Kansanviihdyttäjät Kimmo Laiho eli Elastinen ja Sami Hedberg ovat uuden ajan äijiä, joiden brändeihin kuuluvat yrittäjähenkisyys, hyvä meininki ja tsemppaaminen.

Rähinä Recordsin neuvotteluhuoneen seinältä tuijottaa täytetty peuran pää. Sitä katsoo oven toiselta puolelta täytetty metso. Vastakkaisella seinustalla kyyhöttää valkoinen metsäjänis, jota valvoo kaiuttimen päältä musta korppi.

Koristeet olisivat muuten kuin viime vuosisadalla eläneen tehtaanpatruunan konttorista, ellei niiden lisäksi seinille olisi ripustettu kehystettyjä kultalevyjä, joissa on Cheekin, Elastisen ja Uniikin naamoja.

Leveältä, matalalta sohvalta eläimiä katsoo ällistyneenä Sami Hedberg.

"Ne tajusivat tuntia ennen tupareita, että lahja puuttuu. Peuran pää tuli taksilla.”

”Siis mikä tämä pet sematary on?”

Rähinän perustajajäsen Kimmo Laiho, siis Elastinen, on kuullut kysymyksen ennenkin.

”Kaikki lähti Universalin vitsistä. Meillä oli muutama vuosi sitten toimiston tuparit, ja ne tajusivat tuntia ennen tupareita, että lahja puuttuu. Peuran pää tuli taksilla”, hän selittää.

Sen jälkeen eläimiä on saatu lisää ja hankittu tamperelaiselta eläintentäyttäjältä.

Sami Hedbergiä galleria vähän puistattaa.

”No huh huh”, hän toistelee.

Uudet äijäidolit

Sami Hedberg on Rähinän toimistolla ensimmäistä kertaa, vaikka on tuntenut Kimmon jo vuosia.

”Tavattiin ensimmäisen kerran laivalla, se taisi olla 2008, kun oltiin molemmat esiintymässä. Takahuoneessa oli jotain peruslevotonta läpänheittoa”, Kimmo muistelee.

Nyt he muodostavat Suomi-viihteen tämän hetken näkyvimmän kaksikon. He ovat uudet äijäidolit, jotka eivät dokaile, mahtaile ja sekoile, vaan viihdyttävät vauvoja, vaareja ja keski-ikäisiä naisia, hyvällä meiningillä.

”Joo, kyllä me aika kaukana ollaan jostain häjyistä, jotka ajavat perheen hankeen ”, Sami hekottaa.

”Äijää on se, että tekee jotain isoa ja siistiä. Se on tietyllä tavalla koominen termi, mutta siihen ei liity meidän kohdalla mitään negaatiota”, Kimmo sanoo.

”Jengi tulee joskus kysymään, että eihän sulla voi aina olla noin mukavaa. Vittu voihan!”

Negatiivinen ei todellakaan ole Kimmo Laihon ja Sami Hedbergin adjektiivi. Heistä tuntuu puuttuvan kaikki suomalaisiin usein liitettävät ankeat perusominaisuudet, kuten valittaminen, kyynisyys, synkkyys ja kateus.

”Jengi tulee joskus kysymään, että eihän sulla voi aina olla noin mukavaa. Vittu voihan!” Hedberg hihkaisee.

Kimmo Laiho on maankuulu leveästä, hyytymättömästä hymystään, Sami Hedbergin vitsikone rullaa kitisemättä kuin ikiliikkuja, joka jäi Spede Pasaselta keksimättä.

”Itse olen ainakin ihan aidosti superinnoissani kaikesta mitä teen. Silloin on aika vaikeaa olla naama mutrussa. Jos on joskus huonompi päivä, on ammattitaitoa jättää se oven taakse”, Laiho sanoo.

”Ja eikö sullakin ole Vuoden positiivisin -titteli?” Sami kysyy.

Sami Hedberg on Vuoden positiivisin helsinkiläinen 2015, Kimmo Laiho taas Vuoden positiivisin suomalainen 2013. Molemmat puhuvat titteleistä ylpeinä, ilman ironiaa. Arvonimen jakaa Nuorkauppakamari yhdessä Positiivarit-nimisen kustantamon kanssa.

Yhteisprojektina hittibiisi

He ovat uusia äijiä, myös myös uusia suomalaisia, jotka menevät eteenpäin positiivisen kautta, tsemppihenkeä evankelioiden. Se ärsyttää joitakin, mutta monia hyvä meininki miellyttää huomattavasti enemmän kuin kansalliseksi luonteenpiirteeksemme leimattu negatiivinen valittaminen.

Missiosta kertoo myös heidän ensimmäinen yhteinen projektinsa Täytyy jaksaa -kappale, jonka he tekivät yhdessä Elastisen suositussa, keväällä esitetyssä Elastinen feat. -tv-ohjelmassa. Kertosäkeessä he laulavat yhdessä, Sami falsetissa: mä tiedän mitä teen, on selkeet tavoitteet ja nyt mun enää täytyy jaksaa, vaikka aamul väsyttäis, ja moni himaan jäis, mä tiedän et' mun täytyy jaksaa.

”Itse olen ainakin ihan aidosti superinnoissani kaikesta mitä teen."

Vaikka kappaleessa on mukana huumori-elementti, sen sanoma on tekijöille vakava. Se kertoo juuri siitä siitä asenteesta, joka 35-vuotiaita Kimmoa ja Samia yhdistää. Ei saa marista ja vänistä, täytyy jaksaa ja yrittää, kerran, uudestaan ja vielä kerran – ja lopulta menestyy.

Sellaista sanomaa suomalaiset tuntuvat janoavan.

”Olen saanut ihan valtavasti palautetta, että kiitos tästä tsemppibiisistä”, Sami Hedberg sanoo.

Samin rannekello on vielä isompi, TW Steel -merkkinen.

Toukokuun alussa sitä on kuunneltu Spotifyssä yli kaksi miljoonaa kertaa.

”Ei me olla itse keksitty Suomi-räppiä ja stand upia, mutta me ollaan niitä, jotka ovat uskaltaneet ottaa näiden asioiden kanssa askeleen eteenpäin”, Kimmo sanoo ja pyörittelee valtavaa rannekelloaan.

Samin rannekello on vielä isompi, TW Steel -merkkinen.

Molemmat ovat pukeutuneet tennareihin ja t-paitoihin, kolmekymppisten showbisnesmiesten univormuun.

Yrittäjähenkeä lapsuudesta asti

Kaukana historiassa ovat ne ajat, kun viihdetaiteilijat nousivat raha-asioineen otsikoihin hillittömien veromätkyjen tai pakkohuutokaupattujen talojen takia.

Sami Hedbergin pääfirman Hedberg Entertainmentin liikevaihto oli vuonna 2014 lähes 2,9 miljoonaa euroa. Kimmo Laihon osittain omistamien Rähinä-yritysten yhteinen liikevaihto on yli kolme miljoonaa euroa.

”Kun Suomen talous menee alaspäin, omat yritykset menevät ihan päinvastaiseen suuntaan”, Laiho virnistää ja havainnollistaa kommenttiaan nostamalla kätensä yläviistoon.

Hedberg taas on kodin esimerkin peruja niin yrittäjähenkinen, että olisi perustanut oman yrityksen, vaikkei se olisikaan kietoutunut oman stand up -osaamisen ympärille. Kun hän voitti SubTV:n järjestämän stand up -kilpailun vuonna 2005, yrityksen toimiala oli sillä selvä.

”Kun Suomen talous menee alaspäin, omat yritykset menevät ihan päinvastaiseen suuntaan.”

Isä oli kuljetusalan yrittäjä, ja Kauppalehden haastattelussa vuosi sitten Sami kertoi päättäneensä perustaa oman yrityksen jo kymmenvuotiaana.

”Yrityksen tehtävä on vastata johonkin olemassa olevaan tarpeeseen. Me ollaan molemmat nähty paikka, jossa osataan tehdä asiat paremmin kuin muut”, hän analysoi.

Omasta menestyksestä puhuminen saavutuksistaan ylpeänä on sekin melko uutta suomalaisessa kulttuurissa.

”Tietysti pitää saada kunnon korvaus kaikesta siitä, mitä tekee”, Kimmo sanoo.

Juuri ensimmäisen oman tv-ohjelmansa tehneenä hän hämmästelee sitä, miten vähän rahaa suomalaisissa tv-tuotannoissa pyörii. Tosin hänelle televisio on vain päätuotteen musiikin sivujuonne.

”Tietysti pitää saada kunnon korvaus kaikesta siitä, mitä tekee.”

Jos nyt hakemalla pitää hakea jotakin negatiivista, niin kaksikon mukaan Suomessa ei uskalleta lähteä toteuttamaan unelmia eikä kokeilemaan uusia asioita. Siitä Samilla on kokemusta uran alkuajoilta, kun hän yritti saada yrityksiä yhteistyöhön kanssaan.

Nyt brändit jo myyvät itse itsensä. Samin ja Kimmon yhteistyö tv-ohjelmassa alkoi, kun tuottaja Tatu Ferchen lähetti Samille tekstiviestin: ”Haluatko tehdä radiohitin Elastisen kanssa?”

Kaksimielisiä makkaravitsejä

Rähinän toimiston aulassa on industriaalihenkisesti mustaa, kulahtanutta valkoista ja terästä. Nurkassa roikkuu vaaterekeillä t-paitoja, joissa lukee Isolerssi. Se on Rähinän ja Poutun yhteistyömakkaran nimi. Vaikka uusi äijä käyttäisi vitivalkoisia lenkkareita, olisi tarkka kampauksestaan ja käyttäisi usein termiä ”tehdä sydämellä”, hänen imagoonsa mahtuu aina makkara ja kaksimieliset makkaravitsit.

Sami Hedberg tepastelee aulassa niska kenossa ja alkaa räpsiä iPhonellaan kuvia katossa puikkelehtivista ilmastointiputkista.

Nurkassa roikkuu vaaterekeillä t-paitoja, joissa lukee Isolerssi.

”Mun on pakko nyt kuvata nämä.”

Samin toimisto on muuttamassa, ja ajatukset askartelevat uuden toimiston kattoon putkiremontin jäljiltä tulevissa putkissa.

”Tuo on siis 15-senttinen ja tuo 35-senttinen, ja piirustuksen mukaan näitä tulee neljä”, hän huokailee.

Niiden ulkonäkö huolestuttaa sisustuksesta tarkkaa miestä, jonka kotia on esitelty niin lehdissä kuin televisiossakin.

Kimmon ja Samin menestyskulku suomalaisessa viihteessä on kulminoitumassa pian, kun molemmilla on edessään ”hallikeikat”, ensin Kimmolla ja sitten Samilla. Jäähallin täyttäminen on edelleen merkittävä artistin suuruuden mittari. Se aiheuttaa myös paineita.

”Mua vähän jo stressaa, eikö sua?”Kimmo kyselee, vaikka täytti jo Hartwall Areenan kahdesti viime syksynä. Hän on avoimesti perfektionisti, joka on nyt opetellut päästämään irti kaiken kattavasta kontrollista. Hän luopui Rähinän toimitusjohtajuudesta viime vuonna keskittyäkseen omaan uraansa.

”Mutta omassa projektissa olen sellainen, ettei yksikään asia mene painoon ilman, että sanon siitä viimeisen sanan.”

Sami Hedberg tunnistaa pikkutarkan sukulaissielun. Hän on sekä omien firmojensa toimitusjohtaja että tärkein myyntituote.

Oma jaksaminen koetuksella

Perfektionismi tarkoittaa käytännössä päättymätöntä työntekoa. Koska työ on intohimo ja sydämen asia, sitä tehdään, äijätyyliin, niin kellonajoista, ystävistä kuin omasta jaksamisesta välittämättä.

”Onhan sitä tässä monta vuotta koeteltu”, Kimmo sanoo jaksamisestaan.

”Olin juuri kavereiden veneellä viikonloppuna. Vene on ollut niillä vuoden, mutta en ole kerennyt sille aiemmin.”

Sami Hedberg teki viime vuonna kiertueen, jossa hän teki vuoden aikana 365 keikkaa.

”Jos päätän pitää vapaapäivän, katson jonkin leffan ja mietin sitten, että mitäs nyt. Aika nopeasti sitä huomaa tapailevansa jotain biittejä tai kuuntelevansa musaa.”

Sami Hedberg teki viime vuonna kiertueen, jossa hän teki vuoden aikana 365 keikkaa. Samalla hän muun muassa kuvasi tv-ohjelmaansa Grillit huurussa.

”Äiti joskus kyselee, että koska aion nauttia tästä kaikesta. En ole varmaan viiteen vuoteen käynyt kenenkään veneellä”, Hedberg nokittaa.

Alkuvuodesta hän sentään teki vaimonsa Ilonan kanssa maailmanympärimatkan. Ja ensi kesälle on suunnitteilla kuukauden kesäloma.

”Vierailen silloin kyllä parilla Elastisen keikalla. Meidän pitääkin katsoa, mitkä on ne päivät.”

Palkintoja vailla

Kimmo on kadonnut toimiston ovien taakse soittamaan puhelua ja piilottelee palatessaan selkänsä takana kehystä. Hän ojentaa sen koruttomasti Samille, joka alkaa hokea: ”Ei vitsi miten siistiä, ei vitsi miten mahtavaa.” Se on Täytyy jaksaa -singlestä. Nykyisin kultalevyn saa, kun kappaletta on striimattu yli kaksi miljoonaa kertaa.

Sekä Laiho että Hedberg ovat hetkeä aiemmin maininneet, ettei kumpikaan ole koskaan saanut mitään palkintoa.

”Stand upissa sellaisia ei edes ole”, Hedberg harmittelee.

”En ole koskaan ollut listaykkösenä. Olen aina lainehtinut siinä pinnan lähellä”, Laiho sanoo. Tätä kirjoittaessa sekin tavoite tosin toteutui, sillä tv-ohjelmasta poikinut Elastinen feat. -nousi albumilistan ykköseksi.

”Musiikista ei välttämättä puhuttu mitään. Sitten alettiin kritisoida, että hahmoni on isompi kuin musani.”

Kimmo Laiho nousi koko kansan Elastiseksi The Voice of Finlandin ja Vain elämää -ohjelman ansiosta, ja haastatteluissa alettiin kysellä, millä dieetillä hän on ja kuinka treenaa.

”Musiikista ei välttämättä puhuttu mitään. Sitten alettiin kritisoida, että hahmoni on isompi kuin musani.”

”Mutta valjastin hahmon musan käyttöön.”

Äidin poikia

Sitä paitsi Ela ei olisi Ela eikä Sami Hedberg olisi Vuoden positiivisin helsinkiläinen 2015, jos he nyt todella ryhtyisivät märehtimään sitä, kuinka menestys tuo toki mukanaan myös kateellista panettelua.

”Luin muuten jostain, että äidin pojista tulee suuria starboja”, Sami Hedberg muistaa.

”Hyvä suhde äitiin tappaa angstin ja vihakapinan.”

Milläs tavalla te olette äidin poikia?

”Tämä on varmaan aika suklainen hattaravastaus, mutta jos äiti on tukena ja messissä, ei suhtaudu maailmaan niin, että se on sua vastaan”, Hedberg sanoo.

”Hyvä suhde äitiin tappaa angstin ja vihakapinan”, arvelee Kimmo.

Sitten onkin aika ottaa Instagramiin kuva tuoreen kultalevyn kanssa. Uusi äijä ei pelkää tarttua toista olalta kiinni ja hymyillä vähän kuin miesmissi.G

Pate Mustajärvi uskoo äitinsä oppeihin, vitamiineihin ja kumppanuuteen. Rouvaansa rockmies ilahduttaa kukilla.

A Avantouinti. Haaveilen vuosittain talviuinnin aloittamisesta. Lapsuudenystäväni V-J Salonen sanoo, että se ehkäisee flunssaa ja parantaa vastustuskykyä. En ole vielä tohtinut avantoon saakka.

B Bileet. Siteeraan Olli Lindholmia, joka vastasi faninsa ”missä jatkobileet ovat" -kysymykseen”, että ne jäivät 1980-luvulle. Meno keikkarintamalla on nykyään ammattimaista. Kuljen keikoille autollani. Näin pääsen kotiin yöksi. Hotellit ja jatkot on nähty.

”Jatkobileet jäivät 1980-luvulle.”

C CCR. Creedence Clearwater Revival -yhtyeen Cosmo’s Factory -levy oli yksi ensimmäisistä albumeistani. Ostin sen Tampereen Soitinkaupasta. Travelin’ band -raita iski tajuntaani niin, että järkeni meinasi lähteä. Tom Fogertyn soundi oli uskomaton. Mietin, mitä helvettiä tapahtuu.

D D-vitamiini. Joudun matkustamaan paljon, ja vuorokausirytmini on usein päälaellaan. Haluan pitää terveydestäni huolta, jotta jaksan. Vitamiinidosettini kulkee keikkakassissani. D-vitamiinin lisäksi siellä on muun muassa C- ja B-vitamiineja sekä magnesiumia.

E Ellu. Asialliset hommat hoidetaan, mutta muuten ollaan kuin Ellun kanat -sanonta on mielenkiintoinen. Olen jo kauan pohtinut, kuka Ellu on.

F Fuengirola. Palasin juuri lomalta Espanjasta. Vapaa tuli tarpeeseen. Viimeksi kuluneet pari vuotta ovat olleet hulinaa, ja meno jatkuu. Onneksi niin. Olen onnellinen siitä, että töitä riittää.

”Olen onnellinen siitä, että töitä riittää.”

G Gekko.Olimme parikymmentä vuotta sitten Popedan kanssa Libanonissa esiintymässä. Vedimme keikan rauhaturvaajille. Ihmettelin, kun joka puolella oli kylttejä, joissa luki, että älä ammu gekkoa. Kävi ilmi, että lisko piti moskiittokannan kurissa. Hyödyllinen olio.

H Hiki. Jos keikalla ei valu toisen biisin aikana hiki, jossain mättää. Hikoilu on hyvästä ja tuntuu hyvältä. Lenkkikään ei ole mitään, jos paidasta ei saa sen jälkeen puristaa kaksin käsin hikeä.

I Ilkeys. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi jonkun pitää olla toiselle ihmiselle tai eläimelle kelju. Sitä on ikävää ja noloa seurata vierestä. En pidä pahantahtoisista ihmisistä enkä halua sellaisia lähelleni.

J Julkisuus. Kaksiteräinen miekka, jonka kärjellä tasapainottelee julkista työtä tekevä Pate ja yksityinen kansalainen Pauli. Aina ei ole helppoa. Kaikki eivät halua ymmärtää, että Pate ei ole Pate 24/7.

”En pidä pahantahtoisista ihmisistä enkä halua sellaisia lähelleni.”

K Kumppanuus. Sana, johon kiteytyvät hyvän olon, turvallisuuden ja tuttuuden tunteet. Ilman kumppanuutta elämäni olisi kurjaa.

L Laiva. Tykkään katsella, kun laivat lipuvat satamasta merelle. Olen ollut pari kertaa laivalla huonossa säässä. Yllätyksekseni en pelännyt yhtään. Laivat ovat makeita ja satamat mielenkiintoisia. Dave Lindholminkin lauloi laivoista Puhtaat laivat -kappaleessaan.

M Mökötys. Tapa, josta koetan päästä eroon. Jos joku sanoo minulle pahasti, en osaa välttämättä sanoa takaisin, vaan alan murjottaa. Yritän opetella pitämään puoleni sanallisesti. Se on vaikeaa, koska en haluaisi loukata ketään.

N Nuotio. Tuleen tuijottaminen rauhoittaa. Nuotio on aina ollut ihmiselle tärkeä. Sen äärellä on jaettu tarinoita, laulettu lauluja ja vietetty aikaa. Lisäksi nuotio on lämmittänyt.

O Opettaja. Kansakoulunopettajani joutuisivat tänä päivänä syytteeseen kaikesta, mitä sanoivat ja tekivät. Kerran lensin urkuharmonin ylitse niin, että paidastani irtosivat napit. Opettajani sanoi, että näin kohdellaan raggareita. En hiiskunut kotona mitään. Ompelin napit paikoilleen ja olin hiljaa. En kanna kaunaa. Kuri ja järjestys tekisivät hyvää myös nykyajan nuorille.

”Kuri ja järjestys tekisivät hyvää myös nykyajan nuorille.”

P Popeda. Elämäntyöni. Käynnistin bändin kotimme autotallissa neljäkymmentä vuotta sitten. Olen orkesterin ainoa alkuperäisjäsen.

Q Quickstep. Katselin lapsena kotimme mustavalkotelevisiosta, kun 1920-luvun elokuvissa stepattiin ja vedettiin quickstepiä. Se näytti huikealta. En kuitenkaan innostunut tanssimaan.

R Romantiikka. Sitä on vaalittava ja ylläpidettävä. Nuorena viileät jätkät eivät missään nimessä voineet olla romanttisia. Nykyään tosimies on se, joka osaa ja uskaltaa olla romanttisen huomaavainen. Yritän muistaa tuoda rouvalleni kukkia ainakin muutaman kerran kuukaudessa.

S Sushi. Ensimmäisen kerran, kun joku ehdotti lounaaksi sushia, sanoin, että en syö raakaa kalaa. Nykyään nautin sushia viikoittain.

T Tyylillä.Kierrän maaliskuussa Suomea Tyylillä-konserttisalikiertueellani. Käymme yhdeksässä kaupungissa. Soolourani on taiteellinen henkireikäni. Bändihommien rinnalla vaihtelu virkistää ja on tärkeää jaksamisen kannalta.

U Ulkomaat. Tykkään lomailla Suomen rajojen ulkopuolella, koska saan liikkua vapaasti. Kukaan ei tunnista eikä tuijota, kun istun kahvilassa ja seuraan ihmisiä. Se on luksusta ja parasta hermolepoa. Rakastan kaupunkilomia. Praha ei petä.

”Tykkään lomailla Suomen rajojen ulkopuolella, koska saan liikkua vapaasti.”

V Voice massage. Tässä iässä myös äänestä huolehtiminen vaatii enemmän kuin nuorena. Silloin yskäisin ja nousin lavalle. Nyt lallattelen ja jollottelen vähintään puoli tuntia ennen keikkaa.

X X factor. Jos Juice, Martti Syrjä, Tuomari Nurmio tai meikäläinen osallistuisivat nykyajan laulukilpailuun, olisi varmaa, että kukaan ei pääsisi jatkoon.

Y Ymmärrys.Nykymaailma ja sieltä kantautuvat uutiset vaativat ymmärrystä. Se ei meinaa läheskään aina riittää. Tuntuu, että hommat menevät jatkuvasti heikompaan suuntaan, ja ihmiset voivat huonosti. Kasvava välinpitämättömyys toisia kohtaan huolestuttaa.

Z ZZ Top. 1980-luvun sietämättömän videovillityksen parhaita juttuja. Miehet eivät muuttaneet tyyliään vaan kulkivat omaa tietään tukkahevin seassa ja pärjäsivät hyvin.

Å Åland. Haaveissani on kiertää Ahvenanmaa moottoripyörällä rouvani kanssa. Etenisimme ilman aikatauluja ja tarkkoja suunnitelmia. Ehkä ensi kesänä.

”Haaveissani on kiertää Ahvenanmaa moottoripyörällä rouvani kanssa.”

Ä Äiti. Painotti aina, että älä myrkytä itseäsi. Oppi on kantanut läpi elämäni. Julkisessa ammatissa olen jatkuvasti arvostelun kohteena. Palaute ei ole aina mukavaa tai asiallista. Silti en katkeroidu tai ole katkera muille.

Ö Öylätti. Silloin harvoin, kun erehdyn laittamaan suuhuni perunalastun, se muistuttaa rippikouluehtoollisella jaettua öylättiä. Maku on kuin suolattua pahvia.

Kuka?

Pate Mustajärvi, 61.

Muusikko, tunnetaan erityisesti Popedan solistina.

Popedan Kaasua…-läpimurtolevy julkaistiin 1983.

Julkaissut myös yksitoista sooloalbumia.

Asuu Tampereella avopuolisonsa ja tämän tyttären kanssa. Kaksi aikuista lasta.

Tekee maaliskuussa Tyylillä-konserttisalikiertueen.

Anu ja Mikko Petäjä perustivat Yogaia-nettipalvelunsa ihmisille, jotka eivät ehdi elää joogin elämää. Myös heidän yrityksensä maailmanvalloitus syntyy joogamaton sijaan tietokoneruudun ääressä.

 

 

Start up -yrittäjät Anu ja Mikko Petäjä elävät jännittäviä aikoja. Pariskunnan start up -unelma, Yogaia-nettijoogapalvelu, on laajentumassa Yhdysvaltoihin. Jos laajentuminen sujuu suunnitelmien mukaan, edessä saattaa olla muutto Kaliforniaan.

Tällä hetkellä Petäjät asuvat Chistlehurstissa, Lontoon esikaupungissa. 15-, 11- ja 7-vuotiaat pojat käyvät koulua ja harrastavat, isä ja äiti työskentelevät yhteisessä firmassa.

”Juuri, kun olemme tottuneet Lontooseen, on ehkä taas lähtö edessä. Lasten kanssa ulkomaille muuttaminen ei ole mikään pieni juttu”, Anu huokaa.

”Mutta aina on selvitty”, Mikko huomauttaa.

Liian kiireinen joogaamaan?

Vielä viisi vuotta sitten Petäjät elivät tavallista espoolaisen perheen arkea. Yogaian idea alkoi itää, kun mainosalalla työskentelevä Mikko alkoi etsiä ratkaisua arkiseen stressiinsä. Hän oli menossa aamujoogan jälkeen töihin, tajusi käyttäneensä kalliista ajastaan jo kolme tuntia ja olevansa silti myöhästymässä.

Ensimmäiset tunnit pidettiin Skypen kautta tuttujen joogaohjaajien kotoa.

Mikko päätti harjoitella kotona ja etsi netistä live-joogatunteja. Sopivaa palvelua ei löytynyt, joten sellainen oli perustettava itse. Yogaiasta tuli joogapalvelu ihmisille, jotka eivät ehdi elää joogin elämää.

”Meidän palveluamme käyttävät ihan tavalliset ihmiset. Lyhyet ja helpot tunnit ovat suosituimpia”, Mikko sanoo.

Ensimmäiset tunnit pidettiin Skypen kautta tuttujen joogaohjaajien kotoa. Joogaopettajaksi kouluttautunut Anu veti osan niistä itse, ja asiakkaina oli lähinnä kavereita. Toiminta oli aluksi pienimuotoista, mutta innostus tarttui. Pikkupaikkakunnilla, kaukana joogasaleista asuvat naiset innostuivat kokeilemaan, ja hyvää palautetta satoi päivittäin.

”Palvelun ensimmäinen maksava asiakas on vieläkin sen tilaaja”, Anu kertoo.

Maailmalle

Rahoittajatkin, muiden muassa Sanoma ja Inventure, innostuivat pirteästä yrityksestä alusta asti. Pariskunnasta tuli median lemmikkejä: he ovat voimakaksikko, joka on pitänyt yhtä nuoresta pitäen kotona ja töissä. Anu oli vasta 18-vuotias, kun pari aloitti seurustelun. Pari vuotta sitten perhe muutti Lontooseen luotsaamaan kansainvälistyvää yritystään.

Yogaia toimii ruuhkaisella markkinalla. Aikoinaan niin eksoottinen ja hengellinen harjoite on länsimaissa jo perusjumppaa. Yogaian valttina on se, että asiakas voi olla yhteydessä joogaohjaajaan tietokoneen, tabletin tai puhelimen kameran avulla. Ohjaaja joogaa Espoossa, Lontoossa tai Los Angelesissa ja pystyy samalla antamaan oppilaille henkilökohtaista ohjausta. Vastaavaa ei muilla nettijoogapalveluilla ole ainakaan vielä.

”Suomessa oli helppoa. Täällä tiedetään mitä me olemme, mutta markkinat ovat aika erilaisia Englannissa ja Jenkeissä”, Anu sanoo.

Pari vuotta sitten perhe muutti Lontooseen luotsaamaan kansainvälistyvää yritystään.

Yrittäjien on pitänyt esimerkiksi miettiä tarkkaan, miten Yogaiasta voi kertoa yhdellä lauseella App Storen etusivulla niin, että saa huomion tuhansien ja tuhansien joogasovellusten joukosta.

”Olen aina ajatellut olevani tosi hyvä markkinoimaan ja tosi hyvä myymään, mutta tällaista haastetta ei ole ollut koskaan ennen”, aiemmin viestintätoimistossa työskennellyt Anu sanoo.

Kovat oppirahat

Alkuinnostus on vaihtunut harkitumpaan otteeseen, sillä Yogaia joutui maksamaan kovat oppirahat Saksan markkinoilla. Saksalaiset suhtautuivat epäluuloisesti ajatukseen, että tietokoneen kamera voisi kurkistella heidän olohuoneeseensa. Samaan aikaan perustajia vaivasi vauhtisokeus.

”Suomessa oli mennyt niin hyvin, että ajattelimme saman konseptin toimivan muuallakin. Lähdimme hajottamaan energiaa joka suuntaan: teimme kaikille kielille, kaikille alustoille, androidiin, apple tv:hen, ihan joka paikkaan, ja kasvu loppui joka suunnassa. Nyt käyttäisimme paljon enemmän aikaa siihen, että tekisimme tuotteen vielä paremmaksi”, Mikko sanoo.

”Epävarmuus on osa tätä elämää.”

Vuosi sitten Petäjät olivat vaikeiden ratkaisujen edessä. Firmassa oli 25 työntekijää neljässä maassa, ja osa oli irtisanottava.

”Huipputyyppejä ja ystäviä lähti, mutta firma sai elää, ja keskittyminen toi parempia tuloksia. Niin kai elämässä ylipäätäänkin on”, Anu sanoo.

”Mistään ei toki ole varmuutta vieläkään. Epävarmuus on osa tätä elämää”, Mikko sanoo.

Motivaatio auttaa jaksamaan. Anu ja Mikko kertovat melkein liikuttuneina yksinhuoltajaäidistä, joka sai voimaa kovaan elämäänsä heidän palvelunsa avulla ja adhd-diagnoosin saaneesta miehestä, jolle jooga on antanut apua selvitä neurologisten haasteiden kanssa. Tunneilla on käyty noin miljoona kertaa.

”Miljoona kertaa olemme tehneet toivottavasti jotakin hyvää planeetalle”, Mikko kiteyttää.

Ei mitään joogin elämää

Suosituimpia tunteja ovat nopeat ja lyhyet sessiot. Niitä Anu ja Mikkokin yrittävät mahduttaa elämäänsä. Anu on levittänyt Lontoon-kodin olohuoneeseen joogamaton, jotta muistaisi joka-aamuisen flow-joogan. Mikko tekee kesken työpäivän selkää ja lantiota avaavia, lyhyitä harjoitteita. Petäjät eivät ehdi elää joogien elämää vaan istuvat arkisin ruudun ääressä videopuhelinpalavereissa.

Useimmiten toinen jää etätöihin ja hoitamaan kotia, kun toinen lähtee junalla Lontooseen konttorille. Työpäivän jälkeen viedään lapsia harrastuksiin: karateen, jalkapalloon, maahockeyyn ja tennikseen.

”Tässä löytää itsensä etsimässä ratkaisuja ongelmiin, joiden edessä ei aiemmin ole ollut.”

”Pojat eivät joogaa, mutta keskimmäinen on kyllä myynyt Yogaian monille opettajilleen”, Anu kertoo.

Parasta joogayrittäjien elämäntavassa on jatkuva oppiminen.

”Tässä löytää itsensä etsimässä ratkaisuja ongelmiin, joiden edessä ei aiemmin ole ollut. Suomesta ei ole oikeastaan ennen tullut tällaisia simppeleitä kuluttajapalveluita. Spotifyt, Skypet ja vastaavat ovat tyypillisesti Ruotsista tai muualta. Uuden oppiminen aikuisiällä on ihan mielettömän hienoa”, Mikko sanoo.

Ketkä?

Anu Petäjä, 42, Yogaian markkinointi- ja viestintäjohtaja. Mikko Petäjä, 46, Yogaian toimitusjohtaja. Kansainvälistyvän start up -yrityksen Yogaian perustajat.

Online-joogatunteja tarjoava palvelu toimii tällä hetkellä Espoosta, Lontoosta ja Los Angelesista.

Kotoisin Espoosta, asuvat Lontoossa kolmen poikansa kanssa.