Kahden pienen lapsen äiti Elena Leeve on yöihminen, mutta ei nykyään juuri ehdi juhlia.

 

A Avanto. Olen Helsingin Talviuimareiden jäsen, käyn avannossa viikoittain. En ole koskaan katunut, että olen lähtenyt uimaan. Avanto rauhoittaa ja maadoittaa. Se on fyysinen kokemus, johon liittyy voimakkaasti myös adrenaliini.

 

B Bromarv. Äitini ja isäpuoleni kesäpaikka Bromarvissa on entinen kyläkoulu. Syömme iltaisin vanhassa jumppasalissa pitkän pöydän ääressä. Mukana on kaikenikäisiä, vauvoja ja vaareja.

 

C Columbo. Lempisarjani, johon koukutuin teininä. Rakastin hajamielistä Columboa, joka ajeli vanhalla autollaan ja poltti sikaria. Columbo oli välkky. Pidin siitä, että hän ei ollut perinteinen supersankari.

Kaksivuotias Varpu-tyttäreni luuli kerran, että kaikkien naisten nimi on Emmi.

D Diiva. Ahmin nuoruudessani filmitähtien elämäkertoja. Ihailin Greta Garboa ja Marlene Dietrichiä. Heissä oli salaperäistä glamouria. Samaa hohtoa on Seela Sellassa. Diiva ei tarkoita diivamaisuutta, vaan arvokkuutta.

 

E Emmi. Minulla on lähelläni kolme Emmiä, joista yksi on kaksossiskoni. Olen häntä minuutin vanhempi. Kaksivuotias Varpu-tyttäreni luuli kerran, että kaikkien naisten nimi on Emmi.

 

F Fammu. Isäni äiti. Yhdistän fammuun monta kesälomamuistoa. Pelasimme usein hippaa ja piiloa. Joskus fammu oli noita, joka jahtasi Emmiä ja minua.

 

G Gin tonic. Seitsemän vuotta sitten olin ystäväni kanssa reppureissulla Goalla. Päätimme alkumatkasta, että pidämme moskiitot ja vatsataudit loitolla gin toniceilla ja valkosipulipaahtoleivillä. Suunnitelmamme toimi.

 

H Hengittäminen. Auttaa rauhoittumaan, rentoutumaan ja keskittymään. Ennen lavalle menoa hengitän aina muutaman kerran syvään.

 

I Ilo. Lapsia on ihana seurata, koska heidän ilonsa tarttuu. Aamulla Varpu katseli Viiru ja Pesonen -ohjelmaa, jossa tanssittiin. Varpu hetkutti keskellä olohuonetta ja nauroi. Minäkin nauroin.

Nykyisessä elämäntilanteessani juhliminen on harvinaista herkkua, joten se on sitäkin arvokkaampaa ja nautinnollisempaa.

J Juhlat. Pidän juhlista. Nykyisessä elämäntilanteessani juhliminen on harvinaista herkkua, joten se on sitäkin arvokkaampaa ja nautinnollisempaa. Jaksan juhlia pitkään, jos siihen on mahdollisuus.

 

K Kaksonen. Minulla on aina ollut vierelläni Emmi. Hän on minulle täysin erityinen. Lapsina meillä oli oma kieli, vinglanti. Emme ymmärtäneet itsekään, mitä puhuimme. Emmi on räiskyvä ja temperamenttinen, minä rauhallisempi ja varovaisempi. Täydennämme toisiamme.

 

L Letut. Perheemme paras arkihommeli. En ole erityinen kokki, mutta lettuja osaan paistaa. Ne nautitaan vadelmahillon kera. Lettuihin liittyy myös ajatus, että olemme tässä yhdessä perheenä eikä ole kiire minnekään.

 

M Meri. Olen asunut suurimman osan elämästäni meren lähellä. Meri liittyy myös perheeseeni. Isäni on veneenkorjaaja ja Emmi purjehtii. Meri on ääretön. Se sopii minulle.

 

N Narri. Nuorisoteatteri, jossa harrastin näyttelemistä ekaluokkalaisesta täysi-ikäiseksi. Kesäisin osallistuin Narrin leireille. Ääneni hävisi parin päivän jälkeen, koska nauroimme ja huusimme niin paljon. En saanut kokemusta alalle Ylioppilas- tai Kellariteatterista vaan Narrista.

 

O Onerva. Perheemme lemmikkikissa, kun olin lapsi. Hieno persoona, joka lähti kerran parin viikon karkumatkalle. Se palasi laihtuneena ja kalkin peitossa, mutta todella ylpeänä.

 

P Perjantai. Lempipäiväni, jossa on aina erityinen tunnelmansa. Sen näkee myös teatterissa. Yleisö ottaa rennommin.

 

Q Q-teatteri. Kotiteatterini, jossa näyttelin ensimmäisen kerran opiskeluaikoinani. Kaikki teatterin näyttelijät ovat freelancereita eli työskentelemme myös muualla. Pidämme kuitenkin huolta, että pääsemme mukaan Q-teatterin produktioihin mahdollisimman usein.

 

R Regatta. Kahvila Helsingin Töölössä. Ajaudun sinne viikoittain. Paikka on suosittu, mutta usein menen sinne aikoina, kun se on autio. Olen juonut monet iltateet pienessä punaisessa mökissä meren rannalla.

Usein sängystämme löytyy aamuisin mieheni lisäksi lapsemme ja sekarotuinen koiramme, vaikka näin ei pitänyt koskaan käydä.

S Sänky. Rakastan nukkumista. Usein sängystämme löytyy aamuisin mieheni lisäksi lapsemme ja sekarotuinen koiramme, vaikka näin ei pitänyt koskaan käydä. Siitä olen onnistunut pitämään kiinni, että älylaitteita ei tuoda sänkyyn.

 

T Töölö. Muutimme Maunulasta Töölöön, kun olin kaksitoista. Asuin välillä Kalliossa, mutta nyt olen taas töölöläinen. Suuri osa ystävistämmekin asuu Töölössä. On mahtavaa, kun voi kävellä viereiseen kortteliin ja pyytää lainaksi punaviinipulloa.

 

U Uni. Kun tein neljätoistavuotiaana Tulennielijä-elokuvaa, äitini vannotti, että saan lähteä mukaan sillä ehdolla, että muistan nukkua. Kahdeksan tuntia on ihanne, muuten olen yliherkkä. Nukun aina, kun mahdollista.

 

V Varpu. Kun Varpu oli muutaman viikon ikäinen, makailimme kasvotusten sängyllä. Sanoin hänelle, että minkäs me laitamme sinulle nimeksi. Mieleeni tuli Varpu. Se oli sillä selvä. Varpu on energinen, iloinen ja vilkas. Huomattavasti räiskyvämpi kuin minä saman ikäisenä.

 

W Wolf. First Aid Kit -yhtyeen kappale, jota kuuntelin pari vuotta sitten jatkuvasti ja varsinkin ennen Varpun syntymää. Kun kuulen biisin nyt, tulee voimakas ja nostalginen olo.

 

X Herra X. Pelasimme lapsena Scotland Yard -salapoliisipeliä. Ideana oli selvittää, missä salaperäinen herra X kulkee ja saada hänet kiinni. Oli kutkuttavaa olla pakomatkalla oleva herra X.

 

Y Yksinolo. Ammattini on sosiaalinen, joten haluan olla välillä yksin. Minussa on vahva erakkopuoli. Ehkä se juontaa kaksosuuteen: omasta tilastaan oli pidettävä kiinni. Kun olen yksin, lähden kävelemään, uimaan tai elokuviin.

 

Z Zyrtec. Olen yliherkkä joillekin ruoka-aineille. Siksi kannan allergialääke Zyrteciä aina laukussani.

 

Å Åsa Larsson. Dekkarit ovat jatkoa Columbo-innostukselleni, hurahdan niihin kausiluontoisesti. Larssonilta olen lukenut Aurinkomyrskyn. Dekkarit kuuluvat lomaan.

 

Ä Älä käy yöhön yksin -romaani. Olen ahminut kaikki Kjell Westön romaanit. Henkilöhahmot ja tarinoiden kerroksellisuus viehättävät.

 

Ö Öinen. Olen iltakukkuja. Öinen Helsinki, öinen aika. Öissä on hiljaista taikaa. Silloin haluan jutella mieheni kanssa ja vain olla. Vaikka pitäisi, en malta nukkua.

Juttu on alun perin julkaistu huhtikuun 2016 Gloriassa.

Kuka?

Elena Leeve, 33.

Näyttelijä, tuttu mm. elokuvista Tulennielijä, Cyclomania ja Putoavia enkeleitä. Palkittu kahdesti Jussi-patsaalla. Kuuluu Q-teatterin ensembleen. Asuu Helsingissä aviomiehensä, näyttelijä–ohjaaja Jussi Nikkilän, tyttärensä Varpun ja helmikuussa syntyneen vauvansa kanssa.

Äitiysvapaalla. Nähtiin keväällä esitetyssä Ihon alla -sairaalasarjassa Nelosella.

 

Pate Mustajärvi uskoo äitinsä oppeihin, vitamiineihin ja kumppanuuteen. Rouvaansa rockmies ilahduttaa kukilla.

A Avantouinti. Haaveilen vuosittain talviuinnin aloittamisesta. Lapsuudenystäväni V-J Salonen sanoo, että se ehkäisee flunssaa ja parantaa vastustuskykyä. En ole vielä tohtinut avantoon saakka.

B Bileet. Siteeraan Olli Lindholmia, joka vastasi faninsa ”missä jatkobileet ovat" -kysymykseen”, että ne jäivät 1980-luvulle. Meno keikkarintamalla on nykyään ammattimaista. Kuljen keikoille autollani. Näin pääsen kotiin yöksi. Hotellit ja jatkot on nähty.

”Jatkobileet jäivät 1980-luvulle.”

C CCR. Creedence Clearwater Revival -yhtyeen Cosmo’s Factory -levy oli yksi ensimmäisistä albumeistani. Ostin sen Tampereen Soitinkaupasta. Travelin’ band -raita iski tajuntaani niin, että järkeni meinasi lähteä. Tom Fogertyn soundi oli uskomaton. Mietin, mitä helvettiä tapahtuu.

D D-vitamiini. Joudun matkustamaan paljon, ja vuorokausirytmini on usein päälaellaan. Haluan pitää terveydestäni huolta, jotta jaksan. Vitamiinidosettini kulkee keikkakassissani. D-vitamiinin lisäksi siellä on muun muassa C- ja B-vitamiineja sekä magnesiumia.

E Ellu. Asialliset hommat hoidetaan, mutta muuten ollaan kuin Ellun kanat -sanonta on mielenkiintoinen. Olen jo kauan pohtinut, kuka Ellu on.

F Fuengirola. Palasin juuri lomalta Espanjasta. Vapaa tuli tarpeeseen. Viimeksi kuluneet pari vuotta ovat olleet hulinaa, ja meno jatkuu. Onneksi niin. Olen onnellinen siitä, että töitä riittää.

”Olen onnellinen siitä, että töitä riittää.”

G Gekko.Olimme parikymmentä vuotta sitten Popedan kanssa Libanonissa esiintymässä. Vedimme keikan rauhaturvaajille. Ihmettelin, kun joka puolella oli kylttejä, joissa luki, että älä ammu gekkoa. Kävi ilmi, että lisko piti moskiittokannan kurissa. Hyödyllinen olio.

H Hiki. Jos keikalla ei valu toisen biisin aikana hiki, jossain mättää. Hikoilu on hyvästä ja tuntuu hyvältä. Lenkkikään ei ole mitään, jos paidasta ei saa sen jälkeen puristaa kaksin käsin hikeä.

I Ilkeys. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi jonkun pitää olla toiselle ihmiselle tai eläimelle kelju. Sitä on ikävää ja noloa seurata vierestä. En pidä pahantahtoisista ihmisistä enkä halua sellaisia lähelleni.

J Julkisuus. Kaksiteräinen miekka, jonka kärjellä tasapainottelee julkista työtä tekevä Pate ja yksityinen kansalainen Pauli. Aina ei ole helppoa. Kaikki eivät halua ymmärtää, että Pate ei ole Pate 24/7.

”En pidä pahantahtoisista ihmisistä enkä halua sellaisia lähelleni.”

K Kumppanuus. Sana, johon kiteytyvät hyvän olon, turvallisuuden ja tuttuuden tunteet. Ilman kumppanuutta elämäni olisi kurjaa.

L Laiva. Tykkään katsella, kun laivat lipuvat satamasta merelle. Olen ollut pari kertaa laivalla huonossa säässä. Yllätyksekseni en pelännyt yhtään. Laivat ovat makeita ja satamat mielenkiintoisia. Dave Lindholminkin lauloi laivoista Puhtaat laivat -kappaleessaan.

M Mökötys. Tapa, josta koetan päästä eroon. Jos joku sanoo minulle pahasti, en osaa välttämättä sanoa takaisin, vaan alan murjottaa. Yritän opetella pitämään puoleni sanallisesti. Se on vaikeaa, koska en haluaisi loukata ketään.

N Nuotio. Tuleen tuijottaminen rauhoittaa. Nuotio on aina ollut ihmiselle tärkeä. Sen äärellä on jaettu tarinoita, laulettu lauluja ja vietetty aikaa. Lisäksi nuotio on lämmittänyt.

O Opettaja. Kansakoulunopettajani joutuisivat tänä päivänä syytteeseen kaikesta, mitä sanoivat ja tekivät. Kerran lensin urkuharmonin ylitse niin, että paidastani irtosivat napit. Opettajani sanoi, että näin kohdellaan raggareita. En hiiskunut kotona mitään. Ompelin napit paikoilleen ja olin hiljaa. En kanna kaunaa. Kuri ja järjestys tekisivät hyvää myös nykyajan nuorille.

”Kuri ja järjestys tekisivät hyvää myös nykyajan nuorille.”

P Popeda. Elämäntyöni. Käynnistin bändin kotimme autotallissa neljäkymmentä vuotta sitten. Olen orkesterin ainoa alkuperäisjäsen.

Q Quickstep. Katselin lapsena kotimme mustavalkotelevisiosta, kun 1920-luvun elokuvissa stepattiin ja vedettiin quickstepiä. Se näytti huikealta. En kuitenkaan innostunut tanssimaan.

R Romantiikka. Sitä on vaalittava ja ylläpidettävä. Nuorena viileät jätkät eivät missään nimessä voineet olla romanttisia. Nykyään tosimies on se, joka osaa ja uskaltaa olla romanttisen huomaavainen. Yritän muistaa tuoda rouvalleni kukkia ainakin muutaman kerran kuukaudessa.

S Sushi. Ensimmäisen kerran, kun joku ehdotti lounaaksi sushia, sanoin, että en syö raakaa kalaa. Nykyään nautin sushia viikoittain.

T Tyylillä.Kierrän maaliskuussa Suomea Tyylillä-konserttisalikiertueellani. Käymme yhdeksässä kaupungissa. Soolourani on taiteellinen henkireikäni. Bändihommien rinnalla vaihtelu virkistää ja on tärkeää jaksamisen kannalta.

U Ulkomaat. Tykkään lomailla Suomen rajojen ulkopuolella, koska saan liikkua vapaasti. Kukaan ei tunnista eikä tuijota, kun istun kahvilassa ja seuraan ihmisiä. Se on luksusta ja parasta hermolepoa. Rakastan kaupunkilomia. Praha ei petä.

”Tykkään lomailla Suomen rajojen ulkopuolella, koska saan liikkua vapaasti.”

V Voice massage. Tässä iässä myös äänestä huolehtiminen vaatii enemmän kuin nuorena. Silloin yskäisin ja nousin lavalle. Nyt lallattelen ja jollottelen vähintään puoli tuntia ennen keikkaa.

X X factor. Jos Juice, Martti Syrjä, Tuomari Nurmio tai meikäläinen osallistuisivat nykyajan laulukilpailuun, olisi varmaa, että kukaan ei pääsisi jatkoon.

Y Ymmärrys.Nykymaailma ja sieltä kantautuvat uutiset vaativat ymmärrystä. Se ei meinaa läheskään aina riittää. Tuntuu, että hommat menevät jatkuvasti heikompaan suuntaan, ja ihmiset voivat huonosti. Kasvava välinpitämättömyys toisia kohtaan huolestuttaa.

Z ZZ Top. 1980-luvun sietämättömän videovillityksen parhaita juttuja. Miehet eivät muuttaneet tyyliään vaan kulkivat omaa tietään tukkahevin seassa ja pärjäsivät hyvin.

Å Åland. Haaveissani on kiertää Ahvenanmaa moottoripyörällä rouvani kanssa. Etenisimme ilman aikatauluja ja tarkkoja suunnitelmia. Ehkä ensi kesänä.

”Haaveissani on kiertää Ahvenanmaa moottoripyörällä rouvani kanssa.”

Ä Äiti. Painotti aina, että älä myrkytä itseäsi. Oppi on kantanut läpi elämäni. Julkisessa ammatissa olen jatkuvasti arvostelun kohteena. Palaute ei ole aina mukavaa tai asiallista. Silti en katkeroidu tai ole katkera muille.

Ö Öylätti. Silloin harvoin, kun erehdyn laittamaan suuhuni perunalastun, se muistuttaa rippikouluehtoollisella jaettua öylättiä. Maku on kuin suolattua pahvia.

Kuka?

Pate Mustajärvi, 61.

Muusikko, tunnetaan erityisesti Popedan solistina.

Popedan Kaasua…-läpimurtolevy julkaistiin 1983.

Julkaissut myös yksitoista sooloalbumia.

Asuu Tampereella avopuolisonsa ja tämän tyttären kanssa. Kaksi aikuista lasta.

Tekee maaliskuussa Tyylillä-konserttisalikiertueen.

Anu ja Mikko Petäjä perustivat Yogaia-nettipalvelunsa ihmisille, jotka eivät ehdi elää joogin elämää. Myös heidän yrityksensä maailmanvalloitus syntyy joogamaton sijaan tietokoneruudun ääressä.

 

 

Start up -yrittäjät Anu ja Mikko Petäjä elävät jännittäviä aikoja. Pariskunnan start up -unelma, Yogaia-nettijoogapalvelu, on laajentumassa Yhdysvaltoihin. Jos laajentuminen sujuu suunnitelmien mukaan, edessä saattaa olla muutto Kaliforniaan.

Tällä hetkellä Petäjät asuvat Chistlehurstissa, Lontoon esikaupungissa. 15-, 11- ja 7-vuotiaat pojat käyvät koulua ja harrastavat, isä ja äiti työskentelevät yhteisessä firmassa.

”Juuri, kun olemme tottuneet Lontooseen, on ehkä taas lähtö edessä. Lasten kanssa ulkomaille muuttaminen ei ole mikään pieni juttu”, Anu huokaa.

”Mutta aina on selvitty”, Mikko huomauttaa.

Liian kiireinen joogaamaan?

Vielä viisi vuotta sitten Petäjät elivät tavallista espoolaisen perheen arkea. Yogaian idea alkoi itää, kun mainosalalla työskentelevä Mikko alkoi etsiä ratkaisua arkiseen stressiinsä. Hän oli menossa aamujoogan jälkeen töihin, tajusi käyttäneensä kalliista ajastaan jo kolme tuntia ja olevansa silti myöhästymässä.

Ensimmäiset tunnit pidettiin Skypen kautta tuttujen joogaohjaajien kotoa.

Mikko päätti harjoitella kotona ja etsi netistä live-joogatunteja. Sopivaa palvelua ei löytynyt, joten sellainen oli perustettava itse. Yogaiasta tuli joogapalvelu ihmisille, jotka eivät ehdi elää joogin elämää.

”Meidän palveluamme käyttävät ihan tavalliset ihmiset. Lyhyet ja helpot tunnit ovat suosituimpia”, Mikko sanoo.

Ensimmäiset tunnit pidettiin Skypen kautta tuttujen joogaohjaajien kotoa. Joogaopettajaksi kouluttautunut Anu veti osan niistä itse, ja asiakkaina oli lähinnä kavereita. Toiminta oli aluksi pienimuotoista, mutta innostus tarttui. Pikkupaikkakunnilla, kaukana joogasaleista asuvat naiset innostuivat kokeilemaan, ja hyvää palautetta satoi päivittäin.

”Palvelun ensimmäinen maksava asiakas on vieläkin sen tilaaja”, Anu kertoo.

Maailmalle

Rahoittajatkin, muiden muassa Sanoma ja Inventure, innostuivat pirteästä yrityksestä alusta asti. Pariskunnasta tuli median lemmikkejä: he ovat voimakaksikko, joka on pitänyt yhtä nuoresta pitäen kotona ja töissä. Anu oli vasta 18-vuotias, kun pari aloitti seurustelun. Pari vuotta sitten perhe muutti Lontooseen luotsaamaan kansainvälistyvää yritystään.

Yogaia toimii ruuhkaisella markkinalla. Aikoinaan niin eksoottinen ja hengellinen harjoite on länsimaissa jo perusjumppaa. Yogaian valttina on se, että asiakas voi olla yhteydessä joogaohjaajaan tietokoneen, tabletin tai puhelimen kameran avulla. Ohjaaja joogaa Espoossa, Lontoossa tai Los Angelesissa ja pystyy samalla antamaan oppilaille henkilökohtaista ohjausta. Vastaavaa ei muilla nettijoogapalveluilla ole ainakaan vielä.

”Suomessa oli helppoa. Täällä tiedetään mitä me olemme, mutta markkinat ovat aika erilaisia Englannissa ja Jenkeissä”, Anu sanoo.

Pari vuotta sitten perhe muutti Lontooseen luotsaamaan kansainvälistyvää yritystään.

Yrittäjien on pitänyt esimerkiksi miettiä tarkkaan, miten Yogaiasta voi kertoa yhdellä lauseella App Storen etusivulla niin, että saa huomion tuhansien ja tuhansien joogasovellusten joukosta.

”Olen aina ajatellut olevani tosi hyvä markkinoimaan ja tosi hyvä myymään, mutta tällaista haastetta ei ole ollut koskaan ennen”, aiemmin viestintätoimistossa työskennellyt Anu sanoo.

Kovat oppirahat

Alkuinnostus on vaihtunut harkitumpaan otteeseen, sillä Yogaia joutui maksamaan kovat oppirahat Saksan markkinoilla. Saksalaiset suhtautuivat epäluuloisesti ajatukseen, että tietokoneen kamera voisi kurkistella heidän olohuoneeseensa. Samaan aikaan perustajia vaivasi vauhtisokeus.

”Suomessa oli mennyt niin hyvin, että ajattelimme saman konseptin toimivan muuallakin. Lähdimme hajottamaan energiaa joka suuntaan: teimme kaikille kielille, kaikille alustoille, androidiin, apple tv:hen, ihan joka paikkaan, ja kasvu loppui joka suunnassa. Nyt käyttäisimme paljon enemmän aikaa siihen, että tekisimme tuotteen vielä paremmaksi”, Mikko sanoo.

”Epävarmuus on osa tätä elämää.”

Vuosi sitten Petäjät olivat vaikeiden ratkaisujen edessä. Firmassa oli 25 työntekijää neljässä maassa, ja osa oli irtisanottava.

”Huipputyyppejä ja ystäviä lähti, mutta firma sai elää, ja keskittyminen toi parempia tuloksia. Niin kai elämässä ylipäätäänkin on”, Anu sanoo.

”Mistään ei toki ole varmuutta vieläkään. Epävarmuus on osa tätä elämää”, Mikko sanoo.

Motivaatio auttaa jaksamaan. Anu ja Mikko kertovat melkein liikuttuneina yksinhuoltajaäidistä, joka sai voimaa kovaan elämäänsä heidän palvelunsa avulla ja adhd-diagnoosin saaneesta miehestä, jolle jooga on antanut apua selvitä neurologisten haasteiden kanssa. Tunneilla on käyty noin miljoona kertaa.

”Miljoona kertaa olemme tehneet toivottavasti jotakin hyvää planeetalle”, Mikko kiteyttää.

Ei mitään joogin elämää

Suosituimpia tunteja ovat nopeat ja lyhyet sessiot. Niitä Anu ja Mikkokin yrittävät mahduttaa elämäänsä. Anu on levittänyt Lontoon-kodin olohuoneeseen joogamaton, jotta muistaisi joka-aamuisen flow-joogan. Mikko tekee kesken työpäivän selkää ja lantiota avaavia, lyhyitä harjoitteita. Petäjät eivät ehdi elää joogien elämää vaan istuvat arkisin ruudun ääressä videopuhelinpalavereissa.

Useimmiten toinen jää etätöihin ja hoitamaan kotia, kun toinen lähtee junalla Lontooseen konttorille. Työpäivän jälkeen viedään lapsia harrastuksiin: karateen, jalkapalloon, maahockeyyn ja tennikseen.

”Tässä löytää itsensä etsimässä ratkaisuja ongelmiin, joiden edessä ei aiemmin ole ollut.”

”Pojat eivät joogaa, mutta keskimmäinen on kyllä myynyt Yogaian monille opettajilleen”, Anu kertoo.

Parasta joogayrittäjien elämäntavassa on jatkuva oppiminen.

”Tässä löytää itsensä etsimässä ratkaisuja ongelmiin, joiden edessä ei aiemmin ole ollut. Suomesta ei ole oikeastaan ennen tullut tällaisia simppeleitä kuluttajapalveluita. Spotifyt, Skypet ja vastaavat ovat tyypillisesti Ruotsista tai muualta. Uuden oppiminen aikuisiällä on ihan mielettömän hienoa”, Mikko sanoo.

Ketkä?

Anu Petäjä, 42, Yogaian markkinointi- ja viestintäjohtaja. Mikko Petäjä, 46, Yogaian toimitusjohtaja. Kansainvälistyvän start up -yrityksen Yogaian perustajat.

Online-joogatunteja tarjoava palvelu toimii tällä hetkellä Espoosta, Lontoosta ja Los Angelesista.

Kotoisin Espoosta, asuvat Lontoossa kolmen poikansa kanssa.