Kirjalahja on rakkaudenosoitus. Valitsimme parhaat syksyn kirjasadosta.

Täydelliset jatkot

Margaret Atwoodin nerokas Orjattaresi-dystopiakuvaus nousi kaikkien tuntemaksi viimeistään siitä tehdyn Handmaid’s Tale -tv-sarjan ansiosta. Romaanin jatko-osaa saatiin odottaa 34 vuotta, eikä turhaan.

Testamentit avaa kolmen erilaisen naiskertojan äänin sitä, mitä naisia sortavassa Gileadin valtiossa tapahtuu 15 vuotta edeltäjänsä tapahtumien jälkeen. Sopii niin korkeakirjallisuuden kuin jännityksenkin ystävälle.

Margaret Atwood: Testamentit. Otava.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suurnaisen tarina

Johanna Venhon romaani Sylvi Kekkosesta huokuu viisaus ja todellinen perehtyminen aiheeseen. Fiktiivinen, mutta tositapahtumista inspiraationsa ammentava teos kertoo puolisonsa, presidentti Urho Kekkosen, varjoon jääneestä naisesta. Muutamaan mökkilomapäivään sijoittuvan tarinan aikana ikääntynyt Sylvi tekee tiliä menneisyytensä kanssa ja suunnittelee uutta, itsenäisempää elämänvaihetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Täsmävalinta hänelle, joka rakastaa suomalaisia klassikkoromaaneja.

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen. WSOY.

Lohdun sanoja

Autofiktiivisessä esikoisromaanissaan Meiju Niskala kertoo väkevän ja liikuttavan tarinan äidin saattohoidosta ja sitä seuranneesta rankasta kriisistä. Se sopii terapialuettavaksi samantyyppisiä kokemuksia eläneille, mutta myös yleiseen suurten kysymysten käsittelyyn.

Tarina on raskas, muttei lohduton.

Meiju Niskala: Sata kirjettä kuolleelle äidille. WSOY.

Päänsisäiset salaisuudet

Kuinka löytää todellinen yhteys toiseen ihmiseen. Miten muistot, pelot ja surut vaikuttavat siihen kuinka näemme itsemme ja maailman. Millaista tarinaa kerromme itsellemme itsestämme ja todellisuudesta. Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia salaperäisessä neuropsykologisessa tutkimuslaitoksessa, jossa on onnistuttu kuvantamaan ihmisen tietoisuus ja astumaan sen sisään.

Peter Hoegin uudessa romaanissa yhdistyvät tiede ja fantasia traagisella ja kauniilla tavalla.

Peter Hoeg: Sinun silmiesi kautta. Tammi.

Rohkeasti päin

Vuoden kiehtovin lukukokemus on tässä. Ruotsalainen Sara Stridsberg kirjoittaa käsittämättömän kauniisti aiheesta, josta ei kuvittelisi voivan kauniisti kirjoittaa: prostituoidun murhasta ja hänen lyhyestä elämästään.

Aiheen ei pidä antaa pelästyttää, sillä kuolemaa enemmän kirja kertoo rosoisesta elämästä silmiä avaavalla tavalla ja aivan omalla äänellään.

Sara Stridsberg: Rakkauden Antarktis. Tammi.

Kiusatun kokemukset

Antti Röngän puhutteleva esikoisromaani ammentaa kirjailijan omista kokemuksista koulukiusatuksi tulemisesta. Sen päähenkilö on yliopisto-opintojaan aloitteleva nuorimies, johon kiusaamiskokemukset ovat jättäneet jälkensä. Aaro yrittää päästä alkuun uudessa elämässään, mutta vanha kaltoinkohtelu torpedoi yrityksiä ja johtaa lopulta suoranaiseen katastrofiin.

Nuoren kirjailijan teksti on lähes naiivin rehellistä ja siksi koskettavaa.

Antti Rönkä: Jalat ilmassa. Gummerus.

Järkyttävän hauskaa

Norjalaisen Nina Lykken satiirisessa romaanissa huumori on pikimustaa ja ihmiskuvaus huipputarkkaa. Viisikymppisen, hyväosaisen avioparin Ingridin ja Janin pitkä avioliitto ajautuu kriisiin ja kärjistyy surkuhupaisaksi kolmiodraamaksi.

Viiltävän hauska teksti aiheuttaa lukijassa niin myötähäpeää kuin väistämättömiä samastumiskokemuksiakin.

Nina Lykke: Ei, ei ja vielä kerran ei. Gummerus.

Tarinan lumoissa

Riikka Pelon Kaikki elävä on viisas romaani, joka vaatii joulupyhien suomaa lukunautinnolle omistautumista. Se risteyttää kolmen kovia kokeneen ihmisen kohtalot: paperittoman sairaan maahanmuuttajamiehen, laitoksesta karanneen teinitytön ja tämän äidin, joka joutuu pelkäämään tyttärensä menettämistä.

Mestarillinen kieli ja yllättävä juoni saavat tiiliskiviromaanin etenemään nopeasti.

Riikka Pelo: Kaikki elävä. Teos.

Suureen seikkailuun

Petina Gappahin lumoava romaani vie lukijan 1800-luvun Afrikkaan. Historiallisiin faktoihin nojaavassa tarinassa tutkimusmatkailija David Livingstone kuolee löytöretkellään, ja hänen seurueensa päättää viimeisenä palveluksenaan kuljettaa ruumiin takaisin ihmisten ilmoille.

Seurueen jäsenten, vapautumistaan odottavan naisorjan ja kristityksi käännytetyn afrikkalaismiehen näkökulmista kerrottu tarina kirjoittaa uusiksi länsimaista käsitystä historiasta terävästi ja kiinnostavasti.

Petina Gappah: Pimeydestä loistaa valo. Tammi

Taiteilijaelämää

Kuvataiteilija Ellen Thesleffin elämästä kertova aikuisten sarjakuva on vuoden kaunein lukuelämys. Hanna-Reetta Schreckin Thesleff-elämäkertaan perustuva, Annukka Mäkijärven kuvittama teos elää eloon upeina ruutuina, joista jokaista voisi ihailla vaikka kuinka kauan.

Sopii muillekin kuin Thessleff-faneille.

Hanna-Reetta Screck, Iida Turpeinen, Annukka Mäkijärvi: Ellen T. Teos.

Aina lahjakirjan ei tietenkään tarvitse olla uutuus. Tästä pääset katsomaan Glorian viime vuoden valinnat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla