Katri Helena uskoo kookosöljyyn, chakroihin ja kiitollisuuteen. Hän herää hyvällä tuulella joka aamu ja viihtyy maalla, jalat pehmoisissa Ugg-buutseissa.

A Aamu. Minut on varmaan kastettu myönteisyyden pytyssä, sillä en koskaan herää huonolla tuulella. Yksinkertaiset asiat tekevät aamuistani ihania. Jos ei ole kiire, luen ensin vähän aikaa kirjaa. Sitten syön kaurapuuroa mustikoilla ja raakakaakaota. En ole juonut kahvia kolmeenkymmeneen vuoteen.

B Bertta. Äitini, oman elämänsä satavuotias hallitsija. Hänen voimansa ovat ymmärrettävästi vähentyneet, mutta minuus pitää pintansa. Olemme molemmat voimakkaita luonteita, ja välillä hän puuttuu asioihin vähän liikaakin. Silloin rajaan lempeästi, että tämä on minun elämäni.

C Chakrat. Energiakeskuksia ihmisen kehossa. Ilo, valo ja rakkaus pitävät niitä tasapainossa. Olen lukenut kirjoja aiheesta ja uskon, että energiakentät kuuluvat elämän kokonaisuuteen. Olen harjoittanut astangajoogaa enemmän ja vähemmän viidentoista vuoden ajan. Se vaatii itsekuria. Kun joogaan, vähänkin, huomaan kehon joustavuuden parantuvan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

D Dan Brown. Luin juuri hänen kirjansa Alku. Se oli viihdyttävää jännitystä kiinnostavasta aiheesta. Luen yleensä aika vähän romaaneita. Eniten minua kiinnostavat henkisen elämän tietokirjat. Eckhart Tollen teoksiin palaan säännöllisesti. Henkinen kasvu alkoi kiinnostaa minua kolmekymmentä vuotta sitten, kun lasteni isä Timo Kalaoja kuoli. Olin herkässä tilassa, ja mielessäni avautui uusi alue. Sen avulla oivalsin, että ihminen selviää mistä vain eikä ole koskaan yksin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”En koskaan herää huonolla tuulella.”

E Elsa ja Eeli. Ihanat lapsenlapseni, jotka käyvät välillä luonani yökylässä. Tietty auktoriteetti täytyy pitää, mutta olen kyllä enemmän kaverimummi. Jos pienellä on huono päivä, asia korjaantuu usein pelleilemällä.

F Falsetti. Laulumoodi, jota käytän joskus, vaikka en ole koskaan oikein oppinut siinä hyväksi. Jatkuva kehittyminen pitää mielenkiinnon yllä. Minulla oli aluksi paljon enemmän intoa kuin taitoa, mutta kehitystä on tapahtunut paljon. Se on ihanaa.

G Genre. Kuulun laulajana iskelmägenreen ja siinä varmaan pysyn. Musiikin kuuntelijana olen kuitenkin kaikkiruokainen. Tyttäret perheineen ovat muusikkoja, ja heidän ansiostaan kuulen koko ajan monenlaista musiikkia. Jossakin vaiheessa minulla oli vahvat lattari- ja etnovaiheeni. Eilen kuulin autossa Pinkin What about Us -biisin. Se oli tosi hieno.

H Hyvyys. Se ei ole alistumista vaan ymmärtämistä ja hyväksymistä. Jos kaikki olisivat hyviä toisilleen, kaikilla olisi kaikkea. Pelko on suurin syy siihen, ettemme pysty olemaan hyviä kaiken aikaa.

I Ilo. Sallittua, suorastaan välttämätöntä! Ilo syntyy monista asioista, joista yksi tärkeimmistä on kiitollisuus. En pidä kiitollisuuspäiväkirjaa, sillä kiinnitän luonnostani huomiota kiitoksen aiheisiin.

J Jalat. Toinen nilkkani katkesi tasan viisikymmentä vuotta sitten. Sain sen käytölle vähän epävarman ennusteen, mutta hyvin se on kestänyt laulut ja tanssit. Kiitän koipiani aika usein hyvästä jaksamisesta.

”Jos kaikki olisivat hyviä toisilleen, kaikilla olisi kaikkea.”

K Kiire. En pidä kiireestä, joten teen asiat rauhassa ja olen yleensä paikalla mieluummin hyvissä ajoin. Jos kiire yllättää, minulle tulee paniikinomainen olo. Silloin puhun itselleni rauhoittavasti ja teen yhden asian kerrallaan.

L Laulu. "Laulu se on ollut minun iltojeni ilo, ilo ihana kuin unennäky yöni, laulu se on ollut päivieni ratto ja laulu se on ollut minun työni." J. Alfred Tannerin kansansävelmä soi päässäni Tapio Rautavaaran versiona. Unelmoin lapsesta asti, että saisin laulaa. Laulaminen on iloinen työ. Teen työkseni muille juhlaa.

M Muutos. Elämässäni on ollut monia radikaaleja muutoksia, eikä niistä mikään ole ollut helppo. Muutokset ovat opettaneet, että ihminen selviää aivan kaikesta. Pysyvin elementti elämässäni on lapset. He ovat ankkurini ja koossa pitävä voima.

N Nurmikko. Olen kasvanut maalla ja maalla myös viihdyn parhaiten. Olen kiitollinen siitä, että voin halutessani kävellä ulos pyjama päällä ja katsella taivasta.

O Omena. Poistaa hyvin yönälän. Herään aika usein yöllä. Päivisinkin pyrin syömään paljon hedelmiä ja vihanneksia. Koko perheeni on siirtynyt kevyeen ruokavalioon, jossa punaista lihaa syödään vain harvoin.

”Teen työkseni muille juhlaa.”

P Pelko. Lähipiirissäni on elänyt pelokkaita ihmisiä. He ovat ennen kuolemaansa tunteneet, että elämä jäi elämättä, koska ei uskaltanut. Se tuntuu surulliselta. Pelko on huono tunne, se voi estää hyvien asioiden tapahtumisen. Suosin sen tilalla varovaisuutta, joka jättää paljon enemmän mahdollisuuksia elämälle.

Q Kuu. Asun pienen järven rannalla ja näen usein kuunsillan. Näkymä herättää iloa. Valvon aina vähintään puolille öin.

R Rohkeus. Ammatinvalintaani ja yksityisen elämäni valintoja on usein sanottu rohkeiksi. Itse kuitenkin ajattelen, että ihmiset, joita sanotaan rohkeiksi, eivät yleensä tunne toimineensa rohkeasti, vaan niin kuin sydän sanoo.

S Sielu. Ihmisen syvempi minuus, joka ei lopu fyysisen muodon loppumiseen. Sielu tai tietoisuus jatkaa aina uuteen vaiheeseen hengen ulottuvuuksissa. Lähipiirissäni puhutaan paljon näistä asioista, sillä meillä ei ole tabuja. Toisaalta olemme sopineet, että aina voi sanoa suoraan, jos jostakin aiheesta puhuminen riittää jo.

T Tähtitaivas. Lumoudun tähtitaivaasta! Asun katuvalottomasti maalla. Pimeällä, kun astun ulos talosta, yläpuolellani aukeaa ihana tähtinen taivaankaari.

U Unet. Kun alan nähdä unia, jotka muistan tarkoin, tiedän, että tietoisuus valmistaa minua johonkin unen symbolein. Tulkitsen ne omien kokemusteni mukaan. Jos olen ollut pitkään ahdistunut, olen alkanut nähdä ihania lentounia. Ne ovat kertoneet minulle, että asiat kyllä selviävät ja pääsen vielä lentoon.

V Valo. Auringon valo, päivänvalo, mielen valo. Valo on kaikkea ylläpitävä voima, ihmisen sisä- ja ulkopuolella. Ajattelen, että ihminen on pohjimmiltaan hyvä.

”Nuoruusvuosina ystäviä tarvitsi enemmän, näillä kilometreillä riittää pari hyvää.”

W WWW. Internet on hyvä renki, mutta huono isäntä. Käytän netissä eniten Youtubea. Siellä näen, mitä maailman artistit tekevät ja millä tavoin. Yksi upeimmista löydöistä on ollut ranskalaisen Charles Aznavourin konsertti, joka on taltioitu Pariisissa. Esityksen karisma ja energia inspiroivat minua.

X Xylitoli. Syön purkkaa silloin tällöin.

Y Ystävä. Läheiset ystävät ovat matkakumppaneita elämän tiellä. Nuoruusvuosina heitä tarvitsi enemmän, näillä kilometreillä riittää pari hyvää. Emme soittele tai tapaa jatkuvasti. Tärkeintä on luottamus ja tieto siitä, että tarvittaessa voi purkaa asioita yhdessä.

Z Zapatos. On espanjaa ja tarkoittaa kenkiä. Ugg-buutsit ovat lempikenkäni. Kuljen niissä kesät talvet, sillä jalkojeni pitää pysyä lämpiminä. Omistan buutsit monina eri versioina. Korkokenkiä käytän vain esiintyessäni.

Å Åbo. Turussa asuu läheinen kala-kaverini Tommi. Siellä olen käynyt muun muassa Turun Palloseuran lätkämatsissa.

Ä Ääni. Olen työskennellyt äänelläni ja äänen kimpussa 55 vuotta. Se on jatkuva toiveikkaan kehityksen kohde. Kun olen kuunnellut vanhoja äänitteitäni, olen oivaltanut, miksi minua on kuunneltu. Laulussani kuuluvat ilo ja valo.

Ö Öljy. Aloin käyttää kookosöljyä kokkailuun tyttäreni vinkistä. Se antaa kivan maun esimerkiksi uunivihannesten päällä. Käytän sitä myös pehmentämään karheaa jalkojen ihoa.

Kuka?

Katri Helena Kalaoja, 72, on yksi Suomen menestyneimmistä artisteista.

Asuu Itä-Uudellamaalla.

Esiintyy kesällä festareilla ympäri Suomea.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla