutta Balmuir toimi alusta asti päinvastoin.

”Ensimmäiset asiakkaamme olivat Saksasta ja Ruotsista. Juha opetti minut puhumaan alusta alkaen me-muodossa, vaikka olin yrityksessä yksin. Olemme aina pyrkineet siihen, että brändi vaikuttaisi todellista isommalta”, Heidi kertoo.

”Saudi-Arabian prinsessa puolestaan tilasi vastikään koko muotikatalogin kaikki tuotteet jokaisessa värissä ja koossa, ja kaikki kahtena kappaleena.”

Ulkomaan markkinoille tähtääminen oli Heidille itsestäänselvää, sillä hän oli tehnyt kansainvälisen uran Nokialla. Myös Juhalla oli vahva kokemus ulkomaankaupasta.

”Enemmän opettelua on ollut kotimaan markkinoissa. Suomessa menee esimerkiksi enemmän värejä kuin muissa Pohjoismaissa. Tanskaan tilataan pelkkää harmaata ja mustaa, Ruotsiin taas ylellistä beigeä. Lisäksi mallistoissa pitää olla aina jokin yllättävä väri, koska juuri siitä voi tulla hitti Japanissa tai Koreassa.”

Etenkin brändin lohen- ja poronnahkaiset tuotteet ovat hitti Aasiassa ja Lähi-idässä.

”Qatarin hallitsijaperhe halusi kashmir-viltin poronmokkareunuksilla. Saudi-Arabian prinsessa puolestaan tilasi vastikään koko muotikatalogin kaikki tuotteet jokaisessa värissä ja koossa, ja kaikki kahtena kappaleena, puolet Riadiin ja puolet Pariisiin toimitettuina.”

Mökkeilyä ja suurkaupunkeja

Jaarat asuvat Kempeleessä luonnon keskellä ja rakastavat mökkeilyä. Juha opettaa lapsia virvelöimään ja golfaamaan sillä välin, kun Heidi paistaa pihalla lättyjä. Välillä koko perhe tekee veneretkiä Oulujärven poikki Ärjänsaareen.

Toisaalta perheen arkeen kuuluvat yhtä lailla työmatkat suurkaupunkien kansainvälisille messuille, jonne myös lapset tulevat usein mukaan.

”Viimeksi Tokiossa ollessamme majoituimme keskustahotellissa ja kuuntelin, mitä ihmettä lapset puuhaavat kylpyhuoneessa. Siellä he istuivat lattialla ja leikkivät makkaranpaistoa Ärjänsaaressa – keskellä Tokion vilskettä”, Heidi nauraa.

”Olemme sopineet, että arki- ja raha-asioista meillä ei riidellä.”

Arkisin Heidi vie Viivin kahdeksaksi kouluun ja istuu itse usein jo 8.55 lähtevällä lennolla Helsinkiin. Juha puolestaan huolehtii Väinön päiväkotiin ja jatkaa siitä asiakastapaamisiin. Kaksi luottolastenhoitajaa auttaa arjessa, ja usein he myös matkustavat perheen mukana.

”Ostamme paljon palveluita, esimerkiksi siivooja meillä käy joka viikko. Olemme sopineet, että arki- ja raha-asioista meillä ei riidellä.”

Kiireistä arkea helpottaa myös se, ettei kotiin tai mökille ole hankittu televisiota.

 

Palavereita saunassa

Heidi ja Juha ovat yhdessä lähes 24 tuntia vuorokaudessa, mutta parisuhdetta se ei ole haitannut.

”Mehän olemme nytkin ihan rakastuneita!”

Kesken työpäivän pariskunta saattaa toisinaan lähteä metsään pyöräilemään tai pitää hallituksen kokouksen saunan lauteilla. Jatkossa tavoitteena olisi, että perjantai voisi olla kotipäivä.

”Pyhittäisimme parisuhdeaikaa ja hoitaisimme työasioita yhdessä kotona. Sen olemme kuitenkin sopineet, että nukkumaan mennessä ei enää saa puhua työstä”, he kertovat.

Heidi kuvailee Juhaa ”puuksi, jota vasten nojata”. Itse Juha sanoo olevansa jäärä, jonka päätä on vaikea kääntää. Nykyään hän osaa myös tunnistaa, milloin Heidi tarvitsee omaa tilaa.

Pariskunta saattaa pitää hallituksen kokouksen saunan lauteilla.

”Ymmärsin muutama vuosi sitten olevani erityisherkkä, se oli mullistava havainto. Ylilataudun helposti ja luen ihmisiä ja tunnelmia todella hyvin”, Heidi selittää.

Erilaisista luonteista huolimatta pariskuntaa yhdistää samanlainen, ronski huumorintaju.

”Sanon aina Juhalle ennen haastatteluja, että et sitten lauo niitä vitsejäsi. Joskus lehtiin on päätynyt sellaisia heittoja, jotka eivät ehkä kirjoitettuina ole olleet niin hauskoja”, Heidi kertoo.

Jatkuvasti matkoilla

Heidi ja Juha ovat molemmat tottuneet matkustamaan niin työn puolesta kuin vapaa-ajallakin. Naimisiin pari meni Mauritiuksella.

”Tarvitsimme paikalle todistajia ja muistin, että olin pelannut Australiassa golfia mauritiuslaisen miehen kanssa. Pitkän etsinnän jälkeen löysimme miehen, joka otti mukaan muutaman kaverinsa. Niin saimme todistajat kasaan”, Juha muistelee.

Joka kesäkuussa perhe viettää kolme viikkoa Italian San Remossa.

Vaikka matkoja kertyy paljon työnkin puolesta, viettää perhe myös lomat mielellään ulkomailla. Silloin kohteet valitaan lasten ehdoilla.

”Viime vuosina olemme käyneet Dubaissa, se on lasten kanssa mukavan helppo kohde.”

Joka kesäkuussa perhe viettää kolme viikkoa Italian San Remossa. Lomailun ohessa vanhemmat hoitavat myös muutamia asiakastapaamisia ja vierailevat Italian alihankkijoilla. Myös lapset tulevat mielellään mukaan.

”On kiva, että he näkevät, mitä yrityksen pyörittäminen käytännössä on. Viimeksi yksi alihankkija tuli tosin sanomaan, että voisivatko lapset hyppiä vähän vähemmän noissa huivisäkeissä”, Heidi nauraa.

Ovatko teidänkin muutosyrityksenne aivan liian kunnianhimoisia ja melodramaattisia?

Jos innostun kuntoilusta, hankin kertarysäyksellä kuntosalijäsenyyden ja ilmoittaudun samalta istumalta kahvakuulaan, lempeään venyttelyyn ja hassunhauskaan latinojumppaan. Ostan kotiin kahvakuulan, jumppanauhan, jumppakepin, käsipainot ja uudet inspiroivat urheiluvaatteet. Sitten käyn kahdesti latinojumpan takarivissä ahdistumassa ja venyttelen illalla kerran.

Ostan kotiin kahvakuulan, jumppanauhan, jumppakepin, käsipainot ja uudet inspiroivat urheiluvaatteet.

Ensipyrähdyksen jälkeen unohdan koko asian. Tovin kuluttua mies kysäisee nurkassa pölyttyvästä kahvakuulasta, ja työnnän sen vaivihkaa kaapin perille.

Olen myös ostanut terveysinnossani kaappini täyteen spirulinaa, pakurirouhetta, kauraleseitä, chia-siemeniä, merilevää, vehnäorasjauhetta, mulperimarjoja, raakakaakaota ja erilaisia salaatteja. Maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja torstaina teen epäilyttävän värisen smoothien, kunnes perjantaina palaan kahviin ja croissanttiin.

Jatkossa minun on huijattava itseäni ovelammin. Tästä lähtien en tee yhtikäs mitään, kunhan vähän vain vilkaisen. Kun menen lähikauppaan, kävelen ennen ostoksia lenkin korttelin ympäri ja ehkäpä ihan huomaamatta tekeekin mieli vähän jatkaa. Työmatkalla käyn ihan vain katsomassa, miltä se hotellin kuntosali näyttää, ja kenties sitten kuitenkin väännän pari kertaa hauista.

Ovelaa tammikuuta!