Vihertävät nahkahousut on ostettu kirpputorilta, huivi Acnen, rannekoru Iidan isomummin vanha. Sininen neule onjäänyt Iidalle veljeltälainaan.
Vihertävät nahkahousut on ostettu kirpputorilta, huivi Acnen, rannekoru Iidan isomummin vanha. Sininen neule onjäänyt Iidalle veljeltälainaan.

Second hand -putiikin perustanut Iida Lappalainen rakastaa näyttäviä siluetteja ja yksilöllisiä vaatteita.

Iida Lappalainen on oppinut konmarittamisen mestariksi. Hän asuu Helsingin Kalliossa kaksiossa, jossa säilytystilasta on pulaa. Siksipä hänen vaatekaappiinsa on muodostunut napakka, mutta toimiva kokonaisuus, jossa jokainen vaate on tarpeellinen ja yhdistettävissä eri asukokonaisuuksiin.

– Pidän erilaisista muodoista ja silueteista. Esimerkiksi mekon kaveriksi pukisin ison kulmikkaan bleiserin. Olen väriasioissa lähes kaikkiruokainen, mutta vaatekaapissani on paljon sinistä ja vihreää, eli selvästi kiinnitän niihin huomiota.

Kun Iida karsi vaatevarastoaan, kiertoon lähti keinokuituvaatteita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Vaikka niiden malli, väriyhdistelmä ttai printit miellyttäisivät, ne menevät nopeasti huonoon kuntoon. Nykyään etsin vaatteissa luonnonmateriaaleja. Muodissa lempiaikakauteni on kuitenkin 70-luku, joten sieltä periytyviä keinokuituvaatteita en ohita, jos ne ovat muuten upeita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruudullinen housupuku on alelöytö Zarasta. Alla oleva miesten 70-luvun vintagekauluspaita on UFFilta.

Vaate on persoona

Toimiva vaatearsenaali on syntynyt erilaisten kokeilujen kautta, ja ne alkoivat jo lapsuudessa. Viisivuotiaana Iida puki syntymäpäiväjuhlilleen röyhelömekon ja tiaran, koska kaikilla muillakin oli ollut prinsessajuhlat. Tyllimekkoa ei sen koommin nähty, sillä se ei tuntunut omalta jutulta. Teini-ikäisenä Iidan päällä oli muun muassa pikkuveljen ylisuuria vaatteita ja printti-t-paitoja.

Innostus muodista johti Fashion Worries -muotiblogin pitämiseen, jota Iida kirjoitti vuodesta 2012 vuoteen 2017 saakka. Samalla vaatevalinnat alkoivat vaihtua pikamuodista vintageen ja second handiin, joista hän löysi persoonallisempia asukokonaisuuksia.

– Aloin ajatella, että vaate kokee inflaation, jos samanlainen on kaikilla muillakin.

Second hand -kauppiaaksi

Vuonna 2020 Iida perusti vintage- ja second hand -vaatteita myyvän Curated Second Hand -myymälän, jolla on nettikaupan lisäksi showroom Helsingin Snellmaninkadulta. Kymmenen vuoden kokemus vintagevaatteiden shoppailusta oli istuttanut idean omasta liikkeestä kytemään mieleen.

– Olin monta vuotta töissä pikamuodin parissa. Sain pitkään suljettua pois mielestäni ajatuksen, että tämä ei ole toimiva systeemi.

Kun Iida perusti oman yrityksen, työstä tuli merkityksellisempää.

– Nyt tiedän, etten myy satoja kappaleita massatuotteita, vaan hyvin valikoituja, ajankohtaisia ja laadukkaita vaatteita.

 

Zaran farkkujen kanssa Iida on yhdistänyt Leviksen paidan, joka on kirppislöytö Lohjalta. Zarasta ostettu leopardivyö on ollut Iidalla jo kahdeksan vuotta.

Millainen on shoppailufilosofiasi?

Ostan vaatteita harvoin. Vuoden sisällä tekemäni vaateostokset voi laskea yhden käden sormilla. Kesällä ostin uudet loaferit, koska edelliset olivat hajonneet, kun olin käyttänyt niitä monta vuotta. Olen myös aika rento shoppailija. Tiedän, että joillain on listoja ostoksista seuraavista tarpeistaan. Minulla sellaisia ei ole: jos näen jotain ihanaa, sallin sen itselleni, koska ihania löytöjä tulee harvoin vastaan. Tunnen tyylini niin hyvin, etten pitkään aikaan ole tehnyt hutiostoksia. Usein yksi uusi juttu vaatekaapissa luo monta uutta asuvaihtoehtoa ja riittää innostamaan omaa pukeutumista pitkäksi aikaa.

Kenen tyylistä inspiroidut?

Työn puolesta seuraan muodin uusia mallistoja, joten sieltä tulee vaikutteita. Tyylillisesti fanitan eniten Attico-sivuston toista perustajaa Gilda Ambrosiota ja etenkin hänen katutyyliasujaan. Yhtenä päivänä hän pukeutuu aika maskuliinisesti, toisena taas höyhenmekkoon, jonka yhdistää blei-seriin ja lenkkareihin.

Missä asussa tunnet olosi itsevarmaksi?

Kaikissa. Ehkä siihen vaikuttaa se, että tunnen omat vaatteeni ja olen kokeillut niitä kaikissa eri yhdistelmissä. Epäröinnille ei jää sijaa, kun tietää, että ne toimivat. Luottovaatteeni on iso bleiseri. Rakastan isoja olkapäitä ja laatikkomaista ilmettä. En ole niitä ihmisiä, jotka poistaisivat olkatoppaukset.

Mitä pukeutumisestasi voi oppia?

Sen, että pukeutumisen pitää olla hauskaa itseilmaisua ja tapahtua omilla ehdoilla. Tyyli on niin henkilökohtainen asia, ettei sitä pidä muuttaa muiden mielen mukaan. Minulla esimerkiksi on monta vaatetta, joista poikaystäväni ei tykkää ja joille hänantaa erilaisia nimityksiä. Esimerkiksi yhtä ruutumekkoani hän nimitti pinkkamekoksi, koska se muistutti jostain syystä häntä armeijan varustuksesta. Tällaisesta vastustuksesta saan vain pontta käyttää kyseisiä vaatteita entistä enemmän.

”Minulla ei oleerikseen juhlavaatteita, vaan stailaan asukokonaisuuden yhdistelemällä arkivaatteistani juhlavamman lookin .”Paita on Lindexin silkkipyjaman yläosa, housut Monki, kengät Zara, kaulakoru Kallion aarre -liikkeestä, joka on jo lopettanut.

Mitkä ovat suosikki vintage- ja second hand -kauppojasi?

Ulkomailla on usein Suomea laajempi valikoima vintagevaatteita. Olen tehnyt muun muassa Napolista hyviä löytäjä. Siellä on esimerkiksi eräs herra, jolla on useita eri vintageliikkeitä. Suomessa suosikkejani ovat vintagevaatteita myyvät UFF-myymälät Helsingin Fredrikinkadulla ja Hakaniemessä. Jos niissä jaksaa vain selata valikoimaa läpi, saattaa löytää herkkuja.

Kerro vinkkisi second hand -vaatteiden huoltoon.

Käytetyissä vaatteissa saattaa olla tunkkainen haju. Pesen koneessa kaikki vaatteet, jotka kestävät konepesun. Herkemmästä materiaalista, kuten silkistä, tehdyt vaatteet pakastan. Pidän niitä pakkasessa kolme vuorokautta, jolloin usein suurin osa hajuista häviää. Olen myös löytänyt probi-oottisuihkeen, jota käytän tuulettamisen yhteydessä tunkkaisiin kohtiin. Tällä yhdistelmällä viimeistään lähtevät pinttyneimmätkin hajut.

Mikä on paras tyylivinkkisi?

Asenne ratkaisee pukeutumisessa. Yritin kerran rohkaista entistä työkaveriani pukemaan yhden vaatteen ylleen. Hän vastasi, että ei pysty, mutta vaate sopisi minulle. Vastasin, että pukeutuminen lähtee asenteesta. Kuka vain voi pukea mitä tahansa ylleen, kunhan sen kantaa rohkeasti. Jos vaatetta vierastaa ja siinä menee lysyyn, se ei myöskään näytä hyvältä.


Takki on Napolista vintagekaupasta. Marnin vintagelaukku on ostettu Vestiaire Collectivesta.

Mikä on paras vaatehankintasi?

Ehdottomasti takit. Minulla on kaksi vintagevillakangastakkia, kevyempi ja paksumpi. Vaihtelen niitä sään mukaan. Niitä tulee Suomessa käytettyä puoli vuotta putkeen. Ne näyttävät aina hyvältä, puki niiden alle mitä tahansa.

 

 

Kuka?

Iida Lappalainen, 26, Curated Second Hand -myymälän perustaja. Instagram: @iidalap

Asuu Helsingin Kalliossa puolisonsa kanssa.

Lempielokuva: Yksi inspiroivimmista on edesmenneestä Italian Voguen entisestä päätoimittajasta Franca Sozzanista tehty Franca: Chaos and Creation -dokumenttielokuva. Hän oli todella inspiroiva tyyppi.

Lempiravintolat: Olen Porvoosta kotoisin, ja siellä yksi suosikeistani on Sicapelle-ravintola, jossa olemme jo monen vuoden ajan käyneet parhaan ystäväni kanssa syömässä molempien syntymäpäivien kunniaksi. Helsingiss ävakipaikkani on Harju8, jossa on ihana, hieman epäsuomalainent unnelma. Way Bakery on hyvä kohde, jos haluaa nauttia viinilasillisen.

Top 3 lempikaupat

Syväsen kukka

Pitkään toiminut kukkakauppa, jossa olen käynyt viimeksi kuluneet viisi vuotta, jotka olen asunut Kalliossa. Siellä on paras valikoima ja palvelu, ja he ymmärtävät visioitani. Usein kukkakimput ovat liian huoliteltuja, vaikka olisi toivonut niiden olevan rönsyilevän, luonnonkukkia muistuttavan kimpun näköisiä. Syväsen kukassa he osaavat tehdä juuri sellaisen kimpun.

Ruohonjuuri: Ostan sieltä suurimman osan kosmetiikastani ja ruokavaliolleni sopivat spesiaalituotteet, kuten vegaanisetsuklaat.

Tori.fi: Löydän sieltä kaikki kalusteet. Sekä kotini että Curated Second Handin showroomin sisustus on pääosinTori.fistä

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla