Kotigalleristi Antonia Hamberg uskoo niin taiteen kuin vaatteenkin henkivän syvempää ulottuvuutta.

Kun kotigalleristi Antonia Hamberg opiskeli kymmenen vuotta sitten New Yorkissa laukkusuunnittelua, kaupungin hektisyys heijastui myös hänen kulutustottumuksiinsa: vaatekaapin sisältö vaihtui tiuhaan trendien mukana.

- Olen aina ollut kunnianhimoinen ja liikkeessä koko ajan. New Yorkissa se korostui ja etsin tyydytystä ulkoisten asioiden kautta, Antonia muistelee.

Kun kandiopinnot oli suoritettu, Antonian piti päättää jäisikö Atlantin taakse kiireen keskelle. New Yorkin muotialalla vallitsi kova kilpailu, mikä oli uuvuttavaa. Siksi Antonia päätti palata Helsinkiin ja sen myötä myös oma arvomaailma muuttui armollisemmaksi ja inhimillisemmäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hänellä oli aiempi tutkinto kauppakorkeakoulu Hankenilta, mutta perinteinen ekonomin ura ei ollut koskaan houkutellut. Töitä löytyi heti uuden suomalaisen brändin parissa työskentelevän ystävän kautta. Se oli Antoniastakin kansainvälinen ja kiehtova: vaatteet olivat ajattomia, materiaalit tarkoin valittuja ja koko brändäys hyvin tarkasti harkittu. Kyseessä oli suunnittelija Samu-Jussi Kosken sittemmin paljon mainetta niittänyt Samuji, jonka ensimmäistä myymälää Antonia pääsi pian avaamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Samujin röyhelömekossa on helppo tanssia ja syödä paljon. Materiaali on leikkimielinen mutta ylellinen."

Etäisyys palautti kiinnostuksen muotiin

Seuraavat viisi vuotta hän eli ja hengitti muotia.

- Samujilla aloin nähdä vaatteiden arvon ihan uudella tavalla. Kiinnostuin kestävästä kulutuksesta ja opin arvostamaan laatua. Omaa tyyli-identiteettiä oli helppo etsiä, kun ympärillä oli niin inspiroivia ihmisiä, Antonia sanoo.

Viime vuodet Antonia on työskennellyt taiteen parissa. Pari kertaa vuodessa hän kuratoi taidenäyttelyn, joka on esillä perinteisen gallerian sijaan Antonian helsinkiläiskaksiossa.

Samujilta lähdettyään Antonia tarvitsi ensi kertaa elämässään etäisyyttä muotiin.

- Minulla oli suorastaan muotiähky. On ollut ihana huomata, että innostus on palannut.

"Ostin Emilio Puccin paidan, kun olin Firenzessä heidän markkinointiosastollaan työharjoittelussa vuonna 2007. Printti esittää Firenzen Duomoa ja se muistuttaa minua kaupungin upeasta tunnelmasta."

Inspiraatiota taiteesta

Antonia on kuitenkin laiska shoppailija. Vaatteiden ostaminen ei saa viedä liikaa aikaa, eikä yletön tuhlaaminen kiinnosta.

- Olen aina halunnut tehdä työtä, jossa pääsen toteuttamaan itseäni. Se ei ole aina tarkoittanut suurta palkkaa. Olen joutunut olemaan tarkka siitä, mihin käytän rahaa.

Mutta kyllä Antoniakin välillä himoitsee kauden herkkuja. Juuri nyt häntä innostaisi hankkia sesonkineule jossain keväisessä sävyssä.

- Tunnistan yleensä, mikä vaate kestää hyvin aikaa, mutta vaatekaappiini mahtuu poikkeuksiakin. Joskus trendivaatekin voi yllättää ja muodostua pitkäikäiseksi suosikiksi, Antonia pohtii.

"Rakastan kokovalkoisia asuja. Tässä setissä yhdistyy monta tyyliäni kuvaavaa elementtiä: pehmeys, naisellisuus, puhtaus ja herkkyys. Hyvä suunnittelu ja tinkimätön laatu kestävät ikuisuuden", Antonia kuvailee. Paita Samuji ja housut Zara. Guccin korkokengät ovat palvelleet jo viisitoista vuotta.

Taide on tuonut Antonian pukeutumiseen uusia näkökulmia. Värit ovat taiteessa isossa roolissa ja Antonia kertookin pukeutuvansa taas vuosien tauon jälkeen värikkäämmin.

- Oma tyylini on kirkastunut taiteen ansiosta. Uskon, että taiteilijan sielu siirtyy teokseen. Vaatekaan ei koskaan ole pelkkä vaate, vaan toimii oman sielun jatkeena.

Mikä on Antonian tärkein tyylioivallus ja miten hän suhtautuu tyylimokiin? Sen voit lukea inspiroivien tyylikuvien saattelemana Glorian 06/2020 numerosta. 

Kuka?

Kotigalleristi Antonia Hamberg, 38, asuu Helsingissä Töölössä ja järjestää asunnossaan taidenäyttelyitä.

Työskenteli Samujilla viisi vuotta. Valmistunut kauppakorkeakoulu Hankenista. Opiskellut firenzeläisessä Polimoda-instituutissa muotimarkkinointia. Suorittanut laukkusuunnittelun kanditutkinnon New Yorkissa. Kirjoittaa parhaillaan kirjaa muotisuunnittelija Katri Niskasesta.

Kirja, joka jätti jäljen: "Luin Ayn Randin kirjan The Fountainhead teininä. Sen kautta sain kiinni oman vision integriteetin tärkeydestä. Olemme itse vastuussa siitä, minkälaisen elämän luomme itsellemme."

Lempitaiteilija: "Mark Rothkon töitä katsellessa tuntuu kuin astuisi toiseen ulottuvuuteen."

Sisältö jatkuu mainoksen alla