Kuvat
Riitta Sourander
Keittiön tunnelman rauhoittamiseksi avohyllyihin on valittu vain valkoisia esineitä.
Keittiön tunnelman rauhoittamiseksi avohyllyihin on valittu vain valkoisia esineitä.

Tuoreen avioparin Heinin ja Timon ensimmäinen yhteinen koti löytyi yllättäen Helsingin sijaan Tukholmasta.

Kun Timolle tarjottiin mahdollisuus siirtyä työnantajan toimipisteeseen Tukholmaan, hyppäsivät Heini ja Timo iloisesti tuntemattomaan. Pariskunta teki Suomesta käsin muutaman tehokkaan täsmäiskun asunnonetsintään Tukholmassa. Lopulta uusi koti löytyi merelliseltä ja ylelliseltä Stocksundin asuinalueelta, jossa tuntuu kuin asuisi kesähuvilalla saaristossa. Timo asuu ja työskentelee Tukholmassa muutaman vuoden kestävän jakson. Sisustusarkkitehtina työskentelevän Heinin asiakkaat taas ovat Suomessa, ja Tukholmassa ollessaan hänellä on rauha keskittyä suunnittelutyöhön etänä.

Pellavasohvat on hankittu aikoinaan Blomerilta, samettisohva keskellä on Slettvollin. Marmorisista katulaatoista tehdyt sohvapöydät, valaisimet sekä penkki ovat sisustusliike Salista. Suuri matto on yhdistetty kahdesta Ikean matosta.

Heini, miten löysitte tämän asunnon?

Päätös vuokraamisesta tapahtui heti, kun näimme olohuoneesta aukeavan näkymän. Olimme katsoneet sinä päivänä seitsemän asuntoa eri puolilla Tukholmaa ja tämä oli viimeinen. Olimme aivan poikki kaikesta näkemästämme. Ulkoapäin talo näytti omituiselta ja hieman rähjäiseltäkin. Sisällä aloimme kuitenkin tuntea toisin, ja ratkaisu oli helppo tehdä yläkerrassa, jossa suuri olohuoneemme aukeaa kolmeen suuntaan melkein meren ylle. Remontissa säilytetyt alkuperäiset 50-luvun elementit toivat tunnelmaa sisältä siistiksi remontoituun taloon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tukholmassa Heini keskittyy sisustusarkkitehdin työhönsä etänä.

Mitä otitte huomioon vuokrakodin sisustamisessa?

Pidämme kovasti keittiössä käytetystä vihreästä graniitista ja laadukkaasti toteutetun keittiön toiminnallisuudesta, mutta muuten sen materiaalit aiheuttivat minulle hieman päänvaivaa. Vuokrakodissa on hyväksyttävä se, että kaikki ei ole aivan oman maun mukaista. Päätin keskittyä korostamaan hyvää, jotta vähemmän kiinnostavat elementit häipyvät taka-alalle. Löysimme ruotsalaisen arkkitehdin Per Söderbergin suunnitteleman pyöreän pöydän, jonka pinta on vihreää graniittia. Pyöreän pöydän äärellä viihdymme perheen vieraillessa selvästi pidempään juttelemassa kuin pitkän ruokapöydän ääressä. Tässä tilassa pyöreä ruokapöytä on ehdottomasti esteettisempikin valinta.

Alakerran sisääntuloaulan puupöytä on Salista. Värikäs maalaus on Hannu Väisäsen työ. Kynttelikkö on by Lassenin ja suuri ruukku Slettvollin.

Myös suuren olohuoneen sisustaminen vaati vähän miettimistä. Lopulta rakensimme suuren sohvaryhmän, jonka keskelle löytyi useista pikkupöydistä koottava sohvapöytäryhmä. Nyt sohvilta näkee yhtä aikaa merelle sekä takan suuntaan, ja sohvien takaa pääsee astumaan terassille.

Makuuhuoneemme rauhallinen ja luonnonläheinen tunnelma on meille hyvin tärkeää arjen kiireestä palautumisessa. Se on rauhoittumispaikka, jonka pitää esteettisestikin olla selkeä. En halunnut sisustukseen teräviä muotoja tai kylmiä materiaaleja. Vuokra-asunnossa emme voineet ryhtyä maalaamaan seiniä tai vaihtamaan lattiamateriaalia, joten käytin halutun tunnelman saavuttamiseen tekstiilejä.

Makuuhuoneen tekstiileissä on lempeä väriskaala. Banaanikuitukori on Tikausta, samettiset sohvatyynyt Heini on teettänyt Zoffanyn samettikankaasta.

Mikä kodissanne on parasta?

Keittiöstä aukeava suuri parveke aukeaa suoraan venesatamaan ja merelle. On luksusta avata aamulla parvekkeen pariovet ja antaa merituulen tulla sisään. Istun usein parvekkeella aamiaisella ja katselen lenkkeileviä tukholmalaisia sekä veneilijöitä puuhissaan.

Kotia ympäröivä maisema on ainutlaatuinen suurkaupungissa.

Talon alkuperäinen, hienosti työstetty 50-luvun portaikko oli toinen asia, johon talossa tykästyimme. Suuresta yläkerran korkuisesta ikkunasta laskeutuu portaikkoon ja alakertaan hieno valo. Ihastuimme kauniisti entisöityyn portaikkoon ja sen siroon mustaan metallikaiteeseen sekä entisöityihin, alkuperäisiin välioviin. Nämä ovat näennäisesti pieniä, mutta hyvin tärkeitä yksityiskohtia, sillä ne johdattavat tulijan talon tunnelmaan ja kiinnittävät sen arkkitehtuurin omaan aikakauteensa.

Salista hankittu sohvapöytä toimii tasona kauniille esineille ja asetelmille. Naisfiguuri on Väinö Aaltosen työ. Lasiastiat on hankittu Slettvollista ja valkoinen lasimaljakko on Marimekon. Taustalla oleva maalaus on Susanne Gottbergin.

Juttu on julkaistu Glorian Kodin numerossa 8/2020.

Fakta

Asukkaat: Sisustusarkkitehti Heini Hansio ja Lidl Ruotsin kaupallinen johtaja Timo Hansio sekä ihmisen iässä 102-vuotias jackrussellinterrieri Jaska.

Koti: 200-neliöinen omakotitalo meren rannalla Tukholman Stocksundissa. Talo on rakennettu 1950-luvulla ja remontoitu 90-luvulla. Pariskunta muutti juuri ennen jutun ilmestymistä takaisin Suomeen.

Vierailija

Mitä erityistä tässä sisustuksessa on? Kaikki on samaa musta-harmaa-valkoista,
mitä jokaisessa kaupassa tyrkytetään! Värillisiä huonekaluja ja esineitä ei löydä enää edes kirppiksiltä, koska tuo harmaa skaala on jyrännyt parikymmentä vuotta - ja yhä muka niin persoonallisena pidetään! Sama pätee vaatetukseen - tosin nyt on hiukan uskallettu valmistaa värillisiäkin.
Luontokin on trendikäästi tasa-harmaata..ei enää aurinko pilkistä rikkomassa ihanaa harmautta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla