Kuvat
Ninna Lindström
Eero Aarnion Pallotuoli on olohuoneen paraatipaikalla. Se muistuttaa Goan auringosta. Nojatuoli on tanskalaisen Hans J. Wegnerin CH07 Shell Chair. Sen arkkitehtonisessa muotokielessä on Tunnan mielestä kaikki kohdallaan ja siinä on myös todella mukava istua.
Eero Aarnion Pallotuoli on olohuoneen paraatipaikalla. Se muistuttaa Goan auringosta. Nojatuoli on tanskalaisen Hans J. Wegnerin CH07 Shell Chair. Sen arkkitehtonisessa muotokielessä on Tunnan mielestä kaikki kohdallaan ja siinä on myös todella mukava istua.

Se oli rakkautta ensisilmäyksellä, kun Tunna Milonoff perheineen vaihtoi koronan siivittämänä keskustan kerrostalosta väljempiin neliöihin. Rivitalokodissa 1970-luvun arkkitehtuuri kohtaa suomalaisen designin ja värikylläiset Kaakkois-Aasian matkamuistot.

1/ Tilaa mikromatkoille

Olin uhonnut, että keskustasta en mihinkään lähde, mutta kun vastaan tuli tällainen helmi, jota oli pidetty kuin kukkaa kämmenellä, olin myyty. Sisustussuunnittelija Lela Louhio teki sisustussuunnitelmamme. Yhä välillä kaipaamme kaupunkielämää, mutta nyt on enemmän tilaa kaikelle: tunteille, lapsille, työlle, elämälle. Voimme olla yhdessä, mutta tarvittaessa myös erillään. Kodin seinien sisällä on mahdollisuus loihtia vaikka mitä tiloja, seikkailumaailmoja, joissa reissata. Koti on jo työni takia minulle tärkeä suojasatama. Tykkään kerroksellisuudesta ja siitä, että tavaroilla on tarina. Rakastan 60- ja 70-lukujen arkkitehtuuria, jolloin suunniteltiin kiinnostavia tilallisia ratkaisuja. Valo kulkee kattoikkunoiden ja pitkien linjojen ansiosta upeasti. Valkoinen tiili seinissä luo rytmiä. Katon alkuperäinen puupaneeli tekee isosta asunnosta kotoisan ja lämpimän.

Asunnossa on säilytetty alkuperäisiä materiaaleja, kuten puupintoja ja täyspuisia ovia. Uima-allas on koko perheen suosiossa ja alituisessa käytössä.

2/ Alakerran tropiikki

Pooli on kotimme ehdoton hitti! Arjesta pääsee hetkessä irti, kun laitetaan musat soimaan ja mennään uimaan. Se on lasten ja heidän kavereidensa lempipuuhaa. Ulko-ovi kun käy, skidit häviävät salamana altaalle. Vettä on silloin kaikkialla. 8-metrinen allas on sopivan kokoinen, jotta siinä voi oikeasti uida. Edelliset asukkaat remontoivat allas- ja saunatilat pieteetillä. Tila on erittäin onnistunut, ja sattumalta myös täysin meidän omaan makuumme istuva. Pidän erityisesti valaistuksesta, hämyisestä tunnelmasta, joka on kuin japanilaisessa kylpylässä. Suihkutilassa on kuva norsuperheestä pesulla. Sekin sopii meille oikein hyvin!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Television saa kätevästi naamioitua tauluksi. Hyllykössä sulassa sovussa Oivan Toikan lintuja ja matkamuistoja Aasiasta. Asunnon lattia on kunnostettu alkuperäisen mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tunna pitää 1970-luvulle tyypillisestä avotakasta. ”Tämä on kuin nuotio ranta- hiekalla!” Bonanza-tuolit huudettin Bukowskilta, pöytä on ystävän, huonekalusuunnittelija Mikko Paakkasen, Japanin-markkinoille tehdyn pöydän prototyyppi.

3/ Rauhaa tulen äärellä

Takkahuone on uima-altaan kyljessä – vesielementistä siirrytään tulielementtiin. Takkahuone on henkinen huone latautumiseen, meditaatio- ja joogatila. Ihmismieli kiinnostaa, ja täällä sitä on oivallista tutkia. Olen vähän levoton ja intensiivinen luonne, mutta myös aika herkkä. Takkatulta tuijotellessa on kiva nollata mieli työpäivän ärsykkeistä. Takka on 70-luvun tyyliin avotakka. Huutokaupasta olemme bonganneet kalusteita, joiden voisi hyvin kuvitella olleen täällä alun perinkin, kuten Esko Pajamiehen suunnittelemat Bonanza-tuolit. Alakerran tilat ovat osin maan alla ja se tekee niistä erityisen rauhoittavat.

Sänky on keskellä makuuhuonetta. Tunnaa ilahduttavat isot ikkunat sekä kattoikkunat, jollainen on jopa parvekkeella. Valo siivilöityy niistä hienosti ja talo näyttää eri aikaan päivästä aina vähän erilaiselta.

4/ Muistoja kaukomailta

Alttareita on joka huoneessa, ne ovat meille merkityksellisiä. Patsaita on tuotu maailmalta ja ne on kukin valikoitu tarkkaan. Olemme perheen kanssa asuneet useat talvet Goalla. Alttarit muistuttavat paitsi noista yhteisistä reissuista, myös tuovat oman lämminhenkisen lisänsä kotimme tunnelmaan. Lähdin aikoinaan parikymppisenä, 1990-luvun puolivälissä, Intiaan. Maailma oli silloin kovin erilainen, ja Intiaan meno tuntui kuin olisi kuumatkalle lähtenyt. Ihastuin maan kulttuuriin heti. Itämaiset uskonnot ja erityisesti buddhalaisuus sekä mielen tutkiminen ja läsnäolon kasvattaminen ovat kiinnostaneet minua siitä lähtien vahvasti.

Monta eri tyyliä limittyvät harmonisesti kerroksittain. Värikkäitä kaappeja Tunna on tuonut Nepalista. ”Rakastan patinaa. Se on osa huonekalun tarinaa ja mielestäni kaunistaa tavaroita.” Buddhan patsas löytyi pikkukujalta Kathmandun läheltä.

5/ Kodin aurinko

Eero Aarnion Pallotuolin näkee olohuoneessa ensimmäisenä, kun tulee kotiin. Pallotuolikin on kuin tila tilan sisällä: vaikka lapset kuinka huutaisivat, olisi mitä tahansa älämölöä ja sekamelskaa ympärillä, Pallotuolin sisällä ääni vaimenee ja voi olla ihan omassa rauhassa. Vielä kun sen kääntää ikkunaan päin, voi vaikka hissukseen lukea kirjaa. Unelmoin Pallotuolista pitkään, nuoruudesta lähtien, ja onkin pitkällisten asioiden tulos, että se on nyt täällä. Valitsimme keltavalkoisen värin, sillä se muistuttaa meitä Goan auringosta. Pallotuoli on muidenkin perheenjäsenten suosikki, ehkäpä kodin kilpailluin hengailupaikka.

Patsas on Nataraja, eli tanssiva hindujumala Shiva, joka tanssii ikuista tuhon ja luomisen kosmista tanssia. Se muistuttaa siitä, että kaikki on jatkuvassa muutoksessa. Patsas on perheelle tärkeä myös siksi, että he rakastavat tanssimista.

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 6-7/2022.

Fakta

Asukkaat

Televisio-ohjaaja ja tuottaja, yrittäjä Tunna Milonoff vaimonsa Jennin ja kahden lapsensa kanssa.

Koti

300-neliöinen, vuonna 1975 valmistunut rivitaloasunto Helsingin Oulunkylässä. Kolmen asunnon taloyhtiö rakennutettiin aikoinaan Hankkija Oy:n johtajien asunnoiksi. Kaksikerroksisessa kodissa on 5 makuuhuonetta, keittiö ja ruokailutila, olohuone, kirjasto-työhuone, uima-allas ja sauna, takkahuone, parveke sekä pieni piha.

Sisältö jatkuu mainoksen alla