Kuvat
Mikko Hannula
Terhi Pölkki järjestää liikkeessään Terhi Pölkki x Friends -pop upeja. Viimeksi myynnissä oli Maija Fredrikan puisia sieniveistoksia.
Terhi Pölkki järjestää liikkeessään Terhi Pölkki x Friends -pop upeja. Viimeksi myynnissä oli Maija Fredrikan puisia sieniveistoksia.

Terhi Pölkin myymälässä onnistuvat asiakastapaamiset, työpalaverit sekä juhlat yrittäjyyden kunniaksi.

Kun astun aamulla sisään myymälääni, saan rauhan, sanoo kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki. Omassa kivijalkaliikkeessä ei ole samanlaista hälinää kuin edellisessä tilassa kauppakeskuksessa.

Viime helmikuussa Helsingin Uudenmaankadulle avautuneen myymälän paikalla toimi aiemmin taidegalleria. Tila ei vaatinut remonttia, mutta Terhi maalasi katon lempivärillään vihreällä. Saman sävyinen on myös ranskalaisen Georges Palen valaisin, joka leijailee Terhin puolison, puuseppä Ari Hirvosen, tekemän puisen tiskin päällä.

-Kesällä juhlimme sisäpihalla ystävieni kanssa yritykseni 10-vuotissynttäreitä. Pitäähän sitä juhlia, että olen jo kymmenen vuotta maksanut yrittäjän eläkemaksuja, Terhi sanoo nauraen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Kenkien teko on äijien hommaa"

Ennen omaa yritystään Terhi työskenteli Lontoossa Topshopilla ja Urban Outfittersillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

-Tein ensimmäisen työharjoitteluni 21-vuotiaana Janita-kenkätehtaalla Seinäjoella. Siellä summeri soi joka aamu klo 7.30, ja päivä aloitettiin keppijumpalla!

Terhi on työskennellyt myös kenkätehtaissa Brasiliassa, Intiassa sekä Kiinassa.

-Tehtailla ei ommella mitään paljetteja käsineet kädessä. Kenkien teko on äijien hommaa. Siinä tarvitaan voimaa ja kädet likaantuvat.

Tehdastyössä Terhille valkeni, että hän haluaa tehdä kenkiä vastuullisesti Euroopassa. Terhi Pölkki -kengät valmistetaan pienen perheyrityksen tehtaalla Portugalissa, kenkäkeskittymässä lähellä Portoa.

Terhi kuvailee kenkien tuotantoa palapeliksi.

-Kenkää ei voi laittaa mikroon -ja pim! - se on valmis. Materiaalit, kankaat ja korot tulevat kaikki läheltä, mutta eri paikoista. Yhden myöhästyminen vaikuttaa koko tuotantoon.

Inspiraatiota näyteikkunoista

Kestävyys ohjaa Terhi Pölkin toimintaa. Kenkien materiaalit ovat kierrätettyjä, pohjia tehdään kahvipavuista ja nahkat ovat lihatuotannon ylijäämiä. Tarjolla on myös kenkien huoltoa.

Jos maailmantilanne olisi sallinut, Terhi olisi ennen uuden liikkeen avaamista kävellyt Pölkeissään pitkin suosikkikaupunkinsa Kööpenhaminan katuja inspiroitumassa liikkeiden ikkunoista.

-Kun työskentelin Topshopilla, työntekijöiden piti välillä kiertää Lontoossa kuvaamassa näyteikkunoita tai pyöriä päivä Harrodsilla.

Ulkomaan reissut ja messuvierailut ovat tärkeä osa alaa.

-Inspiroituakseen pitää nähdä, mitä muut tekevät. Siihen eivät Instagram-kuvat riitä.

Juttu on julkaistu Gloriassa 11/2021.

Kuka?

Terhi Pölkki, 41, kenkäsuunnittelija.

Terhi Pölkki -brändin yrittäjä vuodesta 2011. Työskennellyt Lontoossa Topshop ja Urban Outfitters -merkeille.

Valmistunut kenkäsuunnittelun artenomiksi Hämeenlinnan Wetterhoffilta ja taiteen maisteriksi London College of Fashionin kenkäsuunnittelun linjalta.

Saanut Vuoden nuori kenkäsuunnittelija -palkinnon vuonna 2008 ja Taito Finlandian vuonna 2016.

Asuu Helsingin Kalliossa avopuolisonsa, puolison tyttären ja Coco-koiran kanssa.

Myymälä Uudenmaankatu 2, Helsinki, terhipolkki.com.

Sisältö jatkuu mainoksen alla