Ostin viime kesänä mustat kiiltonahkaiset, paksupohjaiset terveyssandaalit. En mielenhäiriössä vaan ihan mukavuus- ja trendikkyyssyistä. Marrakechista ostamani kaftaanin kanssa ne näyttivät hyvältä.

Muodikkuudessani oli vain yksi pieni haaste. Kun kävelin, sandaaleistani kuului joka askeleella kuuluva, pierumainen ääni.

Olin nähnyt vaivaa tilatakseni kaikkialta loppuunmyydyn mallin Saksasta asti, eivätkä sandaalit nyt ihan ilmaisetkaan olleet. Onneksi netistä löytyi monta keskusteluryhmää samaisten sandaalien äänten uhreille.

Muoti ei ole vakava asia. Se on hauskaa ja ihanaa, vaikka joskus vähän noloakin.

Osta talkkia, neuvottiin ja niin tein. Hätyytin perheen leikkipuistoon ja jäin kotiin leikkimään syntisiä talkkileikkejäni. Hulautin valkoista jauhetta kenkiin oikein ns. isän kädestä. Tungin sandaalit jalkaani ja tepastelin tomerasti pitkin huushollia, talkki rehvakkaasti perässäni pöllyten.

Ei auttanut.

Kiristä remmejä eri asentoihin, kuului seuraava ohje.

Ei auttanut.

Kävele sandaaleilla mahdollisimman paljon, kyllä ne siitä oleentuvat, ehdotti seuraava. Mutta missä? Mieheni olisi nauranut äänille niin makeasti, etten yksinkertaisesti kestänyt ajatusta. Ja en kai minä nyt niitä voi sisään ajaa julkisestikaan, nolotti pelkkä ajatuskin.

Kaiken lisäksi minut oli juuri nimitetty Glorian uudeksi päätoimittajaksi. Iltaisin hekottelin ajatukselle uniikista brändistäni: käytävältä kuuluu pahaenteinen turauttelu– sieltä se piinkova päätoimittaja saapuu!

Ongelma ratkesi vihdoin huippuhikisellä kesälomalla Mallorcalla. Ääni on tallella, mutta nyt niin vienona, ettei se haittaa.

Tällä muotitarinallani haluan sanoa, että muoti ei ole vakava asia. Se on hauskaa ja ihanaa, vaikka joskus vähän noloakin.

 

merge

Saila-Mari Kohtala: Näin trendisandaalit lähes nolasivat minut

juttu ehdotus : YSL PIERRE BERGE SANOI ETTÄ suunnitelijat jotka tekevät islmailaisia kaapuja, pitäisi katsoa peiliin. MUODIN TUISI TEHDÄ NAISISTA VAPAITA, VOIMAKKAITA, JUHLIA YKSILÖLLISYYTTÄ JA NÄKYVIÄ YHTEISKUNASSA. Islmailainen muoti tekee naisista näkymättömiä, ei juhli yksilöllistyyttä . Million gloria ymmärtää että muodin ydin on vapaus. kuN VAPAUS MENETTETÄÄN EI OLE MUOTIA. http://pamelageller.com/2016/03/ysl-pierre-berge-hits-designer-islamic-f...
Lue kommentti

Neljä vuotta sitten suosikkinäyttelijä Mikko Leppilampi tunsi olevansa kuopassa, josta ei pääse pois muuten kuin panemalla elämän uusiksi. Hän kertoo Gloriassa, mitä muutoksen vuodet toivat tullessaan.

”Vaihtoehtoja oli kaksi. Joko muutan elämääni tai katkeroidun” Mikko kuvailee neljän vuoden takaista päätöstä. Suosikkinäyttelijä oli ehtinyt valloittaa niin suomalaiset tv-ruudut kuin valkokankaatkin, mutta myös erota vaimostaan Emilia Vuorisalmesta ja epäonnistua Amerikan-valloituksessaan.

Siksi hän päätti listata paperille asiat, joihin halusi muutosta. Paperille muodostui kuva fyysisesti hyväkuntoisesta miehestä, joka ei juo alkoholia ja keskittyy paremmin töihinsä ja läheisiinsä.

Sitten Mikko rupesi pyrkimään tavoitteitaan kohti. Alkoi matka, jota hän kutsuu nyt välitilinpäätökseksi.

Vuorikiipeilijän matka

Ulkoisesti muutos on helpointa huomata. Mikko on aloittanut tavoitteellisen treenaamisen, jota on voinut seurata hänen Instagram-tilillään tunnisteella #fitforfifty. Puku on nykyisin kokoa 48, kun se ennen oli 52.

”Aloin nähdä ympärilläni hetkiä, joita ryhdyin kutsumaan onnellisuushetkiksi.”

Tärkeimmät muutokset ovat kuitenkin henkisiä.

”Aloin nähdä ympärilläni hetkiä, joita ryhdyin kutsumaan onnellisuushetkiksi.”

Kun tällainen tunne tuli, Mikko sulki silmänsä ja laski kymmeneen.

”Halusin muistaa, että hyviäkin asioita tapahtuu. Tapanani on vain ollut aina painaa suvannot paremmin mieleeni”, hän pohtii.  

Muutos on näkynyt myös työasioissa. Helmikuussa Mikko julkaisi musiikkia ensimmäistä kertaa kahteentoista vuoteen.

Sinkkuelämää

Yksi muutoksen merkeistä on myös se, että Mikko on sinkku, ja haluaa tällä hetkellä ollakin. Alkuvuodesta hän erosi malli-stylisti Maryam Razavista, ja keväällä hänen uutisoitiin viihtyvän Sofia-nimisen ruotsalaisnaisen kanssa, mutta Mikon mukaan kyseessä on läheinen ystävä vuosien takaa.

”Tällä hetkellä en tahdo parisuhteeseen. En tunne olevani valmis.”

”Vietämme aikaa yhdessä, koska ystäväni haluaa laajentaa matkailubisnestään mahdollisesti myös Helsinkiin.”

”Tällä hetkellä en tahdo parisuhteeseen. En tunne olevani valmis. Tärkeintä on oppia olemaan yksin. Vasta, kun osaan sen, voin jatkaa”, hän sanoo.  

 

Mitä uutta elämänmuutos on Mikon elämään tuonut? Mitä hän pohtii roolistaan isänä, entä uransa tulevaisuudesta? Mitkä ovat hänen tärkeimmät toiveensa tulevaisuudesta? Lue Mikon haastattelu 2.8. ilmestyneessä elokuun Gloriasta.

Teininä käsitykseni työelämästä perustui amerikkalaisiin tv-sarjoihin. Tapitin Kate ja Allie -komediaa huoneessani ja haaveilin eläväni New Yorkissa, jossa pitäisin appelsiinimehua jääkaapissa lasikannussa ja rullaluistelisin töihin ylisuuressa ruutujakussa niin kuin Kate eli Susan Saint James teki.

Todellisuus ensimmäisessä kesätyöpaikassani Kannuksen Säästöpankissa oli hivenen toinen. En rullaluistellut vaan pyöräilin hiljaista kylänraittia töihin. Mietin silti tarkkaan miten pukeudun. Eräs asuista oli ehtaa Saint Jamesia – ruskea, tuhdisti olkatopattu Malli-Marin pitkä jakku, 501-levikset ja ruskeat ballerinat. New York -asukokonaisuus ylläni siivoilin varastoja ja tein muita rutiinityötehtäviä intoa täynnä.

”Enää en jaksa ihan yhtä tarkkaan miettiä asukokonaisuuksiani kuin jaksoin 16-vuotiaana.”

Muodit vaihtuivat, ura urkeni. Siivosin hotellihuoneita, vietin au pair -vuoden Sveitsissä, pääsin yliopistoon, hoidin opintojen ohessa lapsia (hälsningar till Maria och Wava), työskentelin toimistosihteerinä. Jokainen on duuni on ollut tärkeä, ja huonoistakin olen oppinut nöyryyttä ja omatoimisuutta. Kaikkein paras työ on kuitenkin tämä nykyinen Glorian päätoimittajana. Jokaiseen työpäivääni kuuluu muotia, kauneutta ja ihanaa elämää, saan työskennellä hienon tiimin kanssa ja lehdellämme on fiksut, palautetta antavat lukijat.

Ensimmäisestä työkesästäni pankissa on kulunut 30 vuotta. Edelleen pyöräilen töihin lämpimillä säillä, mutta enää en jaksa ihan yhtä tarkkaan miettiä asukokonaisuuksiani kuin jaksoin 16-vuotiaana. Tämän numeron Tukholman muotijutustamme (s. 46) inspiroituneena aion kylläkin hankkia syksyksi Hopen raitamekon.

Hienoa töihinpaluuta!

Ps. Muistathan tulla katsastamaan syksyn muotitarjontaa Gloria Fashion Show'hun 1.9.

saila-mari.kohtala@sanoma.com