Richard muutti joulukuussa kumppaninsa Felicityn kanssa uuteen asuntoon Ullanlinnaan. Richard ostaa vaatteet ja huonekalut mieluiten käytettynä, koska ne erottuvat joukosta ja niillä on oma tarinansa.
Richard muutti joulukuussa kumppaninsa Felicityn kanssa uuteen asuntoon Ullanlinnaan. Richard ostaa vaatteet ja huonekalut mieluiten käytettynä, koska ne erottuvat joukosta ja niillä on oma tarinansa.

Ravintoloitsija Richard McCormick ei kaipaa lomapäiviä vaan rentoutuu keskellä ravintoloiden energiaa.

Ravintoloitsija Richard McCormick esittelee tyytyväisenä sitruskuormaansa.

–Katso, kuinka kauniita sitruunani ovat!

Hän selittää, että sitruunoissa on monesti niin paksu kuori, ettei mehua tule ollenkaan. Täydelliset sitrukset tulevat tahiniin, jota tarjoillaan illan asiakkaille Yes Yes Yes -ravintolassa Helsingissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

–En tiedä, haluatko kuulla tätä, mutta työajastani noin kymmenen prosenttia kuluu ruoanlaittoon. Suurin osa päivästäni menee asioilla juoksemiseen ja ravintolabrändien kehittämiseen. Kokkaan vain, kun pitää suunnitella uutta ruokalistaa, Richard sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos puhutaan trendikkäistä helsinkiläisistä ravintoloista, Richardin nimi tulee väkisinkin esiin. Tällä hetkellä hän omistaa ravintolat Yes Yes Yes, Holiday Bar ja Chéri yhdessä Alex Niemisen kanssa.

Näitä kaikkia yhdistää hyvän ruoan lisäksi tyylikäs tunnelma ja Instagramiin ikuistettava sisustus. Richard ei pidä itseään menestyneenä, mutta uskoo ravintoloiden suosion johtuvan jatkuvasta kehittämisestä.

–Ravintola on kuin orkesteri, jossa on satoja elementtejä. Mikä vain voi mennä pieleen. Huomiota pitää kiinnittää hajuihin, puhtauteen ja valaistukseen. Ruoka on vain pieni osa kokemusta.

Noin 80 prosenttia ravintoloiden raaka-aineista tulee kotimaisilta lähituottajilta. ”Massatuotetut raaka-aineet voivat näyttää hyvältä, mutta eivät maistu miltään.”

Ruokaa rakkaudella

Neljävuotiaana Richard muutti opettajina ja lähetyssaarnaajina työskennelleiden vanhempiensa kanssa Ruotsista Kaakkois-Aasiaan. 15-vuotiaana hän sai ensimmäisen oikean kokkauskokemuksensa Tanskassa.

–Päädyin sattumalta pyörittämään keittiötä sisäoppilaitoksessa Kööpenhaminassa.

Richard on nähnyt elämänsä aikana maailman monet kolkat. Ihmiset kysyvät häneltä usein, tarvitseeko hänen matkustaa saadakseen inspiraation.

–Ajatus siitä, että menen pariksi päiväksi Tukholmaan ja tulen sieltä valmiin menun kanssa, on naurettava.

Inspiraatio annokseen voi syntyä vaikka taideteoksesta.

–Maalauksen värit voivat tuoda mieleeni tietyn raaka-aineen. Ruoka ei inspiroi ruokaan, ravintoloitsija huomauttaa.

Richard kuvailee viinejä taiteen muodoksi. ”Niiden tarinan voi maistaa! Se on kaunista.”

Lapsena Richard nautti piirakoiden leipomisesta perheelleen. Ihmisten ilahduttaminen on hänestä edelleen palkitsevaa.

Asiakkaiden ei tarvitse välttämättä sanoa mitään, vaan palautteen voi lukea suoraan kasvoilta.

–On mukava tehdä kasvissyöjä iloiseksi, mutta vielä hienompaa on tehdä kasvisruoalla vaikutus asiakkaaseen, joka on tottunut syömään lihaa.

Eikä ole ihme, että Richard on todistanut kosintoja ravintolassaan, jonka seinällä on suuri sydänpeili ja nimessä sanotaan kolme kertaa kyllä. Ja kyllä, sormuksia on tullut piilotettua jälkiruokien sisään.

–Tiedän myös pariskuntia, jotka ovat tavanneet ravintolassa ja tulevat tänne aina viettämään vuosipäiväänsä.

Keittiön ylijäämäsitruunat ja -raparperit hyödynnetään drinkeissä.

Koti keittiössä

Richard kuvailee ravintoloitaan kotinsa jatkeiksi. Hänellä on Yes Yes Yesissä oma nurkka, josta hän pystyy tarkkailemaan tapahtumia ilman, että häntä häiritään.

–Vietän aikaani mieluummin ravintolan hyvässä energiassa kuin kotona. Asuisin siellä, jos voisin.

Richard on elänyt Suomessa kaksikymmentä vuotta, mutta ei määrittele itseään minkään maan kansalaiseksi.

–Näen itseni yhtenä ihmisenä tällä maapallolla. Suomi on kotini, koska täällä ovat yritykseni ja ystäväni. Uskon, että kansalaisuuksien ja kielten merkitys hälvenee koko ajan, ja kommunikoimme yhä enemmän esimerkiksi kuvien kautta. Kulttuuri ja kielet ovat minulle tärkeitä, mutta niitä ei pitäisi käyttää rajojen vetämiseen, sillä se jakaa ihmisiä eikä yhdistä heitä.

Hänelle ravintolat ovat koti ja työkaverit perhe. Omaa aikaa hän kaipaa viiden minuutin suihkun ja Earl Grey -teekupillisen verran.

–Olen onnekas, että saan työskennellä lähimpien ystävieni kanssa. He jakavat saman vision ja intohimon upeiden ravintoloiden tekemiseen sekä loistavien elämysten tarjoamiseen.

Suurimmalla osalla työntekijöistä on kansainvälinen tausta. Vaikka Richardille on olennaista ylläpitää hyvää työilmapiiriä, hän myöntää olevansa välillä vaativa pomo.

–Yksityiskohdat ovat minulle tärkeitä.

Richard hakee ravintoloihin tuoreita kukkia Living Room -kukkakaupasta, joka sijaitsee Iso Roobertinkadulla aivan Yes Yes Yesin vieressä. ”Valitsen kukat päivän fiiliksen mukaan.”

Tilojen täyttäjä

Työpäivänsä aikana Richard käy tarkistamassa jokaisen ravintolansa aamuin sekä illoin. Se tarkoittaa paljon kaupungilla kävelyä, jolloin ajatukset pääsevät tuulettumaan. Tuolloin ehtii ihailla myös Helsingin arkkitehtuuria ja kauniita rakennuksia, kuten Esplanadilla sijaitsevan Chérin tiloja.

–Kävelin tyhjän, pimeän liiketilan ohi yli vuoden, minkä aikana ravintolan idea syntyi. Näin siinä potentiaalia ja mietin, miltä se näyttäisi visuaalisesti. Minulle tuli tarve herättää tila eloon. Siitä alkoi Chérin tarina.

Elokuussa 2021 avattu Chéri on saanut inspiraationsa Pariisista, joka on yksi Richardin lempikaupungeista.

Tarve tuoda tyhjyyteen elämää kuljettaa Richardin myös muiden haasteiden luo. Hän näkee puutteet, jotka pitää täyttää.

–Jos jokin ei toimi, minulla on vahva intohimo muuttaa asia. Kun perustimme Sandron, kasvisruokaa tarjoilevia paikkoja oli tuskin yhtään.

Samalla tavalla Richard vaihtoi makkaraperunat ostereiksi ja hummereiksi, kun hänet pyydettiin aikoinaan mukaan suunnittelemaan Flow-festivaalin ruokatarjontaa.

Tuoreiden ideoiden lisäksi moni asiakas löytää ravintoloihin Instagramin ansiosta. Siihen omistaja ei haluaisi laittaa enää panoksia.

–Olen miettinyt, mitä tapahtuisi, jos lopettaisimme sosiaalisen median kokonaan. Onko se oikeasti välttämätön ja tekeekö se ravintolastamme paremman? Tulimme sinne ensimmäisten joukossa, mutta voisimme myös lähteä sieltä ensimmäisinä.

Richard suunnitteli ravintola Chérin sisustuksen yhdessä sisustussuunnittelijan kanssa. Graafisesta ilmeestä vastaa Yes Yes Yesissä ennen työskennellyt tarjoilija. ”Näin hänen töitään Instagramissa ja pyysin häntä mukaan.”

Energiaa tenniksestä

Richard ei suunnittele lomapäiviä, vaan saattaa yhtäkkiä huomata tehneensä töitä kaksi kuukautta putkeen.

Vaikka arki ilman vapaapäiviä tuo ulkopuolisen mieleen loppuunpalamisen rajoilla häilyvän henkilön, Richardin olemus on päinvastainen. Hän nauttii ravintola-alan monipuolisuudesta.

–Monesti tuntuu, ettei minulla ole mitään tehtävää, mutta lopulta fiksattavaa riittää koko päiväksi. En koe tekeväni töitä. Teen joka päivä vain hauskoja asioita!

Ravintoloitsijan kiireisiin päiviin mahtuvat myös tennispelit, joista hän saa lisää energiaa työntekoon. Välillä Richard ehtii viikonloppureissulle, mutta myös vapaa-ajalla hän on vähän kuin töissä.

–Rakastan käydä ravintoloissa! Helsingissä käyn Savoyssa ja Kosmoksessa, joissa voin matkata ajassa taaksepäin. Jos kokkaan kotona, kokeilen uusia juttuja uusia ruokalistoja ajatellen.

Richardin omat tavarat, kuten taulut ja lamput päätyvät usein ravintoloihin. Yes Yes Yesiin hankittu taulu on Emma Ainalan teos.

Richard kutsuu mielellään ystäviään kotiinsa illalliselle aina, kun sille on aikaa. Ystävät kuvaavat häntä intensiiviseksi, intohimoiseksi, ahkeraksi ja luovaksi.

–Teen ruokaa paikallisille, mutta mukana ovat lapsuuteni maut ja eksoottiset mausteet. Keskityn eettisiin ja vastuullisiin raaka-aineisiin täynnä luonnollisia makuja. Ne jättävät syöjälle hyvän olon.

Tällä hetkellä ravintoloitsijaa inspiroivat eteläaasialaiset maut. Uusi menu on jo suunnitteilla.

Miten huippukokki sitten löytää parhaat yhdistelmät?

–Ruokaa pitää aina maistaa. Tomaatit voivat yhtenä vuodenaikana maistua makeilta, mutta puolen vuoden päästä ne ovat happamia. Ruokakirjojen kirjoittajana minun ei pitäisi sanoa näin, mutta reseptit ovat oikeastaan turhia tai vain suuntaa antavia. 

Juttu on julkasitu Gloriassa 02/2022.

 

Kuka?

Richard McCormick, 43

Ravintoloitsija. Ollut perustamassa useita helsinkiläisiä ravintoloita. Omistaa Alex Niemisen kanssa ravintolat Holiday Bar, Yes Yes Yes ja Chéri, joita Noho Partners rahoittaa.

Ruokakirjat Richard McCormick’s Tokyo (2016), Richard McCormick’s Barcelona (2015), Richard McCormick’s Paris (2015) ja The Sandro (2015).

Master of Hospitality Management, Haaga-Helian ammattikorkea-koulusta.

Asuu Helsingin Eirassa kumppaninsa Felicityn kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla