Suunnittelija Maija Louekari työskentelee kotonaan. Hän piirtää tai maalaa aina käsivaralla useita eri versioita tai elementtejä ja kokoaa niistä valmiin kuosin tietokoneella.
Suunnittelija Maija Louekari työskentelee kotonaan. Hän piirtää tai maalaa aina käsivaralla useita eri versioita tai elementtejä ja kokoaa niistä valmiin kuosin tietokoneella.

Suunnittelija Maija Louekari ammentaa töihinsä tunnelmia lapsuutensa saaristokesistä. Hänen kuoseissaan on aina jokin tarina tai viesti.

Puu-Vallilassa sijaitsevan läpitalon asunnossa kulkee keväinen, jo lämpimään taittuva valo. Se saa suunnittelija Maija Louekarin hymyilemään.

- Keväällä inspiroidun valosta. Tuo valojen ja varjojen vaihtelu, värit ja fiilis!

Koti on hämmästyttävän hiljainen. Ulkoa saattaa kuulua vain lintujen laulu, kun Maija aloittaa työpäivänsä eli istuutuu piirtämään pöydän ääreen tai polvistuu maalaamaan puulattialle. Syntyvät kuvat ja kuviot löytävät tiensä muun muassa Marimekon astioihin, kodin tekstiileihin ja vaatteisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Työpäivä päättyy, kun perhe - puoliso, graafinen suunnittelija Kasper Strömman, ja pariskunnan kolmen lasta - tulee kotiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suunnittelija Maija on kuitenkin vapaa-ajallakin, sillä ympäristöä tulee skannailtua jatkuvasti.

– Olen koko ajan tosi auki. Kesti pitkään myöntää itselleni, että myös haahuilu ja fiilistely ovat työntekoa.

Nykyään hän tietää, että jostakin kaiken täytyy alkaa ja idean lähteä itämään.

– Se on kuin lankakerä, jota pitää vyyhtiä kokonaiseksi. Päässäni voi olla vuoden tai pidempäänkin "haahuiluasioita", jotka kristallisoituvat vasta, kun on niille sopiva aika.

Mistä tietää, milloin aika on otollinen jollekin päässä muhineelle idealle? Sitä on Maijan mukaan vaikea selittää.

– Esimerkiksi Siirtolapuutarha-kuvio syntyi siitä, että pyöräilin monen vuoden ajan Marimekolle Herttoniemen siirtolapuutarha-alueen ohi. Ihastelin aina sitä kivaa pienoismaailmaa kaupungin sisällä ja mietin, kuinka sitä fiilistä olisi ihana käyttää jossain työssä.

Maija on maalannut käsin Sami Ruotsalaisen suunnittelemiin, suurikokoisiin keräilyastioihin, jotka lanseerattiin huhtikuussa 2019.

Kuosi on viesti

Maija Louekarin suunnittelemat työt ovat kotona läsnä siellä täällä, aivan kuten monessa muussakin suomalaiskodissa. Siirtolapuutarhan lisäksi myös Räsymatto-kuosi on nostettu Marimekon Klassikko-sarjaan, ja Vimma Companyssa Letti-vaatteista on tullut hittituote.

Suosikkikuosien suunnittelijassa niiden menestys herättää lähinnä hämmennystä.

– Minulla ei ole mitään ymmärrystä siitä, miksi näin tapahtuu. Se on tosi mielenkiintoista.

Maija uskoo, että yksi hänen eduistaan on kuvittamistyyppinen lähestymistapa suunnittelutyöhön.

– En ole opiskellut kuosisuunnittelua enkä mieti, miten kuvio toistuu, vaan mitä sillä haluan sanoa. Minua häiritsee, jos kuosi tehdään ilman mitään viestiä.

Maija näyttää Instagramista kuvia uusista Vimmalle suunnittelemistaan sukista. Niissä viesti kuuluu yksinkertaisuudessaan teksteinä Be Kind - Take Care.

Hän ei pohdi työssään suomalaisten sisustus- ja pukeutumismakua tai piirrä jollekin ideaalille ihmistyypille.

– Enemmän mietin, mikä siinä ajassa tuntuu ajankohtaiselta.

Ajan trendit hän uskoo huomioivansa tiedostamattaan, varsinkin seuraamalla ihmisten pukeutumista.

– Muoti on kiinnostavaa, se on niin herkästi ajassa kiinni. Seuraan esimerkiksi Balenciagaa, jolla on freesi tapa yhdistää erilaisista viitteistä oma soppansa.

Maija Louekari ei ole opiskellut kuosisuunnittelua vaan miettii kuvittaessaan ensisijaisesti sanomaa. Kuvassa Oivan Räsymatto-lautanen.

Boheemi muumisuku

Maija Louekarin töissä voi aistia lapsuuden pitkät kesät, vapauden ja yhdessäolon. Samanlaisia tunnelmia, joista hän nautti lapsuudenperheensä, arkkitehtivanhempiensa sekä kolmen sisarensa kanssa kesäisin Turun ulkosaaristossa. Siellä sijaitsi Maijan isovanhempien kesämökki, jossa aikaa viettivät myös muut suvun jäsenet.

– Saaressa oli vain pieni sauna ja vanha aitta, jossa nukuttiin. Mummilla oli ruokapöytä aina ulkona vedenrajassa, joten juomat pysyivät merivedessä kylminä. Jos satoi, syötiin saunan kuistilla, sillä ei ollut mitään sisätilaa.

– Koko isäni suku oli hyvin muumi-henkinen. Heidän elämänsä oli tosi huoletonta ja boheemia, ja me lapset saimme olla vapaasti siellä rantakallioilla. Saarielämä vaikutti vahvasti lapsuuteeni.

Maijan äidillä oli usein yllä Marimekkoa, kuten Vuokko Nurmesniemen suunnittelemia vaatteita.

– Äiti on aina ollut Marimekko-fani, hän ihaili Fujiwo Ishimoton ja Maija Isolan kuoseja. Olen kasvanut sisään Marimekon kuosimaailmaan jo lapsuudessa.

Se, että hänen omat työnsä ovat nyt osa joidenkin lapsuuden maisemaa, on Maijan mielestä ihana ajatus.

– Olen aina yrittänyt saada kuoseihini sen onnellisuuden tunteen. En tiedä, onko tämä minun hippiajatteluani, mutta jos on huonolla tuulella, piirros ei ole niin luonteva. Uskon, että jos rakastaa työtään, onnellisuus toistuu siinä.

Eläköön elämä -astiasto juhlistaa Marimekon 10-vuotista Oiva-sarjaa. Maija rakastaa kukkia, mutta ei tunnustaudu romantikoksi. "Olen pikemminkin hippi."

Kukkia ja piilotettuja linnunjalkoja

Maija nostaa ruokapöydälle keväällä myyntiin tulleen Eläköön elämä -mukin, jossa kukat hehkuvat eri väreissä.

– Tykkään kukista ihan hirveästi, ne vain ovat tosi ihania. Kukat kestävät kauniina vain hetken, ja se jotenkin kuvastaa hienosti elämää ja sen rajallisuutta, hän sanoo.

Myös värit ovat Maijalle sydämen asia. Niistä hän saa aina kehuvaa palautetta esimerkiksi Marimekolla.

– Värit tulevat intuitiivisesti, kuin musiikki, jostain tuolta ilman, että ne tulevat kielellisten ajatusten kautta.

Hän välttää yhdistämästä totuttuja värejä ja kokeilee rohkeasti jotain erilaista.

– Uusi väriyhdistelmä vaikuttaa valtavasti kuoseissa, tällaisen kukkakuvionkin tunnelma muuttuu täysin eri väreissä, Maija sanoo ja viittaa mukiin.

Maija on juuri saanut valmiiksi kuosit Marimekon syksyyn 2020. Marimekolla on joka kaudelle yksi iso teema, joka kattaa sekä vaatetuksen että sisustuksen. Sen alla Maijan voi suunnitella hyvin vapaasti, mutta kompromissejakin täytyy osata tehdä.

– Siihen vaikuttaa myös se, että kuosejani menee niin paljon Aasiaan, varsinkin Japaniin. Se pitää ottaa huomioon esimerkiksi värityksissä tai vaikka sellaisessa, että linnun jalat ovat siellä ehdoton ei ja yök. Eli ne pitää peittää, jos kuosissa on lintu, Maija naurahtaa.

Viime aikoina hän on miettinyt paljon suunnittelijoiden vastuullisuutta.

– Omassa työssäni on alkanut häiritä, että koko ajan suolletaan maailmaan niin paljon tavaraa. Marimekko on onneksi ekologinen, ja sen tuotteet kestävät aikaa. Mutta suunnittelijana en ikinä tiedä etukäteen, tuleeko jostain klassikkotuote. Sen valinnan tekevät kuluttajat.

Juttu on alun perin ilmestynyt Glorian Kodin numerossa 5/2019.

Sisältö jatkuu mainoksen alla