Presidentti Tarja Halonen haluaa feminismille kunnianpalautuksen ja lasten oikeudet kuntoon. Puolisoaan Pentti Arajärveä hän kutsuu elämänsä mieheksi.

A Anna.Tyttäreni. Lisäksi minulla on puolisoni puolelta kolme bonuslasta. Kiitos heidän, meillä on viisi lastenlasta. He pitävät mummin ja vaarin tässä ajassa.

B Biotalous. Avaa uusia mahdollisuuksia suojella luontoa ja ihmisiä. Uskon, että moni lapsistamme ja lapsenlapsistamme saa tulevaisuudessa biotaloudesta myös työpaikkansa.

C Celsius. Keksi nykyisen lämpöasteikon. Hän ei luultavasti arvannut, kuinka tärkeän keksinnön teki. Maapallon kohtalo on tulevaisuudessa riippuvainen siitä, saammeko ilmaston lämpenemisen rajoittumaan kahteen asteeseen vuoteen 2030 mennessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

D Demokratia. Hieno periaate, joka on joskus vaikea saavuttaa nykyisessä globalisaatiossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Viro on jokavuotinen matkakohteeni, josta löydän aina uutta.”

E Eesti. Rakas etelänaapurimme, joka juhlii tänä vuonna satavuotista itsenäisyyttään. Viro on jokavuotinen matkakohteeni, josta löydän aina uutta. Seuraavaksi käyn luultavasti maan uudessa kansallismuseossa Tartossa.

F Feminismi. Pelastamme maailman sukupuolten välisellä tasa-arvolla. Samaa mieltä on YK. Ei tarvitse olla nainen tajutakseen, että olemme suurin riittämättömästi hyödynnetty inhimillinen resurssi. Ihmiskunta tarvitsee kaiken luovuutensa tulevaisuutensa turvaamiseen. Feminismin on saatava kunnianpalautus.

”Feminismin on saatava kunnianpalautus.”

G Guterres, António. YK:n pääsihteeri. Pyrin kykyjeni mukaan auttamaan häntä kestävän kehityksen täytäntöönpanossa ja rauhansopimusten aikaansaamisessa.

H Helsinki. Kotikaupunkini, minun ja puolen miljoonan muun. Ei ole väärin rakastaa sitä. Stadi on rosoisella tavalla hieno. Se ottaa aina vastaan. Erityisen rakas on Pitkänsillan pohjoispuoli: Hakaniemi, Kallio ja muut vanhan kantakaupungin alueet. Ne ovat tuttuja jo lapsuudestani.

I Ilmastonmuutos. Tarvitsemme sen torjumiseen yhteistyötä, johon osallistuu koko yhteiskunta: hallitukset, päättäjät, kansalaisjärjestöt ja liike-elämä.

”Stadi on rosoisella tavalla hieno. Se ottaa aina vastaan.”

J Joulu. Taittaa kaamoksen ja antaa mahdollisuuden muistaa ystäviä sekä sukulaisia. Suo myös loistavan tekosyyn syömiselle, lukemiselle ja laiskottelulle kaiken aherruksen jälkeen.

K Kallion yhteiskoulu. Entinen kouluni, joka tunnetaan nykyisin Kallion ilmaisutaidon lukiona. Kouluni antoi mahdollisuuden oppia kulttuureista. Toivoisin, että kaikkien aineiden opiskelemiseen yhdistettäisiin enemmän kulttuuria. Se lisää ymmärrystä ja vahvistaa rauhaa. Toivon koululle hyvää tulevaisuutta.

L Lasten oikeudet. Edistyivät viime vuosisadalla historiallisen paljon. On kuitenkin aiheellista pitää lapset edelleen ihmisoikeustyön painopisteenä. Vaikka YK:n vuosituhattavoitteiden menestyksiä oli tyttöjen ja poikien saaminen kouluun, parannettavaa riittää. Vieläkin on esimerkiksi kehitysmaita, joissa lapset ovat pakkotyössä ja tyttöjä saatetaan naittaa alaikäisinä. Lasten ruumiillinen kuritus kasvatusmielessä on monessa maassa yhä arkipäivää.

M Meggi. Pyrkii olemaan perheemme itsevaltias. Viisivuotias siperialainen metsäkissaneitomme on samanaikaisesti suloisen söpö, sosiaalinen ja raivostuttavan itsekeskeinen pomottaja. Meillä asuu myös kaksi kilpikonnaa.

”Myös tasa-arvo on tärkeä ihmisoikeusasia.”

N Naisten oikeudet. YK toteaa, että kestävän kehityksen avain on naisten voimaannuttaminen. Maailmalla ei ole varaa ylenkatsoa puolen ihmiskunnan tietoja ja taitoja. Myös tasa-arvo on tärkeä ihmisoikeusasia.

O Oikeusvaltio. Sen saavuttaminen on vaikeampaa kuin vaalien järjestäminen. Kansa ilmaisee tahtonsa vaalien välityksellä, mutta hallinto ja riippumaton tuomioistuinjärjestelmä tuovat eduskunnan päätökset arkipäivään. Nykyään joudumme pohtimaan kansainvälisen järjestyksen kehittämistä vakavammin kuin aiemmin.

P Pentti. Elämäni mies. Pena on joskus vihastuttava, mutta useimmiten ihastuttava.

”Pena on joskus vihastuttava, mutta useimmiten ihastuttava.”

Q Q-teatteri. Tuttu paikka monelle lukijalle ja minulle.

R Ruotsi. Rakas läntinen naapurimme ja isäntämme yli kuudensadan vuoden ajalta. Toivon, että löydämme toisemme uudelleen. Olemme kuitenkin läheisiä. Kannustan ihmisiä myös ruotsin kielen äärelle. Se on osa kansallista identiteettiämme.

S Suomi. Itsenäisyytemme sataa vuotta juhlittiin koko viime vuosi. Teemana oli yhdessä. Suomi sai myönteistä huomiota liittämällä juhlallisuuksiinsa myös tulevaisuuden. Vuoden aikana tehtiin paljon ehdotuksia Suomen kehittämiseksi ja kansainvälisen yhteistyön vahvistamiseksi. Sisu-sana tuli tutuksi rajojemme ulkopuolella.

T Tunne. Usein aliarvioitu tekijä päätöksenteossa. Muistamme parhaiten päätökset, joihin liittyy tunnetta. Tunne on mukana myös intuitiossa. Järjen ja tunteen liitto voi tuoda paljon hyvää, mutta olkaamme varovaisia, kun sitä käytetään pahaan.

”Järjen ja tunteen liitto voi tuoda paljon hyvää, mutta olkaamme varovaisia, kun sitä käytetään pahaan.”

U Uutinen. Tärkeä vaikuttamisväline, jonka tulee olla tosi. Asioista voi olla montaa mieltä, mutta faktojen tulee olla todellisia ja oikeita.

V Venäjä. Rakas itänaapurimme, jonka suomalaiset näkevät vähemmän mystisenä kuin monet muut, vaikka se aiheuttaa meillekin yllätyksiä.

W WWF. Kansainvälinen ympäristösuojelujärjestö, joka tuli tunnetuksi uhanalaisten villieläinten suojelijana. Nykyisin järjestö on laaja-alainen kestävän kehityksen puolustaja. On hyvä idea yhdistää toiminta arjen valintoihin, kuten ruokaan.

X Xantippa. Filosofi Sokrateksen vää-rinymmärretty vaimo. Yleensä Xantippasta mainitaan vain, että hän oli äkäinen. Kaikki ovat joskus äkäisiä.

”Syrjään jääminen, joskus perheessäkin, pitää voittaa yhdessä.”

Y Yksinäisyys. Monen arkipäivää. Yksin oleminen on hetkittäin tarpeellista, mutta syrjään jääminen, joskus perheessäkin, pitää voittaa yhdessä.

Z Z – hän elää! Nuoruuteni suuri filmi Kreikasta. Kreikkalaiset selviytyivät silloinkin.

Å Åland. Oma miniautonomiamme. Kunpa Suomi osaisi tukea sen itsellistä kehitystä oikealla tavalla.

Ä Äänioikeus. Demokratian perusta ja tasa-arvoinen oikeutemme valita edustajat yhteiskuntamme rakentamiseen. Äänioikeutta pitää käyttää kaikissa tilanteissa. Vasta vaalit ratkaisevat tuloksen, eivät gallupit.

Ö Öljy. Fossiiliset polttoaineet jäävät toivottavasti vähitellen historiaan. Onneksi yritysmaailma sijoittaa jatkuvasti enemmän uusiutuviin energiamuotoihin.

Kuka?

Tarja Halonen, 74.

Suomen presidentti 2000–2012. Oikeustieteen kandidaatti Helsingin yliopistosta.

Asuu Helsingin Hakaniemessä puolisonsa, tohtori Pentti Arajärven kanssa.

Tekee pääosin työtä YK:n ja sen erityisjärjestöjen kanssa.Toimii Suomen WWF:n hallintoneuvoston ja Kansallisgallerian hallituksen puheenjohtajana.

Aloitti Helsingin yliopiston hallituksen puheenjohtajana vuoden alussa.

Vierailija

Tarja Halonen kieltäytyi tunnustamasta armenialaisten kansanmurhaa. Tärkeämpää oli olla aiheuttamatta muslimeille mielipahaa. Vaikea nähdä miten naisten oikeudet voisivat koskaan toteutua noissa maissa.

  • ylös 20
  • alas 22
Sisältö jatkuu mainoksen alla