Kuvat
Krista Keltanen
	Asunto kylpee valossa. Edellinen omistaja oli vaihtanut koko asuntoon kaksinkertaiset ikkunat, ja kaupungin häly jää niiden ansiosta ulkopuolelle. Upea kaareva ikkunarivistö antaa kodille persoonallisen ilmeen.
Asunto kylpee valossa. Edellinen omistaja oli vaihtanut koko asuntoon kaksinkertaiset ikkunat, ja kaupungin häly jää niiden ansiosta ulkopuolelle. Upea kaareva ikkunarivistö antaa kodille persoonallisen ilmeen.

Päivi Lemström sisusti perheelleen kakkoskodin Palmaan, Mallorcan saarelle. Suomessa lastattu pakettiauto toi mukanaan muistoja kotimaasta.

Palma de Mallorcan kapeilla kaduilla aurinko paistaa ympäri vuoden, ja asuksi riittää useimmiten varvastossut ja hellemekko. Päivi ja Micke siirtävät etätyöt Mallorcan päähän aina kun voivat. Kakkoskodissa arjen ja loman yhdistäminen sujuu hyvin, ja lämpö lataa akkuja Suomen viileämpiin keleihin.

Ruokapöytä on asunnon edellisen omistajan jäljiltä. Sen ympärille Päivi hankki korituolit, sisalmaton, tyynyt ja valaisimen omasta monday TO sunday HOME -liikkeestään.

Päivi, miten idea kakkoskodista syntyi?

Meillä ei ole koskaan Suomessa asuessamme ollut mökkiä tai kesäkotia. Asuimme pitkään mieheni työn takia Kaakkois-Aasiassa, ja lomamme suuntautuivat useimmiten Balille. Nyt, kun me molemmat palasimme Suomeen ja lapsetkin ovat jo muuttaneet omilleen, huomasimme kaipaavamme paikkaa irtiottoon. Pyörittelimme ajatusta mielessämme muutaman vuoden ajan ja pohdimme sopivaa sijaintia. Teimme viikonloppumatkoja kaksin ja tutustuimme eri vaihtoehtoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Huomasimme viihtyvämme Palma de Mallorcalla hyvin, joten tuntui luontevalta aloittaa kakkoskodin etsiminen täältä. Asunto on ihan tavallisella paikallisten asuinalueella, kerrostalon ylimmässä kerroksessa, sivussa turistien kansoittamilta alueilta. Halusimme rauhallisen sijainnin, mutta kuitenkin niin läheltä, että voimme kävellä minuuteissa vanhaankaupunkiin tai satamaan.

Päivin ja Micken valoisa makuuhuone sijaitsee asunnon päädyssä. Vanha burmalainen lipasto on tuotu Suomen-kodista, se on matkannut pariskunnan mukana pitkään, Aasiassa asutuista vuosista asti.

Millaista asuntoa etsitte?

Halusimme asunnon kerrostalosta, jotta sen hoitaminen olisi vaivatonta emmekä tarvitsisi puutarhuria ja uima-altaan hoitajaa. Asuntomme päällä oleva kattoterassi tuli täysin yllätyksenä, sitä emme osanneet edes toivoa. Terassin sisustaminen on sitten seuraava projektini, kunhan aikaa taas löytyy. Asunto oli vuosi sitten remontoitu huolellisesti, joten selvisimme pienin maalausurakoin ja sain keskittyä sisustamiseen.

L-kirjaimen muotoiseen keittiöön sijoitettiin vuosikymmeniä perheen mukana maailmalla matkustanut sivupöytä, jonka Päivi on kunnostanut maalaamalla jalat mustaksi ja hiomalla pöydän pinnan. Jakkara, korit ja valaisin ovat Päivin sisustusliikkeestä.

Miten kakkoskodin sisustus syntyi?

Kun saimme tiedon kauppojen onnistumisesta keväällä 2019, alkoi vimmainen sisustuksen suunnittelu. Pohdimme ensin kalusteiden hankkimista paikan päältä, mutta koska mieheni halusi joka tapauksessa tuoda Suomesta polkupyörän, työkalut ja golfbagin, päätimme pakata kokonaisen pakettiauton täyteen muuttokuormaa. Osan kalusteista toimme Espoon-kodistamme ja osan omistamastani monday TO sunday HOME -sisustusliikkeestä.

Edellinen omistaja oli halukas jättämään osan kalusteista meille, mikä oli suuri helpotus, sillä vältyimme suurien kalusteiden kuljettamiselta. Mietin etukäteen tarkkaan jokaisen valaisimen, koristetyynyn ja pienimmänkin tavaran tarpeen ja paikan. Kun muuttoauto sitten saapui Palma de Mallorcalle, nostelimme tavarat paikalleen ja koti oli valmis. Mieheni kiinnitti hyllyt, taulut ja valaisimet omille paikoilleen. Ennakkoon suunnitteleminen oli vaativaa ja vei aikaa, mutta se oli oikea ratkaisu.

Suuri keittiö oli remontoitu vain vuotta aiemmin ja se oli Päivin muuttaessa asuntoon loistavassa kunnossa.

Mitä kalusteita asuntoon jäi edellisten asukkaiden jäljiltä?

Saimme edelliseltä omistajalta suuren kirkkaanpunaisen kulmasohvan, ja pakkasin muuttokuormaan valtavan pakan valkoista pellavakangasta, josta paikallinen verhoomo ompeli uudet irtopäälliset. Valkoisena sohva sopii tyyliini. Saimme myös pyöreän valkoisen ruokapöydän, joka oli tyyliltään aivan erilainen kuin olin miettinyt, mutta sopii muotonsa vuoksi mitä parhaiten kaarevaan tilaan. Hankin oman liikkeeni valikoimasta pöydän ympärille suuret korituolit ja olen todella tyytyväinen kokonaisuuteen. Kolmas ja ehdottomasti paras asia, jonka edellinen asukas jätti, on Flosin Arco-klassikkovalaisin, johon olen ihastunut koko ajan enemmän. Uskon, että nämä minulle ei-niin-omantyyliset valinnat tuovat hyvää kontrastia kokonaisuuteen.

Kolmannen kerroksen kotiin astutaan varjoisasta rappukäytävästä, mutta heti eteisessä eteen aukeaa läpi asunnon kulkeva luonnonvalo.

Mikä on sisustusfilosofiasi?

Sama punainen lanka kulkee läpi koko tyylini, oli kyse sitten kodistamme Suomessa, monday TO sunday HOME -liikkeestäni tai tästä kakkoskodista Palma de Mallorcalla. Tyyliini kuuluu vahvasti valkoinen väri ja luonnollisten materiaalien yhdistäminen. Rottinki, sisal, juutti, keramiikka, kivi ja betoni ovat minulle ominaisia valintoja. Värimaailma on rento, rauhallinen ja lempeä.

Juttu on julkaistu Glorian Kodin numerossa 04/2020.

Fakta

Koti: Kakkoskoti Mallorcan saarella, Palman keskustassa. 122-neliöisessä asunnossa on 3 huonetta ja keittiö sekä lähes koko asunnon kokoinen oma kattoterassi.

Asukkaat: Päivi Lemström, monday TO sunday HOME -liikkeen omistaja miehensä Micken kanssa. Parin viisi aikuista lasta vierailevat Palman kodissa satunnaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla