Leijalla ja Åkella on erilaiset punaviinimieltymykset, minkä takia illallispöydässä on yleensä kaksi pulloa, yksi bordeaux ja yksi bourgogne.
Leijalla ja Åkella on erilaiset punaviinimieltymykset, minkä takia illallispöydässä on yleensä kaksi pulloa, yksi bordeaux ja yksi bourgogne.

Suomenruotsalainen Leija Graf on luksusmatkailun legenda, jonka elämä on kuin sadusta. Kohtalo toi hänen elämäänsä puolison, jonka kanssa hän asuu nyt Skottorpin linnassa Etelä-Ruotsissa.

Rivi vaatekaappeja seisoo 1600-luvun linnan eteishallissa. Yksi niistä kätkee sisäänsä salaisuuden. Oven avatessaan löytää viinikellariin johtavat portaat.

Komerosta avautuva viinien maailma kuulostaa aikuisten Narnia-tarinalle, mutta Skottorpin linnan asukkaille se on arkipäivää. Hulppeassa linnassa Laholmin kunnassa asuu matkailuyrittäjä Leija Graf puolisonsa Åke U:son Hellstedtin kanssa.

Leija ja Åke ostivat 1 500 neliön linnan vuonna 2018 ja ovat kunnostaneet sitä lähes kolme vuotta. Ensin valmistui päärakennus, ja nyt myös etelä- ja pohjoissiivet vierashuoneineen alkavat olla valmiita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

-Olemme tehneet täysremontin. Viimeksi linnaa on kunnostettu vuonna 1938, Leija sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Linnan oman puutarhurin lisäksi sen kunnossapidosta huolehtii lähellä asuva pariskunta. Jättimäisen kodin kunnossapito vaatii jokapäiväistä siivoamista.

Siivoaminen ei ole pariskunnalle ongelma, mutta siihen ei yksinkertaisesti ole aikaa.

-Mutta olen hyvä kontrolloimaan sitä. Hotelleja kiertäneenä näen, mitä pitää vielä tehdä, Leija kertoo.

-Hän on hyvä kontrolloimaan myös minun siivoamistani, Åke nauraa.

Linnan päärakennuksessa ja sen lisäsiivissä on yhteensä 14 vierashuonetta, joissa on kaikissa oma kylpyhuone. Leija pyrki linnan sisustuksessa kodikkuuteen ja museomaisuuden välttämiseen.

Juttukaverina riikinkukot

Alkuperäinen Skottorpin linna valmistui vuonna 1675. Vuonna 1680 siellä juhlittiin kuningas Kaarle XI:n ja Tanskan Ulrika Eleonoran häitä. Linnan on suunnitellut arkkitehti Nicodemus Tessin vanhempi, joka oli mukana myös Ruotsin kuningasperheen kodin, Drottningholmin linnan, suunnittelussa.

1800-luvulla Skottorpin linna sai uuden ulkoasun aikakaudelle tyypilliseen empiretyyliin. Tuon loiston asukkaat pyrkivät säilyttämään myös uusimmassa remontissa.

Linnan suuressa puistossa tepsuttelevat riikinkukot Helga ja Ragnar, jotka ovat saaneet nimensä Leijan isovanhemmilta. Åke kertoo juttelevansa heille aamukahvilla tai puistossa kävellessään. Ne ovat perinne linnan alkuajoilta, 1600-luvulta lähtien.

-He ovat osa perhettä. Jos ovet ovat auki, Helga ja Ragnar saattavat kävellä sisälle, Leija paljastaa.

Pariskunta nauttii ruoanlaitosta. He syövät usein Åken kalasaaliita sekä metsältä saatua riistaa, kuten peuraa, sorsaa ja villisikaa.

Tuhkimon tarina

Leija kasvoi suomenruotsalaisessa perheessä Helsingin Tapiolassa ja kävi ruotsinkielistä koulua Lauttasaaressa. Palo maailmalle syntyi , kun hän kuuli lukiossa mahdollisuudesta lähteä vuodeksi vaihtoon Yhdysvaltoihin. Äsken muuttolaatikoita kaivaessaan Leija löysi 17-vuotiaana vaihtostipendiä varten kirjoittamansa hakukirjeen.

-Hakukirjeessäni kerroin, kuinka matkustamalla ja tutustumalla erilaisiin ihmisiin voin rakentaa siltoja eri maiden välille. Vaikka ajatus oli vähän lapsellinen, se on edelleen totta.

Leija pääsi unelmiensa San Franciscoon. Hän kuvailee Kaliforniassa vietettyä vuotta käänteentekeväksi.

-Sain sieltä paljon itseluottamusta! Suomeen palattuani aloin panostaa täysillä kouluun, jotta pääsisin tulevaisuudessa matkustamaan työssäni.

Leija osti Diorin mekon Pariisista kuninkaallisiin juhliin, jotka peruuntuivat koronan takia. Se on kuvassa ensimmäistä kertaa päällä.

Tie vei ensin Porvoon matkailuopistoon ja myöhemmin Tukholman yliopistoon. Leija ehti työskennellä eräoppaana Lapissa sekä monissa matkailualan tehtävissä ennen kuin perusti ensimmäisen Aktiv-Resor-matkatoimistonsa. Yhtiö keskittyi urheilumatkoihin.

Vuonna 1992 Leija päätti myydä yrityksen ja perustaa tilalle uuden luksusmatkailuun keskittyvän yhtiön, Select Travelin. Vaikka 1990-luvun alun lama vei yrityksiä konkurssiin, Leija ui vastavirtaan.

-Kukaan muu ei satsannut tuolloin luksukseen, mutta uskoin ideaani, näin sen kuin kristallipallosta. Lehdistössä epäiltiin onnistumistani. Kun avasimme konttorit Suomeen ja Norjaan, minusta alettiin puhua tuhkimotarinana.

Viimeistään Leija sai ansaitsemansa arvostuksen, kun kuningas Kaarle XVI Kustaa ojensi hänelle mitalin pitkäjänteisestä liiketoiminnan edistämisestä.

-Leijalla on suomalaista sisua, jota myös ruotsalaisilla voisi olla enemmän. Pidän siitä, että Leija on vahva nainen, Åke kehuu puolisoaan.

Åke rakastaa historiasta kertovia kirjoja. Englantilaisesta kirjastosta löytyy perinteinen salaovi.

Mies univormussa

Taitavaksi tulevaisuuden ennustajaksi itseään kuvaileva Leija on rakkauselämässään tukeutunut myös muiden kristallipalloihin. Meedio kertoi vasta eronneelle Leijalle, että hän tulisi tapaamaan kapteenin univormussa.

-Olin varma, että hän puhui lentokapteenista, koska matkustan niin paljon. Aina, kun lähdin lennolle, kurkkasin varalta lentokoneen ohjaamoon, Leija kertoo nauraen.

Kaksi vuotta myöhemmin ystävä järjesti Leijalle sokkotreffit 500 kilometrin ajomatkan päähän. Leijaa epäilytti, mutta hän päätti luottaa kohtaloon.

-Tapasimme Åken kanssa hänen kotinsa puutarhassa. Katsoimme toisiamme silmiin ja minuutissa päätimme, että halusimme viettää loppuelämämme yhdessä.

Viiden päivän päästä Åke kosi Leijaa, ja tämä sai sormuksen sormeensa puoli vuotta myöhemmin Pariisissa.

-Vanhenemme, eikä meillä ole aikaa odotella. Mitä edes odottaa, kun on varma tunteistaan? Åke tuumaa.

Häät pidettiin tasan vuosi tapaamispäivästä, 4. heinäkuuta 2014 ystävän kartanolla.

-Se oli melkein kuin linna, he nauravat.

Ruotsin armeijan kapteenina työskennellyt Åke oli pukeutunut univormuun. Sen olemassa olon Leija oli varmistanut heti heidän tavattuaan.

Leijan ja Åken hääkuva vuodelta 2014.

Aitous on luksusta

Leija istuu japanilaisen sermin alla upeassa iltaleningissä, jonka hän on hankkinut Pariisista Diorin liikkeestä. Ostostapahtuma on jäänyt hänen mieleensä.

-Kun tulin liikkeeseen, samppanjat odottivat kylmässä, ja kun myyjä kuuli, ettemme olleet käyneet loppuunmyydyssä Diorin näyttelyssä , hän otti puhelimen käteensä. Pian liikkeen ovella odotti auto, joka vei Leijan ja Åken suoraan museolle.

-Pääsimme jonojen ohi, jotta ehtisimme myös vielä lennollemme. Tunnin vierailun jälkeen auto vei meidät lentokentälle.

Samanlaiseen VIP-palveluun Leija pyrkii myös omassa yrityksessään. Select Collection selvittää asiakkaiden taustat punaviinimieltymyksistä lasten harrastuksiin.

Leija nauttii laittautumisesta ja ostaa yleensä vaatteita ulkomailta työmatkoillaan. Hyvä ystävä, pietarsaarelaislähtöinen stylisti Maria Boström, stailasi Leijan kuvauksiin.

Maailmalta Leija on saanut inspiraatiota myös sisustamiseen.

Leijan moderni tyyli ja Åken vahva historiantuntemus sulautuvat linnan sisustuksessa hyvin yhteen. Vanhan säilyttäminen ja yhdistäminen uuteen on tehnyt Leijaan vaikutuksen myös maailmalla.

Matkustus on Leijan työ, mutta hän rakastaa nähdä uusia paikkoja myös lomillaan. Bhutan teki vaikutuksen autenttisuudellaan.

-Selectin hotellit ovat kuin aitoja Buddha-temppeleitä ja maan perinteisiä taloja, mutta olo ei ole kuin reppureissaajalla. Luksus ei tarkoita aina kiiltävää kultaa tai marmorilattioita. Aitous on luksusta.

Pariskunta pukeutuu päivällisille kauniisti toisiaan varten.

Ruotsin Hanko

Vaikka linnaa ostaessa ykkösprioriteetti ei ehkä ole käytännöllisyys, pariskunta hehkuttaa sen sijaintia lähellä ystäviä ja perhettä sekä käteviä liikenneyhteyksiä.

Linnan remontoinnin lomassa he ovat tehneet etätöitä.

-Vastailen sähköposteihin myös puistossa. Olen multitaskaaja, Leija kertoo.

Puiston viereinen vesistö houkuttelee alueelle paljon lintuja. Turistit taas tulevat pihalle ihmettelemään harvinaista tulppaanipuuta.

Skottorpin lähellä sijaitsevat Båstad ja Torekov ovat ruotsalaisten suosimia kesäkohteita. Åke kuvailee paikkoja Ruotsin Hangoksi.

-Täällä on maamme pisin rantaviiva, ja ravintolat ovat tunnettuja merenelävistään.

Myös linnan vieraat pääsevät maistelemaan paikallisia tuotteita. Tulevaisuudessa Leijan poika Jonatan, joka on tukholmalainen ravintoloitsija, sekä kuuluisa ruotsalaiskokki Mathias Dahlgren tulevat näyttämään taitojaan.

Suuri kunnostusurakka valmistui juuri, mutta kesällä alkavat jo uudet projektit. Leija on suunnitellut linnan lähelle allasalueen. Puutarhurin vanhan talon kasvihuoneineen pariskunta aikoo kunnostaa kesäkahvilaa ja sisustusputiikkia varten.

Linnassa on jo järjestetty onnistunut kokousviikonloppu, ja Leija ja Åke odottavat innoissaan seuraavaa vierastaan, norjalaista metsästysseuruetta.

-He ovat ennen kaikkea vieraita, eikä asiakkaita. Emme halua, että paikka tuntuu hotellilta, matkailualan pioneeri huomauttaa. 

 

Juttu on julkaistu Gloriassa 11/2021.

Kuka?

Leija Graf

Select Collectionin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja.

Perusti luksusmatkailuun keskittyvän Select Travelin vuonna 1992. Yrityksellä noin 400 miljoonan kruunun liikevaihto ja 40 työntekijää kolmessa maassa.

Opiskellut kauppatieteitä Tukholman yliopistossa sekä matkailua Porvoon matkailuopistossa.

Asuu Etelä-Ruotsissa Skottorpin linnassa puolisonsa Åke U:son Hellstedtin kanssa. Kakkosasunto Tukholman Östermalmilla. Perheeseen kuuluu Leijan aikuinen poika ja kaksi lastenlasta sekä Åken tytär ja hänen lapsenlapsensa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla