
Kun ministeriön ovi sulkeutuu, Emma Kari lähtee kolmen lapsensa kanssa metsäretkelle - tai lämmittää puutalonsa saunan ihan itsekseen.
Kun koko maailmassa on kriisitilanne päällä, ministeri Emma Kari tietää, miten toimia: Ensin tehdään lujasti töitä, ja kun levon hetki koittaa, siihen keskitytään täysin.
Siksi Karin perheen kokoontuessa ruokapöydän ääreen kaikkien kännykät kootaan yhteen ja nostetaan olohuoneen kaapin päälle. Se on Karin isoäidin kapiokaappi ja juuri sen verran korkea, etteivät perheen kolme lasta yllä sen päällä odottaviin älypuhelimiin.
-Meillä ei ikinä oteta kännyköitä ruokapöytään tai sohvalle leffaillan aikana. Se on selvä sääntö. Isoäitini oli Karjalan evakko ja ajattelen, että hänen kaappinsa on tullut meille arjen laatua vahtimaan.
Kari ei silti pidä itseään minään läsnäolon mestarina tai ruutuajan ruhtinattarena.
-Kun on intensiivinen ja kuormittava työ, rentoutuminen on helpommin sanottu kuin tehty. Vaikeinta ei ole päästää irti kännykästä, vaan päässä pyörivistä keloista. Irti päästämistä ja läsnäoloa on pitänyt opetella.
Kuten monille vanhemmille, myös Karille tehokkainta mindfulnessia ovat omat lapset, perheen 12-vuotias poika ja 8- ja 1-vuotiaat tytöt.
-Lapset antavat luvan olla hyvällä tavalla itsekäs. Saan pitää hetken tauon töistä ja olla läsnä kotona. Etenkin nuorimmaisellani on vain yksi aikamuoto: superpreesens. Kaikki on juuri tässä ja nyt. Se auttaa minuakin elämään hetkessä.
Karilla on lisäksi hihassaan oman äitinsä neuvo töistä irrottamiseen. Kari kuuli sen elämänsä kuormittavimpana ajanjaksona, ensimmäisellä eduskuntakaudellaan.
-Silloin äiti sanoi: "Aina, kun kuulet, että lintu laulaa, pysähdy ja etsi se laulava lintu." Kuulostaa hipiltä ja sitä se ehkä onkin, mutta otin sen tavaksi, ja se toimi. Linnut ovat minut tapani palata työajatuksista takaisin hetkeen.
Linnunlaulubongailusta on sittemmin tullut koko perheen harrastus. Kun Kari lähtee lapsineen kävelylle Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueelle, tapana on havaita ainakin kymmenen eri lajia. Siinä puuhassa lapsille on tullut tutuksi lintulaji jos toinenkin.
-Kun keitän aamulla kahvia tai olemme omalla pihalla, yksivuotiaamme bongaa usein ulkoa linnunlaulun ja toteaa "yy-y". Se tarkoittaa pulleaa sepelkyyhkyä, joka ilahduttaa häntä suuresti.
Oikeus rakastaa ja tehdä töitä
Yhteiset ruokailuhetket ovat toinen tapa viettää aikaa rauhassa perheen kesken.
- Mieheni Tapio Laakso on ruuan suhteen hifistelijä. Hän lukee ruokablogeja ja katsoo kokkailuvideoita Youtubesta. Minullekin hyvä ruoka on tärkeää, mutta keskityn kaupassa lähinnä luomumerkkiin ja siihen, mistä ruoka tulee. Mieheni hoitaa kulinaristisen puolen.
Isyyslomalla ollessaan Laakso innostui aasialaisista vegaanikokeista ja hifisteli menemään. Se oli vanhempainvapaan harrastus, jota Kari tuki täysin.
Vanhempainvapaat on jaettu perheessä jokaisen lapsen kohdalla Karin mukaan täsmällisesti tasan.
-Meille on alusta asti ollut selvää, että vastuu lapsista jaetaan niin tasa-arvoisesti kuin mahdollista. Rehellisesti on silti sanottava, että ministeripestini vie niin paljon aikaa, että puolisoni kantaa enemmän vastuuta arjen pyörittämisestä.
Kun Kari aikanaan pohti, pitäisikö sittenkin jäädä pidemmäksi ajaksi vauvan kanssa kotiin, puoliso puuttui asiaan napakasti.
-Hän muistutti , että minähän se niistä isien oikeuksista olen aina julkisesti puhumassa. "Nyt et ala täällä kotonasi puhumaan muuta", Kari toistaa huvittuneena miehensä sanat.
Vakavoiduttuaan Kari lisää, että tasa-arvo on tärkeä teema paitsi politiikassa myös omissa arjen päätöksissä.
-Molemmilla vanhemmilla on oikeus rakentaa elämänsä tärkein suhde omaan lapseen. Sen lisäksi molemmilla on oikeus rakentaa itselleen tärkeää ja merkityksellistä uraa.
Apua saamassa
Kun puhumme kuvausten jälkeen Karin kanssa Teams-videolla, hän istuu työhuoneessaan ministeriössä. Kello on viisi iltapäivällä, eikä Karilla ole kiire kotiin.
Kirkon Ulkomaanavussa työskentelevä puoliso on lähtenyt työmatkalle, joten lastenvahti on jo hakenut kuopuksen päiväkodista ja huolehtii muistakin lapsista.
-Minulle on aivan selvää, etten olisi selvinnyt tästä kaikesta ilman avun pyytämistä ja avun saamista. Lasten isoäiti ja hoitaja auttavat tarvittaessa, mutta kaikilla ei ole mahdollisuutta samaan.
Poliitikko-Kari ottaa, luvan kanssa ja ammatti-intoaan pahoitellen, hetkeksi areenan ja jatkaa:
-Tukiverkkojen ja julkisten palveluverkkojen on oltava kunnossa, jotta kaikki pysyvät mukana yhteiskunnan toiminnassa. Tämä on mitä suurimmissa määrin tasa-arvokysymys, joka on noussut kunnolla keskusteluun vasta, kun nuoret naiset tulivat mukaan politiikkaan.
Tukiverkoista siirrytään luontevasti toiseen vanhemmuuspuheessa toisteltuun teemaan: siihen kuuluisaan omaan aikaan. Sitä ei Karilla tällä hetkellä juuri ole, eikä hän sitä suuremmin kaipaa.
-Olen niin paljon työni vuoksi pois kotoa, että tässä elämäntilanteessa yksin vietetty aika ei tunnu olennaiselta.
Yhtä arjen hiljaista hetkeä hän silti vaalii.
-Meillä on sauna kellarissa ja kilpailemme mieheni kanssa siitä, kumpi saa lämmittää sen. Omalla vuorollani otan joskus lasillisen chardonnayta ja kuuntelen, kun kiuas rätisee. Se on meditatiivinen puolituntinen. Välillä pitää kuitenkin päästää mieskin lämmityspuuhiin, Kari nauraa.
Mukana historian hetkessä
Emma Kari kokee, että hetkeen pysähtyminen ja perheen yhteisen ajan vaaliminen auttavat häntä onnistumaan myös töissä.
-Politiikassa on tyypillistä keskittyä tulevaan. Mitä tapahtuu seuraavaksi? Miten seuraavat vaalit menevät? Entä sen jälkeen? Uskon kuitenkin, että elämä on onnellisempaa, kun keskittyy siihen, mitä on tekemässä juuri nyt.
Ja juuri nyt Emma Kari on unelmatyössään.
-Minulla ei ole tulevaisuudelle isoja suunnitelmia, sillä elän nyt unelmaani. Olen tullut politiikkaan luonnonsuojelun ja ilmastotyön takia. On iso asia olla mukana tässä historian hetkessä, jossa on mahdollisuus oikeasti tehdä jotakin. Moni asia on muuttunut nopeasti.
Saunan kiukaan rätinästä ja linnunlaulusta mieli siirtyy sinne, mihin useimmiten viime aikoina: Ukrainaan ja maailmanpolitiikkaan.
-Maailmantilanne on sellainen, että joudumme toimimaan isojen epävarmuuksien kanssa. Kun on tullut kiire irtautua riippuvuudesta Venäjään, asiat, jotka ennen ovat olleet ympäristö- ja ilmastopoliittisia, liittyvätkin nyt turvallisuuspolitiikkaan.
Karille pimenevä alkuilta ei ole haastatteluhetkenä poikkeus.
-Teemme tällä hetkellä pitkää päivää, isolla palolla. Paljon ahdistavampaa olisi istua kotona ja katsoa uutisia.
Viimeinen kysymys tekisi melkein mieli jättää kysymättä: onko ministerillä tällaisessa tilanteessa kesälomasuunnitelmia?
-Minulla on lomalle kaksi tavoitetta: lukea kirjoja ja istuttaa kunnon pölyttäjäniitty kotimme puutarhaan.
Ministerikaudella esityslistat ja lakiesitykset ovat vieneet ajan romaaneilta. Nyt yöpöydällä odottaa Juha Kauppisen Heräämisiä.
-Tartun siihen ensimmäisenä lomapäivänä ja menen puutarhaan lukemaan. Olemme muuttaneet Kumpulaan vuosi sitten ja humpsahtaneet puutalomaailmaan hetkessä.
Jos hyvin käy, puutarhaan kokoontuvat myös Karin lähimmät ystävättäret roseeviinille.
- Kun on kolme lasta ja ministerinsalkku, ei juuri ehdi harrastaa mitään. Mutta se, mitä minulla on ja mitä pidän tärkeänä, ovat pitkäaikaiset ystävät. Mielestäni poliitikkojen ei ole hyvä viettää aikaa vain keskenään.
Erilaisten taustojen ja näkökulmien lisäksi Kari arvostaa ystävissään armollisuutta.
-Elämme ruuhkavuosia eikä turhia odotuksia ole puolin eikä toisin. Ystävät ovat nähneet heikoimmat ja parhaat hetkeni ja tuntevat minut läpikotaisin. Heidän kanssaan voin pohtia ympäristöasioita mutta myös jakaa vinkkejä kurahousuista - ja tarvittaessa myös valittaa puolisosta, Kari nauraa.
Luottoihmisten seurassa ministerikin siis saa ja osaa olla myös herkillä.
-Ystävien kanssa ei tarvitse taistella minkään asian puolesta eikä olla vahva. Silloin voin vain olla oma itseni ja sanoa ääneen kaiken sen, mitä muualla ei voi sanoa. Se on elämänlaadun kannalta ihmeellisen tärkeä asia.
Juttu on julkaistu Gloriassa 06-07/2022. Emma Karin ilmasto- ja ympäristöministerin pestiin vaihtui kesäkuussa Maria Ohisalo.
Kuka?
Emma Kari, 39
Kansanedustaja. Filosofian maisteri, opiskellut ympäristönsuojelutiedettä ja sosiaalipolitiikkaa Helsingin yliopistossa.
Asuu Helsingin Kumpulassa puolisonsa Tapio Laakson ja perheen kolmen lapsen kanssa.