”Jos en tiedä mitä pukisinpäälle, valitsen tämän Espritin mekon. Vastaaviatummansinisiä luottomekkoja minulla on ollutennenkin. Ted Bakerin korkokengät ovat yli 10 vuotta vanhat, arkisin en käytä näin korkeita korkoja
”Jos en tiedä mitä pukisinpäälle, valitsen tämän Espritin mekon. Vastaaviatummansinisiä luottomekkoja minulla on ollutennenkin. Ted Bakerin korkokengät ovat yli 10 vuotta vanhat, arkisin en käytä näin korkeita korkoja

Bukowskin maajohtaja Saara Wörlund rakastaa helppoja vaatteita, jotka eivät hidasta entisen tanssijan vauhtia.

Teini-ikäisenä Saara Wörlund saattoi saapua kouluun päästä varpaisiin lempivärissään vaaleanpunaisessa. Kun on käynyt kolmivuotiaasta aina teini-ikään saakka Suomen kansallisoopperan balettikoulua, on ainakin tullut värin marinoimaksi.

– Silti vaaleanpunainen on edelleen lempivärini, Saara Wörlund myöntää.

Tanssinäytökset totuttivat hänet myös esillä oloon. Huomion kohteeksi joutuminen ei koskaan ahdistanut, oli kyseessä sitten balettiesitys tai kokopinkit kouluvaatteet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Pikemminkin olin aina sellainen ’katsokaa mua!’ -tyyppi, Saara nauraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

16-vuotiaana Saara lopetti baletin, muttahän on sen jälkeen tanssinut myös nykytanssia ja aikuisbalettia. Tanssitaustan takia Saaran vaatevalinnoissa korostuvat mukavuus ja helppous.

– Olen eläväinen ihminen, ja vaatteen kanssa täytyy pystyä liikkumaan. Vaatteet on kuitenkin tarkoitettu käytettäviksi.

Pukeutumisessaan Saara ei silti ole mikään varmistelija vaan haluaa myös revitellä. Hän satsaa väreihin ja rakastaa pitkiä helmoja ja räiskyviä kuoseja. Tanssi- ja näytöstausta on synnyttänyt rakkauden myös showstoppereihin, näyttäviin vaatteisiin.

–Tiedän jo aamulla herätessäni, haluanko tänään räväyttää.

”Muutimme neljä vuottasitten Helsingin kantakau-pungista Kauniaisiin.Tällaisessa asussa lähdenviikonloppuisin kaupungille.” Housut ja paita ovatH&M:ltä, laukku MaxMaran, kengät Clarksin jahattu Espritin. Huivi,korvakorut ja rannekoru ovat Gauhar Helsingistä.

Historiaa vaatekaapissa

Saara on pukeutunut aina itsensä näköisesti myös työelämässä. Opiskeltuaan kauppatieteen maisteriksi Hankenilla hän teki kymmenen vuotta myyntitöitä eri rooleissa, muun muassa Danonella ja Unileverillä.

Kun ensimmäinen lapsi vuonna 2012 syntyi, Saara ehti pohtia, mikä häntä oikeasti kiinnostaa.

–  Lapsen saannin myötä tuli angsti siitä, että maailmassa tuotetaan tavaraa ihan liikaa,sitä on joka paikassa niin paljon. Nuorempana vapaa-aika oli saattanut kulua shoppailemassa, ja vaatteita tuliostettua usein ja harkitsematta.

Nykyisin Saaran ostopäätöstä ohjaavat laatu ja aidot materiaalit. Vaatekaappiin on alkanut valikoitua enemmän myös käytettyjä vaatteita.

– Minua kiehtoo vaatteissa, esineissä jakalusteissa se, että niillä on ollut jo pitkä elämä ja että niistä voi kunnostamalla saada kuin uusia.


Arvot muuttuivat, työpaikka vaihtui

Tavara-angsti sai Saaran myös miettimään, miten hän voisi käyttää ammattitaitoaan omien arvojensa mukaisesti.Vastaus tuli viime vuonna, kun hänet valittiin designhuutokauppa Bukowskin Suomen-toimintojen johtajaksi.

Nyt työpäivät täyttyvät antiikista, taiteesta ja vintagesta sekä keskusteluista niitä tuntevien asiantuntijoiden kanssa.
– On mahtavaa saada syvyyttä siihen maailmaan, on niin valtavasti ihania esineitä, taiteilijoita, muotoilijoita ja historiaa. Työni kautta olen ymmärtänyt, miten kauniita ovat asiat, jotka ovat ainoita laatuaan.

Saaran suosikkitakkisyksyisin on H&M:n villamohairtakki, jokalöytyi second hand -liike Relovesta. Nahkahanskat Hestran.

Miten tyylisi on muotoutunut?

Minulla on aina ollut klassinen, oma tyyli, johon trendit eivät ole juuri vaikuttaneet.En tehnyt nuorenakaan suuria ylilyöntejä. Minusta on kuitenkin hauska kokeilla uusiaasioita ja imen usein vaikutteita ihmisistäympärilläni.Tyyliäni määrittää helppous ja käytännöllisyys. Helppous on myös sitä, että monivaatteistani käy arkeen ja juhlaan, kunhan muokkaan niitä asusteilla. Esimerkiksi kokomekkoja voi käyttää monipuolisesti. Lempivärini vaaleanpunaisen lisäksi vaatekaapin sävyihin on tullut mukaan myös marjapuuron väriä. Luotan myös etenkin valkoisen, ruskean ja tummansinisen yhdistelmään.

Mikä on tyylisi perusta?

En ajattele merkkejä, vaan minulle merkitsee vaatteen materiaali, kuosi ja istuvuus. Rakastan aitoja materiaaleja, kuten villaa, silkkiä ja kashmiria. Tärkeintä on, että vaate tuo minulle hyvän fiiliksen. Joinain aamuina herään tunteeseen, että tänään täytyy pukea ylle kukkamekkoa ja jotain räiskyvää. Niinä aamuina, kun tuntuu, ettei mikään käy, pukeudun tummansiniseen luottomekkooni.

Saara osti JohannaOrtizin H&M:lle suunnittelema nmekon maaliskuussa,mutta ei ole vielä päässyt juhlimaan siinä.”Mekko on niin kaunis, ettei se vaadi koruja.” Korkokengät Espritin.

Mikä on paras tyylioppisi?

Äitini opetti, että vaatteen pitää olla hyvin istuva ja hyvin tehty. Hän ompeli itse eikä koskaan tinkinyt laadusta. Olin usein mukana, kun hän teki minulle vaatteita.Hän panosti myös asusteisiin, kuten hyviin juhlakenkiin. Huomaan painottavani nyt samoja oppeja omille, kuusi- ja kahdeksanvuotiaille tyttärilleni. Ostin heille viime talvena tummansiniset kashmirhuivit ja opetin, kuinka ihana ja laadukas materiaali kashmir on. Tyttäreni katsovat joskus vaatteitani ja kysyvät, saavatko he ne kasvettuaan isoiksi. Olisi ihanaa, jos vaatteeni säilyisivät heille.

Mitä tyyli merkitsee sinulle?

Tyyli on sitä, että ihminen ilmaisee itseään.On kivaa, kun on erilaisia tyylejä ja persoonia. Tapasin vastikään tanssinopettaja Aira Samulinin, ja ihailen, että hänellä on yhdeksänkymppisenäkin oma, vahva tyyli. Kerran reissatessani tyttöystävien kanssa Frankfurtiin näimme yli 80-vuotiaan saksalaisrouvan, joka oli kengistä mekkoon ja laukkuun saakka pukeutunut pantterikuosiin.Toivon, että uskallan itsekin vanhana revitellä tyylilläni ja pitää hauskaa.

Mitkä vaatekaappisi vaatteet toimivat vuodesta toiseen?

Takit ovat minulle tärkeitä, niitä on minulla liiankin paljon. Mutta takkeja myös tarvitsee Suomessa, ja on ihanaa, kun on vaihtoehtoja. Satsaan myös laadukkaisiin laukkuihin, jotka pysyvät vuodesta toiseen hyvinä.

Olet Bukowskin maajohtaja. Näkyykö ammattisi siinä, miten haluat pukeutua?

Satsaan kestävyyteen enkä halua vain ostaa uutta ja heittää vanhaa pois. Kun vaatteet ovat hyvälaatuisia, niitä voi käyttää useita vuosia ja ne voivat kiertää monella eri ihmisellä. On kiehtovaa, kun vaatteella on pitkä elämä.

Mikä on paras saamasi tyylikehu?

Saan usein kehuja väreistä ja kuoseista,ihmiset ovat panneet ne merkille.

Mikä on rakkain asusteesi?

Pienet briljanttikorvarenkaat, joihin voi juhlia varten pujottaa topaasit. Ne olivat ensimmäinen ostokseni Bukowskilta kymmenen vuotta sitten, ja nykyisin rakkaat luottokorvikseni, joilla voisin pärjätä pelkästään.

Mitä sinulta voi oppia?

Asusteiden käyttö on minulle helppoa,tykkään hatuista, hanskoista, huiveista ja laukuista. Koruissa olen pelkistetympi.Muokkaan asujani korujen ja kenkien mukaan juhlavammiksi.Kaikkea ei myöskään tarvitse omistaa.Lainailemme muutaman kaverin kanssa toisillemme vaatteita, esimerkiksi juh-lamekkoja, laukkuja ja kenkiä.

Juttu on alun perin ilmestynyt marraskuun 2020 Gloriassa.

 

 

KUKA

Saara Wörlund, 36, design-huutokauppa Bukowskin maajohtaja.

Asuu Kauniaisissa miehen-sä Alexanderin, kahden lapsensa ja kissan kanssa.

Lempikirja:Jan Guilloun kirjoihin palaan koko ajan uudestaan. Ilokseni saan lukea nyt uudestaan Harry Pottereita vanhemmalle tyttärelleni.

Lempiravintola: Helsingissä Baskeri & Basson ruoka, tunnelma ja palvelu ovat aina kohdallaan.Hoku on lempilounasravintolani Helsingin keskustassa.Tukholman Farang tarjoaa mielettömän hyvää ruokaa,viinejä ja cocktaileja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla