
Ympäri maailmaa kiertänyt kokki Sara La Fountain suunnittelee kotona ruokakonsepteja ja reseptiikkaa. Tv-ohjelmien kuvauksista ylijääneillä herkuilla hän hemmottelee naapureitaan.
1/ Mystisen makea Japani
Hankin tämän kodin jo 12 vuotta sitten. Aiemmin seiniltä löytyi väriä, mutta muutama vuosi sitten halusin muuttaa kotini harmonisemmaksi, modernimmaksi ja raikkaammaksi. Remontissa lähes kaikki laitettiin uusiksi, ja apunani olivat sisustussuunnittelija Salla Valasmo ja Noblessan keittiösuunnittelija Eva Paukkeri.
Minulla oli lopputuloksesta hyvin vahva visio - halusin yhdistää skandinaavista designia japanilaiseen fiilikseen. Se toteutui materiaalivalinnoilla ja murretuilla maanläheisillä sävyillä. Muutosten myötä valo kulkee asunnossa aiempaa vapaammin. Matkustan paljon niin työni takia kuin vapaa-ajallakin, ja rakastan japanilaista kulttuuria. Arvostan sitä, miten hienosti japanilaiset kunnioittavat vanhoja perinteitä ja kohtelevat muita ihmisiä. Maassa on mystisen makeaa tunnelmaa ja ihmisissä vanhan ajan viisautta.
/gloria.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/101hypbr.jpg?itok=oZa6QdWt)
/gloria.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/101hypbs.jpg?itok=dHA0bM2b)
2/ Ruoka-ateljee
Suunnittelen työkseni ruokakonsepteja ja reseptiikkaa. Alusta asti oli selvää, että remontissa keittiö muutetaan ammattilaisen tarpeita vastaavaksi. Käytössäni on esimerkiksi tavallista isompi uuni ja jääkaappi sekä kaasuliesi. Haaveissani olleet iso saareke ja aamiaiskaappi toteutuivat, ja valmistan kaapissa usein drinkkejä ystävilleni. Tykkään testailla ja kokeilla reseptejä kotona, sillä koen olevani silloin luovimmillani. Olen keräillyt viimeisen kymmenen vuoden aikana satoja erilaisia yrttejä ja tehnyt niistä erilaisia sekoituksia. Keittiöni onkin eräänlainen ruoka-ateljee, joka on iso osa identiteettiäni. Erityisen tärkeää on, että saan säädettyä keittiöni valoja eri tavoilla. Kodissani kuvataan paljon niin ruokakuvia kuin tv-ohjelmiakin, joten kokonaisuuden tulee olla kotoisa, mutta samalla myös toimiva.
/gloria.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/101hypbw.jpg?itok=yqr3w7vY)
3/ Makuja matkoilta
Olen matkustanut 30 maassa. On ihanaa reissata ympäri maailmaa erilaisten ruokien ja ruokakulttuurien perässä. Matkoilla haluan aina oppia uutta ja ammentaa inspiraatiota kokkaamiseen. Ulkomailta tuon tuliaisina yleensä mausteita, teetä, yrttiöljyjä ja hajuvesiä. Sellaisia juttuja, jotka tuoksuvat ja maistuvat. Kotona kokkailen niistä ruokia ystävilleni ja perheelleni. Minulla on vain kourallinen läheisiä ihmisiä, jotka päästän kotiini vapaa-ajalla. Kysyn heiltä usein palautetta uusista reseptikokeiluistani. Suomessa kaipaan reissujen jälkeen perinteistä, herkullista kotiruokaa. Yksinkertaista, mutta hyvistä raaka-aineista tehtyä. Niistä tulee maadoittava olo.
Ruokaa laittaessa kuuntelen aina musiikkia täysillä. Soittolistoilta löytyy kaikkea teknon ja klassisen väliltä. Kun on harmaa päivä, musiikki nostaa aina tunnelman kattoon. Lepyttelen naapureita sen takia kukilla ja samppanjalla. Välillä kuvauspäivien jälkeen keittiössäni on niin paljon ruokaa, että vien maistiaisia kaikille naapureilleni. Se tuntuu ihanalta.
/gloria.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/101hypbx.jpg?itok=0AeSvl_y)
4/ Hotellitunnelmaa
Makuuhuone on kotini tärkein huone. Halusin suunnitella siitä tilan, jossa tuntuu siltä kuin olisin aina lomalla. Isossa huoneessa on hotellimainen fiilis ja sainkin sen suunnitteluun inspiraatiota arizonalaisesta Amangiri-hotellista. Makuuhuoneeni väri on vaihtunut monta kertaa, ja tartun helposti pensseliin saadakseni juuri oikeanlaisen tunnelman. Isompien työprojektien aikana päiväni venyvät välillä yli 12 tunnin mittaisiksi ja niiden jälkeen on ihanaa viettää aikaa sängyssä leväten, lukien ja leffoja katsellen. Makuuhuoneessani on niin hyvä zen, että lataudun siellä täydellisesti pitkien työputkien ja ulkomaanmatkojen jälkeen.
/gloria.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/101hypbz.jpg?itok=dAY1-IGB)
5/ Elämä keskustassa
Parasta kodissani on sen sijainti. On ihanaa, että kotini ikkunoista näkyy Tuomiokirkon torni. Olen asunut koko aikuisikäni Helsingin keskustassa, ulkomailla kotini on ollut New Yorkin ja Los Angelesin sykkeissä. Olen tottunut kävelemään joka paikkaan, ja Kruununhaasta on helppo kulkea melkein mihin tahansa. Silti täällä on oma erilainen rauhansa. Muutamien korttelien sisältä löytyvät niin ihanat vintage- ja lifestyleliikkeet, kukkakaupat, kauneushoitolat kuin kynsistudiotkin. Käytän runsaasti lähistöllä olevia leipomoita ja kahviloita, mutta hyviä ravintoloita voisi olla enemmän.
Vaikka nautin keskustassa asumisesta, olisi ihanaa jos luonto olisi lähempänä kotia. Olisi kiva, jos kodista pääsisi astumaan vaikka takapihalle. Unelmani onkin asua kaksikerroksisessa tilavassa kodissa luonnon ja lenkkimaastojen läheisyydessä.
Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 12/2024.
Fakta
Asukkaat
Kokki ja ruoka-alalla toimiva yrittäjä Sara La Fountain ja pitkäkarvainen chihuahua Joy.
Koti
75-neliöinen kaksio 1910-luvulla rakennetussa kerrostalossa Helsingin Kruununhaassa.