Patricia Urquiolan CC-Tapisille suunnittelemat matot ovat kuin taideteoksia.
Patricia Urquiolan CC-Tapisille suunnittelemat matot ovat kuin taideteoksia.

Alkuvuoden vierailu Euroopan suurilla sisustusmessuilla osoitti, että juuri nyt sisustamisessa suositaan rohkeita värejä ja runsasta tyyliä.

1. Matot pääosassa

Matto ei ole enää huomaamaton neliö pöydän alla, vaan tärkeä sisustuselementti, jolla voi vaihdella kodin ilmettä ja tunnelmaa. Erikoiset muodot, värit ja epäsymmetrisyys ovat päätyneet mattoihin. Cc-tapisin käsintehdyt matot oli ripustettu seinille IMM Cologne -messuilla. Patricia Urquiolan, Martino Gamperin ja Maarten Ceulaerin matot ovat niin näyttäviä, että ne voisi ripustaa ryijyiksi tai taideteoksiksi kotonakin.

Doshi Levienin BD Barcelonalle suunnittelemat Shanty-kaappi ja -peili ovat nykyaikainen tulkinta 80-luvun Memphis-tyylistä.

2. Runsauden ylistys

Skandinaavisen minimalismin jälkeen huonekaluissa, matoissa ja valaisimissa on uudenlaista runsauden ylellisyyttä, huikeita yksityiskohtia, leikkisyyttä, ja iloa. Kukkakuosit ovat väistyneet taka-alalle ja graafiset kuosit tuntuvat nyt hyviltä. Muotokielessä näkyy usein häivähdys 80-luvun leikkisästä ja värikkäästä Memphis-tyylisuunnasta. Tällä vuosikymmenellä ote on kuitenkin tyylikkäämpää ja hienostuneempaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Villit väriyhdistelmät

Värejä yhdistellään melkein kieli poskessa, yllättävät väriyhdistelmät ovat tuoreita ja tuntuvat uusilta. Monessa tuotteessa on viidestä kymmeneen sävyä. Sisustaminen on helpompaa, kun ei tarvitse valita tuotteita tiukasti sävy sävyyn. Kodin sisustukseen voi saada vaihtelua katsomalla uusin silmin, mitä kaapista löytyy ja yhdistelemällä rohkeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suunnittelijaduo Doshi Levienin näyttelytilassa Tukholmassa pääsi vertailemaan katon rajaan nostettuja prototyyppejä valmiisiin huonekaluihin.

4. Leikkisä epäsymmetrisyys

Tukholman huonekalumessujen kunniavieras oli lontoolainen suunnittelija-duo Doshi Levien. Kappelimaisessa vaalean neutraalissa paviljongissa leikkisät sohvat, pöydät, tuolit ja valaisimet pääsivät oikeuksiinsa. Läpinäkyvyys ja prosessi tuodaan myös esille yhä enemmän. Doshi Levienin näyttelyssä pahvista, teipistä ja kaikenkarvaisista materiaaleista käsin tehdyt proto-tyypit oli nostettu seinille korkeaan katonrajaan. Monelle huippufirmalle suunnittelevan duon kädenjälki on tyylikästä ja harkittua, mutta yksityiskohtia löytyy runsaasti.

Reflections Copenhagenin näyttävät vaasit ja säilytysrasiat ovat käsin leikattua kristallia.

5. Lasi hehkuu väreissä

Muutaman vuoden olemme menneet kohti värikkäämpiä koteja. Kirkkaat sävyt pääsevät oikeuksiinsa etenkin lasipinnoissa. Keväinen auringonvalo heijastaa niistä bonuksena myös värillisiä varjoja. Lasi on ajankohtainen materiaali etenkin valaisimissa, pöydissä ja koriste-esineissä. Runsautta rakastavalle mikään ei ole liikaa, mutta minimalistinenkin neutraali tila herää eloon muutamalla värillisellä lasiesineellä. Ambiente-messuilta löytyneet Reflections Copenhagenin kristallituotteet erottuvat erikoisilla väriyhdistelmillä ja muodoilla. Brändin Carnival-valaisimet ovat kuin karamelleja.

Brasilialaisen Rodrigo Almeidan huonekaluissa on yllättäviä ideoita ja voimakkaita värejä.

6. Inspiraatiota Brasiliasta

Talouskasvu ja globalisaatio sekoittavat totuttua pakkaa. Tuoretta, ajankohtaista muotoilua löytyy kaikkialta. Ambiente-messuilla oli nuorten brasilialaisten suunnittelijoiden näyttely. Väriä, yksityiskohtia ja leikkisyyttä näkyi täälläkin. Rodrigo Almeida on eräs kiinnostavimmista muotoilijoista, jonka huonekaluja tullaan varmasti näkemään jatkossakin.

Sebastian Herknerin suunnittelema Gin-pöytäsarja yhdistelee lasia ja terästä eri sävyissä.

7. Graafinen kaksivärisyys

Bauhaus täytti 100 vuotta ja sen huomaa. Muotokieli on graafisempaa kuin aikoihin, pitkän kukkakuosi-invaasion jälkeen. Heimtextil-messuilla graafisuus korostui tapeteissa, tekstiileissä ruudut ja raidat erottuivat joukosta. Sisustustyynyissä näkyi myös kontrastivärisiä kanttauksia. Väriblokit ja kaksivärisyys toistuvat pöytien kansissa kuten Petite Frituren Tavla-pöydässä ja Pulpon Gin-lasipöydässä, jotka esiteltiin Kölnin messuilla.

Juttua varten vierailtiin Heimtextil- ja Ambiente-messuilla Frankfurtissa, Stockholm Furniture & Light -messuilla Tukholmassa sekä IMM Cologne -messuilla Kölnissä. Juttu on alun perin julkaistu Glorian Kodin numerossa 3/2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla