Ervin Latimerin kaikessa tekemisessä näkyy hänen taustansa ei-valkoisena suomalaisena.

Kun Ervin Latimer palasi toukokuussa Suomeen kahden Italiassa ja Tanskassa vietetyn vuoden jälkeen, hänellä oli toive. Aika.

Vuodet ulkomailla olivat ikimuistoisia mutta raskaita. Latimer työskenteli 50–60 tuntia viikossa ja johti kansainvälistä suunnittelutiimiä.

– Tajusin, että minun on pakko rauhoittaa tahtia ja pitää itsestäni huolta. Muuten olisin palanut loppuun, Latimer kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt töölöläisessä kellaritilassa, klassikkoravintola Eliten vieressä istuu suunnittelija, joka aikoo seuraavien kuukausien aikana hahmotella tulevaa, viettää aikaa läheistensä kanssa ja rakentaa uudestaan yhteyttä kotimaahansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olen huono lepäämään, koska keksin ja kehittelen jatkuvasti jotain. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että luovuus vaatii rinnalleen myös lepoa.

Latimer jakaa työtilansa kahden muun, opiskeluajoilta tutun suunnittelijan kanssa. Jokaisen mallistot ja keskeneräiset työt roikkuvat seinien vierustoilla, ompelukoneen surina käy tasaisena.

Vaatteita, joilla on historia

Se, että Latimerista tuli vaatesuunnittelija, ei ollut itsestään selvää. Lukioikäisenä koripalloa intohimoisesti pelannut Latimer haaveili näyttelijän urasta.

– Muoti vei kuitenkin mukanaan, koska vaatteet kertovat arvoista ja heijastavat aikaansa. Ymmärsin, että muoti tarjoaa yhden väylän olla mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Siksi seuraava haave kuplii jo ajatuksissa. Se on nimikkomallisto, brändi, jonka keskiössä on mustan maskuliinisuuden ja queer-kulttuurin risteyskohta.

– Kaikessa, mitä teen, näkyy taustani ei-valkoisena, homoseksuaalina suomalaisena. Vaatteeni edustavat näkemyksiäni, ja niillä täytyy olla tarina.

Myös artisti Anna Puu on nähty Ervin Latimerin suunnittelemassa asussa.

Latimer korostaa, että vaatteen käyttöikä pitenee, kun sillä on historia. Tarinan avulla vaate säilyy helpommin sukupolvelta toiselle. Lisäksi vaate on viesti.

– Haluan töideni nakertavan käsitystä siitä, että kaikkien pitäisi olla laihoja, valkoisia ja cis-sukupuolisia. Toivon, että minut muistetaan varsinkin tästä ajatuksesta.

 

 

Kuka?

 

Ervin Latimer, 32,

vaatesuunnittelija ja queer-taiteilija. Kirjoittaa myös esseitä, joita on julkaistu muun muassa Ruskeat tytöt -mediassa.

Valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta pääaineenaan vaatesuunnittelu.

Työskennellyt muun muassa 1017 ALYX 9SM -merkille Italiassa ja HELIOT EMIL -merkille Tanskassa, pääsi kaksi vuotta sitten H&M Design Award -kilpailun finaaliin Rodeo Queen -mallistollaan.

Instagram: @lervern

Sisältö jatkuu mainoksen alla