Kimmo Laiholle hiphop on elämäntapa. Se on tehnyt hänestä levy-yhtiöpomon ja koko kansan tunteman Elastisen, joka tekee kaiken täysillä.

A Aamupala
Tajusin vasta 25-vuotiaana treenaamisen myötä, etten voi roikkua kahvikupilla lounaaseen asti. Nyt aamupalani on pekonia, kananmunia, marjoja ja kahvia.

B Breakdance
Opettttelin ala-asteella tanssimaan itsekseni. Yläasteella hävisin luokkakaverilleni, joka kävi tanssitunneilla. Häviön sisuunnuttamana otin järeämmät aseet käyttöön ja menin itsekin tunneille. Breakdancessa kiehtoo sen räjähtävä energia.

C Cuba
Olin Kuubassa vuodenvaihteessa ja ihastuin maahan. En osaa espanjaa, ja muu seurue hoiti käytännön asiat. Se oli poikkeuksellista, sillä yleensä olen se, joka säätää reissussa kaiken – ja diggaan siitä.

D Dieetti
Urheilun myötä olen testannut eri ruokavalioita ja tajunnut liikunnan, ruokavalion ja terveen olon väliset syy–seuraussuhteet. Asun yksin ja ruoanlaitossani ei ole esteettisiä tai kulinaristisia ambitioita. Haluan syödä terveellistä ja puhdasta, mahdollisimman vähän käsiteltyä ruokaa.

E Etuoikeus
olen tajunnut hiljan, miten etuoikeutettu olen, kun saan kulkea itse valitsemaani tietä.

F Fintelligens
Perustimme Iso H:n eli Henkka Rosenbergin kanssa Fintelligensin vuonna 1997. Yhtye on jättänyt kiistattoman jäljen suomalaisen hiphopin historiaan – nyt aikuisena sen uskaltaa sanoa. Jäimme hiljan tauolle. Saa nähdä, koska teemme taas jotain.

G Garage
Underground garage on punttisali, jossa käyn 2–3 kertaa viikossa. Olen soolo treenaaja ja minua vähän stressaakin, jos salilla tulee tuttuja vastaan.

H Hiphop
Hiphop on minulle elämäntapa, identiteettini väylä. En ollut erityisen hyvä missään ennen kuin teininä breakdance-harrastukseni myötä löysin hiphopin. Se loksahti: olen tässä hyvä, ehkä parempi kuin moni muu. Hiphop on siisti kulttuuri, joka on levinnyt kaikkialle. Viime syksynä Keniassa Nenäpäivä-kuvauksissa slummeissa kaikki katulapsetkin osasivat robottitanssin.

I Iso H
Henkka on elämäni isoin ihmissuhde. Fintelligensin alkuaikoina olimme yhdessä 300 päivää vuodessa. Kotoa muutettuani en ole koskaan viettänyt kenenkään kanssa niin paljon aikaa. Näemme studiolla yhä päivittäin, ja ystävyytemme pyöriikin täysin työn ympärillä. On suoranainen ihme, ettemme ole kertaakaan 15 vuodessa riidelleet. Toki väittelemme, mutta riidaksi se ei ole koskaan päässyt äitymään. Ehkä se johtuu siitä, että Henkka on rauhan tyyssija.

J Joukkuehenki
Perustimme kavereiden kanssa puulaakijalkapallojoukkueen, jotta näkisimme muutenkin kuin baarissa tai kahvilassa. En usein ehdi harjoituksiin ja olenkin ihan surkea pelaamaan. Jalkapallossa minulle tärkeintä on joukkuehenki. Annan niiden, jotka osaavat, loistaa.

K Kimmo
Vaikka minulla on taiteilijanimi, Elastinen on ihan sama jätkä kuin Kimmo, ei mikään viitta, jonka suojassa pääsen kotiin. En silti usko, että tulen koskaan antamaan haastattelua pelkkänä Kimmona.

L Liikunta
Musiikin ohella liikunta on elämäni isoin intohimo.

M Musiikki
On urheiluperheitä ja musiikkiperheitä, ja meidän perhe oli ehdottomasti musiikkiperhe. Olin meistä kolmesta sisaruksesta se poikkeus, joka innostui myös urheilusta. Isoveljeni ja pikkusiskoni soittivat viulua, minä kitaraa. Olen musiikin suurkuluttaja. Kuuntelen hiphopin lisäksi soulia ja rauhallistakin r’n’b:ta sekä törkeästi suomenkielistä musiikkia, esimerkiksi Suomipopilta ja Iskelmäradiosta.

N Nautinto
Pyrin siihen, etten tekisi asioita, joista en nauti. Fintelligensin alkuvuosina menimme kaikkeen, mihin pyydettiin: ”Totta kai tulemme arvioimaan lastenlehteen rinkeleitä.” Nyt voin vihdoin valita, mitä teen.

O Omakustanne
Meillä on oma levy-yhtiö, Rähinä Records, eli soololevyni ja Fintelligensin levyt ovat omakustanteita. Se, että haluan olla hoitamassa kaikkea itse, on
varmasti tietynlainen neuroosi, mutta samalla onnistumiset palkitsevat isommin kun tietää, mitä niiden eteen on tehnyt.

P Perinteet
Meillä on Rähinän porukassa vahvat perinteet, jotka hitsaavat meitä yhteen. Kun esimerkiksi joku saa levyn valmiiksi, järjestämme saunaillan, jossa ystävät arvostelevat levyn nimettömästi.

Q Quit
En jätä mitään puolitiehen, ja minun takiani mikään ei myöhästy. Olen aikataulutyyppi ja minua risoo, jos aikataulu tökkii.

R Rähinä
Rähinä on levy-yhtiö, jonka perustimme 1998, mutta se on myös ystäväpiiri, meidän jengi, joka perustuu pelkästään positiivisuuteen. Otamme talliimme koko ajan uusia artisteja, mutta se, ketkä ydinporukkaan pääsevät, on eri asia. Ainoa tatuointini on Rähinästä muistuttava R-kirjain kädessäni. Olen miettinyt, minkä tatuoinnin ottaisin seuraavaksi, mutten ole keksinyt mitään yhtä tärkeää.

S Suomi
Olen keikkaillut ympäri maata 14 vuotta, ja siinä ajassa Suomen ravintolamaailma on muuttunut. Nuorina poikina menimme Helsingissä ravintola Josafatiin, koska tiesimme, että dj soittaa kerran illassa Sugarhill Gangin biisin. Nyt torniolaishotellinkin yökerhossa soi Suomi-rap.

T Täysii
Mitä tahansa teenkin, teen sen täysillä – myös silloin, kun haluan rauhoittua. Kun suljen puhelimen, voi kestää ennen kuin ystävät saavat minut kiinni. Se on aiheuttanut närää ihmissuhteissa.

U Uni
Näissä hommissa yöunet lyödään välillä laimin. Arkirytmissä olen onneksi terveysfiilistelyni kautta tiedostanut, että tarvitsen kahdeksan tuntia unta.

V Voice
minua on pyydetty moniin kyky- ja tosi-tv-kilpailuihin, mutta en halunnut uhrata keikkoja ja viikonloppuja kuvauksille. Voice kiinnosti, koska se liittyi vahvasti musaan ja antoi valmentajien käyttää omaa ammattitaitoaan. Se oli eri juttu kuin se, jos olisin itse kisannut jossain tai yrittänyt tehdä jotain, mitä en osaisi.

W Worldwide
Worldwide oli rap- ja hiphop-klubi, jota järjestettiin 1990-luvulla Tavastialla. Pääsin alaikäisenä sisään broidini henkkareilla.

X YleX
Radio Mafia ja nyttemmin YleX ovat olleet todella suuria hiphopin edelläkävijöitä ja tukijoita Suomessa. Kanavalla soi yhä suomenkielinen rap enemmän kuin muilla kanavilla.

Y Yhteishaku
Fintelligens oli kiertueella ylioppilaskirjoitusteni aikaan. Koko kevään äiti kiikutti yhteishakupapereita kouraani ja minä vastasin, että ei nyt. Kun bänditouhu pyörähti kunnolla käyntiin, palasin kerran Pohjanmaalta keikalta. Siihen aikaan palkkiot maksettiin usein käteisellä, ja minulla oli parin, kolmen keikan rahat muovipussissa. Iskin pussin pöydälle ja sanoin vanhemmilleni, että nyt pidätte suut kiinni. Tähän mennessä päätös satsata musiikkiin ei ole kaduttanut, mutta jatkokouluttautuminen kiinnostaa. Kaupallinen koulutus auttaisi firman pyörittämisessä.

Z Zone
Ammattitaitoa on osata ajaa itsensä oikeaan mielentilaan, zoneen. Pitää myös hyväksyä, että aina ei lähde.

Å Åbo
Voice kuvattttiin Turussa, ja voisin aivan hyvin asua siellä – tai Tampereella, Tukholmassa, New Yorkissa tai Pariisissa. Minulle koti ei liity tavaroihin vaan rutiineihin, jotka itselleni luon.

Ä Äiti
Äiti on suurin tukijani. Muutin kotoa 21-vuotiaana ja sen jälkeen en pariin vuoteen pitänyt vanhempiini aktiivisesti yhteyttä. Se oli jonkinlainen irtiotto perheestä, joka on aina ollut hirveän tiivis. Siitä alkoi minun ja vanhempieni välinen syvempi ystävyys, jota arvostan todella paljon. Oman perheen perustaminen tuntuu kaukaiselta. Sisaruksillani on onneksi lapsia, eli en ole kokenut vanhempien suunnalta mitään lapsenlapsi-painostusta.

Ö Överit
elämäntyylilläni olisi helppo ottaa liikaa hommaa, vetää överit ja ottaa asiat liian vakavasti. Minullakin on ollut fyysistä ja henkistä uupumista. Onneksi olen oppinut lomailemaan.

Juttu on alunperin julkaistu Glorian heinäkuun numerossa 2013.

Vaikka Miia ei ole jakkupukutyyppi, Zaran jakkupuvun printti ja värikkyys viehättivät. Miia käyttää asua usein töissä.
Vaikka Miia ei ole jakkupukutyyppi, Zaran jakkupuvun printti ja värikkyys viehättivät. Miia käyttää asua usein töissä.

Miia Khan pukeutuu vaatteisiin, jotka korostavat persoonaa ja joilla on historiaa. Liian huoliteltu tyyli on hänelle kauhistus.

Kun Miia ja Uzair Khan päättivät mennä naimisiin, Miia tiesi heti, että hän ei pukeutuisi perinteiseen valkoiseen morsiusliikkeen pukuun.

Miia ei kuitenkaan ollut varautunut siihen, että puku tulisi vastaan kotikadulla sijaitsevan Ateljé Idylle -kivijalkaliikkeen ikkunassa. Puvun korkea kaulus, helmikirjailu, vartalonmyötäinen linja ja pohjepituus hurmasivat. Ystävän houkuttelemana Miia lupasi käydä myös morsiusliikkeessä. Kerta riitti. Olo oli ”kuin chihuahualla, jolla on päällään sirkusasu”.

”Prinsessajutut eivät tuntuneet omilta”, Miia kertoo.

Miia halusi hääasuunsa dramatiikkaa, joten hän suostutteli stylistiystävänsä Jasmin Mishiman hääasunsa hattutaiteilijaksi. Yhteistyönä syntyi valkoinen lintupäähine, jossa oli kasvoille laskeutuva harso.

”Halusin näyttää itseltäni, en morsiamelta. Oli ihanaa, että päässäni oli kiinnostava katseenvangitsija.”

”Olen ääripäiden tyyppi. Rakastan omituisuuksia, säröjä ja kummallista historiaa.”

Hääpuvun valinta kuvaa Miian asuvalintoja yleisestikin. Viestintätoimisto Milttonin johtajana työskentelevä nainen ihailee Ranskan Voguen entisen päätoimittajan Carine Roitfeldin tyyliä, joka on naisellinen, mutta sopivasti huoleton. Tukka hapsottaa hallitusti ja meikki on rento.

”Pidän lookista, jossa on ripaus sottapyttymeininkiä.”

Miia ei pidä itseään erityisen rohkeana pukeutujana. Hän vain haluaa, että kertoo hänestä itsestään.

”Kun mietin, ketkä jäävät mieleeni, pukeutumisella on merkitystä. Olen ääripäiden tyyppi. Rakastan omituisuuksia, säröjä ja kummallista historiaa.”

Miia tiesi jo lapsena, mitä haluaa pukea päälleen. Hän vietti tuntikausia äitinsä kampaamossa, selaili ulkomaalaisia muotilehtiä ja fanitti Dingoa.

Kun Miia oli seitsemänvuotias, äiti osti tyttärelleen kesäjuhliin kukkamekon hollolalaisesta putiikista. Tyyli ei ollut mieluinen.

”Otin sakset, menin huoneeseeni ja tein mekosta hameen. Haaveilin pitkään, että alan tehdä vaatteita työkseni. Harmi, että minulla ei ole lainkaan käsityötaitoja.”

Kuvaile tyyliäsi.

Klassisen rönsyilevä. Ostan vain vaatteita, joista tiedän, että käytän niitä ainakin kymmenen vuotta. Rakastan päähineitä, kenkiä, sormuksia ja laukkuja. Pidän teatraalisuudesta, Saksikäsi Edwardista, Liisa Ihmemaassa -elokuvan Hatuntekijästä ja Jali ja Suklaatehdas -leffan tunnelmasta.

Miksi asusteet ovat sinulle tärkeitä?

Maustan niillä tyyliäni. Käytän usein samaa kokonaisuutta, jonka päivitän vaihtuvilla hepenillä. Lempiasusteeni on Anna Dello Russon lintupäähine. Ostin sen ystävältäni ja olen tanssinut se päässäni Flow-festivaaleilla sekä juhlinut syntymäpäivääni. Myös 1920-luvun strassihäälaukkuni on rakas. Ostin sen yli kymmenen vuotta sitten Play it again, Sam -vintageliikkeestä. Päätin, että jos joskus menen naimisiin, se on laukkuni.

Mistä teet ihanimmat löytösi?

Olen aina viihtynyt vinteillä. Niiden pysähtynyt tunnelma kiehtoo. Siksi teen parhaimmat löytöni vintagekaupoista, kirpputoreilta ja basaareista. Rakastan käytettyjä vaatteita ja hetkeä, kun löydän roskan keskeltä aarteen. Haluan, että vaatteillani on historiaa.

Minkä ilmiön toivoisit palaavan muotiin?

Hulluttelevuuden ja 1920–1930-lukujen rönsyilyn. Skandinaavinen tyyli on tällä hetkellä kliinistä, löysää ja minimalistista. Olisi mahtavaa, jos panostaisimme enemmän laatuun. Siis siihen, että vaatteet jäisivät käyttöön eivätkä vain kävisi kaapissa. Sama ajatus kiehtoo arkkitehtuurissa. Kahdessa päivässä nousevat betonihirvitykset eivät puhuttele.

Paras tyylivinkkisi?

Patsulituoksut viimeistelevät lookin. Toivoisin myös, että miettisimme enemmän persoonaamme ja toisimme sitä esiin. Muiden jäljitteleminen on tylsää. Mustat t-paidat ja farkut on nähty.

Kenen tyyliä ihailet?

Jorma Uotisen. Hän iskee kasvoilleen hulvattomat lasit ja pitää hauskaa. Jorma näyttää, että pukeutuminen ei ole vakavaa. Bisnestyylinkään ei tarvitse olla tylsää. Uskon, että asiakkaat nauttivat, kun he näkevät, millaisen persoonan kanssa ovat tekemisissä.

Mitä ostosta kadut?

Hätäisiä hankintoja, jotka eivät tunnu oikeilta. Onneksi teen harvoin huteja. Vaatteessa pitää olla sielua. Määrä ei myöskään korvaa laatua. Mottoni on, että mieluummin kahdet hyvät alus- ja sukkahousut kuin kymmenet sinne päin.

Minne matkustat mieluiten?

Pariisiin. Haluaisin tietää, mikä on pariisilaisten salaisuus, kun he saavat asunsa näyttämään aina seksikkäiltä ja persoonallisilta. He kantavat itsensä upeasti. Voisin kävellä tuntikausia kaupungin kaduilla ja ihailla vastaantulijoita.

Lempimatkamuistosi?

Häämatkamme Marokkoon viime keväänä. Kävimme Casablancassa, Marrakechissa, Fèsissä, Atlas-vuorilla ja Tangerissa, joka oli samaan aikaan ränsistynyt ja kaunis. Miesten tyyli inspiroi. Heillä oli isot olkihatut ja babouche-tossut. Mieheni nauroi, kun ostin samanlaisen hatun kotiin.

Mistä design-klassikosta haaveilet?

En mistään. Tykkään hulluista ja tuntemattomista hörhökkeistä, jotka tulevat eteeni odottamatta. En ole koskaan sisustanut kotiani sisustusliikkeiden valikoimilla.

Mitä sisustaminen merkitsee?

Kokemuksia ja persoonaa, samaa kuin vaatteet. Kodissa pitää olla ripaus vintin ja antiikkiliikkeen tuntua. Haaveilin käsin tehdystä villamatosta, mutta päätin odottaa. Se ei ole paras valinta lapsiperhearkeemme. Onneksi hiljaa hyvä tulee. Koti elää ja muuttuu mukanamme.

Kuka?

Miia Khan, 36, viestintätoimisto Milttonin johtaja ja osakas. Työskentelee kehitystehtävissä ja markkinointiviestinnässä.

Perhe: Puoliso Uzair Khan ja poika Ché, 7.

Lempikirja: Elämäkerrat. ”Rakastan tarinoita, jotka kertovat oikeista ihmisistä ja tapahtumista. Viimeksi luin Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-sarjan. Knausgård kirjoitti rohkeasti, puhtaasti ja leikkaamattomasti.”

Lempiravintola: ”Antto Melasniemen paikat, kuten Kuurna. Melasniemen ravintoloissa on jujua ja laadukkaita, kotimaisia raaka-aineita.”

 

Sitran strategia- ja ennakointijohtaja Paula Laineelta häneltä kannattaa kysyä, miten käy suomalaisen työn ja demokratian.

Paula Laine pyrkii yhdessä tiiminsä kanssa luomaan toimivampaa yhteiskuntaa, ja juuri nyt hän on erityisen huolestunut demokratian tilasta.

”Autoritääriset suuntaukset ovat saaneet jalansijaa jopa Euroopassa. Demokratian säilymistä ei takaa se, että me tykkäämme siitä”, hän aloittaa.

”Monet ongelmat ovat tällä hetkellä viheliäisiä, eikä demokratia ole pystynyt niitä ratkaisemaan. Kiinan tyyppiset toimijat nauravat mahat kippurassa demokratian kompuroinnille eri puolilla. Kansanvalta vaatii suurta uudistamista. Suurin osa sen toimintamalleista ja rakenteista on pysynyt ennallaan yli sata vuotta.”

Laine arvioi, että demokratialla on aikaa 15 tai 20 vuotta näyttää kyntensä. Se tarvitsisi piristyäkseen uutta puhtia, tavallisten kansalaisten osallistumista, kouluttautumista ja valppautta.

Laine arvioi, että demokratialla on aikaa 15 tai 20 vuotta näyttää kyntensä.

”Puolustan demokratiaa intohimoisesti. Sen keskellä on usko ihmiseen. Voi olla, että tulevaisuudessa juuri demokratia onkin se kestävin malli. Kun tulee tekoäly, ihmisiltä tarvitaan entistä enemmän empaattisuutta ja luovuutta, eli niitä asioita, jotka toteutuvat parhaiten, kun ihmisillä on mahdollisimman suuri vapaus.”

 

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto eli Sitra on eduskunnan alainen rahasto, joka työllistää noin 150 ihmistä. Sitran tavoite on edistää Suomen kehitystä, talouden kasvua ja kansainvälistä kilpailukykyä tutkimuksen ja kokeilujen avulla. Laineen luotsaamassa ennakointitiimissä syntyvät muun muassa visio Pohjoismaisen mallin tulevaisuudesta ja Sitran Megatrendit. Strategiatiimissä tehdään Sitran omaa strategiaa ja arvioidaan toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

41-vuotias Laine tunnetaan suurten kokonaisuuksien ymmärtäjänä ja johtajana, joka osaa kuunnella.

”Tärkein tehtäväni johtajana on sparrata ja auttaa. En halua välttämättä johtaa puhetta. Tiimi kertoo, mitä tarvitsee.”

Tänä keväänä tekeillä on muun muassa projekti, jonka avulla järjestetään asiantuntijoita ja tietoa päättäjien avuksi. Informaa-tioähky uhkaa poliitikkoja siinä missä tavallisia ihmisiäkin. Projektissa on kokeiltu lupaavin tuloksin työpajoja, joissa uudet kunnanvaltuutetut, opiskelijat ja asiantuntijat ratkovat yhdessä yhteiskunnallisia ongelmia. Niistä valtuutettu saa omalle työlleen oleellista tietoa.

 

Moni muistaa pääministeri Juha Sipilän heiton ”kaiken maailman dosenteista”, joita hän ei välittäisi kuunnella päätöksiä tehdessään. Laine näkee työssään sekä tutkijoiden että poliitikkojen maailman ja ymmärtää molempia osapuolia.

”Mitä enemmän olen oppinut tuntemaan päättäjien työtä, sitä enemmän olen ruvennut sitä arvostamaan. Se on hyvin vaikea duuni. Poliitikot näkevät aika hyvin maailman muutoksen ja ymmärtävät, mitkä haasteet ovat. Ne ovat vaikeita kysymyksiä eikä niihin ole helppoja ratkaisuja. Vanhat rakenteet ja tavat eivät enää toimi.”

Suomen ja koko maailman vakavimpana ongelmana Laine pitää ilmastonmuutosta. Sen ratkaiseminen vaatisi poliitikoilta hyviä ja nopeita päätöksiä.

”Koko ihmiskunnan historian ajan nousseet hiilidioksidipäästöt pitäisi saada noin kymmenen vuoden aikana laskuun. Se on muutos, jota ei ole kertaakaan tehty. Maapallolla ei ole yhtään maata, jolle tämä ei olisi nyt akuutti asia.”

 

Suomen suurimpiin haasteisiin Laine lukee myös työelämän murroksen. Teknologian kehitys ja eliniän kasvu on muuttanut työn luonteen.

”Ennen muutos tarkoitti sitä, että poika ei seurannut isäänsä pellolle vaan suuntasi tehtaaseen. Nyt muutos tapahtuu yksilön näkökulmasta yhden elämän aikana. Ensin työskennellään pellolla ja sitten tehtaassa. Sitten pitäisi vielä opetella koodaamaan. Elinikäisestä oppimisesta puhutaan paljon, mutta miten se tehdään?"

”Jotkut ovat töissä kahdeksasta kahdeksaan aina, mutta minä en jatkuvasti.”

Laineen oma työelämä on hektistä ja useimmiten tiukasti aikataulutettua. Töiden vastapainona hän harrastaa ratsastusta, hoitaa kolmea kääpiösnautseria ja nauttii miehensä kanssa kotielämästä Sipoossa.

”Jotkut ovat töissä kahdeksasta kahdeksaan aina, mutta minä en jatkuvasti. Lounaan syön joka päivä, siitä en tingi. Ruoka on tärkeää hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta. Yritän myös tehdä yhden etäpäivän viikossa. Silloinkin voi olla kokouksia, mutta hoidan ne Skypellä. Olen oikeastaan aina tavoitettavissa, mutta en uhriudu tai harmittele. Se on minulle luonteva olemisen tapa. Olen on line koko ajan paitsi silloin kun olen ratsastamassa tai rakentamassa.”

Laine rakentaa miehensä kanssa Sipooseen pientä hevostilaa. Tarkoitus on käydä pian Tanskassa etsimässä sopivaa hevosta talliin.

”Suunnittelemme tallia kolmelle hevoselle, ja parasta olisi jos saisimme hoitajan, joka voisi pitää myös omia hevosiaan siellä.”

Puoliso on armeijatavaran erikoisliikkeen Varustelekan toimitusjohtaja Jari Laine. Pariskunnan työt ja työmatka tarkoittavat usein pitkiä päiviä. Koiria hoitamaan on palkattu kodinhoitaja-koiravahti.

”En halua, että koirat ovat yksin, ja päädyimme palkkaamaan hoitajan. Monet suhtautuvat kriittisesti kotiavun palkkaamiseen, ja mekin harkitsimme sitä pitkään. Se on osoittautunut hyväksi järjestelyksi.”

Laineen esikuvia ovat hänen omat vanhempansa. Isä työskenteli armeijassa upseerina, ja perhe muutti isän työn perässä ympäri Suomea. Äiti onnistui järjestämään uuden työpaikan itselleen jokaisesta uudesta kaupungista.

”En halua, että koirat ovat yksin, ja päädyimme palkkaamaan hoitajan.”

” En todellakaan ajattele, että kaikkien olisi helppoa muuttaa työn perässä. Meidän perheessämme se onnistui. Muutimme lapsuudessani monta kertaa, mutta siitä on hyvät muistot. Armeijan alueella elettiin omassa pienessä yhteisössä. Hiekkalaatikolle otettiin aina uudet tulijat lämpimästi vastaan. Perheet tulivat ja menivät.”

Laine kertoo viihtyvänsä työssään Sitrassa, mutta arvelee, että jossain vaiheessa siirtyy taas uusiin tehtäviin.

”Haluan tehdä aina jotakin hyvää. Olen Diakonissalaitoksen säätiön hallituksessa. En kuulu kirkkoon, mutta ne arvot, heikoista huolta pitäminen, ovat kaikkein tärkeimpiä.”

Kuka?

Paula Laine, 41, Sitran strategia- ja ennakointijohtaja.

Työskennellyt aiemmin Nokian johtotehtävissä.

Syntynyt Miehikkälässä. Asuu Sipoossa miehensä ja kolmen koiran kanssa.

Näin johdan

1) Tiimi ratkaisee. Rakenna ja kehitä toimiva tiimi.

2) Kuuntele – älä oleta.

3) Luo tiimille onnistumisen edellytykset, resurssit ja yhdessä sovitut tavoitteet.

4) Auta ihmisiä saavuttamaan heille merkityksellisiä asioita. Herätä sisäinen motivaatio.

5) Kanna vastuu – ole tukena vaikeissa paikoissa.