
Keittiömestari Tomi Björck tekee löytöjä kotiinsa matkoiltaan. Mies hamstraa intohimoisesti kauniita astioita ja myöntää tuhlaavansa ihan liikaa
hienoissa hotelleissa yöpymiseen.
Kotona tärkeintä on
se, että on tilaa hengittää ja avaruutta. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin kodin tunnelma. En tiedä mitään niin mukavaa kuin se, kun toinen poikani juoksee ovelle vastaan ja toinen konttaa innoissaan perässä. Lapset tekevät kodin.
Paras sisustuslöytöni
on ystäväni Teppo Lakaniemi. Hän on Tebian-merkin kehittänyt puuseppä. Hän on tehnyt kotiimme muun muassa suuren ruokapöytämme. Se on ollut yksi parhaista sisustushankinnoistamme. Joka aamu sen äärellä mietin, miten upea pöytä se onkaan.
/gloria.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/kotikulmilla_bjorck_kotona02_2.jpg?itok=QfRxart9)
Seuraava hankintani kotiin
on isompi sänky. Toisinaan vällyissä pyörii neljä ihmistä, ja tila on kortilla.
Kirjahyllyssäni
on satoja ruokakirjoja. En ole lukenut yhtään romaania pitkään aikaan, mutta keittokirjoja selaan tämän tästä.
/gloria.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/kotikulmilla_bjorck_kotona08_2.jpg?itok=W1FWISFB)
Viikonloppuna
kutsumme ystäviä kylään. Konsepti on tuttu ja toimiva: minä kokkaan ja ystävät kertovat, mitä mieltä ovat resepteistäni.
/gloria.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/kotikulmilla_bjorck_kotona03_2.jpg?itok=H_t3e_6R)
Kerään
erilaisia astioita matkoilta. Monet ravintoloissamme olevista astioista ovat peräisin maailman ääristä. Olen tehnyt upeita löytöjä esimerkiksi Aasiasta ja arabimaista – suhtaudun kauniisiin astioihin intohimoisesti ja haalin niitä myös kotiin sekä keittokirjojen kuvauksia varten. Viimeksi ostin Dubaista Boulevard Socialiin kristallikulhoja ja hopeatarjottimia.
Kadehdin
ihmisiä, jotka ovat onnistuneet yhdistämään työn ja vapaa-ajan. Sitä harjoittelen vielä.
Suuri haaveeni
on yhdistää työ ulkomailla asumiseen.
/gloria.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/kotikulmilla_bjorck_kotona10_2.jpg?itok=DLujnruZ)
Herkistyn
aina silloin, kun on olen yliväsynyt. Olen aika tunteellinen, kyynel nousee silmään varsin helposti. Läheiset ihmiset ja heidän elämänsä käänteet liikuttavat. Bisnesmaailman kuviot eivät sen sijaan saa minua vuodattamaan kyyneleitä – ei, vaikka olisi kuinka kova paikka.
Tuhlaan
matkustamiseen, joka on suuri intohimoni. Hienot hotellit ovat paheeni– etsin huolella hotellin, joka miellyttää myös silmääni. Kun matkustan skidien kanssa, haluan, että heillä on tilaa telmiä; hotellihuoneessa täytyy olla lääniä. Aasiassa oma uima-allas on lasten kanssa hyvä ratkaisu. Matkoilla saamme viettää perheen kaipaamaa yhteistä aikaa, ja siksi matkoihin on kiva panostaa.
Haen inspiraatiota
ulkomailta. Ruokatorit ovat minulle aarreaittoja niin makujen kuin tunnelmiensa puolesta. Eritoten Aasian kolkat, kuten Bangkok, Indonesia ja Malesia, ovat antaneet kokkailuun paljon. Myös Kalifornia tekee ruokakulttuurillaan aina yhtä hyvän vaikutuksen. Siellä saa maistuvaa ruokaa ja aina siellä syödessä inspiroidun kehittelemään uutta.
Inhoan
itsekkäitä ihmisiä ja varsinkin välinpitämättömyyttä. Pyrin itse olemaan mahdollisimman intohimoinen ja omistautumaan täysillä duunilleni ja ihmisten kanssa toimimiseen. Kun joku toimii täysin päinvastoin, tulen vihaiseksi.
ASUKKAAT: Keittiömestari Tomi Björck Minka-vaimonsa ja Joakim- ja Oliver-poikiensa kanssa. Tomi on myös ravintoloitsija,jolla on useita ravintoloita, muun muassa Gaijin, Bronda ja Boulevard Social.
KOTI: Uusi kerrostaloasunto Helsingin Eirassa. Kodissa on 185 neliötä.
Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 6/2015. Lue Toimin Australian kodista kesäkuun Glorian Kodista (6/2016).