Hanna Sarénista tuli hattutehtailija, kun hän vietti taiteelle pyhitettyä vuotta New Yorkissa.

Kun Helsingin Korkeavuorenkadulta kääntyy sisäpihalle, löytää perille muotisuunnittelija Hanna Sarénin uuteen elämään. Vanhassa tehdasmiljöössä sijaitsee syyskuussa avattu 110-neliöinen huopahattutehdas ja tehtaanmyymälä, Hannan huopahattubrändi éN:in koti.

”Aiemmin tässä oli Sohlbergin pullonkorkkitehtaan toimituspaikka”, Hanna kertoo .

éN-hatut lanseerattiin elokuussa 2016, ja toistaiseksi niitä myydään Suomen lisäksi Kiinassa. Lierihattuja ovat hehkuttaneet niin Vogue, Marie Claire, Harper’s Bazaar kuin CQ:kin, ja Suomessa niitä on näkynyt muun muassa toimittaja Maria Veitolan, valo-kuvaaja Meeri Koutaniemen, laulaja Anna Puun ja JVG:stä tutun räppärin Jare Brandin päässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Olen koulutukseltani jalkinesuunnittelija, ja hatunteossa käytetään paljon samaa tekniikkaa ja välineitä kuin nahkakenkiä lestille tehdessäkin”, hatuntekijä sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Työpöydällä on pyöreitä kruunutukkeja ja lieritukkeja, joiden päälle huopamateriaali pingotetaan. Yhden hatun tekemisessä menee kuivaaminen mukaan luettuna yksi päivä.

Vuonna 2015 Hanna teki irtioton ja lähti perheineen taiteilijaresidenssiin talviseen New Yorkiin.

Vuonna 2015 Hanna päätti tehdä irtioton ja lähti miehensä ja tyttärensä kanssa taiteilijaresidenssiin talviseen New Yorkiin. Perhe asui kaksi kuukautta Brooklynissä kaksikerroksisessa asunnossa, jonka ikkunoista näkyi Manhattanin siluetti.

”Asuntomme vieressä oli sopivasti taiteilijatarvikekauppa, ja aloitin maalaamisen akryyliväreillä. Se oli ihanaa. En ollut koskenut pensseliin vuosiin!”

Mutta löytyi muutakin: eräs vanha lierihattu brooklynilaisesta vintagekaupasta, jonka myötä Hanna intoutui tutkimaan hattumarkkinoita. Pian éN oli syntynyt.

Hanna pitää yritystä yhdessä miehensä Jussi Tillikan kanssa, joka on aiemmin työskennellyt luovan talouden tutkijana. Pari on työskennellyt yhdessä jo yli vuosikymmenen.

”Välillä saa olla kieli keskellä suuta töissä. Mieheni on rauhallinen ja harkitseva, minä taas tempautuva, helposti innostuva ja harkitsematonkin”, Hanna nauraa.

éN-brändin myymälä löytyy Helsingistä, Kämp Galleriassa sijaitsevasta suomalaisen muodin keskuksesta Kämp Gardenista.

”On mieletöntä katsoa, kun asiakas laittaa hatun päähän: ryhti paranee ja silmät alkavat hehkua. Hattu viimeistelee lookin”, Hanna sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla