”Musta on oletus-värini.” Samettiasu Balmuir, korkkarit Flattered. Korva- korut Gauhar.
”Musta on oletus-värini.” Samettiasu Balmuir, korkkarit Flattered. Korva- korut Gauhar.

Sisustustoimittaja Jonna Kivilahti käy lähikaupassa tyllihameessa ja välttelee liian trendikkäitä hankintoja.

Kun uusi trendiväri tai viimeisin farkkumalli ilmestyy Helsingin katukuvaan, Jonna Kivilahti on usein jo kyllästynyt siihen. Sisustustoimittajana ja stailistina hän on aina vuoden, pari trendejä edellä.

–En halua pukeutua samalla tavalla kuin kaikki muut. Siksi menen tietoisesti trendejä vastaan. Valitsen vaatteisiini ajattomia värejä ja malleja. Saatan myös ostaa jotain, mikä on jo menossa pois muodista, koska pian sitä ei enää näe muiden päällä, Kivilahti sanoo.

Erityisen uniikisti Kivilahti haluaa pukeutua iltarientoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

–Ostan usein erikoisia juhlavaatteita ulkomailta. Pukeudun myös aina mieluummin yli kuin ali. Jos haluan pukeutua varman päälle, voin valita kokomustan asun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siksi ei ole tavatonta, että Kivilahteen törmää arki-iltana lähikaupassa tyllihameessa. Lähes aina siihen on yhdistetty lenkkarit.

– En käytä juuri muita kenkiä. Työni on liikkuvaa ja seison paljon. Lenkkarit ovat käytännölliset ja tuovat myös tyyliini rentoutta. Minulla on pieni pakkomielle Guccin Ace-lenkkareihin. Omistan niitä useamman parin.

Kivilahti on käyttänyt tennareita jo 80-luvulta asti, eli paljon ennen kuin ne tulivat yleisesti osaksi arkipukeutumista. Hän on perinyt muotitoimittaja-äidiltään ja neulesuunnittelija-isoäidiltään kiinnostuksen muotiin.

Oranssi ja pinkki ovat Jonnan tehoste- värejä. Silkkihame Anni Ruuth, t-paita Gauhar, tennarit Minna Parikka ja takki MIAM.

Sodan jälkeen syntyneenä äiti säästeli vaatteita erityistilaisuuksiin. Jonnalla on toinen taktiikka:

– Sanon aina tyttärilleni, että mitään ei säästellä. Heti vaan päälle! Saatan pukeutua uuteen vaatteeseen heti kaupassa, ihan vain koska voin.

Kivilahti on opiskellut 90-luvulla vaatesuunnittelua Taikissa, ja se vaikuttaa yhä hänen vaatevalintoihinsa.

– Olen todella tarkka laadusta. Suosin kashmiria, nahkaa ja silkkiä. Ne ovat kalliita, mutta kestävät, kun niitä hoitaa hyvin.

Kivilahti satsaa myös suomalaiseen suunnitteluun.

–Haluan suunnittelijana suosia muita suomalaisia suunnittelijoita. En ymmärrä, miksi muualla tehty olisi muka jotenkin parempaa tai coolimpaa. Arvostan kotimaista muotoilua ja haluan pitää kotimaisen tuotannon pyörimässä.

Kivilahti rakastaa Teijan raikasta designia, Anni Ruuthin herkkää tyyliä, Almada Labelin neuleita, MIAMin merinovilla- ja pellavavaatteita ja Miia Halmesmaan silkkimekkoja. Lisäksi hän luottaa Gauhariin, Joutseneen ja Balmuiriin.

Kivilahti ei epäröi löytäessään uuden lempivaatteeen.

– Se voi kuulostaa vähän kreisiltä, mutta ostan usein vaatteen kahtena kappaleena. Hyviä nahkahousuja on vaikea löytää, joten kun täydellinen pari osuu kohdalle, ostan saman tien kaksi. Se on käytännöllistä, koska nahka ei kestä jokapäiväistä käyttöä. Myös neulepaitoja ostan tuplana: yhden mustana ja toisen valkoisena.

Miia Halmesmaan silkki- mekot tehdään tilauksesta. Liisa Ihmemaassa -kengät ovat virolaisen Vivian Vaun. Korva-korut Nordicuma Jewellery.

Kuvaile tyyliäsi.

Ajaton, laadukas ja vähän kreisi. Vaatteet vaikuttavat mielialaani. Jos mieli on maassa, musta ei toimi, vaan kaipaan värejä. Olen aina välttänyt ruskeaa, mutta nyt olen huomannut, että sillä on ihana psykologinen vaikutus. Ruskea neule on kuin karhun halaus. Siinä on pehmeyttä ja voimaa.

Millainen shoppailija olet?

Nopea. Tiedän heti, pidänkö jostain vai en. Ainoastaan kalliimpia hankintoja jään miettimään pidemmäksi aikaan. En koskaan kiertele shoppailemassa. Teen täsmähankintoja ja keskitän ne kivijalkaliikkeisiin. Suosikkejani on Urban A Helsingissä, Cafelatte Lifestyle Espoossa, White Bloom Porissa ja Tiirinkosken tehdas Hämeenlinnassa. Kolmen tyttären äitinä voin huoletta tehdä hankintoja, koska meitä on neljä käyttäjää. Tyttäreni Elle, 21, Emma 20, ja Fanni, 12, lainaavat erityisen ahkerasti neuleita, mekkoja ja huivejani.

”Lempikengissäni on jotakin hassua.”

Miten meikkaat?

Päivittäin. Vaikka olisin yksin mökillä, käytän aurinkopuuteria, huulikiiltoa ja kulmameikkiä. Meikkaan itseäni varten. Myös korona-lockdownin aikana laitoin hiukset ja meikit joka aamu ja vaihdoin vaatteet. Se virittää töiden taajuudelle. Käytän lähinnä Chanelin ja Lumenen meikkejä. Pistin jo nuorena viikkorahani Chanelin meikkeihin ja ostan lentokentältä aina Chanelin kynsilakan. Lumenen seerumimeikkivoiteet ovat mykistävän hyviä.

Kuka on vaikuttanut tyyliisi?

Äitini. Hän on työskennellyt muoti- ja sisustustoimittajana ja rakastaa värejä. Olen itse maltillisempi. Kun olin pieni, äidilläni oli vaihe, jossa hän käytti eriparikenkiä ja punaisia satiinihousuja. Se hämmensi koulukavereitani. Pyysin äitiä pukeutumaan koulun vanhempainiltaan normaalisti. Hän marssi Stockalle ja saapui naureskellen kouluun ruskeansävyisessä edustusasussa.

Arketin bleiserin ja Balmuirin nahka-hameen Kivilahti pukee töihin tai brunssille. Gauharin neule on Cafelattesta, tennarit Guccin.

Millainen on väripalettisi?

Suppea. Talvisin käytän pääosin mustaa ja kesäisin vain valkoista. Kaikki sukuni naiset pukeutuvat pinkkiin, myös minä. Uusia värejä minulle ovat beigen sävyt: kameli ja toffee. Pidän myös harmaasta. Minulla on tarkka värisilmä. Työstä värien kanssa tulee joskus ähky. Silloin musta tuntuu selkeältä.

Tärkein tyylioivalluksesi?

Ensimmäinen vaikutelma on usein oikea. Jos vaate tuntuu heti omalta ja se tekee mieli jättää päälle, ostan sen. Jos yhtään pitää miettiä, vaate jää yleensä käyttämättä. Olen oivaltanut, että olen sataprosenttisesti mekkoihminen. Mekot istuvat aina kauniisti päälle ja muuntautuvat nopeasti asusteita vaihtamalla töistä juhliin.

”Käytän paljetteja läpi vuoden, myös arjessa.” Mekko Zara, huivi Balmuir ja korkokengät Minna Parikka.

Miten työsi on vaikuttanut tyyliisi?

Olen varma valinnoistani enkä välitä siitä, mitä muut asuistani ajattelevat. Vedän mieluummin överiksi kuin pukeudun liian arkisesti. Työssäni voi pukeutua miten tahansa, mutten koskaan menisi töihin farkuissa. Minulle ne ovat vapaa-ajan vaate. Teen töitä myös somevaikuttajana ja jaan Instagram-tililläni @jonnakivilahti päiväkirjamaisesti visuaalisia juttuja: sisustusta, muotia, ruokaa ja kauneutta. Seuraajat kysyvät välillä apua tyylipulmiin, ja yritän aina vastata kaikkiin viesteihin.

Tyylivinkkisi?

Laadukkaista second hand -löydöistä hyötyy myös maapallo. Ostan kalusteita käytettynä Bukowskilta ja sisustusesineitä Instagramissa toimivilta Vitrine-studiolta ja Vintage Style Events HKI:lta. Kenkiä on vaikeaa ostaa käytettynä, mutta melkein kaikki laukkuni ovat vintagea. Olen nuoresta asti haaveillut Chanelin Jumbo-laukusta enkä luovu siitä ikinä. Tyttäreni perivät sen aikanaan. 

Ulla Johnsonin mekko on ostettu My O Mysta tyttären ylioppilasjuhliin. Kimono Tales of Rebels, korkkarit Valentino.

Juttu on julkaistu Gloriassa 01/2022.

 

Kuka?

Jonna Kivilahti, 52, Sisustustoimittaja, stailisti ja sisällöntuottaja.

Asuu Espoon Haukilahdessa miehensä, koiransa ja kahden tyttärensä kanssa. Kolmas tytär asuu jo omillaan.

Lempipaikka maailmassa: Mökki Inkoon saaressa. ”Siellä on aurinkopaneelit, mieletön kasvihuone ja 60-luvun vintage-kalusteet.”

Lempikirja: Athena Calderonen Live Beautiful ja Cook Beautiful -kirjat ovat juuri nyt suosikkeja.

Lempi-ruoka ja -juoma: Sushi ja kahvi, erityisesti cappuccino.

Sisältö jatkuu mainoksen alla