Katri Helena uskoo kookosöljyyn, chakroihin ja kiitollisuuteen. Hän herää hyvällä tuulella joka aamu ja viihtyy maalla, jalat pehmoisissa Ugg-buutseissa.

A Aamu. Minut on varmaan kastettu myönteisyyden pytyssä, sillä en koskaan herää huonolla tuulella. Yksinkertaiset asiat tekevät aamuistani ihania. Jos ei ole kiire, luen ensin vähän aikaa kirjaa. Sitten syön kaurapuuroa mustikoilla ja raakakaakaota. En ole juonut kahvia kolmeenkymmeneen vuoteen.

B Bertta. Äitini, oman elämänsä satavuotias hallitsija. Hänen voimansa ovat ymmärrettävästi vähentyneet, mutta minuus pitää pintansa. Olemme molemmat voimakkaita luonteita, ja välillä hän puuttuu asioihin vähän liikaakin. Silloin rajaan lempeästi, että tämä on minun elämäni.

C Chakrat. Energiakeskuksia ihmisen kehossa. Ilo, valo ja rakkaus pitävät niitä tasapainossa. Olen lukenut kirjoja aiheesta ja uskon, että energiakentät kuuluvat elämän kokonaisuuteen. Olen harjoittanut astangajoogaa enemmän ja vähemmän viidentoista vuoden ajan. Se vaatii itsekuria. Kun joogaan, vähänkin, huomaan kehon joustavuuden parantuvan.

D Dan Brown. Luin juuri hänen kirjansa Alku. Se oli viihdyttävää jännitystä kiinnostavasta aiheesta. Luen yleensä aika vähän romaaneita. Eniten minua kiinnostavat henkisen elämän tietokirjat. Eckhart Tollen teoksiin palaan säännöllisesti. Henkinen kasvu alkoi kiinnostaa minua kolmekymmentä vuotta sitten, kun lasteni isä Timo Kalaoja kuoli. Olin herkässä tilassa, ja mielessäni avautui uusi alue. Sen avulla oivalsin, että ihminen selviää mistä vain eikä ole koskaan yksin.

”En koskaan herää huonolla tuulella.”

E Elsa ja Eeli. Ihanat lapsenlapseni, jotka käyvät välillä luonani yökylässä. Tietty auktoriteetti täytyy pitää, mutta olen kyllä enemmän kaverimummi. Jos pienellä on huono päivä, asia korjaantuu usein pelleilemällä.

F Falsetti. Laulumoodi, jota käytän joskus, vaikka en ole koskaan oikein oppinut siinä hyväksi. Jatkuva kehittyminen pitää mielenkiinnon yllä. Minulla oli aluksi paljon enemmän intoa kuin taitoa, mutta kehitystä on tapahtunut paljon. Se on ihanaa.

G Genre. Kuulun laulajana iskelmägenreen ja siinä varmaan pysyn. Musiikin kuuntelijana olen kuitenkin kaikkiruokainen. Tyttäret perheineen ovat muusikkoja, ja heidän ansiostaan kuulen koko ajan monenlaista musiikkia. Jossakin vaiheessa minulla oli vahvat lattari- ja etnovaiheeni. Eilen kuulin autossa Pinkin What about Us -biisin. Se oli tosi hieno.

H Hyvyys. Se ei ole alistumista vaan ymmärtämistä ja hyväksymistä. Jos kaikki olisivat hyviä toisilleen, kaikilla olisi kaikkea. Pelko on suurin syy siihen, ettemme pysty olemaan hyviä kaiken aikaa.

I Ilo. Sallittua, suorastaan välttämätöntä! Ilo syntyy monista asioista, joista yksi tärkeimmistä on kiitollisuus. En pidä kiitollisuuspäiväkirjaa, sillä kiinnitän luonnostani huomiota kiitoksen aiheisiin.

J Jalat. Toinen nilkkani katkesi tasan viisikymmentä vuotta sitten. Sain sen käytölle vähän epävarman ennusteen, mutta hyvin se on kestänyt laulut ja tanssit. Kiitän koipiani aika usein hyvästä jaksamisesta.

”Jos kaikki olisivat hyviä toisilleen, kaikilla olisi kaikkea.”

K Kiire. En pidä kiireestä, joten teen asiat rauhassa ja olen yleensä paikalla mieluummin hyvissä ajoin. Jos kiire yllättää, minulle tulee paniikinomainen olo. Silloin puhun itselleni rauhoittavasti ja teen yhden asian kerrallaan.

L Laulu. "Laulu se on ollut minun iltojeni ilo, ilo ihana kuin unennäky yöni, laulu se on ollut päivieni ratto ja laulu se on ollut minun työni." J. Alfred Tannerin kansansävelmä soi päässäni Tapio Rautavaaran versiona. Unelmoin lapsesta asti, että saisin laulaa. Laulaminen on iloinen työ. Teen työkseni muille juhlaa.

M Muutos. Elämässäni on ollut monia radikaaleja muutoksia, eikä niistä mikään ole ollut helppo. Muutokset ovat opettaneet, että ihminen selviää aivan kaikesta. Pysyvin elementti elämässäni on lapset. He ovat ankkurini ja koossa pitävä voima.

N Nurmikko. Olen kasvanut maalla ja maalla myös viihdyn parhaiten. Olen kiitollinen siitä, että voin halutessani kävellä ulos pyjama päällä ja katsella taivasta.

O Omena. Poistaa hyvin yönälän. Herään aika usein yöllä. Päivisinkin pyrin syömään paljon hedelmiä ja vihanneksia. Koko perheeni on siirtynyt kevyeen ruokavalioon, jossa punaista lihaa syödään vain harvoin.

”Teen työkseni muille juhlaa.”

P Pelko. Lähipiirissäni on elänyt pelokkaita ihmisiä. He ovat ennen kuolemaansa tunteneet, että elämä jäi elämättä, koska ei uskaltanut. Se tuntuu surulliselta. Pelko on huono tunne, se voi estää hyvien asioiden tapahtumisen. Suosin sen tilalla varovaisuutta, joka jättää paljon enemmän mahdollisuuksia elämälle.

Q Kuu. Asun pienen järven rannalla ja näen usein kuunsillan. Näkymä herättää iloa. Valvon aina vähintään puolille öin.

R Rohkeus. Ammatinvalintaani ja yksityisen elämäni valintoja on usein sanottu rohkeiksi. Itse kuitenkin ajattelen, että ihmiset, joita sanotaan rohkeiksi, eivät yleensä tunne toimineensa rohkeasti, vaan niin kuin sydän sanoo.

S Sielu. Ihmisen syvempi minuus, joka ei lopu fyysisen muodon loppumiseen. Sielu tai tietoisuus jatkaa aina uuteen vaiheeseen hengen ulottuvuuksissa. Lähipiirissäni puhutaan paljon näistä asioista, sillä meillä ei ole tabuja. Toisaalta olemme sopineet, että aina voi sanoa suoraan, jos jostakin aiheesta puhuminen riittää jo.

T Tähtitaivas. Lumoudun tähtitaivaasta! Asun katuvalottomasti maalla. Pimeällä, kun astun ulos talosta, yläpuolellani aukeaa ihana tähtinen taivaankaari.

U Unet. Kun alan nähdä unia, jotka muistan tarkoin, tiedän, että tietoisuus valmistaa minua johonkin unen symbolein. Tulkitsen ne omien kokemusteni mukaan. Jos olen ollut pitkään ahdistunut, olen alkanut nähdä ihania lentounia. Ne ovat kertoneet minulle, että asiat kyllä selviävät ja pääsen vielä lentoon.

V Valo. Auringon valo, päivänvalo, mielen valo. Valo on kaikkea ylläpitävä voima, ihmisen sisä- ja ulkopuolella. Ajattelen, että ihminen on pohjimmiltaan hyvä.

”Nuoruusvuosina ystäviä tarvitsi enemmän, näillä kilometreillä riittää pari hyvää.”

W WWW. Internet on hyvä renki, mutta huono isäntä. Käytän netissä eniten Youtubea. Siellä näen, mitä maailman artistit tekevät ja millä tavoin. Yksi upeimmista löydöistä on ollut ranskalaisen Charles Aznavourin konsertti, joka on taltioitu Pariisissa. Esityksen karisma ja energia inspiroivat minua.

X Xylitoli. Syön purkkaa silloin tällöin.

Y Ystävä. Läheiset ystävät ovat matkakumppaneita elämän tiellä. Nuoruusvuosina heitä tarvitsi enemmän, näillä kilometreillä riittää pari hyvää. Emme soittele tai tapaa jatkuvasti. Tärkeintä on luottamus ja tieto siitä, että tarvittaessa voi purkaa asioita yhdessä.

Z Zapatos. On espanjaa ja tarkoittaa kenkiä. Ugg-buutsit ovat lempikenkäni. Kuljen niissä kesät talvet, sillä jalkojeni pitää pysyä lämpiminä. Omistan buutsit monina eri versioina. Korkokenkiä käytän vain esiintyessäni.

Å Åbo. Turussa asuu läheinen kala-kaverini Tommi. Siellä olen käynyt muun muassa Turun Palloseuran lätkämatsissa.

Ä Ääni. Olen työskennellyt äänelläni ja äänen kimpussa 55 vuotta. Se on jatkuva toiveikkaan kehityksen kohde. Kun olen kuunnellut vanhoja äänitteitäni, olen oivaltanut, miksi minua on kuunneltu. Laulussani kuuluvat ilo ja valo.

Ö Öljy. Aloin käyttää kookosöljyä kokkailuun tyttäreni vinkistä. Se antaa kivan maun esimerkiksi uunivihannesten päällä. Käytän sitä myös pehmentämään karheaa jalkojen ihoa.

Kuka?

Katri Helena Kalaoja, 72, on yksi Suomen menestyneimmistä artisteista.

Asuu Itä-Uudellamaalla.

Esiintyy kesällä festareilla ympäri Suomea.

 

24-vuotias muusikko Ellinoora laulaa karaokea salanimellä ja haaveilee muutosta Lontooseen.

A Arctic Monkeys. Nuoruuteni soundtrack, joka on säilynyt luureissani pitkään. Kappaleet, kuten Cornerstone ja Dancing shoes, tuovat mieleen kipeitä ja ihania hetkiä teiniajoilta. En ole koskaan nähnyt bändiä livenä, ja nyt kun he vihdoin tulevat Flow-festareille elokuussa, minulla on oma keikka samaan aikaan. Punnitsin päätöstä ja totesin, että olen kuitenkin mieluummin omalla keikalla.

B B12-vitamiinisuihke. Käytän sitä joka aamu. En tiedä, toimiiko se, mutta olen ehdollistanut itseni ajattelemaan, että se piristää ja herättää.

C Chanel. Olin lapsena tosi kiinnostunut muodista ja isoista merkeistä. Haaveilin, että sitten kun olen aikuinen nainen, minulla on Chanelin korvakorut. Viime talvena ostin sellaiset Lontoosta. Välillä pitää tuhlata asioihin, joita haluaa, vaikka ei välttämättä tarvitse. Siitä tulee itsenäinen olo.

D Duetto. Biisissäni Bäng bäng typerä sydän on fiittaamassa uusi artisti Eetu. Oli ihanaa kääntää roolit toisin päin ja pystyä itse nostamaan esiin uusi, lahjakas tyyppi. Jo kappaleen ensimmäisestä demosta kuuli, että nyt ollaan jonkin hienon äärellä.

E Elle X, karaokenimeni. Käyn nykyään aika harvoin ulkona, mutta silloin kun käyn, tykkään laulaa karaokea. Pääsen harvoin laulamaan muiden artistien biisejä, joten karaokessa vedän kaikkea Amy Winehousesta Eppu Normaaliin.

F Fazer. Versioin uudelleen Fazerin tunnuskappaleen Sininen hetki, johon kuvasimme musiikkivideon Kapkaupungissa. Se oli upea reissu. Syön harvoin sokeria, mutta rakastan merkin mustikkasuklaata.

G Girls -tv-sarja. Kun näin ensimmäisen jakson, olin ihastuksissani. Sarjassa on kaikennäköisiä ihmisiä, mikä on televisiossa yhä aika vallankumouksellista. Kaikkien ei tarvitse sopia samaan muottiin.

H Helsinki. Muutin kaupunkiin kuusi vuotta sitten musiikin perässä, koska halusin päästä pelipaikoille. Pidän siitä, että pääsen biisisessioihin pyörällä tai raitiovaunulla. Sieluni juuret ovat Oulussa, mutta Helsinkiä kutsun nykyään kodikseni. Täältä löytää aina uusia asioita.

I Iines. Bändini basistin ihana lapsi, jonka näkemisestä tulee aina hyvä mieli. Basistini Anton ja hänen puolisonsa Tanja olivat lähiystäväpiirini ensimmäisiä, jotka saivat lapsen.

J Joensuu. Puhun välillä vahingossa mie-muodossa ja perustelen sitä sillä, että minulla on sukujuuria Joensuussa. Puhetyylini on sekoitus yleiskieltä sekä Oulun ja Joensuun murteita. Joensuun keikoilla on aina ihan järjetön meininki ja lämmin vastaanotto.

K Keane. Bändi, jonka musiikki tuntuu parantavalta. Somewhere only we know -kappaleen kuuntelu auttaa uskomaan, etteivät synkät kaudet kestä ikuisesti ja kaikki järjestyy. Itse musiikintekijänä on ilahduttavaa huomata, miten musiikki voi vaikuttaa ihmismieleen niin voimakkaasti.

L Lontoo. Haaveilen siitä, että pääsisin joskus Lontooseen tekemään musiikkia. Unelmia täytyy olla, ne pitävät hengissä ja virkeänä. Aina kun juon aamukahvini Abbey Road -mukista, tuntuu siltä, että edessä on hyvä päivä.

M Mokkapalat, lapsuuteni ehdoton lempiherkku. Etsin yhä täydellistä reseptiä, joka sopisi omiin ruokarajoitteisiini.

N Nauru. Viime keväänä elämässäni oli hankala jakso, jolloin nauru oli vähän hukassa. En usko, että kenelläkään voi olla koko ajan kivaa. Nyt nauru on löytynyt uudelleen. Se on puhdas tunne, jota ei voi teeskennellä. Vain elämää -leirillä opin, että itku- ja naurusensorit ovat päässä lähekkäin, ja ne voivat myös sekoittua toisiinsa.

”Viime keväänä elämässäni oli hankala jakso, jolloin nauru oli vähän hukassa.”

O Oulu, synnyinkaupunkini. Pyrin kantamaan ikuisesti mukanani sieltä saatua nöyryyttä ja suorapuheisuutta. Oulussa kaikkeen liittyy itse tekemisen asenne. Ei odoteta, että joku tekee asiat puolestasi.

P Pop. Olen pop-kirjoittaja enkä pelkää isoja kertosäkeitä ja melodioita. Ihmiset haluavat aina lokeroida, mutta pop-genre on onneksi aika iso leikkikenttä, jossa on vapaus tehdä monenlaista. Viime vuonna minut valittiin vuoden kevyen musiikin tekijäksi, ja tuntui tosi hyvältä saada työstään arvostusta.

Q Queen. Bohemian Rhapsody on hieno kappale, koska se on klassikko, vaikkei mene ollenkaan perinteisen hittibiisin muottiin. Pyrin itsekin aina tekemään ensisijaisesti merkittäviä teoksia, enkä halua mennä sieltä mistä aita on matalin.

R Rakas. Sanana hyvällä tavalla suomalainen ja aivan erilainen kuin missään muussa kielessä. Kun rakas-sanan sanoo ääneen, sitä oikeasti tarkoittaa. Siksi myös sen kuulemisesta tulee ihana olo.

S Samuli Sirviö. Tuottajani, jonka kanssa olen tehnyt kaikki biisini. Hän on ensimmäinen ihminen, jolle vien kappaleeni kuunneltavaksi. Samulin kanssa ei tarvitse suodattaa mitään tai pelätä, mitä toinen sanoo.

T Tee, erityisesti matcha-tee. Olen vähentänyt kahvin juomista, ja vaikka matchassakin on kofeiinia, siitä tulee kehoon parempi olo. Yritän opetella valmistamaan sitä oikeaoppisesti bambuvispilällä sekoittaen. Useimmiten minulta menee hommassa hermot, ja koko keittiö on täynnä vihreää jauhetta.

U Urhea. Disney-elokuva, jonka oranssitukkaiseen soturiprinsessaan samastuin vahvasti. Kotonani on kyltti, jossa lukee ”ole urhea”. Se on oikeasti tärkeä muistutus, ei pelkkä turha aforismi. Urheus on kaunis sana, uhmakkuuden ja rohkeuden symbioosi.

V Veikeä. Kerran joku sanoi minulle baarissa, että olen veikeä. Varmaan se on totta. Siinä on sellainen klangi, ettei ota itseään liian vakavasti.

W Wake me up. Kappale laulaja Ed Sheeranin ensimmäiseltä levyltä. Vaikka biisi ei ole maailman isoin, siinä on ihanasti kuvattu ujo, syntyvä rakkaus. Näin Ed Sheeranin livenä Tukholmassa ja rakastuin häneen sen jälkeen vielä enemmän.

”Kun nyt katson peiliin, sieltä näkyy juuri se Ellinoora, joka tunnen olevani.”

X Jokin tuntematon tekijä. Olen luonteeltani utelias ja avoin, mutta olen oppinut, että joitain asioita voi ja kannattaa jättää verhon taakse. X kuvaa myös sitä, että tällä alalla huominen on aina tuntematon. Minua epävarmuus ei haittaa, se tuo jännitystä ja pakottaa laittamaan itsensä likoon.

Y Ydinminä. Viime aikoina olen löytänyt ydinminäni uudelleen. Kun nyt katson peiliin, sieltä näkyy juuri se Ellinoora, joka tunnen olevani. Olen opetellut ylpeyttä ja saanut etäisyyttä tekemiseeni. Kun nyt kuuntelin toisen levyni demoja, tajusin, että nehän ovat tosi hyviä.

Z Zone. On kuulemma sekä hienon että pelottavan näköistä, kun valmistaudun esiintymiseen omassa zonessani, kuin kuplassa. Silloin en ole läsnä tässä maailmassa. Live-esiintymiset ovat minulle tärkeitä, enkä koskaan halua vetää niitä rutiinilla. Jokainen keikka on erilainen, syvä sukellus.

Å Åre. Tykkäsin aiemmin valtavasti lumilautailla. En ole koskaan käynyt Åressa, mutta ystäväni tekivät sinne laskettelureissun, ja nyt haluaisin itsekin päästä sinne.

Ä Äiti. Äitini aina huolehtii, miten pärjään isossa maailmassa. Kun sitten tapaamme ja hän huomaa, ettei minulla ole hätää, näen miten huoli poistuu. Äitini on lempeä ja oikeudenmukainen, ja tiedän, että voin soittaa hänelle mihin kellonaikaan tahansa.

Ö Artistinimeni, jos joskus teen jonkin sivuprojektin vaikkapa englanniksi. Olen ollut kansainvälisillä biisileireillä, ja olisi kiinnostavaa kokeilla kirjoittaa myös englanniksi. Tällä hetkellä suomi tuntuu kuitenkin enemmän omalta.

Kuka?

Ellinoora Leikas, 24. Laulaja-lauluntekijä.

Julkaisi debyyttialbuminsa Villi lapsi vuonna 2016. Valmistelee nyt toista albumiaan. Tunnetaan hiteistään Leijonakuningas, Carrie ja Bäng bäng typerä sydän.

Mukana Vain elämää -ohjelman uudella tuotantokaudella tänä syksynä. .

 

 Minä ja mieheni Lincoln juhlatunnelmissa ystävän kesähuvilalla elokuussa 2018.
Minä ja mieheni Lincoln juhlatunnelmissa ystävän kesähuvilalla elokuussa 2018.

Hiljattain mieheni onnistui yllättämään minut niin, että leukani melkein loksahti aamukahvikupilliseen. Hän haluaa meidän menevän paritanssikurssille.

Se oli yllätys, koska emme ole erityisen urheilullisia ihmisiä, emme myöskään yhteisten parisuhdeharrastusten ylimpiä ystäviä. Koskaan emme ole paritansseja tanssineet.

Ihmeen siemen kylvettiin kesälomallamme kuvankauniin Skopeloksen saaren mäkisissä maisemissa, jonne pakkasimme hetken päähänpistosta lenkkeilykamat mukaan. Toki olemme ennenkin mielikuvissamme olleet sporttisia lomailijoita, mutta aikaisemmilla lomillamme mitään urheiluun viittaavaa ei ole tapahtunut.

Olemme ennenkin mielikuvissamme olleet sporttisia lomailijoita, mutta aikaisemmilla lomillamme mitään urheiluun viittaavaa ei ole tapahtunut.

Skopeloksen maalaismaisemat ja siipan uudet lenkkarit inspiroivat kuitenkin niin paljon, että yllätimme itsemme ja toisemme käymällä joka päivä puolentoista tunnin reippaalla kävelyllä. Emme ole aamuihmisiä, mutta niin vain hipsimme joinakin aamuina jo kello 7 hikilenkillemme.

Kävellessä oli yllättävän mukavaa ja helppoa rupatella niitä näitä. Yllättäviäkin aiheita nousi esiin. Hermot kiristyivät välillä, mutta kumpikin halusi kovasti jatkaa, joten ilmiriidan sijaan tsemppasimme toisiamme liian kuumina hetkinä.

Kahden viikon Kreikan matkan jälkeen kävelemme edelleen päivittäin vähintään tunnin verran. Vähän olemme jo hölkkäilleetkin. Yhden kerran häivyin kesken lenkkiä mitään sanomatta kotiin, kun mies juoksi mielestäni liian lujaa edelläni, mutta siitäkin selvittiin.

Temperamenttimme huomioiden tanssikurssillamme ei vältytä kiihkeiltä tunteilta. Mutta koska olemme selvinneet Kreikan helteissä viiden kilometrin ylämäistä, selvinnemme myös foxtrotista.

Tunteikasta syyskuuta!

saila-mari.kohtala@sanoma.com