Makuuhuoneen lasiovet teetetttiin Suomen Lasitehtaassa. Kitinvärisellä kankaalla verhoiltu vuode Familon. Valaisin on Le Corbusierin suunnittelema Lampe de Marseille.
Makuuhuoneen lasiovet teetetttiin Suomen Lasitehtaassa. Kitinvärisellä kankaalla verhoiltu vuode Familon. Valaisin on Le Corbusierin suunnittelema Lampe de Marseille.

Sisustussuunnittelija Laura Seppänen suunnitteli itselleen ensikodin, jossa unelmista tuli totta.

Miten oman kodin sisustaminen eroaa muista suunnittelukohteista?

Oman kodin kanssa olen voinut hullutella ilman rajoitteita. Tiesin jo ennakkoon, että haluan suunnitella osan kalusteista itse, ja sain tehdä prototyypit kalusteista, joita jatkossa valmistetaan muillekin. Omaa designiani on BOND-ruokapöytä, jonka eripariset jalat ja mikrosementillä käsitellyn kannen Decorativ ja kotimainen puuseppä toteuttivat yhteistyönä juuri ajatuksieni mukaisesti. Myös harmaa seinään kiinnitetty peilisenkki on omaa suunnittelua, ja sekin löytyy nyt Essis Collectionin valikoimista. Nixi-keittiöt toteutti mittatilauksena suunnitelmieni mukaiset pähkinäviiluiset vaatekaapit, jotka nousevat kattoon saakka. Myös makuuhuoneen rottinkioviset kaapit suunnittelin itse. Oman kodin suunnittelu eroaa lisäksi nopeudessa - päätökset on mahdollista tehdä samantien. Timberwisen lattian valinta taisi kestää noin 15 sekuntia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Lauran työ sisustussuunnittelijana ja stylistinä näkyy kodin harkituissa yksityiskohdissa.

Mikä oli projektissa sinulle kaikkein tärkeintä?

Ihaninta oli se, että remonttia tehtiin pitkälti omalla porukalla, ja näin projektin etenemisen hetki hetkeltä. Kaivoin tiiliseinät esiin itse, ja jokaisesta tiilestä tuli merkityksellinen. Remontti kesti kolme kuukautta, ja sitä tehtiin työn ohella. Olin vuosia tinkinyt asumisen laadusta ja asunut kimppakämpissä, jotta sain jokaisen euron talteen ja unelma omasta kodista oli mahdollinen toteuttaa. Ehkä senkin takia asunnon merkitys on minulle poikkeuksellisen suuri. Minulle suunnittelutyössä on myös tärkeää eettisyys, naisyrittäjyys, kotimaisuus ja kivijalkaliikkeiden tukeminen. Olen tehnyt hankinnat näitä suosien.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olohuoneen seinissä on Lauran suosikkisävy, Tikkurilan Paperi F497. Interfacen sohvan parina on Lauran itsensä suunnittelema sohvapöytä. Matto on Sera Helsingin Laine.

Missä asioissa jouduit joustamaan?

Kylpyhuone on paikka, jossa unelmani vielä odottavat toteutumista. Lähestyvän putkisaneerauksen vuoksi laattojen vaihtaminen olisi ollut järjetöntä, joten kokeilin mikrosementillä pinnoittamista. Käsittelyn teki Decorativi, ja lopputulos on ihana. Toinen venymisen paikka oli keittiö. Ensimmäisessä suunnitelmassani keittiön ja olohuoneen välistä seinää olisi avattu vielä enemmän, mutta kantavan seinän rakenteiden tukeminen olisi tullut turhan kalliiksi. Siksi seinää purettiin hieman vähemmän, ja jaoin keittiön kaapistot kolmelle seinälle. Keittiön suunnitelma meni ihan uusiksi, ja jouduin aloittamaan suunnittelun alusta.

Keittiön kaapistot ovat Nixi-keittiöiden,taso Edelsteinin mustaa Florim Marquinaa. Olohuoneen ja keittiön välisen seinän tiilipinta piikattiin esiin.

Miten muuttuneet suunnitelmat vaikuttivat keittiön suunnitteluun?

Kaikki keittiön kaapistot teetettiin erikoismittaisina, ja ne toteutti Nixi-keittiöt. Vanhan keittiön paikalla on osa kaapistoista, sinne sijoitin vesipisteen ja säilytystilaa. Integroitu Liebherrin jääkaappi-pakastin on ainut tiedossani oleva malli, missä jääpalakone on piilossa eikä jääkaapin ovessa. Toisella seinällä on Wittin imevä liesitaso ja uuni sekä avohyllyjä. Kolmas elementti on olohuoneen puolelle avautuva aamiaiskaappi. Koska kotiin tullaan keittiön kautta, valitsin laadukkaat materiaalit. Tasot ovat Edelsteinin mustaa Florim Marquinaa.

Ruokapöytä on Lauran suunnittelema, ja sen kansi on kalkkilaastia, jota suojaa mattalakka. Pöydän toteutti Dekoratiivi. Carl Hansenin Y-tuolit Laura hankki Nomartista. Tauluista suurin on Heini Korpisen ja pienemmät Poster Clubin julisteita.

Mihin olet kodissasi erityisen tyytyväinen?

Korvasin vanhat ikkunalaudat Edelsteinin marmorimaisella keraamisella kivitasolla. Kivi leikattiin oikean kokoiseksi ja liimattiin vanhan ikkunalaudan päälle. Sain lisää leveyttä ja laskutilaa sekä ennen muuta upean ilmeen. Toinen onnistunut kokonaisuus on makuuhuoneen kaapisto. Tiesin heti projektin alussa, että haluan makuuhuoneeseen rottinkia. Etsin sinnikkäästi vaatekaapistoa, jonka ovet olisivat rottinkiset, mutta sopivaa ei löytynyt millään. Lopulta suunnittelin kaapin itse ja teetätin kokonaisuuden puusepällä. Rottinkipunos on luonnonväristä ja karmit tammea, mikä antaa särmää muuten harmaasävyiseen huoneeseen. Halusin pienen kodin kaikkien tilojen olevan viimeisen päälle harkittuja.

Laura halusi kylpyhuoneeseen mikrosementtiä, jonka hän päätyi laittamaan vanhojen kaakeleiden päälle, koska talon linjasaneeraus lähestyy.

Mikä inspiroi sinua juuri nyt?

Inspiroivinta juuri nyt ovat hapotetut metallipinnat, peili-ja lasipinnat niin huonekaluissa kuin rakenteissakin, erilaiset tavat työstää ja käsitellä puuta sekä kaikki punottu tai solmittu. Matkustaisin suosikkikaupunkiini Kööpenhaminaan vaikka kerran kuussa inspiroitumaan, jos se olisi mahdollista. Köpiksen matkalla haluan aina poiketa Studio Oliver Gustafilla, The Audossa, museoissa, skandinaavisten brändien showroomeilla, Nörrebron gallerioissa ja Kööpenhaminan designhotelleissa.

Laura otti asunnon korkeuden hyötykäyttöön ja suunnitteli katonrajaan saakka jatkuvat vaatekaapistot, jotka Nixi-keittiöt toteutti viiluovisina.

Juttu on julkaistu Glorian Kodin numerossa 1/2020. 

Fakta

Koti: 47,5 -neliöinen kerrostalokoti 1928 rakennetussa talossa Töölössä. Kaksi huonetta ja keittiö.

Asukas: Sisustussuunnittelija, yrittäjä, stylisti Laura Seppänen, 30. Lauran instagram: @laura.seppanen

Sisältö jatkuu mainoksen alla