Läheinen italialaiskahvila on italialaisen Manuelan suosikkipaikka Katajanokan kotikulmilla Helsingissä.
Läheinen italialaiskahvila on italialaisen Manuelan suosikkipaikka Katajanokan kotikulmilla Helsingissä.

Taiteilija Manuela Boscon kotona tärkeintä on hyvä, rauhallinen henki. Muutossa turha tavara sai lähteä.

Asukkaat: Taiteilija Manuela Bosco, mies ja kaksi lasta.
Koti: 83 neliön vuokrakolmio vuonna 1911 rakennetussa kerrostalossa Katajanokalla Helsingissä.

Kodissani parasta on korkeat huoneet ja aisteja kiehtova tunnelma. Harmonia, joka syntyy vanhoista huonekaluista, kauniista yksityiskohdista vaikkapa matoissa ja tarkkaan harkituista esineistä. Kukat ja kasvit ovat minulle hyvän tunnelman edellytys. Kotona on helpompi olla ja hengittää, kun tavaraa ei ole liikaa. Minulle kodin hyvä henki on tärkeää, ja kaunis sisustus on osa sitä.

Vanhat huoneistot ovat minun ja puolisoni yhteinen rakkaus. Meillä on mieheni kanssa hyvin samanlainen maku. Mieheni on kiinteistönvälittäjä ja tuntee hyvin kaupungin kauniit, vanhat talot.

Olohuoneen työskentelynurkan pöytä löytyi jyväskyläläisestä antiikkiliikkeestä. Pöydän yläpuolella on Manuelan miehen perimä Helsingin kartta. Intohimoisena helsinkiläisenä mies ripusti kauniin kartan näkyvälle paikalle.
Olohuoneen työskentelynurkan pöytä löytyi jyväskyläläisestä antiikkiliikkeestä. Pöydän yläpuolella on Manuelan miehen perimä Helsingin kartta. Intohimoisena helsinkiläisenä mies ripusti kauniin kartan näkyvälle paikalle.

Seuraava sisustushankintani on oikeastaan peritty. Se on mummini vanha kiikkutuoli. Haluan sen makuuhuoneeseen niitä hetkiä varten, kun vauva kaipaa ruokaa tai syliä yöllä. Siinä voimme kiikkua yhdessä kuuta ja tähtiä tuijottelemassa.

Paras hetki kotona on ruokapöydän ääressä perheen, ystävien ja suvun kesken. Myös kahdenkeskiset illat puolisoni kanssa, kun lapset nukkuvat, ovat ihania. Sunnuntaisin nautimme perheeni kanssa pitkän aamiaisen. Silloin aika saa hetkeksi pysähtyä. Syön kasvisruokaa ja testaan uusia reseptejä mielelläni. Tällä hetkellä teen reseptiikkaa, koska kokoan ruokafilosofiani pohjalta keittokirjaa.

Manuela maalaa pääosin tilaustöinä asiakkaittensa sielunmaisemia. Makuuhuoneen seinää vasten nojaa muutama työ, jotka ovat lähdössä eteenpäin tilaajien
Manuela maalaa pääosin tilaustöinä asiakkaittensa sielunmaisemia. Makuuhuoneen seinää vasten nojaa muutama työ, jotka ovat lähdössä eteenpäin tilaajien

Sisustustyylini on skandinaavinen minimalismi yhdistettynä italialaiseen boheemityyliin. Kaikkein tärkeintä on kodin levollisuus. Lempivärini sisustuksessa ovat valkoisen sävyt ja maanläheiset batiikkikuosit. Lapsuudenkodissani taas oli paljon punaista ja itämainen tunnelma.

Kotini kaipaa lisää säilytystilaa. Tarvitsisimme ainakin yhden lisätangon vaatteille. Päätimme muuttaessamme, ettemme veisi mitään uudelle ullakolle ja karsimmekin vaatteita hurjan määrän. Karsimisesta huolimatta säilytystilaa on turhan vähän. Myös nuohooja saisi luvan vierailla mahdollisimman pian, jotta pääsisimme käyttämään olohuoneemme kakluunia.

Ruokapöydän ja punaisen tuolin Manuela löysi Perobasta. Vaalean tuolin hän osti Aalto-yliopiston myyjäisistä. Manuela kokeilee innokkaasti uusia reseptejä ja kokkaa kasvisherkkuja koko perheelle.
Ruokapöydän ja punaisen tuolin Manuela löysi Perobasta. Vaalean tuolin hän osti Aalto-yliopiston myyjäisistä. Manuela kokeilee innokkaasti uusia reseptejä ja kokkaa kasvisherkkuja koko perheelle.

Matkoilta tuon kotiini kiviä. Saharan autiomaa on kaunein paikka, missä olen koskaan ollut. Voisi kuvitella, että samanlaisena säilyvään maisemaan kyllästyisi, mutta aavikolla oli läsnä uskomaton levollisuus ja rauha. Toin matkalta useita kiviä, joita olen antanut lahjaksi ja asetellut sisustuselementeiksi kotiini. Makuuhuoneeseen valitsin kivet, jotka rauhoittavat ja puhdistavat huoneen tunnelmaa.

Suuri haaveeni on luoda mahdollisimman paljon kaunista ja merkittävää elämäni aikana. Työskentelen omassa ateljeessani päivisin, ja maalaan tällä hetkellä eniten töitä asiakkaiden tilauksesta – tosin parhaillani keskityn ennen kaikkea vauvan ja tyttäreni hoitamiseen. Tunnen olevani etuoikeutettu, kun voin tehdä työtä, jossa yhdistyy henkisyys ja estetiikka.

Ikonin Manuela peri isältään, ja se pääsi osaksi kotialttaria. Kivet ovat tärkeä osa sisustusta ja Manuela uskoo, että ne puhdistavat energioita kotona. Rakkaimmat kivet Manuela on tuonut Saharasta.
Ikonin Manuela peri isältään, ja se pääsi osaksi kotialttaria. Kivet ovat tärkeä osa sisustusta ja Manuela uskoo, että ne puhdistavat energioita kotona. Rakkaimmat kivet Manuela on tuonut Saharasta.

Artikkeli on julkaistu maaliskuun 2016 Glorian Kodissa.

 

Asukkaat: Sisustussuunnittelija Johanna Syvälahti-Taskula, Puustellin työpäällikkö Tomi Taskula, sekä lapset Veera, 15, Ninna, 19. Aikuiset pojat Roope, Valtteri ja Santeri asuvat jo omillaan.
Koti: Arkkitehti Hannele Haatajan suunnittelema kivitalo Kirkkonummen Sarvvikissa. Talossa on 250 neliötä, ja se valmistui syksyllä 2016.

Kun mieleinen tontti kirkkonummelaisen golfkentän naapurista tuli myyntiin, Johanna Syvälahti-Taskula ja Tomi Taskula toimivat ripeästi. Pari suunnitteli uusperheelleen vaalean kodin, jonka harmoninen sisustus kunnioittaa ympäröivää maisemaa ja vuodenaikojen vaihtelua.

Johanna ja Tomi olivat heti tontin oston jälkeen tehneet itse kodistaan luonnoksia. Parin suunnitelmat eivät kuitenkaan mahtuneet rakennusalueelle, ja tuttu arkkitehti Hannele Haataja pyydettiin apuun. Haataja suunnitteli talon, joka on Johannan ja Tomin unelmien täyttymys.


Johanna valitsi keittiöön Puustellin täyskiiltävät keittiökalusteet sekä Louhi Kivitason valkoiset kvartsitasot. Muuton Nerd-baarituoleilla nälkäiset voivat seurata aterian valmistumista. Pellavaverhot tilattiin Marickenilta.


Miten olet sisustanut kotisi?

Johanna: Koti saa olla sekoitus uutta ja vanhaa, mukaan ripaus eri kulttuureja. Olemme matkoilla silmät valppaina. Seuraan myös Tori.fi-sivustoa. Teen sieltä löytöjä, ja myyn tarpeettomaksi käyneitä tavaroita. Pienesineillä ja yksityiskohdilla on meille suuri merkitys. Muuttuvat asetelmat tuovat eri vuodenaikoja esiin. Seuraava hankinta on keittiön välitilaan ja kaappien yläpuolelle asennettava Statuario-marmori. Alakerran kotiteatterihuoneeseen vaihdamme suuremman sohvan ja vanha pääsee kiertoon.


Valkea kaksikerroksinen talo valmistui syksyllä 2016. Talon sisääntulokerros on korkealla rinteessä ja alla aukeaa hoidettu golfpuisto.

 


Tyttären huoneen tekstiilit ovat Tukholman Zara Homesta. Seinän takana on pukeutumistila, jonka kalusteet kätkevät vaatteet, kengät, meikit, korut ja laukut. Kultainen peili hankittiin tukholmalaisesta Rusta-sisustusliikkeestä.


Tyttöjen makuuhuoneiden yhteydessä on erilliset Hollywood-henkiset pukeutumistilat. Mistä saitte idean niihin?

Johanna: Idean keksi vanhin tytär Ninna. Hän halusi oman walk in closetin ja valaistun Hollywood-peilin. Jalostin hänen ideaansa, ja lopputulokseen ovat tyytyväisiä niin tyttäret kuin äitikin. Ratkaisu yllättää ja jättää seinän taakse vaatesotkut ja meikit.


Alakerran kylpyhuoneessa on huikea näköala ja Novitekin jatkuvasti lämmin poreamme. Rimoituksen ja ABL Laattojen laatoituksen tekivät taitavat rakennusmiehet. Puukoristeet ovat matkamuistoja Thaimaasta.


Pohditteko kustannuksia ja tilojen muunneltavuutta?

Tomi: Halusimme maalämmön pitääksemme asumiskustannukset kohtuullisina. Tilasuunnittelu on avaraa, mutta hukkaneliöitä välteltiin. Valitsimme materiaaleja ja kalusteita, joilla on pitkä elinkaari.

Johanna: Kotimme muokkautuu varmasti vuosien myötä. Tyttöjen muuttaessa omilleen vapautuu toinen huone työhuoneeksi, ja toinen vierashuoneeksi. Kun pojilla on tyttöystävänsä, ruokapöydän ympärille on mahduttava kymmenen. Ja sitten lastenlasten kanssa meitä saattaa joskus tulevaisuudessa olla 20.


Alakerran mediahuoneessa on videotykki ja ikkunan eteen laskettava valkokangas. Takaseinässä on SBL Decorin akustoiva tapetti. Latuvalon upotetut seinävalot Johanna ideoi paikoilleen jo sisustussuunnitelman alkuvaihessa. Rahit ja pöytä ovat Cobellosta, sohva Askosta ja sohvatyynyt Marickenista.

 


Johannan ja Tomin vaatehuone on rakennettu Puustellin kalusteista. Ammattisuunnittelijana Johanna mietti etukäteen oikeat mitat tangoille ja vitriineille.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 10/2017 ilmestyneestä jutusta Unelmien talossa.

Keittiön seinien  väriksi Marita valitsi terrakotan. Hän on mieltynyt luonnonvärein värjättyihin afgaanimattoihin, joiden rauhalliset värit sopivat kellertäviin suomalaisiin puulattioihin ja ennen kaikkea tämän keittiön mustaksi maalattuun lankkulattiaan.
Keittiön seinien väriksi Marita valitsi terrakotan. Hän on mieltynyt luonnonvärein värjättyihin afgaanimattoihin, joiden rauhalliset värit sopivat kellertäviin suomalaisiin puulattioihin ja ennen kaikkea tämän keittiön mustaksi maalattuun lankkulattiaan.

Asukas: Multimediataiteilija Marita Liulia.

Koti: 125-neliöinen asunto vuonna 1925 rakennetun kerrostalon viidennessä kerroksessa Helsingin Etu-Töölössä. Asunnossa on kolme huonetta, keittiö ja kylpyhuone.

Marita Liulia on kansainvälisesti tunnettu mediataiteen uranuurtaja, jonka vahvan kauneuden taju näkyy hänen kotonaan Helsingin Museokadulla.

Marita, mikä tässä kodissa puhutteli sinua?

Olen asunut lukemattomissa paikoissa, mutta aina vanhoissa taloissa. Ne ovat turvallisia ja kestävät aikaa, luotan niihin. Olen hurahtanut korkeisiin avariin tiloihin ja suuriin ikkunoihin, joista on kaupunkinäkymä yli kattojen.

Tässä asunnossa olen asunut jo kolme vuotta. Se on pitkä aika minulle. Viihdyn niin hyvin, ettei minulla ole ajatustakaan muuttaa pois.


Varavuode on 1800-luvun lopun rautasänky Mokosta. Sängyn yläpuolella olevan tanssija Virpi Pahkisen muotokuvan Marita kuvasi juuri tässä huoneessa. Huoneiston alkuperäinen tammiparkettilattia on hyvin hoidettu. Seinä on maalattu kitinväriseksi.


Millaisia muutoksia teit asuntoon?

Hankin tämän asunnon valokuvausstudioksi ja Helsingin-kodikseni. Asunto toimii myös galleriana ja kokoustilana. Etsin sopivaa asuntoa pitkään ja suunnittelin remontin huolella, koska asunnolla on monta funktiota. Remontti vei kuukauden, ja suurin työ oli keittiön uudistamisessa. Edellisen asukkaan jäljiltä se oli elottoman valkoinen ja täynnä sokkeloisia mäntypaneelikaappeja. Muovitapettien alta löytyi lukuisia vanhoja tapettikerroksia, jotka kuorittiin pois.


Pohjoisen puolella oleva makuuhuone on asunnon pimein tila, joten se maalattiin herkän keltaiseksi. Kattolampun Marita osti shanghailaisen kahvilan katosta. Itämaisten valaisimien tarkoitus ei ole tuoda valoa vaan luoda tunnelmaa. Yöpöydällä oleva belgialaisen Beluxin valaisin on Armas-liikkeestä Helsingistä. 1930-luvun funkkislipaston Marita on perinyt.


Mikä merkitys väreillä on kotisi sisustuksessa?

Värit ja etenkin valot ovat minulle tärkeitä. Suomen ilmastossa suosin lämpimiä värejä. Englantilaiset ja ranskalaiset perinnevärikartat ovat aarteitani. Kaikkein kiinnostavin on japanilainen klassikko A Dictionary of Color Combinations. Katselen sitä usein ja ihmettelen, miten suurenmoisia väriyhdistelmät voivatkaan olla.

Suunnitellessani värejä maalaan eri sävyjä kämmenen kokoisille papereille ja kiinnitän niitä pitkin seiniä, valo- ja varjokohtiin. Oikea sävy löytyy vain kokeilemalla.

Oma oivallukseni on sekoittaa väreihin hitunen mustaa, jolloin ne ovat valmiiksi hieman patinoituneita ja istuvat silmään paremmin kuin kirkkaat ja kovat sävyt. Kiinanpunainen, musta, kulta ja myös jadenvihreä ovat lempivärejäni, tämä värimaailma on kulkenut kodeissani opiskeluajoista alkaen.


Eteisen nurkaa koristavan japanilaisrouvan Marita osti aikoinaan antiikkikaupasta. Kullattu, metallinen lotusrouvaveistos tuli sata vuotta sitten Suomeen diplomaattiperheen mukana. Kattovalaisimen Marita löysi netin avulla Pohjanmaalta. Sen alkuperäiset alabasterikuvut ovat säilyneet ehjinä aina vuodesta 1925. Vanhan kiinalaisen lipaston Marita osti Huuto.netistä.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 10/2017 ilmestyneestä jutusta Kultainen koti.