”Almada Labelin takki on juuri sellainen, josta olen unelmoinut vuosia.” Housut Andiata.
”Almada Labelin takki on juuri sellainen, josta olen unelmoinut vuosia.” Housut Andiata.

Sofia Ruutu arvostaa laatua, mutta tekee löytöjä myös ketjuliikkeistä.

Seuraajat kysyvät somevaikuttaja Sofia Ruudulta usein, mitkä ovat hänen vaatekaappinsa kulmakivet. Vastaus voi yllättää:

–Spontaanisti ostetut trendivedot ovat se juttu, joka tekee tyylistä oman ja erottuvan. Jos pukeudun pelkästään klassikoihin, tyylistä tulee helposti tylsä, Ruutu sanoo.

Hänestä edullisia ketjuliikelöytöjä aliarvoidaan ihan turhaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

–Minulla on viisitoista euroa maksanut Zaran bleiserimekko, jota käytän lähes aina, kun lähden viettämään iltaa. Pakkaan sen myös matkoille mukaan. Tärkeintä ei ole se, mistä vaatteet ostaa, vaan se, että ostamiaan vaatteita oikeasti käyttää. Se on minusta vastuullista shoppailua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Bruuns Bazaarin villaliivi tekee asusta kerroksellisen. Neule Almada Label.

Vaikka Ruutu ei ole merkkiuskollinen, hän on supertarkka laadusta ja materiaaleista. Kenkien ja laukkujen on oltava nahkaa, vaatteiden mieluiten kashmiria, silkkiä ja villaa. Näitä myös jotkut ketjuliikkeet osaavat valmistaa täysin pätevästi.

– Miksailen monia eri merkkejä. En halua, että asuni ovat esimerkiksi täyttä Totêmea tai Arketia. Silloin tyylistä tulisi todella monotoninen. Sitä voi verrata sisustamiseen. Näyttäisi aika yksitoikkoiselta, jos kaikki kodin kalusteet olisivat samasta kaupasta.

Ruutu on aina ollut kiinnostunut muodista, mutta sometyö on tehnyt suhteesta vaatteisiin neutraalimman.

–Olen oppinut, että kaikkea kivaa ei tarvitse omistaa.

Sandron sortsipuku on löytö työmatkalta Kööpenhaminasta.

Ruutu ei myöskään kiinny omiin vaatteisiinsa. Hänen kaappinsa ovet ovat aina auki ystäville: kaikkea saa lainata. Jos käyttämättä jääneet vaatteet eivät istu ystäville, Ruutu myy ne kirpputorilla tai lahjoittaa Apuna-hyväntekeväisyysjärjestölle.

Ainoa henkilökohtainen asia vaatekaapissa ovat korut. Siksi Ruudusta tuntui pahalta, kun kotiin iski murtovaras kahdeksan vuotta sitten.

–Edesmennyt isoäitini oli aina antanut minulle lahjaksi koruja. Kaikki ne lähtivät varkaan matkaan, eikä niitä koskaan löytynyt.

Sofian luottotuoksu on Maison Margielan tuotannosta poistunut Lipstick on.

Varkauden jälkeen Ruudulta meni maku koruihin pitkäksi aikaa. Hän mietti, pitäisikö kadonneiden tilalle ostaa vastaavat, mutta se ei tuntunut oikealta. Nyt Ruudulle on taas muodostunut pieni mutta sitäkin rakkaampi korukokoelma.

–Rakastan siroja koruja: kapeita sormuksia ja simppeleitä pieniä timantteja.

Ruutu pitää hyvää huolta vaatekaappinsa aarteista.

– Naisen keho muuttuu lapsien ja iän myötä. Pienennän ja suurennan vaatteita ompelijalla ja hoidatan laukut ja kengät suutarilla. Rasvaan nahkatakkiani ja säilytän neuleita laatikoissa. Tavaroista kannattaa pitää huolta jo silloin, kun niissä ei vielä näy käytön jälkiä.

Sofia käyttää Zaran bleiseriä mekkona. Saappaat Jil Sander.

Kuvaile tyyliäsi.

Tyylini edustaa stereotyyppistä naisellisuutta. Rakastan korkeita korkoja, koruja, tuoksuja, punaisia kynsiä ja huulipunaa. Olen aina ollut se, joka työntää lastenvaunuja korkokengissä. Tuntuu, että Suomessa painotetaan eniten vaatteiden käytännöllisyyttä. Minulle se ei ole tärkeintä. Sporttiset lookit miellyttävät silmääni, mutta en tunne niissä oloani kotoisaksi. New Balancen lenkkarit ovat ainoat, joita käytän. Lenkkareissa oloni tuntuu helposti homssuiselta.

Miten meikkaat?

Viihdyn hyvin ilman meikkiä. Mielestäni meikittömät kasvot ovat kiva kontrasti viimeistellyn asun kanssa. Kun meikkaan, en tälläydy vaan freesaan ilmeen.

Kuka on vaikuttanut tyyliisi?

Ei kukaan ja aivan kaikki. Eniten minua inspiroivat ihmiset kadulla, ystäväni ja some. On kaunista, kun huomiota eivät vie vaatteet vaan niiden kantaja.

Millainen shoppailija olet?

Kun haluan ostaa jotain arvokasta, etsin sitä ensiksi käytettynä Vestiairesta. Viimeksi tilasin sieltä Chanelin ballerinat. Shoppailen eniten netissä, aina materiaalit edellä. Laitan hakukenttään sanan silkki tai kashmir, ja katson, mitä löytyy. H&M:stä tutkin aina Premium Selection, Studio ja Consciouss Exclusive -mallistot. & Other Storiesilta löytyy hyviä silkki- ja nahkajuttuja. Laadukkaimmat materiaalit harvoin päätyvät ketjujen kivijalkaliikkeisiin, joten netti on parempi ostopaikka.

Nahkableiseri on MQ Marqetista ja nahkahousut & Other Storiesista.

Millainen on väripalettisi?

Neutraali. Käytän paljon mustaa ja murrettuja hiekan ja harmaan sävyjä. Ne jättävät tilaa kiinnostaville yksityiskohdille, kuten kultaisille koruille ja punaisille kynsille. Seesteisiä sävyjä on myös helppo miksailla yhteen.

Tärkein tyylioivalluksesi?

Mukavuus ei ole olennaisin asia, kun valitsen vaatteita. Olen kuitenkin tajunnut, että jos asu on epämukava, se näkyy ulospäin. Tyylikkäimmät tyypit ovat ne, jotka viihtyvät omissa vaatteissaan.

Mikä on rakkain esine kaapissasi?

Musta Chanelin laukku. Olen ostanut sen käytettynä vuosikausia sitten. Se tekee arkisesta asusta hienomman ja juhla-asusta rennomman. En ole laukkuhullu, kengät ovat enemmän minun juttuni.

Sofia sanoo olevansa enemmän kenkä- kuin laukkuihminen.

Tyylivinkkisi?

Asustaminen skarppaa tyylin etenkin talvella. Pelkistetty farkut ja neule -asu tuntuu ja näyttää omalta, kun siihen lisää koruja tai vyön. Pienet jutut, kuten poolo kauluspaidan alla tai näyttävä rannekoru, vaikuttavat yllättävän paljon.

Miten suhtaudut trendeihin?

Juuri nyt muodin rotaatio on hurjan nopeaa. Siksi jokaista mielitekoa ei kannata toteuttaa. Jos nyt himoitsen vihreää Bottega Venetan laukkua, ensi vuonna sen tilalla on jokin uusi himotus. Jos tyyli perustuu pelkästään trendeille, ajattomuus kärsii.

Miten työsi on vaikuttanut tyyliisi?

Mallivuosina minulle luotiin look, joka ei ehkä ollut sitä ominta minua. Silmiäni esimerkiksi haluttiin korostaa tummalla meikillä. Nyt vaikuttajana olen aina oma itseni. Teen paljon yhteistyötä muotimerkkien kanssa ja kuvaan vaatteita lähes joka päivä. Ne ovat niin sanotusti työvaatteita. Haaveilen pienestä vaatekaapista, mutta tässä työssä se ei toimi.

Celinen veikeät saappaat ovat kovassa käytössä. Neulesetti Soft Goat ja farkut Malene Birger.

Juttu on julkaistu Gloriassa 11/2021.

Kuka?

Sofia Ruutu, 33, somevaikuttaja.

Asuu Helsingissä miehensä Jarkko Ruudun ja kahden lapsensa kanssa.

Lempipaikka maailmassa: Oma sänky. ”Mitä enemmän näen maailmaa, sitä enemmän rakastun omaan kotiini ja kotikaupunkiini.”

Lempikirja: Opiskelee Hankenilla markkinointia. Juuri nyt lukee vain koulukirjoja.

Lempiruoka ja -juoma: Vesi, kahvi ja punaviini. Suosikki on thaimaalainen ruoka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla