Senayn ja Armanin vaatekaappien pääväri on musta. Ystävät ovatkin luonnehtineet heitä The Addams Familyksi.
Senayn ja Armanin vaatekaappien pääväri on musta. Ystävät ovatkin luonnehtineet heitä The Addams Familyksi.

Stylisti Senay Cocon ja tv-kasvo Arman Alizadin rakkaustarina alkoi Instagram-viestistä ja kehittyi parisuhteeksi, jonka peruspilareita ovat yhteinen maailmankuva ja pikimusta huumori.

Coco Chanelilla ja James Bondilla on näppinsä pelissä siinä, miksi Senay Coco ja Arman Alizad päätyivät aikoinaan tekemään töitä tyylin ja vaatteiden parissa. Tavallaan ikoniset hahmot vaikuttavat siihenkin, miksi Senaysta ja Armanista tuli pariskunta.

Meikkaajana ja stylistinä työskentelevä Senay on klassisen pukeutumisen ystävä, joka jo lapsena ihaili isoäitinsä Naeyma Nafijen huoliteltua tyyliä. Toinen tärkeä esikuva on Gabrielle "Coco" Chanel. Etenkin Chanelin periksi antamaton asenne on tehnyt vaikutuksen: kun uskoo itseensä, voi saavuttaa ihan mitä vain. Chanelia on kiittäminen myös artistinimestä, jota Senay käyttää Instagramissa ja työyhteyksissä. Oikealta nimeltään hän on Senaj Ramadani.

– Minua on kutsuttu pitkään Cocoksi. Se on peräisin siitä, kun ystävilläni oli tapana sanoa minut nähdessään, että katso, sieltä se Coco Chanel tulee. Nimi jäi elämään, vaikka hieman tuhahtelin sille, Senay kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

James Bond puolestaan on tv-kasvo ja -tuottaja Armanin nuoruudensankari ja tyyli-idoli ylitse muiden. Muun muassa lukuisista nimeään kantavista tosi-tv-sarjoista tunnettu Arman on koulutukseltaan vaatturimestari, joka on lapsesta saakka ihaillut univormuja ja viimeisteltyä tyyliä. Bondista hän löysi nykyajan vastineen niille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Käsityönä valmistettu puku on nykymaailman univormu. Toisaalta Bond saa jopa 1970-luvun trumpettihousut näyttämään hyviltä, mikä on ihan käsittämätöntä.

Korona-aikana Arman ja Senay suosivat staycation-lomia Helsingissä ja Porvoossa.

Kohtalokkaat kuulumiset

Arman ja Senay alkoivat seurustella vuoden 2019 loppupuolella, mutta he olivat tavanneet työkuvioissa vuosia aiemmin. He muistelevat kohdanneensa ainakin rap-artisti Spektin musiikkivideon kuvauksissa vuonna 2013 ja siitä muutaman vuoden kuluttua YLEn Nenäpäivä-lähetyksen kuvauksissa. Kipinöiden sinkoilusta ei kuitenkaan ollut tietoakaan.

Eräänä syksyisenä päivänä kohtalo kuitenkin astui peliin. Tarkemmin sanottuna kohtalo toimi Instagram-viestin välityksellä. Senay makoili sohvalla katsomassa Gilmoren tytöt -tv-sarjaa, kun hän sai päähänsä kysyä Armanilta, mitä tälle kuuluu. He päätyivät sopimaan tapaamisen ja huomasivat heti, että ymmärtävät toisiaan.

– Meillä on paljon samanlaisia kokemuksia - esimerkiksi se, että olemme molemmat kasvaneet kahdessa kulttuurissa. Olemme myös tehneet työksemme hyvin samantyyppisiä asioita. Kohtaamme jatkuvasti erilaisia ihmisiä, joten maailmankatsomuksemme on avara, Arman sanoo.

– Kuvauspäivät ovat välillä rankkoja, ja Arman tietää, millaista se on. Muutenkin tuli tunne, että nyt joku ihan oikeasti ymmärtää minua. Arman on myös todella huolehtivainen mies ja kaiken lisäksi aivan ihana ja lempeä isä lapsilleen, Senay jatkaa.

Huolehtivaisuus olikin yksi tärkeimmistä asioista, joihin Senay puolisossaan ihastui.

– Toisin kun nyt, minulla ei ollut nuorempana kovin läheiset välit omaan isääni. Oli hienoa huomata, että tuollaistakin isyyttä on, Senay jatkaa.

Senay ja Arman ovat klassisen tyylin ystäviä. Senayn päähän kietaistu Guccin silkkihuivi on lahja Armanilta. 

Tosi-tv:n ystävät

Senay ja Arman muuttivat yhteen nopealla aikataululla. Yhteisen kodin perustaminen tuntui luontevalta, kun pariskunta vietti joka tapauksessa valtaosan ajastaan yhdessä. Myös heidän lapsensa eli Armanin kolme tytärtä ja Senayn tytär ja poika olivat tutustuneet.

Viime vuoden syyskuussa uusperhe täydentyi Kiara-tyttärellä. "Kiki" on hurmannut kaikki sisaruksensa ja on varsin hyväntuulinen pieni ihminen. Koko lapsikatras on paikalla vuoroviikoin, eli joka toinen viikko pariskunnalla on enemmän aikaa toisilleen. Jos ohjelmassa ei ole iltamenoja, pariskunta rentoutuu tv:n äärellä syömässä sipsejä, salmiakkia tai thaimaalaista noutoruokaa.

Pariskunnan yhteinen suosikki on 90 päivää morsiamena -realitysarja. Arman kehuu, ettei missään muussa sarjassa ei ole kuvattu kulttuurien yhteentörmäystä yhtä osuvasti. Senay ja Arman katsovat tv:tä myös ammattilaisen silmin: Arman pohtii, miten ohjelma on käsikirjoitettu, kuvattu ja leikattu, kun taas Senay kiinnittää huomion valoihin ja meikkeihin.

– Huomaan heti, jos korvat on jätetty meikkaamatta tai kasvoilla on kinuskirajat meikkivoiteesta. En vain mahda sille mitään, Senay sanoo.

Ravintola Bardot on yksi pariskunnan suosikkipaikoista. Senayn valkoinen asukokonaisuus on Mert Otsamon suunnittelema.

Huumori mustana, kiitos

Pariskunta on mieltynyt tatuointeihin. Senaylla on niitä 18 ja Armanilla seitsemän. Kuvia on jo nyt varsin ennakkoluulottomissa paikoissa: kaulaa koristaa pieni Chanel-monogrammi ja poskipäätä lasten etunimien kirjaimet. Ne ovat tosin niin pikkiriikkiset, että näyttävät kaukaa katsottuna kauneuspilkulta.

– Kaikki ihmettelivät, mitä olen oikein mennyt tekemään. Viikon päästä yksi kaveri tuumasi, että itse asiassa nimikirjaimet sopivat sinulle hyvin.

Armanin käteen on tatuoitu hengellisiä elementtejä niistä maista, joissa hän on käynyt Arman ja viimeinen ristretki -sarjan kuvauksissa. Mukana on myös swastika eli hakaristi, joka on muisto Intian pyhimmästä kaupungista Varanasista. Swastika-symboli on iranilaissyntyiselle Armanille tärkeä, koska se liittyy myös hänen juuriinsa. Tuhansia vuosia vanha merkki on pyhä symboli Intiassa, vanhassa Persiassa, Japanissa ja Egyptissä.

– Kun sitten otin tatuoinnin, eräs lehti repäisi siitä otsikon, että "suosikkijuontaja tatuoi hakaristin käteensä". Tällaiset jutut naurattavat meitä.

Huumorintaju on yhdistänyt pariskuntaa alusta saakka, nimenomaan pikimusta sellainen. Arman nauraa supersynkille jutuille eikä piittaa tabuista tai rajoista.

– Meissä molemmissa asuu elämänilon lisäksi synkkyys ja melankolia. Jos tapaan työreissulla palkkamurhaajan, saatan palata kotiin ja sanoa, että olipa kyllä saatanan hauskaa! Joku voisi ihmetellä, että anteeksi mitä.

Senay sen sijaan toteaa puolisolleen, että onneksi olet turvassa ja kysyy kiinnostuneena lisää päivän kulusta.

– En toki tarkoita sitä, että jonkun ihmisen synkeässä kohtalossa olisi mitään huvittavaa, mutta yksittäiset hetket voivat olla hyvinkin hauskoja, Arman täsmentää.

Senay ja Arman pitävät matkustelusta, mutta he ehtivät tehdä vain kolme yhteistä reissua ennen koronarajoituksia.

Luksuslaukkuja ja huppareita

Varsinaisia harrastuksia pariskunnalla ei nyt ole: Senaylla oli aikaisemmin salikortti, mutta harrastus on ollut äitiysloman aikana tauolla. Armanin edellisistä jujutsutreeneistä on vierähtänyt kaksi vuotta.

– Voisin olla Jason Momoa, mutta Nutellan syönti estää sen, Arman sanoo.

Nautiskelun ystävät hemmottelevat itseään ravintolaillallisilla ja staycation-lomilla. Kiki kulkee usein mukana matkassa. Pariskunnan lempiravintola on Etelä-Helsingissä sijaitseva The Cock ja uusin löytö ranskalaiseen ruokaan erikoistunut Bardot. Viime käynnillä he tilasivat maksaa, kaviaaria ja tryffeliranskalaisia.

Illalliselle laittaudutaan huolellisesti. Senay on tarkka tyylistään arkisinkin, mutta Armanin puvut ovat vaihtuneet vuosien saatossa huppareihin ja t-paitoihin.

– Senay näyttää aina upealta ja ihan siltä, kuin olisi menossa muotikuvauksiin, Arman kehuu.

Senay kerää vanhoja merkkilaukkuja, mutta ostaa niitä harkiten. Osa laukuista on peräisin reissuilta, kuten vaikkapa Chanelin vintage-Boy. Se kuului aikoinaan ranskalaisrouvalle, joka halusi myydä osan muotiaarteistaan miehensä kuoltua. Käynti madamen luona oli ikimuistoinen: hän oli sonnustautunut vanhanajan rullakampaukseen ja kodissa leijaili liljojen tuoksu. Vierailu sujui niin mukavissa merkeissä, että rouva heltyi myymään laukun varsin kohtuulliseen hintaan.

Senay luonnehtii itseään farkkuihmiseksi, ja hänen kaapistaan löytyy farmareita jos jonkinmoisina versioina. Hän yhdistää niihin neuleita ja trikoopaitoja. Lempimerkkejä ovat sopuhintaiset COS ja Bershka, mutta kaapista löytyy myös Chanelia, Dioria ja muita ekslusiivisia merkkejä.

– Kun olen mennyt cocktailtilaisuuteen viiden euron mekossa, moni on tullut kehumaan, että onpa hieno asu ja varmaan superkallis. Kaikki on kiinni siitä, miten vaatteen kantaa ja mitä siihen yhdistää.

Juttu on julkaistu Glorian numerossa 05/2021.

Ketkä?

Senay Coco, 34, meikkaaja-stylisti ja kosmetologi. Arman Alizad, 50, tv-kasvo, tuottaja ja juontaja. Asuvat Espoossa.

Uusperheeseen kuuluvat yhteisen Kiki-tyttären lisäksi Senayn tytär ja poika sekä Armanin kolme tytärtä ja yhteinen Voldemort-kissa.

Senay on syntynyt Kosovossa ja Arman Iranissa.

Hauskin yhteinen muisto: "Kun tulimme Venetsian-matkalla ulos hotellista, huomasimme, että joka paikka on täynnä vettä. Sitä oli jopa Guccin ja Diorin myymälöiden lattioilla. Kävelimme vedessä ilman kenkiä, ja meillä oli oikein hauskaa, vaikka vesi oli jääkylmää."

Sisältö jatkuu mainoksen alla