
Peili on paljon muutakin kuin katsojan kuvajaisen heijastaja. Se tuplaa tilan tunnun, tuo valoa ja naamioituu ikkunaksi.
1/ Käyttöesineestä moniosaajaksi
Peili on sisustuksessa mielletty yleensä ennen kaikkea tarpeelliseksi käyttöesineeksi esimerkiksi eteisessä: viimeinen katsaus kampaukseen ennen ovesta ulos astumista. Kylpyhuoneen ja wc:n hyvin valaistun peilipinnan tärkeyden tietää jokainen, samoin makuuhuoneen tai vaatehuoneen kokovartalopeilin. Tilallisina elementteinä peilejä on kodeissa totuttu kuitenkin käyttämään vielä vähän, vaikka peili on oikea moniosaaja.
2/ Taikaikkuna
Peilipintojen käyttö on laajenemassa kodin isoihin pintoihin. Pimeässä tilassa peili luo illuusion ikkunasta. Varsinkin kun peili asetetaan ikkunan vastapäiselle seinälle. Peilillä voidaan myös korostaa tai häivyttää, esimerkiksi komeron oven voi kätkeä pinnoittamalla sen peilillä. Peilipinta luo vaikutelman tilan jatkuvuudesta, joten esimerkiksi peili kiinteän kalusteen sokkelissa on kiinnostava yksityiskohta. Tila näyttää jatkuvan kalusteen alla, ja kaluste tuntuu leijuvan. Myös keittiön saareke voidaan päällystää heijastavalla pinnalla, jolloin sen kuutiomainen ja raskas luonne muuttuu kevyeksi ja aineettomaksi. Ulkotiloissa peilimateriaalin tilalla toimii kestävämpi kiillotettu metalli.
3/ Parhaalle paikalle
Peili tuplaa tunnetusti valon ja tilan määrän. Oikein käytettynä illuusio toimiikin varsin upeasti. Parhaiten efekti toimii pienissä, pimeissä ja käytävämäisissä tiloissa. Valitse kuitenkin peilin kohta huolella, ettei peilin heijastusta todella erehdy luulemaan tilan jatkumoksi ja peili aiheuta törmäysvaara. Lapsille suuret peilit ovat usein mieluisia – varaudu pieniin sormenjälkiin joko sallivalla asenteella tai ikkunanpesuaineella ja mikrokuituliinalla.
4/ Sävyt ja muodot
Sävypeilit tekevät tuloaan isoina pintoina. Toinen trendi on uusi kekseliäs muotoilu. Peilit tehdään nyt kolmiulotteisiksi, nousemaan seinäpinnasta, leikkimään valoilla ja heijastuksilla uudella tavalla. Käyttöpeilin ja taideteoksen raja on muuttunut nykymuotoilijoiden käsissä häilyväksi. Siitä hienoina esimerkkeinä ovat Daniel Rybakkenin Artekille suunnittelema 124 astetta -sarja ja Katriina Nuutisen sävytetyt Perho-peilit, joissa kaksi siipimäistä, suunnattavaa peilipintaa on liitetty toisiinsa.
5/ Suuntaa lasitusliikkeeseen
Kauniin peilin saa monenlaiseen tilaan, sillä lasitusliikkeet tekevät peilipintoja mittatilauksesta. Seinään peili kiinnitetään joko kiskoilla tai liimalla. Liimattua peilipintaa saa tuskin ehjänä pois seinästä, mutta liimaaminen on sopiva kiinnitysratkaisu silloin, kun listoja ei haluta näkyviin. Monet lasitusliikkeet tekevät mittauskäynnin. Perusvalikoimissa on kirkas, tummanharmaa ja ruskea peili.
Sisustusarkkitehti Laura Räihä paljastaa ammattilaisten parhaat sisustussalaisuudet. Juttu on ilmestynyt Glorian Kodissa 3/2018.