Rosa Nenonen on perustanut positiivisen psykologian akatemian Pilots Helsingin.
Rosa Nenonen on perustanut positiivisen psykologian akatemian Pilots Helsingin.

Menestyksekkään mallinuran tehnyt Rosa Nenonen ahdistui työelämässä ja lähti etsimään työn merkityksellisyyttä.

Rosa Nenonen oli 16-vuotias, hän oli hyvää vauhtia matkalla olympiatason voimistelijaksi. Treenaamisen ympärillä pyörivä arki ja olympiamitalin tavoittelu eivät kuitenkaan tuntuneet enää mielekkäiltä.

Rosa päätti lopettaa voimistelun.

– Valmentajani ei puhunut minulle sen jälkeen enää ikinä, niin pettynyt hän oli valintaani. Itse olin ylpeä, että uskalsin kääntyä muiden asettamia odotuksia vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Samaan merkityksellisyyden puutteeseen Rosa havahtui uudestaan aikuisiällä, 20 vuotta kestäneen malliuransa aikana. Työ, johon hänellä oli voimistelun tapaan lahjakkuutta, alkoi ahdistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oli aika pohtia kunnolla, mitä hän haluaisi tehdä loppuelämänsä aikana.

Opit jakoon

Rosa lähti opiskelemaan positiivista psykologiaa New Yorkiin. Hän päätti, että jos joskus löytäisi ratkaisun mielekkään ja merkityksellisen työn arvoitukseen, hän jakaisi sen myös muiden kanssa. Nämä oivallukset Rosa on nyt koonnut yksien kansien väliin Merkityksellisen työn kaava – Toteuta itseäsi, muuta maailmaa -kirjaan

– Usein ajattelemme, että meidän täytyy vaihtaa työpaikkaa tai lähteä joogaretriitille etsimään itseämme. Monesti ongelma on se, että teemme oikeasti merkityksellistä työtä, mutta emme huomaa sitä.

Rosa kertoo psykologi Amy Wrzesniewskin työryhmän vuonna 2012 toteuttamasta tutkimuksesta, jonka mukaan sairaalasiivoojista puolet oli työhönsä tyytymättömiä, kun taas puolet koki työnsä merkitykselliseksi. He, jotka eivät kokeneet työtä merkitykselliseksi, tekivät ainoastaan heille annetut työtehtävät. Tyytyväiset muokkasivat työtä omanlaisekseen.

Rosan mukaan moni jahtaa onnellisuuden tunnetta jatkuvasti uusien tavoitteiden kautta. Tätä hän kutsuu hedonisessa oravanpyörässä juoksemiseksi.

Näin onni löytyy

– Ajatus jonkin tietyn päämäärän saavuttamisesta ja sen tuomasta onnesta on lopulta huono motiivi, koska päämäärän saavutettuamme totumme siihen ja siitä tulee normaalia.

Onnellisuutta tulisi Rosan mukaan etsiä eudaimonisesta onnellisuudesta, joka syntyy itsensä toteuttamisesta, omien vahvuuksien ja halujen tunnistamista sekä oman elämän vaikuttamismahdollisuuksista

– Eudaimoninen onnellisuus tuo elämään syvempää merkitystä, mutta siihen kuuluu myös negatiivisia tunteita. Nekin täytyy hyväksyä. Hyvä esimerkki on vuoden ikäinen poikani. Hän tuo paljon onnea elämääni, vaikka elämä hänen kanssaan on ajoittain raskasta. Sama pätee myös merkitykselliseen työhön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla