Siira on perinyt mustan Burberryn trenssitakin äidiltään. Mekko Alysi.
Siira on perinyt mustan Burberryn trenssitakin äidiltään. Mekko Alysi.

Muotiyrittäjä Elina Siira käyttää aina korkokenkiä ja perää lempimerkeiltään satsauksia ekologisuuteen.

Valkoinen, leveähihainen puuvillapaita jättää olkapäät paljaiksi ja harmaissa farkuissa on suorat lahkeet. Korvanlehtiin on pujotettu sirot kultaiset amulettikorut. Tällaisessa tyylissä kestävään muotiin erikoistunut yrittäjä ja korusuunnittelija Elina Siira viihtyy parhaiten: kokonaisuudessa on jotakin liehuvaa ja jotakin ryhdikästä, eikä mikään asun elementeistä ole rasittanut luontoa tarpeettomasti.

-Pusero on hankittu erinomaisesta tokiolaisesta second hand -myymälästä, ja farkut ovat muotialan edelläkävijämerkki Reformationilta, Siira selvittää.

Korvakorut ovat puolestaan Siiran Aida Impact -korumerkin mallistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valkoinen pusero on tokiolaisesta RagTag-myymälästä, joka myy tarkkaan kuratoitua second hand -muotia. Farkut Reformation.

Ainoastaan toinen luottoasuste eli korkokengät puuttuvat, sillä ne eivät kuulu tämän etätyöpäivän univormuun. Töölöläisasunnon eteisessä on kuitenkin kaksi paria Acnen korkeakantaisia nilkkureita, ja olohuoneen nurkassa nököttävät samettipintaiset sandaalit.

-Käytän aina korkokenkiä. Raskausaikani yritin ostaa matalakantaiset kengät, mutta poistuin myymälästä kymmensenttisten tolppakorkojen kanssa. Kuljin sitten niissä koko odotusaikani, Siira nauraa.

Siira on kauppatieteilijä, joka on ehtinyt työskennellä niin liikkeenjohdon konsulttina kuin kolmannen sektorin varainhankinnan asiantuntijanakin. Kaksi vuotta sitten hän päätti seurata sydäntään muotialalle.

Musta puuvillamekko saa parikseen Ashin korkeakorkoiset sandaalit ja kirkasväriset tupsukorut.

-Visuaalisuus ja luovuus ovat olleet osa minua aina. Lukion jälkeen valitsin kuitenkin järkevän ja turvallisen tien. Kun jäin äitiysvapaalle, luovuudelle olikin jälleen tilaa.

Syntyi Aida Impact, jonka konseptiin kuuluvat niin italialaisesta silkkilangasta tehdyt silkkitupsut, makeanveden helmet, uudelleen käytetty hopea kuin yhteiskunnallinen vaikuttaminenkin. Aidan työntekijöillä on maahanmuuttajatausta, ja korumerkki on heidän ensimmäinen työpaikkansa Suomessa.

-Kestävässä tyylissä on tärkeää, että materiaalit, työolot ja arvomaailma ovat kohdillaan. Silti kaikkein kestävimmät valinnat ovat niitä vaatteita ja asusteita, jotka haluaa käyttää puhki.

Siiran omassa puvustossa kovimmassa käytössä ovat liehuvahelmaiset mekot, silkkikreppipuserot ja äidiltä peritty musta Burberryn trenssi.

-Rakkaus muotiin on varmasti tullut verenperintönä äidiltäni. Omaan tyylini on vaikuttanut paljon opiskeluvuosi Padovassa, josta mukaani tarttui italialaista ajattomuutta. Sittemmin ihastuin ranskalaismerkkeihin.

Siiran luottomerkkejä ovat italialainen Max Mara ja ranskalainen Isabel Marant. Hän käyttää yhä teini-ikäisenä hankkimaansa Max Maran pellavamekkoa, ja Isabel Marantin silkkikreppipusero on kestänyt vuosien ahkeraa käyttöä.

Aida Impact -korumerkin perustaja Elina Siiran liehuvahelmainen suosikkimekko on tanskalaisen Cecilie-merkin mallistosta. Se on puettu nahkaisen vintagevyön kanssa.

-Nämä merkit näyttävät hyviltä, mutta niiden toiminta ei ole läpinäkyvää. Toivoisin, että ne ryhdistäytyisivät, jotta voisin jatkaa fanittamista vielä tulevaisuudessa.

Vanhojen suosikkien rinnalle onkin löytynyt uusia, ekologisesti ajattelevia suunnittelijoita. Tuore löytö on yhdysvaltalainen Christy Dawn, joka tekee vaatteita leikkuujätteestä.

-Kiinnostavimmassa designissa yhdistyy haluttavuus ja merkitys, Siira sanoo.

Juttu on lyhennelmä Glorian maaliskuun numerossa ilmestyneestä artikkelista.

Kuka?

Elina Siira, 31, luotsaa Aida Impact -korumerkkiä ja työskentelee asiantuntijana Twelve-yrityksessä, joka kehittää kestävän muodin tehdasta.

Asuu Helsingissä avomiehensä ja pariskunnan kaksivuotiaan tyttären kanssa.

Lempikirja: "Luin juuri Elena Ferranten maagisen ja inspiroivan Napoli-sarjan. Ymmärrys menneestä saa arvostamaan enemmän tätä aikaa ja paikkaa, jossa elämme."

Lempiravintola: Nolla Helsingissä. Siellä on loistava ruoka ja palvelu, ja jätteetön konsepti on upea. Lokal-gallerian valitsema taide kruunaa kokemuksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla