Kimmo Laiholle hiphop on elämäntapa. Se on tehnyt hänestä levy-yhtiöpomon ja koko kansan tunteman Elastisen, joka tekee kaiken täysillä.

A Aamupala
Tajusin vasta 25-vuotiaana treenaamisen myötä, etten voi roikkua kahvikupilla lounaaseen asti. Nyt aamupalani on pekonia, kananmunia, marjoja ja kahvia.

B Breakdance
Opettttelin ala-asteella tanssimaan itsekseni. Yläasteella hävisin luokkakaverilleni, joka kävi tanssitunneilla. Häviön sisuunnuttamana otin järeämmät aseet käyttöön ja menin itsekin tunneille. Breakdancessa kiehtoo sen räjähtävä energia.

C Cuba
Olin Kuubassa vuodenvaihteessa ja ihastuin maahan. En osaa espanjaa, ja muu seurue hoiti käytännön asiat. Se oli poikkeuksellista, sillä yleensä olen se, joka säätää reissussa kaiken – ja diggaan siitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

D Dieetti
Urheilun myötä olen testannut eri ruokavalioita ja tajunnut liikunnan, ruokavalion ja terveen olon väliset syy–seuraussuhteet. Asun yksin ja ruoanlaitossani ei ole esteettisiä tai kulinaristisia ambitioita. Haluan syödä terveellistä ja puhdasta, mahdollisimman vähän käsiteltyä ruokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

E Etuoikeus
olen tajunnut hiljan, miten etuoikeutettu olen, kun saan kulkea itse valitsemaani tietä.

F Fintelligens
Perustimme Iso H:n eli Henkka Rosenbergin kanssa Fintelligensin vuonna 1997. Yhtye on jättänyt kiistattoman jäljen suomalaisen hiphopin historiaan – nyt aikuisena sen uskaltaa sanoa. Jäimme hiljan tauolle. Saa nähdä, koska teemme taas jotain.

G Garage
Underground garage on punttisali, jossa käyn 2–3 kertaa viikossa. Olen soolo treenaaja ja minua vähän stressaakin, jos salilla tulee tuttuja vastaan.

H Hiphop
Hiphop on minulle elämäntapa, identiteettini väylä. En ollut erityisen hyvä missään ennen kuin teininä breakdance-harrastukseni myötä löysin hiphopin. Se loksahti: olen tässä hyvä, ehkä parempi kuin moni muu. Hiphop on siisti kulttuuri, joka on levinnyt kaikkialle. Viime syksynä Keniassa Nenäpäivä-kuvauksissa slummeissa kaikki katulapsetkin osasivat robottitanssin.

I Iso H
Henkka on elämäni isoin ihmissuhde. Fintelligensin alkuaikoina olimme yhdessä 300 päivää vuodessa. Kotoa muutettuani en ole koskaan viettänyt kenenkään kanssa niin paljon aikaa. Näemme studiolla yhä päivittäin, ja ystävyytemme pyöriikin täysin työn ympärillä. On suoranainen ihme, ettemme ole kertaakaan 15 vuodessa riidelleet. Toki väittelemme, mutta riidaksi se ei ole koskaan päässyt äitymään. Ehkä se johtuu siitä, että Henkka on rauhan tyyssija.

J Joukkuehenki
Perustimme kavereiden kanssa puulaakijalkapallojoukkueen, jotta näkisimme muutenkin kuin baarissa tai kahvilassa. En usein ehdi harjoituksiin ja olenkin ihan surkea pelaamaan. Jalkapallossa minulle tärkeintä on joukkuehenki. Annan niiden, jotka osaavat, loistaa.

K Kimmo
Vaikka minulla on taiteilijanimi, Elastinen on ihan sama jätkä kuin Kimmo, ei mikään viitta, jonka suojassa pääsen kotiin. En silti usko, että tulen koskaan antamaan haastattelua pelkkänä Kimmona.

L Liikunta
Musiikin ohella liikunta on elämäni isoin intohimo.

M Musiikki
On urheiluperheitä ja musiikkiperheitä, ja meidän perhe oli ehdottomasti musiikkiperhe. Olin meistä kolmesta sisaruksesta se poikkeus, joka innostui myös urheilusta. Isoveljeni ja pikkusiskoni soittivat viulua, minä kitaraa. Olen musiikin suurkuluttaja. Kuuntelen hiphopin lisäksi soulia ja rauhallistakin r’n’b:ta sekä törkeästi suomenkielistä musiikkia, esimerkiksi Suomipopilta ja Iskelmäradiosta.

N Nautinto
Pyrin siihen, etten tekisi asioita, joista en nauti. Fintelligensin alkuvuosina menimme kaikkeen, mihin pyydettiin: ”Totta kai tulemme arvioimaan lastenlehteen rinkeleitä.” Nyt voin vihdoin valita, mitä teen.

O Omakustanne
Meillä on oma levy-yhtiö, Rähinä Records, eli soololevyni ja Fintelligensin levyt ovat omakustanteita. Se, että haluan olla hoitamassa kaikkea itse, on
varmasti tietynlainen neuroosi, mutta samalla onnistumiset palkitsevat isommin kun tietää, mitä niiden eteen on tehnyt.

P Perinteet
Meillä on Rähinän porukassa vahvat perinteet, jotka hitsaavat meitä yhteen. Kun esimerkiksi joku saa levyn valmiiksi, järjestämme saunaillan, jossa ystävät arvostelevat levyn nimettömästi.

Q Quit
En jätä mitään puolitiehen, ja minun takiani mikään ei myöhästy. Olen aikataulutyyppi ja minua risoo, jos aikataulu tökkii.

R Rähinä
Rähinä on levy-yhtiö, jonka perustimme 1998, mutta se on myös ystäväpiiri, meidän jengi, joka perustuu pelkästään positiivisuuteen. Otamme talliimme koko ajan uusia artisteja, mutta se, ketkä ydinporukkaan pääsevät, on eri asia. Ainoa tatuointini on Rähinästä muistuttava R-kirjain kädessäni. Olen miettinyt, minkä tatuoinnin ottaisin seuraavaksi, mutten ole keksinyt mitään yhtä tärkeää.

S Suomi
Olen keikkaillut ympäri maata 14 vuotta, ja siinä ajassa Suomen ravintolamaailma on muuttunut. Nuorina poikina menimme Helsingissä ravintola Josafatiin, koska tiesimme, että dj soittaa kerran illassa Sugarhill Gangin biisin. Nyt torniolaishotellinkin yökerhossa soi Suomi-rap.

T Täysii
Mitä tahansa teenkin, teen sen täysillä – myös silloin, kun haluan rauhoittua. Kun suljen puhelimen, voi kestää ennen kuin ystävät saavat minut kiinni. Se on aiheuttanut närää ihmissuhteissa.

U Uni
Näissä hommissa yöunet lyödään välillä laimin. Arkirytmissä olen onneksi terveysfiilistelyni kautta tiedostanut, että tarvitsen kahdeksan tuntia unta.

V Voice
minua on pyydetty moniin kyky- ja tosi-tv-kilpailuihin, mutta en halunnut uhrata keikkoja ja viikonloppuja kuvauksille. Voice kiinnosti, koska se liittyi vahvasti musaan ja antoi valmentajien käyttää omaa ammattitaitoaan. Se oli eri juttu kuin se, jos olisin itse kisannut jossain tai yrittänyt tehdä jotain, mitä en osaisi.

W Worldwide
Worldwide oli rap- ja hiphop-klubi, jota järjestettiin 1990-luvulla Tavastialla. Pääsin alaikäisenä sisään broidini henkkareilla.

X YleX
Radio Mafia ja nyttemmin YleX ovat olleet todella suuria hiphopin edelläkävijöitä ja tukijoita Suomessa. Kanavalla soi yhä suomenkielinen rap enemmän kuin muilla kanavilla.

Y Yhteishaku
Fintelligens oli kiertueella ylioppilaskirjoitusteni aikaan. Koko kevään äiti kiikutti yhteishakupapereita kouraani ja minä vastasin, että ei nyt. Kun bänditouhu pyörähti kunnolla käyntiin, palasin kerran Pohjanmaalta keikalta. Siihen aikaan palkkiot maksettiin usein käteisellä, ja minulla oli parin, kolmen keikan rahat muovipussissa. Iskin pussin pöydälle ja sanoin vanhemmilleni, että nyt pidätte suut kiinni. Tähän mennessä päätös satsata musiikkiin ei ole kaduttanut, mutta jatkokouluttautuminen kiinnostaa. Kaupallinen koulutus auttaisi firman pyörittämisessä.

Z Zone
Ammattitaitoa on osata ajaa itsensä oikeaan mielentilaan, zoneen. Pitää myös hyväksyä, että aina ei lähde.

Å Åbo
Voice kuvattttiin Turussa, ja voisin aivan hyvin asua siellä – tai Tampereella, Tukholmassa, New Yorkissa tai Pariisissa. Minulle koti ei liity tavaroihin vaan rutiineihin, jotka itselleni luon.

Ä Äiti
Äiti on suurin tukijani. Muutin kotoa 21-vuotiaana ja sen jälkeen en pariin vuoteen pitänyt vanhempiini aktiivisesti yhteyttä. Se oli jonkinlainen irtiotto perheestä, joka on aina ollut hirveän tiivis. Siitä alkoi minun ja vanhempieni välinen syvempi ystävyys, jota arvostan todella paljon. Oman perheen perustaminen tuntuu kaukaiselta. Sisaruksillani on onneksi lapsia, eli en ole kokenut vanhempien suunnalta mitään lapsenlapsi-painostusta.

Ö Överit
elämäntyylilläni olisi helppo ottaa liikaa hommaa, vetää överit ja ottaa asiat liian vakavasti. Minullakin on ollut fyysistä ja henkistä uupumista. Onneksi olen oppinut lomailemaan.

Juttu on alunperin julkaistu Glorian heinäkuun numerossa 2013.

Sisältö jatkuu mainoksen alla