TOMI POIKKEAA silloin tällöin Soil Wine Roomissa juomassa lasin viiniä ja syömässä tapaksia. Ravintoloitsija Matti Romppanen ja Tomi ovat hyviä ystäviä, jotka treffatessaan puivat ravintolamaailman uusia käänteitä.
TOMI POIKKEAA silloin tällöin Soil Wine Roomissa juomassa lasin viiniä ja syömässä tapaksia. Ravintoloitsija Matti Romppanen ja Tomi ovat hyviä ystäviä, jotka treffatessaan puivat ravintolamaailman uusia käänteitä.

Keittiömestari Tomi Björck tekee löytöjä kotiinsa matkoiltaan. Mies hamstraa intohimoisesti kauniita astioita ja myöntää tuhlaavansa ihan liikaa

hienoissa hotelleissa yöpymiseen.

Kotona tärkeintä on

se, että on tilaa hengittää ja avaruutta. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin kodin tunnelma. En tiedä mitään niin mukavaa kuin se, kun toinen poikani juoksee ovelle vastaan ja toinen konttaa innoissaan perässä. Lapset tekevät kodin.

Paras sisustuslöytöni

on ystäväni Teppo Lakaniemi. Hän on Tebian-merkin kehittänyt puuseppä. Hän on tehnyt kotiimme muun muassa suuren ruokapöytämme. Se on ollut yksi parhaista sisustushankinnoistamme. Joka aamu sen äärellä mietin, miten upea pöytä se onkaan.

SAAREKKEEN ON NIKKAROINUT Tebian-merkin isä Teppo Lakaniemi. Miehen käsialaa on myös Björckien keittiön suurikokoinen ruokapöytä ja kirjahyllyt.Seinällä roikkuvat ankkurit Tomi osti Australiasta,ja valokuvataulut ovat lahjoja Huippukokin kotiruokaa -kirjojen kustantajalta.
SAAREKKEEN ON NIKKAROINUT Tebian-merkin isä Teppo Lakaniemi. Miehen käsialaa on myös Björckien keittiön suurikokoinen ruokapöytä ja kirjahyllyt.Seinällä roikkuvat ankkurit Tomi osti Australiasta,ja valokuvataulut ovat lahjoja Huippukokin kotiruokaa -kirjojen kustantajalta.

Seuraava hankintani kotiin

on isompi sänky. Toisinaan vällyissä pyörii neljä ihmistä, ja tila on kortilla.

Kirjahyllyssäni

on satoja ruokakirjoja. En ole lukenut yhtään romaania pitkään aikaan, mutta keittokirjoja selaan tämän tästä.

”OSTAN PALJON KEITTOKIRJOJA. Hyvässä keittokirjassa idea on kunnossa. Luotan vain ammattilaisten tekemiin opuksiin.”
”OSTAN PALJON KEITTOKIRJOJA. Hyvässä keittokirjassa idea on kunnossa. Luotan vain ammattilaisten tekemiin opuksiin.”

Viikonloppuna

kutsumme ystäviä kylään. Konsepti on tuttu ja toimiva: minä kokkaan ja ystävät kertovat, mitä mieltä ovat resepteistäni.

”KÄYTÄN VAIN HYVIÄ veitsiä, pääosin Kai Shun -merkiltä. Antiikkisesta ankkurikupista kahvi maistuu parhaimmalta. Kuppi on lahja ystävältäni”, Tomi kertoo.
”KÄYTÄN VAIN HYVIÄ veitsiä, pääosin Kai Shun -merkiltä. Antiikkisesta ankkurikupista kahvi maistuu parhaimmalta. Kuppi on lahja ystävältäni”, Tomi kertoo.

Kerään

erilaisia astioita matkoilta. Monet ravintoloissamme olevista astioista ovat peräisin maailman ääristä. Olen tehnyt upeita löytöjä esimerkiksi Aasiasta ja arabimaista – suhtaudun kauniisiin astioihin intohimoisesti ja haalin niitä myös kotiin sekä keittokirjojen kuvauksia varten. Viimeksi ostin Dubaista Boulevard Socialiin kristallikulhoja ja hopeatarjottimia.

Kadehdin

ihmisiä, jotka ovat onnistuneet yhdistämään työn ja vapaa-ajan. Sitä harjoittelen vielä.

Suuri haaveeni

on yhdistää työ ulkomailla asumiseen.

 SUURISSA NOJATUOLEISSA PARASTA on se, että niihin voi heittäytyä mukavasti katsomaan televisiota. Tuolien takana oleva surffilauta on tehty käsin Hangossa. Australian-matkalta perheen kolmivuotias Joakim-poika sai tuliaisiksi pehmokengurun. Lelun vatsassa kulkevan pikkukengurun sai Oliver-veli.
SUURISSA NOJATUOLEISSA PARASTA on se, että niihin voi heittäytyä mukavasti katsomaan televisiota. Tuolien takana oleva surffilauta on tehty käsin Hangossa. Australian-matkalta perheen kolmivuotias Joakim-poika sai tuliaisiksi pehmokengurun. Lelun vatsassa kulkevan pikkukengurun sai Oliver-veli.

Herkistyn

aina silloin, kun on olen yliväsynyt. Olen aika tunteellinen, kyynel nousee silmään varsin helposti. Läheiset ihmiset ja heidän elämänsä käänteet liikuttavat. Bisnesmaailman kuviot eivät sen sijaan saa minua vuodattamaan kyyneleitä – ei, vaikka olisi kuinka kova paikka.

Tuhlaan

matkustamiseen, joka on suuri intohimoni. Hienot hotellit ovat paheeni– etsin huolella hotellin, joka miellyttää myös silmääni. Kun matkustan skidien kanssa, haluan, että heillä on tilaa telmiä; hotellihuoneessa täytyy olla lääniä. Aasiassa oma uima-allas on lasten kanssa hyvä ratkaisu. Matkoilla saamme viettää perheen kaipaamaa yhteistä aikaa, ja siksi matkoihin on kiva panostaa.

Haen inspiraatiota

ulkomailta. Ruokatorit ovat minulle aarreaittoja niin makujen kuin tunnelmiensa puolesta. Eritoten Aasian kolkat, kuten Bangkok, Indonesia ja Malesia, ovat antaneet kokkailuun paljon. Myös Kalifornia tekee ruokakulttuurillaan aina yhtä hyvän vaikutuksen. Siellä saa maistuvaa ruokaa ja aina siellä syödessä inspiroidun kehittelemään uutta.

Inhoan

itsekkäitä ihmisiä ja varsinkin välinpitämättömyyttä. Pyrin itse olemaan mahdollisimman intohimoinen ja omistautumaan täysillä duunilleni ja ihmisten kanssa toimimiseen. Kun joku toimii täysin päinvastoin, tulen vihaiseksi.

ASUKKAAT: Keittiömestari Tomi Björck Minka-vaimonsa ja Joakim- ja Oliver-poikiensa kanssa. Tomi on myös ravintoloitsija,jolla on useita ravintoloita, muun muassa Gaijin, Bronda ja Boulevard Social.

KOTI: Uusi kerrostaloasunto Helsingin Eirassa. Kodissa on 185 neliötä.

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 6/2015. Lue Toimin Australian kodista kesäkuun Glorian Kodista (6/2016).