"Tunnen oloni itsevarmaksi tässä H&M:n popliinisessa valkoisessa mekossa. Palan helposti, joten se suojaa hyvin auringolta, mutta myös hengittää. Käytän mekkoa usein mökillä ja yhdistän sen Chanelin sandaaleihin. Tosin mökillä kuljen usein paljain jaloin."
"Tunnen oloni itsevarmaksi tässä H&M:n popliinisessa valkoisessa mekossa. Palan helposti, joten se suojaa hyvin auringolta, mutta myös hengittää. Käytän mekkoa usein mökillä ja yhdistän sen Chanelin sandaaleihin. Tosin mökillä kuljen usein paljain jaloin."

Irene Schalin vaihtaa asua jopa kolmesti päivässä ja pukeutuu juhlavasti mökillä.

Naisellisuus ja leikkisyys ovat aina olleet osa Irene Schalinin, 27, tyyliä. Lukioikäisenä hän saattoi pukeutua päästä varpaisiin suosikkiväriinsä vaaleanpunaiseen, Gossip Girl -sarjasta tutun Blaire Waldorfin esimerkin mukaisesti pantoihin ja näyttäviin rusetteihin tai hankkia vaatekaappiinsa vain pastellivärejä.

–Nyt olen saavuttanut tasapainon tyylissäni ja pidän sitä persoonallisena ja itsevarmana. Musta tosin on minulle vähän hankala väri. Mietin, miten sitä oikein käytetään, Irene naurahtaa.

Irene työskentelee vaikuttajamarkkinointiin ja sisällöntuotantoon keskittyneessä Boksi-yrityksessä. Aiemmin hän oli kolmen vuoden ajan töissä Minna Parikalla, mikä näkyy hänen kenkäkokoelmassaan: Parikoita on kymmenittäin. Sormet eivät myöskään riitä laskemaan monenkirjavia mekkoja, jotka ovat Irenen mielestä mukavampia arkiasuja kuin t-paita ja farkut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

–En edes muista, onko minulla tavallista valkoista t-paitaa. Omistan yhdet siniset farkut ja yhdet vaaleanpunaiset. Kaipaan perusvaatteita, kun menen vaikka mökkitalkoisiin, mutta lopulta puen sinnekin vaaleanpunaiset farkut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Irenelle tyylin rakentaminen on kuin eläväisen taidekokoelman kartuttamista. Vaatteet ovat hänelle investointeja, jotka tuovat kauneutta niin kotiin kuin kantajansa päällekin. Siksi hän käyttää rahansa laadukkaisiin merkkeihin, kuten Stine Goyaan ja Ganniin.

Irenen tyylin kiteyttää Stine Goyan pinkki mekko, jonka hän yhdistää Minna Parikan pinkkeihin korkokenkiiin.

Vaikka Irene kuvailee tyyliään helpoksi, aivan ongelmaton se ei ole. Hänellä ei ole valmiiksi mietittyjä asukokonaisuuksia. Koska pukeutuminen on hänen harrastuksensa, hän ei lähde kotiovesta ulos ennen kuin on onnistunut luomaan kivan asukokonaisuuden.

–Joskus haluaisin olla kuin kumppanini, joka vain haistelee vaatteitaan ja pukee ne ylleen, jos ne ovat tarpeeksi raikkaita puettaviksi. Itse haluan pukeutua kivasti, vaikka olisin vain kotona. Saatan vaihtaa asua kolmekin kertaa päivän aikana, koska se on hauskaa. Vaihtelulla saa myös rytmitettyä päivää.

Tyyli ei kuitenkaan ole Irenelle keino räväyttää. Hän ei pyri erottautumaan joukosta eikä pukeudu muiden takia. Sen sijaan hän miettii asut tilaisuuden mukaan.

–Juhlavaatteita ei kuitenkaan kannata piilottaa kaappiin. Arkisin voi käyttää myös näyttäviä asuja.

Joskus Irenen ystävät pyytävät häneltä vaatteita lainaan, kun ovat menossa juhliin.

–Välillä minua huvittaa se, että vaate, jossa joku toinen on menossa häihin, on minulle mökkiasu.

"Minna Parikan kenkien määrä on ok myös kumppanilleni, koska olen työskennellyt yrityksessä."

Millainen tyylisi on?

Tyylini vaihtelee todella värikkäästä hentoon, kokovalkoiseen asuun. Pukeudun suorastaan kliseisesti ympäristön mukaan, eli esimerkiksi saaristossa isoihin villapaitoihin, kukkamekkoihin ja isoäitini aurinkohattuihin. Lisäksi kuljen siellä paljain jaloin. Väreistä suosikkejani ovat murretut pastellivärit tai vaihtoehtoisesti hyvin räikeät värit. Materiaaleissa pidän popliinista, joka on kesällä ihanan kevyt, ja silkistä, joka laskeutuu kauniisti. Pidän siitä, että vaatteissa on rakennetta. Esimerkiksi Stine Goyalla on ihania mekkoja, joiden struktuuri ja muoto ovat kiehtovia.

Millainen shoppailufilosofiasi on?

Ennen ostin usein ja paljon. Ostan edelleen enemmän kuin oikeastaan haluaisin, mutta käytän rahaa mieluummin laadukkaaseen mekkoon kuin pikamuodin shoppailuun. Jos ostan pikamuotia vaikkapa H&M:ltä, senkin ostoksen pitää olla pitkäikäinen. Olen aina hankkinut second handia, ja etsin vintagevaatteita esimerkiksi Vestiairesta.

Sinisen mekon Irene on itse ommellut Gannin suosikkimekkonsa kaavojen mukaan. "Jos syynää saumoja, ne eivät ole parhaita mahdollisia, mutta mekko on pysynyt kasassa. Rakastan ompelua ja olen tehnyt tätä mekkoa myös ystävilleni."

Mitkä ovat rakkaimpia asusteitasi?

Rakastan Anni Ruuthin valkoista höyhenpantaa, koska se on niin hento ja kaunista käsityötä. Hopen banaanikuvioista huivia käytän koko ajan ja kaiken kanssa. Välillä käytän sitä hiuspantana, välillä kaulan ympärillä, joskus päässä aurinkosuojana ja toisinaan laukuissa koristeena. Jos laukun sisällä pitää suojata jotain, käärin sen huiviin. Se on monikäyttöinen ja melkein aina mukana taskussa tai laukussa.

Mikä on paras vaatehankintasi?

Sadetakkeja olen keräillyt pitkään. Niissä voi tuntea itsensä kivannäköiseksi myös sadepäivänä eikä huono sää ärsytä. Niitä on kaikissa mahdollisissa väreissä, tummanvihreästä keltaiseen, vaaleanpunaista kimaltavaan. Nyt etsin kaupunkipukeutumiseen sopivia sadehousuja.

Mekko ja takki Ganni, laukku Miu Miu, korvakorut Chanel, panta Anni Ruth, sormus Marimekko.

Mitä vaatekaapissasi on liikaa?

Minulla on liikaa takkeja. En edes halua kertoa tarkkaa määrää, mutta viimeksi, kun laskin, luku oli päätä huimaava. Sen jälkeen olen kyllä myynyt ja antanut osan pois, mutta myös ostanut niitä lisää. Entisessä kodissani, jossa asuin yksin, eteinen pursusi takkeja. Nyt pitää ottaa toinen ihminen huomioon, joten osa takeista on tungettu kaappeihin ja osa on kellarissa.

Missä asussa tunnet olosi itsevarmaksi?

Stine Goyan pinkissä mekossa. Se kiteyttää tyylini: vaaleanpunainen on lempivärini, ja mekko on itsessään kuin taideteos. Se on hyvin ommeltu, ja kangas tuntuu mukavalta. Mekko toimii kaikissa tilaisuuksissa, yhtä hyvin paljaiden säärien sekä sukkahousujenkin kanssa. Metsästin mekkoa pitkään, kunnes löysin sen eräältä brittisivustolta, jossa oli enää yksi kappale jäljellä.

Irene osti Cosin hempeän vihreän kotiasun, kun pandemia lakoi, jotta voisi pukeutua kotonaan siististi, mutta rennosti. Paita Anni Ruuth. Tossut Minna Parikka.

Mihin panostat tyylissäsi?

Rahallisesti eniten takkeihin, koska keräilen niitä. Satsaan myös vaatteisiin ja asusteisiin, joita tiedän aina rakastavani. En pidä kaikkia vaatteita taideteoksina, mutta jotkut merkitsevät minulle vähän samaa asiaa kuin keräilisi taidetta ja katselisi sitä. Kunnioitan vaatteita, joihin olen satsannut rahallisesti, ja pidän niistä parempaa huolta.

Onko sinulla asukriisejä?

Ehdottomasti on. Uskon, että jos minulla olisi vähemmän vaatteita, olisi myös vähemmän asukriisejä. Kun on liikaa valinnanvaraa, on vaikea tehdä päätöksiä. Jos minulla on aikaa ratkaista kriisi, kokeilen tuhatta eri asua, kunnes löydän sen, jossa minulla on mukava olla sinä päivänä.

Milloin olet ylittänyt itsesi pukeutumisessa?

Joka kerta, kun valitsen vähänkään korkeammat korot, olen ylittänyt itseni. Ajattelen, että vau, olen oikeasti tehnyt tämän valinnan.

Irenen luottoasuste on Hopen monikäyttöinen banaanihuivi.

3 x lempikauppa

Korkeavuorenkadulla sijaitseva antiikkiliike Fasaani. Ostin ruoka-pöytämme Torista, ja kävi ilmi, että myyjä on ollut Fasaanin puuseppänä 25 vuotta. Selvästi olen tykästynyt liikkeen valikoimaan.

Relove. Käyn second hand-liikkeissä melko usein ja teen hyviä löytöjä. Relove on ollut ensimmäisiä liikkeitä, joka on saanut ennen second handia vierastavat innostumaan käytetyn ostamisesta.

Sisustusliike Armas Design ja karkkikauppa Roobertin herkku. Molemmat ovat Helsingin parhaimmistoa.

Juttu on julkaistu Gloriassa 06/2021.

Kuka?

Irene Schalin, 27, työskentelee start up -yritys Boksissa vaikuttajamarkkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa.

Opiskelee markkinointia ammattikorkeakoulu Arcadassa.

Asuu Helsingissä kumppaninsa Otto Sarpaniemen kanssa.

Lempikirja: Luen yleensä ruotsalaisten kirjoittamia kirjoja, jotka sijoittuvat Ruotsiin. Ruotsi on äidinkieleni, ja niistä tulee kodikas olo. Pidän myös Haruki Murakamin kirjoista, joissa luonnosta kirjoitetaan kauniisti. Ennen Japanin-matkaani olin ikään kuin jo nähnyt maan luonnonhänen silmiensä läpi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla