Kuvat
Mikko Hannula
Kuvataiteilija Selja Raudaksen Oulunkylän ateljee hurmaa parvellaan.
Kuvataiteilija Selja Raudaksen Oulunkylän ateljee hurmaa parvellaan.

Kuvataitelija Selja Raudas on monitaituri, joka saa inspiraationsa jäätiköltä, aavikolta ja ihmisyydestä.

Suurista ruutuikkunoista ateljeeseen säteilevä aamuaurinko herättää parimetristen teosten turkoosit sävyt eloon. Ihastelen näkymää parvelta, jonka korkeuteen kuvataiteilija Selja Raudas on ripustanut valmiit Jäätikkö-teoksensa. Siihen tarvittiin kirahvinkorkuiset tikkaat, jotka hän raahasi sisälle tyttärensä kanssa.

-Kerran pyysin naapurin kivenveistäjää kantamaan painavaa installaatiotani, Selja kuvaa Oulunkylän ateljeiden yhteisöllisyyttä.

Ateljeen alakerta on omistettu öljyvärimaalausten tekoon, parvella taiteilija hoitaa siistimmät työt kuten piirtämisen. Sieltä näkee hyvin keskeneräiset maalaukset, jotka vaativat ongelmanratkaisua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

-Taiteilijan työ on 80-prosenttisesti ajatustyötä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Selja aloittaa jokaisen työpäivänsä lähipolulla ulkoillen. Päivällä hänet voi löytää puupurjeveneeltä tai soittamassa saksofonia.

Öljymaalausten lisäksi hän on tehnyt installaatioita ja videoita. Parhaita ovat kuitenkin maalaamiselle omistetut päivät.

-Eri medioiden käyttämien on ollut luontevaa, mutta olen pohjimmiltani maalari, joka rakastaa värejä.

Vuonna 2017 Selja istui Grönlannin jäätikön reunalla ja piirsi luonnosvihkoonsa mielettömän turkooseja värejä.

-Se oli hienointa, mitä olen koskaan nähnyt. Jäätikkö oli valtavan voimakas kokemus. On ristiriitaista, että pieni ihminen ei selviäisi siellä, mutta on omalla toiminnallaan aiheuttanut niiden sulamisen.

Helmikuussa 2023 Joensuussa avautuvassa näyttelyssä kylmät teokset saavat rinnalleen lämpimän sävyiset Aavikko-maalaukset, joihin taiteilija sai inspiraation asuessaan vuoden Israelissa.

Kun pandemian takia maahan tuli ulkonaliikkumiskielto, Selja alkoi piirtää omakuvasarjaa, jonka julkaisi Instagramissa. Suomeen palattuaan omakuvat vaihtuivat tuntemattomiin, joita hän bongasi vaikka ratikassa. Ne nähdään naiseutta käsittelevässä taidekirjassa.

Kirjoja kuvittaessaan Selja on siirtynyt suurista ekspressiivisistä värimaalauksista esittäviin mustavalkoisiin piirustuksiin. Hän kokee, että herkkyys ja aistiminen ovat taiteilijuuden ytimessä.

-Olen käsitellyt paljon ihmisen ja luonnon suhdetta, mutta uskon, että seuraavaksi ihmisfiguurit tulevat myös maalauksiini.

Ennen Aavikko-Jäätikkö -näyttelyn valmistumista hän saa tehdä korkeintaan pieniä salakokeiluja.

Juttu on julkaistu Gloriassa 08/2022.

Kuka?

Selja Raudas, 59

Kuvataiteilija. Lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä. Teoksia mm. Lahden kaupungin kokoelmissa.

Valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta ja kuvataiteilijaksi Lahden Taideinstituutista.

Kuvittanut kaksi Katri Tapolan kirjoittamaa kirjaa. Kolmas yhteinen kirja Uusi (Enostone) ja sen kuvitusnäyttely julkaistaan Helsingissä maaliskuussa 2023.

Asuu Oulunkylän ateljee-taloissa Helsingissä.

Linnun neljä laulua (Aviador, 2022) -kirjan kuvitusnäyttely Espoossa lokakuussa 2022. Yksityisnäyttely Aavikko - Jäätikkö, herkät laitaelinympäristöt Joensuussa helmikuussa 2023.

Instagramissa @seljaraudasart.

Sisältö jatkuu mainoksen alla