Kahden pienen lapsen äiti Elena Leeve on yöihminen, mutta ei nykyään juuri ehdi juhlia.

 

A Avanto. Olen Helsingin Talviuimareiden jäsen, käyn avannossa viikoittain. En ole koskaan katunut, että olen lähtenyt uimaan. Avanto rauhoittaa ja maadoittaa. Se on fyysinen kokemus, johon liittyy voimakkaasti myös adrenaliini.

 

B Bromarv. Äitini ja isäpuoleni kesäpaikka Bromarvissa on entinen kyläkoulu. Syömme iltaisin vanhassa jumppasalissa pitkän pöydän ääressä. Mukana on kaikenikäisiä, vauvoja ja vaareja.

 

C Columbo. Lempisarjani, johon koukutuin teininä. Rakastin hajamielistä Columboa, joka ajeli vanhalla autollaan ja poltti sikaria. Columbo oli välkky. Pidin siitä, että hän ei ollut perinteinen supersankari.

Kaksivuotias Varpu-tyttäreni luuli kerran, että kaikkien naisten nimi on Emmi.

D Diiva. Ahmin nuoruudessani filmitähtien elämäkertoja. Ihailin Greta Garboa ja Marlene Dietrichiä. Heissä oli salaperäistä glamouria. Samaa hohtoa on Seela Sellassa. Diiva ei tarkoita diivamaisuutta, vaan arvokkuutta.

 

E Emmi. Minulla on lähelläni kolme Emmiä, joista yksi on kaksossiskoni. Olen häntä minuutin vanhempi. Kaksivuotias Varpu-tyttäreni luuli kerran, että kaikkien naisten nimi on Emmi.

 

F Fammu. Isäni äiti. Yhdistän fammuun monta kesälomamuistoa. Pelasimme usein hippaa ja piiloa. Joskus fammu oli noita, joka jahtasi Emmiä ja minua.

 

G Gin tonic. Seitsemän vuotta sitten olin ystäväni kanssa reppureissulla Goalla. Päätimme alkumatkasta, että pidämme moskiitot ja vatsataudit loitolla gin toniceilla ja valkosipulipaahtoleivillä. Suunnitelmamme toimi.

 

H Hengittäminen. Auttaa rauhoittumaan, rentoutumaan ja keskittymään. Ennen lavalle menoa hengitän aina muutaman kerran syvään.

 

I Ilo. Lapsia on ihana seurata, koska heidän ilonsa tarttuu. Aamulla Varpu katseli Viiru ja Pesonen -ohjelmaa, jossa tanssittiin. Varpu hetkutti keskellä olohuonetta ja nauroi. Minäkin nauroin.

Nykyisessä elämäntilanteessani juhliminen on harvinaista herkkua, joten se on sitäkin arvokkaampaa ja nautinnollisempaa.

J Juhlat. Pidän juhlista. Nykyisessä elämäntilanteessani juhliminen on harvinaista herkkua, joten se on sitäkin arvokkaampaa ja nautinnollisempaa. Jaksan juhlia pitkään, jos siihen on mahdollisuus.

 

K Kaksonen. Minulla on aina ollut vierelläni Emmi. Hän on minulle täysin erityinen. Lapsina meillä oli oma kieli, vinglanti. Emme ymmärtäneet itsekään, mitä puhuimme. Emmi on räiskyvä ja temperamenttinen, minä rauhallisempi ja varovaisempi. Täydennämme toisiamme.

 

L Letut. Perheemme paras arkihommeli. En ole erityinen kokki, mutta lettuja osaan paistaa. Ne nautitaan vadelmahillon kera. Lettuihin liittyy myös ajatus, että olemme tässä yhdessä perheenä eikä ole kiire minnekään.

 

M Meri. Olen asunut suurimman osan elämästäni meren lähellä. Meri liittyy myös perheeseeni. Isäni on veneenkorjaaja ja Emmi purjehtii. Meri on ääretön. Se sopii minulle.

 

N Narri. Nuorisoteatteri, jossa harrastin näyttelemistä ekaluokkalaisesta täysi-ikäiseksi. Kesäisin osallistuin Narrin leireille. Ääneni hävisi parin päivän jälkeen, koska nauroimme ja huusimme niin paljon. En saanut kokemusta alalle Ylioppilas- tai Kellariteatterista vaan Narrista.

 

O Onerva. Perheemme lemmikkikissa, kun olin lapsi. Hieno persoona, joka lähti kerran parin viikon karkumatkalle. Se palasi laihtuneena ja kalkin peitossa, mutta todella ylpeänä.

 

P Perjantai. Lempipäiväni, jossa on aina erityinen tunnelmansa. Sen näkee myös teatterissa. Yleisö ottaa rennommin.

 

Q Q-teatteri. Kotiteatterini, jossa näyttelin ensimmäisen kerran opiskeluaikoinani. Kaikki teatterin näyttelijät ovat freelancereita eli työskentelemme myös muualla. Pidämme kuitenkin huolta, että pääsemme mukaan Q-teatterin produktioihin mahdollisimman usein.

 

R Regatta. Kahvila Helsingin Töölössä. Ajaudun sinne viikoittain. Paikka on suosittu, mutta usein menen sinne aikoina, kun se on autio. Olen juonut monet iltateet pienessä punaisessa mökissä meren rannalla.

Usein sängystämme löytyy aamuisin mieheni lisäksi lapsemme ja sekarotuinen koiramme, vaikka näin ei pitänyt koskaan käydä.

S Sänky. Rakastan nukkumista. Usein sängystämme löytyy aamuisin mieheni lisäksi lapsemme ja sekarotuinen koiramme, vaikka näin ei pitänyt koskaan käydä. Siitä olen onnistunut pitämään kiinni, että älylaitteita ei tuoda sänkyyn.

 

T Töölö. Muutimme Maunulasta Töölöön, kun olin kaksitoista. Asuin välillä Kalliossa, mutta nyt olen taas töölöläinen. Suuri osa ystävistämmekin asuu Töölössä. On mahtavaa, kun voi kävellä viereiseen kortteliin ja pyytää lainaksi punaviinipulloa.

 

U Uni. Kun tein neljätoistavuotiaana Tulennielijä-elokuvaa, äitini vannotti, että saan lähteä mukaan sillä ehdolla, että muistan nukkua. Kahdeksan tuntia on ihanne, muuten olen yliherkkä. Nukun aina, kun mahdollista.

 

V Varpu. Kun Varpu oli muutaman viikon ikäinen, makailimme kasvotusten sängyllä. Sanoin hänelle, että minkäs me laitamme sinulle nimeksi. Mieleeni tuli Varpu. Se oli sillä selvä. Varpu on energinen, iloinen ja vilkas. Huomattavasti räiskyvämpi kuin minä saman ikäisenä.

 

W Wolf. First Aid Kit -yhtyeen kappale, jota kuuntelin pari vuotta sitten jatkuvasti ja varsinkin ennen Varpun syntymää. Kun kuulen biisin nyt, tulee voimakas ja nostalginen olo.

 

X Herra X. Pelasimme lapsena Scotland Yard -salapoliisipeliä. Ideana oli selvittää, missä salaperäinen herra X kulkee ja saada hänet kiinni. Oli kutkuttavaa olla pakomatkalla oleva herra X.

 

Y Yksinolo. Ammattini on sosiaalinen, joten haluan olla välillä yksin. Minussa on vahva erakkopuoli. Ehkä se juontaa kaksosuuteen: omasta tilastaan oli pidettävä kiinni. Kun olen yksin, lähden kävelemään, uimaan tai elokuviin.

 

Z Zyrtec. Olen yliherkkä joillekin ruoka-aineille. Siksi kannan allergialääke Zyrteciä aina laukussani.

 

Å Åsa Larsson. Dekkarit ovat jatkoa Columbo-innostukselleni, hurahdan niihin kausiluontoisesti. Larssonilta olen lukenut Aurinkomyrskyn. Dekkarit kuuluvat lomaan.

 

Ä Älä käy yöhön yksin -romaani. Olen ahminut kaikki Kjell Westön romaanit. Henkilöhahmot ja tarinoiden kerroksellisuus viehättävät.

 

Ö Öinen. Olen iltakukkuja. Öinen Helsinki, öinen aika. Öissä on hiljaista taikaa. Silloin haluan jutella mieheni kanssa ja vain olla. Vaikka pitäisi, en malta nukkua.

Juttu on alun perin julkaistu huhtikuun 2016 Gloriassa.

Kuka?

Elena Leeve, 33.

Näyttelijä, tuttu mm. elokuvista Tulennielijä, Cyclomania ja Putoavia enkeleitä. Palkittu kahdesti Jussi-patsaalla. Kuuluu Q-teatterin ensembleen. Asuu Helsingissä aviomiehensä, näyttelijä–ohjaaja Jussi Nikkilän, tyttärensä Varpun ja helmikuussa syntyneen vauvansa kanssa.

Äitiysvapaalla. Nähtiin keväällä esitetyssä Ihon alla -sairaalasarjassa Nelosella.

 

Estelle&Thild -kosmetiikkabrändin perustaja Pernilla Rönnberg arvostaa luonnonmukaisuutta myös omissa elämäntavoissaan. Luksuskoti sijaitsee meren äärellä, ja metsässä liikkuminen antaa energiaa bisnesarkeen.

Luomun edelläkävijä

Pernilla Rönnberg istuu perustamansa Estelle & Thild -kosmetiikkamerkin toimiston aulassa Artillerigatanilla Tukholman Östermalmissa. Aula on sisustettu vaaleilla pastellisävyillä ja seinällä on suuria, hempeitä kukkia niin kuin luomumerkille sopii.

”Kun perustin Estelle & Thildin kymmenen vuotta sitten, luomuruuat olivat kaupoissa eri osastoilla ja luomukosmetiikan valikoima oli todella pieni”, Rönnberg sanoo.

Nyt tilanne on todellakin muuttunut. Luomu, ekologisuus ja vegaanisuus ovat megatrendejä, ja se näkyy Estelle & Thildin vakaana kasvuna. Yrityksen liikevaihto on 47 miljoonaa kruunua eli vajaa viisi miljoonaa euroa ja työntekijöitä on 15. Tänä vuonna Estelle & Thild lanseerasi ihonhoitotuotteiden rinnalle meikkisarjan.

Estelle & Thild on luomukosmetiikan markkinajohtaja kotimaassaan, ja Suomi on heidän suurin vientimarkkinansa.

”Tällä hetkellä on kaksi voimakasta meikkitrendiä, no make up -trendi ja näyttävät glittermeikit. Me teemme pohjoismaiseen tyyliin sopivia, luonnollisia arkimeikkejä.”

Estelle & Thild on luomukosmetiikan markkinajohtaja kotimaassaan, ja Suomi on heidän suurin vientimarkkinansa.

”Suomalaiset ja ruotsalaiset naiset ovat hyvin samanlaisia ja samantyylisiä ja kiinnostuneita luomusta. Tanska on luomun edelläkävijä, ja tuotteemme valmistetaan siellä. Pohjoismaista norjalaiset ovat vähiten kiinnostuneita luomusta.”

Rönnberg viettää viimeisiä päiviään toimistolla ennen kolmannen lapsensa syntymää. Kaksi vanhempaa lasta, Estelle ja Mathilde, joiden mukaan Rönnbergin yritys on nimetty, ovat 12- ja 14-vuotiaita.

Hevosjuttuja delissä

Östermalmilla kaikki hienostuneen kaupunkielämän palvelut ovat aivan nurkan takana. Pernillan suosikkilounaspaikka on Broms lähellä Karlaplania. Se on muutaman vuoden ikäinen huipputrendikäs deli, joka tarjoaa niin aamiaista, brunssia, lounasta, illallista kuin take awaytakin. Seinillä on tummanruskeaa kaakelia, ja lounasasiakkaina on bisnesväkeä ja paikallisia pikkuvauvojen äitejä rattaineen ja Louis Vuittonin ja Chanelin laukkuineen.

”En halua ostaa mitään teollisesti tuotettua ruokaa.”

”Suosikkejani ovat vihermehut ja chiavanukkaat tuoreilla marjoilla. Haen täältä usein myös ruokaa kotiin työpäivän jälkeen.”

Ruokavalinnoissaankin Pernilla suosii luomua.

”En halua ostaa mitään teollisesti tuotettua ruokaa.”

Lounaaksi Pernilla ottaa lohisashimin, jossa on raa'an lohen lisäksi mangoa, avokadoa, seesaminsiemeniä ja ponzu-kastiketta.

Paikalla on Pernillan tuttuja, ja poskisuudelmia vaihdellaan. Lounaspuhe kääntyy ratsastukseen, sillä Pernillalla on omia hevosia.

”Ratsastaminen on suorastaan meditatiivista. Rakastan myös laskettelua ja tennistä, mutta työn ja perheen lisäksi ihan kauheasti ei jää harrastuksille aikaa.”

Eläimet ovat olleet aina Pernillalle erittäin tärkeitä.

”Uskon, että eläimet voivat olla iloisia tai surullisia. Niillä on samanlaiset tunteet kuin meilläkin.”

Kuninkaallisia sisustusesineitä

Kivenheiton päässä lounaspaikasta on Pernillan suosikkikukkakauppa Bruun. Sieltä toimitetaan kukat Estelle & Thildin toimistoon kerran viikossa, ja sieltä Pernilla hakee kukkia myös kotiinsa Lidingöön vähintään yhtä usein.

Pernillan suosima sisustusliike hoitaa myös kuninkaallisten sisustusasioita.

”Suosikkikukkani vaihtelee kauden mukaan, tällä hetkellä se taitaa olla hortensia.”

Ovelle tulee tervehtimään kukkakauppiaan mopsi Macka, joka ei lähde ovesta omin luvin ulos vilkkaalle Karlavägenille.<EP,1>Pernillan maku tunnetaan täällä, ja hänelle rakennetaan muodikas kimppu, jossa on niin vaaleaa hortensiaa kuin vanhan roosan värisiä ruusujakin.

Kun kukat on hankittu, piipahdetaan nurkan takana hakemassa sisustusputiikista muutama tyyny ja sisustusesine. Pernillan kotona on remontti, ja olohuone kaipaa pientä päivitystä. Kaupasta juoksee perään Pierre & Peters -putiikin Pierre  kullanvärisen kynttilänjalan kanssa.

”Hän hoitaa myös kuninkaallisten sisustusasioita.”

Saariston lapset

Lidingö Tukholman kupeessa on juuri se paikka, jota ruotsinristeilyllä ihastellaan aamiaispöydän ikkunoista vähän ennen kuin laiva lipuu satamaan.

”Kaikki Tukholmaan menevä laivaliikenne menee tästä ohi”, Pernilla näyttää olohuoneen valtavista ikkunoista, jotka avautuvat Skurusundin salmeen. Rannassa uiskentelee kaksi joutsenta.

70-luvulla rakennetun talon merenpuoleinen piha on remontoitu muutama vuosi sitten. Tällä hetkellä remontissa on talon alaosa, ja siihen valmistuu yksi uusi kerros.Modernissa uima-altaassa kelluu kesän jäljiltä ylösalaisin vihreä uimalelu ja olohuoneen pitkän betonitason alla lojuu hover board.

Mathilde, 12, on tullut koulusta, tulee tervehtimään ja livahtaa omaan huoneeseensa.

”Luulen, että he ovat edelleen ylpeitä siitä, että yritys on heidän mukaansa nimetty. Muuten he ovat kuin ketkä tahansa teinit ja pitävät minua niin nolona, etten saa mennä autosta ulos, kun vien heidät kouluun.”

Pernilla on syntynyt Lidingössä ja paluumuutti sinne perheensä kanssa reilut kymmenen vuotta sitten.

"Yksinkertaisesti ihastuimme tähän rauhoittavaan näköalaan.”

Taidetta ja pehmolelukasoja

Suurta olohuonetta hallitsee valtavan, kodikkaan löhöilysohvan lisäksi kaksi ranskanbulldoggia, Ashton ja Tiger. Sohvan takana on pienen vuoren kokoinen läjä pehmoleluja, joista toinen bulldogeista valitsee yhden, minkä jälkeen toinen aloittaa nahistelun lelusta. Välillä Mathilde tulee huoneestaan hakemaan nuoremman ja eloisamman Tigerin rauhoittumaan.

”Tunnen rodun hyvin, niiden luonne on meille juuri sopiva. Ja ne olivat niin söpöjä!” Pernilla perustelee kaksi- ja neljävuotiaiden koirien hankintaa. ”Ne eivät tarvitse ihan kauheasti ulkoilua. Mieheni vie ne yleensä ulos iltaisin.”

”En ole niin kauhean kiinnostunut yksityiskohdista, mutta pidän kyllä designista.”

Perheessä pidetään eläinten lisäksi valokuvataiteesta. Seinällä on muun muassa ruotsalaisen muusikon ja valokuvataitelijan Jacob Felländerin teoksia. Marmorikuvioidulla sivupöydällä on iso pino Net-a-Porter-nettikaupan Porter-muotilehtiä. Maljakko on Svensk Tennistä, jota Ruotsin Marimekoksikin kutsutaan.

”En ole niin kauhean kiinnostunut yksityiskohdista, mutta pidän kyllä designista”, Pernilla sanoo ja nauraa, kun sivupöydällä olevan patsaan tekijä ei heti muistu mieleen.

Tyttöenergiaa bisneksessä

Lidingössä ehkä tärkeintä Pernillalle on kuitenkin lyhyt matka luontoon. Se tasapainottaa kaupunki- ja bisnesarkea. ”Rakastan työtäni ja olen aina tehnyt paljon töitä. Uskon, että olen siksi ollut parempi äitikin. Työn vastapainona haluan käydä luonnossa pitkillä kävelyillä ja niin teenkin joka viikonloppu.”

Hän odottaa, että pääsee pian taas juoksemaan, sillä raskauden loppuvaiheessa se ei enää onnistu.

”Kun isommat lapseni olivat pieniä, opiskelin kauppakorkeakoulussa ja perustin yritykseni. Olen silti aina ehtinyt viettää tosi paljon aikaa lasteni kanssa.”

Täyspitkää ruotsalaista äitiyslomaa yrittäjä ja toimitusjohtaja ei aio pitää, mutta ehtii hän silti rauhoittua nauttimaan perhe-elämästä.<EP,1>”Kun isommat lapseni olivat pieniä, opiskelin kauppakorkeakoulussa ja perustin yritykseni. Olen silti aina ehtinyt viettää tosi paljon aikaa lasteni kanssa.”

Bisnes on hyvällä kasvu-uralla, ja Pernilla on löytänyt yritykseensä hyvän tiimin, johon hän luottaa.

”Meillä on tosi energinen girl power -meininki. Aluksi jouduin tekemään ihan kaiken itse, joten nykyään on ihanaa, kun voin delegoida hommia luotettaville alaisille. Pomona pidän siitä, kun ihmiset kasvavat tehtävissään, ja voin antaa heille lisää vastuuta.”

Kuka?

Pernilla Rönnberg, 42, on ruotsalaisen luomukosmetiikkamerkin Estelle & Thildin perustaja ja toimitusjohtaja.

Asuu miehensä sekä vastasyntyneen vauvan ja 14- ja 12-vuotiaiden lastensa kanssa Lidingössä Tukholman kupeessa.

Parasta kodissa: merelle avautuvat suuret ikkunat, joista näkee vuodenaikojen vaihtelun.

Eurooppa yhtenee, mutta muoti pysyy eri maissa erilaisena, vakuutti muotijuttu 1990.

  Vaikka Eurooppa yhdistyy, eri maiden naiset säilyttävät erityispiirteensä, vakuutti humoristinen muotijuttu. Se ilmestyi 1990, viisi vuotta ennen kuin Suomesta tuli EU:n jäsenvaltio. Saksattaria kehuttiin Margaret Thatcherin lisäksi "tosimiehiksi" - eikä Angela Merkelistä edes tiedetty siihen aikaan. Jämäkkyyttä kuvassa olevan saksattaren tyyliin antoi myös Escadan bleiserin muodikas leveä hartialinja.