Kuvataiteilija Eeva Peura maalaa tunnelmallisia teoksia, joissa on iloa, melankoliaa sekä ripaus fantasiaa.

Koskelan varikolla ratikoiden, rekkojen ja bussien keskellä on kuvataiteilija Eeva Peuran työhuone. Huoneen seinää vasten nojaa kirkkaankeltainen teos, jonka takana lukee 2015. Maalauksen tumma hahmo on maalattu paksulla öljyvärikerroksella.

-Se oli ensimmäinen kerta, kun päätin laittaa väriä paksusti. Yritän usein aloittaa kirkkaalla värillä, mutta jotenkin maalaukset muuttuvat aina tummiksi, Eeva kuvailee.

Maalauksissa toistuvat teemat ihmishahmoista eläimiin, vesiaiheisiin ja oksistoihin. Inspiraationa ovat taidehistoria, kirjat sekä kuvat, joita Eeva säilyttää kenkälaatikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hän aloittaa työn tekemällä piirroksia ja kollaaseja lehtiöönsä. Niiden tarkoitus on herättää inspiraatio, ei toimia varsinaisina luonnoksina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

-Tärkeintä on, että aloittaa. Tekemisessä olisi hyvä pitää tietty leikkimielisyys ja hulluus. Se ei ole aina helppoa.

Koska taiteilijan työ on itsessään hyvin luovaa ja vapaata, Eeva saa turvallisuuden tunteen rutiineista. Hän on työhuoneellaan päiväsaikaan maanantaista perjantaihin.

Jos aloittaminen on hauskin osuus, työstämiseen kuuluu paljon tylsää ja ärsyttävää työtä. Taiteilijalla saattaa olla tekeillä kymmenen teosta yhtä aikaa. Eeva kuvaa niitä kollaaseiksi.

-Teen yhden yksityiskohdan, joka voi olla vaikka kuosi tai kasvi. Sitten siirryn toiseen kohtaan, johon keksin jotain uutta.

Kärsimättömäksi itseään kutsuva Eeva on opetellut sietämään maalausten keskeneräisyyttä. Mitä suurempi maalaus, sitä enemmän epäröintiä siihen kuluu.

-Usein makaan sohvalla, juon kahvia ja katselen maalausta. Katsomiselle on tärkeää antaa aikaa. Maalaukset kertovat minulle, mitä niihin pitää tulla.

Kun inspiraatio tulee, taiteilija pukee käsineet ja avaa öljyvärituubit niin, että niiden korkit katoavat. Eeva toivoo, että myös katsoja näkee teoksessa ajan ja kerroksellisuuden ja tavoittaa läsnäolon. Hän haluaisi, että taideteokset nähtäisiin mieluummin ehdotuksina kuin valmiina julistuksina.

-Näen maailman hullunkuriseksi. Ajattelen, että elämä on monimutkaista ja kaikessa on kääntöpuolensa. Luon tunnelmia. Ilo ja melankolia voivat olla samassa hetkessä. Mielestäni teokseni eivät ole kovin synkkiä, vaan niissä on myös lempeyttä.

Hän pyrkii töissään maalauksellisiin haasteisiin, jotka pitävät motivaation yllä.

-Pyrin rikkaaseen ja puhuttelevaan jälkeen, joka voi syntyä värillä tai siveltimen vedolla. Olen aika ekspressiivinen maalari. 

Juttu on julkaistu Gloriassa 05/2022.

Kuka?

Eeva Peura, 39

Kuvataiteilija

Lukuisia näyttelyitä. Teoksia mm. Turun, Porin ja Helsingin taidemuseoissa sekä Valtion taidekokoelmissa.

Useita apurahoja ja palkintoja. William Thuring -palkinto 2019. Kuva-taiteen maisteri Kuvataide-akatemiasta. Asuu

Helsingin Vallilassa. Työhuone Koskelan varikolla.

Lisätietoa: eevapeura.fi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla